morgana Posted November 17, 2023 Posted November 17, 2023 35 minutes ago, ultra plasticni said: bio sam ja. katalog nema. ogroman je ono prostor za tu realtivno malu kolicinu radova, pa izgleda kao da su ga svodovi, zidovi i stepenice pojele. inace sam isao da vidim rad crisis/ornet coleman u beogradu. fotke mogu da izbacim kasnije ako te zanima postavi fotke molim te kad budes imao vremena. hvala
ultra plasticni Posted November 17, 2023 Posted November 17, 2023 Ornet Kolmen Spoiler Spoiler Spoiler 2 2
morgana Posted November 17, 2023 Posted November 17, 2023 Hvala ti puno! Bas i mogu da zamislim da je tako kao sto kazes, prostor prevelik.
Ras Posted November 28, 2023 Posted November 28, 2023 (edited) Kiša i sneg su prestali, čak nas je i sunce obasjalo. Plan u nedelju je bio da nakon što odvezem gosta prošetam pored reke negde na potezu od Hotela YU do Ušća. No, vreme je tog dana bilo hirovito, pa je crni niski oblak koji se nadvio nad Savom i novobeogradskom stranom i koji smo posmatralai prelazeći Gazelu, opet doneo sneg. Od Ušća sam nevoljno morao da odustanem, produžio sam dalje, a kako su padavine opet naglo prestale, odlučio sam da ostanem u gradu. Ogroman, tek izašao puni mesec posmatrao sam sa Trga. Pojavio se na parčetu vedrog neba tik iznad Staklenca. Otac sa detetom u kolicima zastao je da fotografiše Knez Mihailovu sa njenog početka (njega ću kasnije opet sresti dublje u ulici i videti kako opet fotografiše). Ulica je bila retko popunjena ljudima, a dobar deo njih će zalaziti po prodavnicama u potrazi za komadima preostalim od crnog petka. Vazduh je bio hladan i oštar, povremeno bi se podigao vetar. Pločnici su bili mokri od padavina, sa odbleskom svetla po površini. Miris pečenog kestena uvek dobar. U Galeriji SANU izložen je slikarski fond Narodne bibioteke pod nazivom Oslikavanje hrama knjige. https://nb.rs/oslikavanje-hrama-knjige-izbor-iz-likovne-zbirke-narodne-biblioteke-srbije/?pismo=lat https://www.sanu.ac.rs/izlozba-oslikavanje-hrama-knjige-izbor-iz-likovne-zbirke-narodne-biblioteke-srbije-u-galeriji-sanu/ Na drugom linku može se preuzeti katalog izložbe. Najpre o slikama koje ne volim, kojih se sećam iz devedesetih i koje, kao odjek vremena u kojem su nastale ne želim da gledam ni danas, kao ni onda. To su slike na kojima se odjednom pojavljuju krstovi i patrijaršije i Nikole Tesle kao Snupiji, ili gore debla nad Vračarom (Milić od Mačve, Katalog izložbe str. 121). Na svu sreću, mnogo je dela koje uživanje posmatrati i proučavati. Neka od slika prepoznajem sa reprodukcija (Boža Ilić - Devojčica, str. 82 ), a opredmećene blistaju u svojoj lepoti (Rogić - Žena sa knjigom, str. 116). Drugih nekih kao da se prisećam, ali mi izmiče vreme i mesto susreta (Muslim Mulići - Prosvećivanje ispred kule, str. 104). Pred nekim samo stojim stojim i pokušavam da odgonetnem zbog čega su mi privlačne, a di mi potpuno izmiče značenje (Ljubodrag Janković - Porodica, str. 84; Mikalački - Mufloni , str. 98, Melita Vlahovljak - Valis, str. 65)? Ogromna kompozicija Danice Baste Raspeće (str. 58) postavljena je tačno iza klavira, ali dinamiku i ritam muzike zapravo hvata njen drugi izloženi rad Zapisi (str. 59). Tu je i jedan uobičajeno dosadni Cile Marinković Žene dolaze (str 93), ali i jedan prepun seksualnog naboja, puteni ili čak i skaredni Suzana i starci (str. 92). Pored slika, zastupljene su i druge tehnike, poput sjajnih grafika Vladimira Veličkovića (str. 63. i 64) ili kolaža