December 29, 2025Dec 29 On 19. 12. 2025. at 0:52, Katikon said:Odlična režija Anje Suše u Ako pčele nestanu sa lica zemlje, i scenario je fantastičan. Timotijević dobar, klinci slatki al gluma onako. Sve u svemu preporučujem.Dajte neke preporuke šta da gledam dok mi se Narodno ne vrati u bar podnošljivo. Moraću da se odam još nekim dramama.mihael kolhas, jdp?ima neku zanimljivu dinamiku, kao neka dokumentarna emisija, fragmentarnu. i nekoliko veoma interesantnih resenja.glumci drze nivo sve vreme, sa malim izuzecima.
January 28Jan 28 Kupio karte za "Semper idem" u Somboru. Predstava traje oko 6h sa pauzama. Igra se u subotu, pa ću taman da napravim dvodnevnu ekskurziju u Somboru.Veliki sam fan knjige, pa čak i ako predstava ne ispuni očekivanja, mislim da ne može da mi je upropasti. Je l' neko gledao?
February 4Feb 4 On 29. 12. 2025. at 22:24, vracharac said:U subotu uvece sam bio u JDP gledao Hedu Gabler. Negde su mi glumci bili bolji od teksta posebno Jovana Belovic koja nosi sve vise glavnih uloga. Detalj koji ne je rastuzio: umesto da kupite program stoji qr kod kojim mozete skinuti. Uvek kupujem program i posebno su mi bili dragi u JDP istog formata, na isti nacin tretirani tekst, hronika epohe i zivota autora i kratke biografije glumaca i stvaralaca predstave. Posedujem solidnu kolekciju kojoj se vracam ponekad. Izgleda da je dosao kraj mom skupljanjuProšli četvrtak, na prijemu u norveškoj ambasadi povodom 200 godina od rođenja Ibzena, Jovana Belović govorila citate iz Hede Gabler, a Nada Šargin iz Nore.Onda su napravili sjajan eksperiment - improvizacija u kojoj se Heda i Nora obraćaju jedna drugoj, i to je zazvučalo tako prirodno, teklo kao bistra reka. Realno, Jovana ima bolju dikciju i snažniji alt, zvuči ubedljivo, ali Nada je ta koja glumi licem i savršeno kontroliše dinamiku, u stanju je da vrlo svedeno menja trenutak, i to je manir stvarno talentovanih glumica. Izuzetno pogođena kreacija, uživao sam.
February 4Feb 4 Sinoć sam u Madlenianumu konačno odgledao Da krenemo ispočetka, postavku iz vremena korone, mislim da je premijera bila krajem 2021. Hvala Bogu da se Erik-Emanuel Šmit igra u Srbiji i strašno prijaju njegove teme kao malo eskapizam u samog sebe iz ovog tenzičnog okruženja.Naravno da su Štimac i Branka Petrić odlična preporuka, ali bio sam zadovoljan i što ljudi ciljano dolaze da prate sve od najvoljenijeg živog francuskog autora, to je prava pozorišna publika.Sad, ja sam imao jako dobro mesto i nisam imao problem, ali gornji deo sale je imao zamerke na ozvučenost glumaca. U ovom slučaju to je vrlo delikatno pitanje, jer je muzika Andrije Pavlovića vrlo važan deo atmosfere(podseća dosta na Jana Tiersena), ali ona pomalo pokriva dijaloge ako nisu dovoljno glasni.Ako vam kažem da mi je sat ipo proleteo tako da sam mislio da je prošlo max 40 minuta - sve sam vam rekao. Jednostavno: to mi je trebalo, nešto kao filmovi Marka Đorđevića. Puno sitnih detalja koji vode kroz priču, zahtevaju pažnju, ali ne opterećuju. Nadam se da da će biti dovoljno pametni da snime ovu postavku za arhivu.
March 9Mar 9 E pa eto, odgledao sam Semper idem u Somboru u subotu.Scenografija svedena, nista prenatrpano, taman koliko treba. Po neki sto, stolica, kanabe. Kofer i sveska. Glumci obuceni tako kako sam i zamišljao i po modi tog perioda. Predstava, naravno, prati knjigu sve vreme, malo sam se plašio kako će to izgledati s obzirom na to da ima dosta likova, ali fino klizi, drži pažnju i dosta brzo prođe vreme. S obzirom da sam knjigu pročitao pre nekoliko godina, super mi je ovo došlo da se podsetim svega.Nekoliko puta sam prethodno gledao predstave somborskog pozorišta i još kao klinac, na Danima Zorana Radmilovića, jedva sam čekao njihove predstave jer su bile najbolje. A svake godine su dolazili čak u Zaječar. Gostovali su nedavno sa Besnilom u Ateljeu, a gledao sam i Torbicinog Tartifa (tj delo inspirisano Tartifom). Sve fenomenalne predstave. Glumci u njima još bolji. Tako i sada. Ovi stariji (naročito deda i otac) već kidaju bez greške, a i ovi mlađi odlični. Glavni glumac, Marko Marković, stvarno briljira. Par minijatura naročito u delovima kada nam objašnjava gde je ko završio.Naravno da su sve bitne događaje iz knjige preneli, vrlo verodostojno rekao bih. Ono što me je razbucavalo u knjizi, racbucalo me je i u predstavi, pa možda i više. Katarzičan kraj predstave i mislim da niko, ni glumci ni mi u publici, nije ostao ravnodušan i bez suza u očima. Aplauzi beskonačni, a na kraju i Marković izašao sa indeksom u rukama i citatom iz knjige "Nema srednjeg puta". Mislim da je ovo možda, po meni, najbolja predstava koju sam gledao u životu. Svaka čast Gorčine i hvala. Posle predstave smo gospođa i ja još 2 sata razglabali na temu gde mi živimo, i u kakvom svetu i društvu, generalno, i kako je sve semper idem.Predstava je podeljena u 4 dela, kao i knjiga, i ima 4 pauze od po 20-ak minuta. Počinje u 18h a završava se malo pre ponoći. Ako neko bude jurio karte, pratite pozorište po mrežama, tačno objavljuju kad kreće prodaja, pa se online ipak mogu nabaviti ako ste brzi. Pozorište je baš malo, možda 200 mesta najviše. Mi smo imali mesto u bočnoj loži i nama je bilo ok jer smo bili u prvom redu lože. Ovi u drugom redu ne znam da li su nešto videli uopšte. Možda su najbolja mesta ipak parter ili u najgorem slučaju centralne lože iza partera. Balkon, rekao bih nikako, što zbog nedostatka mesta za noge, što zbog vrućine.Gledao bih je opet, i hoću.
March 9Mar 9 @Behemoth gledala sam ja pre godinu i tri meseca, pa bih da potpišem sve što si napisao za predstavu. imaju izuzetan ansambl, srednji i stariji tako tačno glume, bez premca, al se oduševim kad vidim mlade i talentovane neviktoresaviće. ristanovski (janje) bi mogao da bude superstar.jedva čekam neko njihovo gostovanje u BG. pišeš da su bili u ateljeu, promaklo mi je. sad čekam da se produži dan da idem u NS da gledam tartifa.
March 10Mar 10 15 hours ago, oyashirazu said:@Behemoth