Svetislava Pešića Vitez reda jednog oka (str. 110). Ne znam ni sam kako bih opisao i preneo lepotu raskošnog kolorita slika Olivere Kangrge Enterijer noću (str. 85) i Motiva iz Topčidera Dragomira Lazarevića (str 90), fragilne pastelne i prozračne površi Cuce Sokić Bela Ćasa (str. 119), intigrantnog Portret Ljudmile Mihajlović (Ličenoski, str. 90)? Slika Đure Jakšića Žena u srpskom (str. 83) najstarija je izložena, čini se jednostavnom, a zapravo je prefinjeno majstorsko delo. Na kraju, Portret Crnjanskog (Sava Šumanović, str. 128) delo je magične privlačnosti i zapravo me je i uvukao unutra. Nadahnuti tekst Vladimira Pištala o Šumanoviću i Crnjanskom integralni je deo izložbe, a nalazi se i u Katalogu. Da je bilo sreće, zidove beogradskih kancelarija umesto mračnog Tapijevog Tesle krasile bi reprodukcije Šumanovićeg nadčoveka!i Po izlasku iz galerije, igre na nebu su se nastavile. Sa Terazijskog platoa red crnog oblačnog neba na horizontu tačno iznad Novog Beograda. Gore iznad, tamnoplavo, gotovo ljubičasto oblačno nebo. Između ta dva crnila, neobična uska traka svetlosti na umoru. Spoiler Edited November 28, 2023 by Ras 2 6 1
Eleniko Posted November 29, 2023 Posted November 29, 2023 đile marković, novi radovi https://n1info.rs/kultura/srdjan-djile-markovic-razoblicujuce-ogledalo-socijalnih-arhetipova/ 1 3
Ras Posted December 13, 2023 Posted December 13, 2023 (edited) Pogledao sam nedavno ovu izložbu. Radi se o manjem broju slika velikog formata, a Đile, kao i u slučaju benda mu, iznova uspeva da pronađe način da ne zapadne u manirizam, ostane svež i provokativan. Njegove c/b radove mi je teže da čitam, valjda zbog obilja sadržaja i mnoštva isprepletanih karikaturalnih likova koji su na njima prikazani. No, razgledanju je prethodio manji incident, jer je mog prijatelja, odmah po ulasku u galeriju pčela ubola u vrat! Verujem da je to bila jedina pčela aktivna u ovom delu Univerzuma. Intervenciju vađenja žaoke odradili smo odmah, dok je nesrećna životinja skončala na podu. Kasnije, nakon što je dumao o tom događaju, moj je prijatelj izneo pretpostavku da je pčelu privukao miris ulja, jer smo se našli nakon njegove masaže kod Mace. Sve što biste mogli da pomislite o masaži kod maserke koja se zove Maca, pomislio sam i ja. No, nedavno mi je pažnju privukla i najava za jednu potencijalno zanimljivu izložbu u SKC-u, pod nazivom Nove tendencije šezdesetih. Prethodni tunjavi vikend sam hteo da iskoristim i svratim tamo, međutim izložba je otvorena tek od 12. decembra. Do kad traje - nemam pojma! Svakako ću otići neki dan, pogotovo nakon retrospektivne izložbe radova Mire Brtke od pre par godina, koja mi je još iu živom sećanju. Evo najava: https://www.danas.rs/kultura/predstavljena-izlozba-nove-tendencije-60-i-clanovi-naucnog-saveta-fondacije-mira-brtka/ https://www.danas.rs/kultura/svecano-otvaranje-nove-tendencije/ https://nova.rs/kultura/kad-je-mira-dosla-u-rim-donela-je-svetlo-u-vecni-grad-omaz-italijanskoj-umetnosti-na-izlozbi-nove-tendencije-60/ Edited December 13, 2023 by Ras 1 1
ultra plasticni Posted December 13, 2023 Posted December 13, 2023 ja sam se sokirao da su kasete Supernauta po 50€ na trzistu kupinda
Ras Posted December 13, 2023 Posted December 13, 2023 6 minutes ago, ultra plasticni said: ja sam se sokirao da su kasete Supernauta po 50€ na trzistu kupinda Verovatno su retke, a nisam siguran da su dostupna reizdanja. Supernaut sam gledao pre dve godine (?) i odlični su bili.
klimt Posted January 18 Posted January 18 Vasa Pomorišac ponovo otkriven među publikom: Izložba u Galeriji Matice srpske privukla veliku pažnju u Novom Sadu https://www.danas.rs/kultura/vasa-pomorisac-ponovo-otkriven-medju-publikom-izlozba-u-galeriji-matice-srpske-privukla-veliku-paznju-u-novom-sadu/ Publika će moći da vidi izložbu „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ do 29. februara 2024. godine, a svakog vikenda u 13 sati posetioce očekuje i vođenje kroz izložbu. Video sam ovu izložbu kad sam išao da pogledam Klimta i Paju Jovanovića. Apsolutna preporuka! 1
kud u maglu Simoviću Posted February 14 Posted February 14 nadežda petrović u msu povodom dana državnosti sutra i prekosutra free
klimt Posted March 3 Posted March 3 IRWIN: „NSK State – It’s a Beautiful Country“ u Beogradu https://www.danas.rs/kultura/irwin-nsk-state-it-s-a-beautiful-country-u-beogradu/ 3 1
Ras Posted March 6 Posted March 6 Katalog izložbe Šahtograd iz NS galerije Forma: 2024_02_05-Nenad-S-Lazich_Shahtograd-PRW smanjeno.pdf | Powered by Box 2
Hermetico Posted March 8 Posted March 8 Galerija ULUSa, Andrej Bunuševac (Kostin sin) Za mene već izložba godine, iako neće dobiti veliku pažnju. Lik se baš nije štedeo. Nevelik opus, ali dovoljan da napuni galeriju i, malo je reći, jebitačan. 1
Popular Post klimt Posted March 10 Popular Post Posted March 10 (edited) Tri izložbe (Nadežda Petrović, Irwin, Kojine fotografije) 09.03.2024. Krećemo autom, ubacujem jedan od diskova sa plejlistom za more. Sin počinje priču o uslovljavanju (sveže učio iz psihologije), i pita me "jel tako da te ova muzika automatski opušta". Naravno da je tako. Prva izložba ili Crveni jahači (Nadežda Petrović: Boje Života, MSU) Izložene su trideset dve slike, i sve se nalaze na prvom nivou muzeja. Očekivao sam obimniju izložbu, međutim, u pitanju je kraći presek njene karijere. Naziv je na mestu, prvi utisak su gusti, živi nanosi boje. Sem par slika, nisam do sada bio upoznat sa Nadeždinim radovima. Sve mi se svidelo. Dok sam razgledao i kupovao kataloge Irwina (2004.) i Neše Paripovića (2006.), sin mi reče: "Logično je da su stavili ovu sliku na naslovnu, kad je najbolja". Držao je katalog prošlogodišnje izložbe "Nadežda Petrović u Parizu". Uzeo sam katalog i samouvereno rekao: "Ovo je katalog druge izložbe, ta slika nije izložena ovde". Odvuče me dete nazad na izložbu i pokaza sliku "Crveni jahači". Dodaje, "malo pre si me fotografisao dok sam je gledao". Da, ima nešto posebno u njoj, koloristički ekspresionizam, skoro na korak od apstrakcije. Nije mi jasno kako nisam obratio pažnju na nju. Nastala je oko 1910. godine. U to vreme, nastao je i "Plavi jahač" Kandinskog, i oformljena istoimena grupa. Prilog iz emisije "Među nama" TV Nova S. Govori Mišela Blanuša, kustoskinja MSU. Druga izložba ili kako je Klimt slikao Irwin (Irwin: NSK State – It’s a Beautiful Country, Paviljon Cvijeta Zuzorić) Sedimo na klupi na Kalemegdanu, pričam sinu o Irwinu. Zovem ženu, koja je na poslu, kuka što nije sa nama, savetuje "Što ne uzmete sladoled". Kupujemo sladoled, i sin mi kaže "Znaš, posle svih priča o Jugoslaviji, meni se čini da ja danas živim u nekoj distopiji". Dok to govori, sedi, razbarušeni čovek ide paralelno sa nama i obilazi nas. Ubeđen sam da je mogao da čuje ovu rečenicu. Prepoznajem ga, to je Borut Vogelnik, član Irwina. Pridružuje se grupi ljudi. Kompletan Irwin je ispred nas, ispred paviljona, plus organizator Vladan Jeremić, kao predstavnik ULUS-a. Slikaju se, smenjuju se, ali ne mogu da se fotografišu svi zajedno. Priđem i ponudim se da ih slikam. Vogelnik neće, kaže da mu je dosta, ali svi ostali hoće, vuku ga nazad i smeju se "On je najstariji". Miran Mohar mi daje telefon i slikam ih nekoliko puta. Kažem im da smo i nas dvojica došli na izložbu, zahvaljuju se. Ulaze unutra, a zatim i mi. Odmah uočavam levo pravo blago, izložene knjige i kataloge Irwina. Ne znam šta prvo da pregledam. Uzimam knjigu "NSK from Kapital to Capital", koju već imam, i čini mi se da su ilustracije drugačije, pitam se da li je novo izdanje. Pitam Vladana, ne zna i upućuje me na Mirana. Miran prilazi i u par rečenica govori mi o svakoj knjizi i katalogu. Nije sve u ponudi za kupovinu, nešto je samo izloženo za prelistavanje, npr. upravo "NSK from Kapital to Capital", za koju tvrdi da nikada nije ponovo izdata. Kupujem "Was ist Kunst" (katalog izložbe u HMKV - Umetnički centar u Dortmundu, trajala je do 28.01.2024.), knjigu "State in Time" (izdata samo u 100 primeraka), i "Irwin, Retroprincip. 1983-2003.". Od besplatnog, raspoloživog materijala sa izložbe, uzimam plakat i "NSK State Pavilion Newspaper - free copy" (koji je deljen na 57. Venecijanskom bijenalu). Sama izložba sastoji se samo od šest prepravljenih, nekad turističkih plakata, iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Po jedan iz svake bivše SFRJ republike. Jedina intervencija je što umesto Jugoslavija sada piše NSK State. Ništa spektakularno, još jedan prilog za istoriju virtuelne države. U samom razgovoru, objašnjavaju da su za ovaj projekat bili inspirisani radovima državljana iz Nemačke. Na tri ekrana u glavnoj sali mogu se putem slušalica pratiti dokumentarci o NSK državi i razgovori sa njenim državljanima. Svi su titlovani na engleski jezik. U levoj, bočnoj prostoriji je projektovan još jedan dokumentarac. Ono što jeste bilo više nego spektakularno jeste razgovor sa autorima. Vladan je na početku uputio izvinjenje posetiocima, jer paviljon nema grejanje. Razgovor je vodila Bojana Matejić, teoretičarka umetnosti, koja je održala i uvodnu reč. Prvo je ona postavljala pitanja, a onda su usledela pitanja publike. Prvo pitanje je postavio slikar Andrej Bunuševac u vezi Irwinovog slikarstva. Profesor Nenad Kostić je izneo predlog da NSK objavi mir svim teritorijalnim državama na svetu, i da im pošalje izazov da se pridruže NSK u duhu i mašti. Za ovo je dobio aplauz i od Irwina. Svi članovi Irwina su bili raspoloženi za razgovor. Bilo je interesantno čuti njihovo viđenje i rekao bih svojevrsnu demistifikaciju sopstvenih radova. Audio snimak celog razgovora postavio sam na donjem linku. (Posle Bojane Matejić govorili su redom: Miran Mohar, Andrej Savski i Borut Vogelnik. Kasnije se pridružio i Dušan Mandić. Mandićev glas je lako prepoznati pošto najbolje govori srpski. Kad budem stigao postaviću timestamps.) Najava izložbe u emisiji "Treća smena". Govori Borut Vogelnik. Prilog TV Pančevo sa otvaranja izložbe. Govori Dušan Mandić. Treća izložba ili drži se Zeleni zube (Koja - Ja imam šarene oči, Kalemegdan) Vraćajući se sa izložbe Irwina, bukvalno nalećemo na izložbu Kojinih fotografija na Kalemegdanu. Mislio sam da su je do sada uklonili. Već je tu skoro godinu dana. Fotografije su pažljivo izabrane, sve su dobre, a ima i legendarnih, kao što je ona sa kapom na koju je prikačen natpis "NAJBOLJI". Junior mi skreće pažnju da smo došli sa prave strane, jer su iz tog smera fotografije poređane hronološki. Zna ko je Koja, vodio sam ga da gleda supergrupu Trese. lupa. udara, gledao je "Kako je propao rokenrol", puštao sam mu Disciplinu kičme. Kulturni program završavamo posetom Delfi knjižari u Knez Mihailovoj. Vodim sina na drugi nivo, u carstvo stripa. Jedva sam ga namolio da krenemo, zalepio se za mange. Kažem mu da uzme šta god hoće. Žao mi je što sam kasno video Hermeticovu preporuku za izložbu Andreja Bunuševca "Novi dani", u galeriji ULUS-a. Mogao je naslov da bude "Četiri izložbe". Edited March 10 by klimt 3 3 1 6
Recommended Posts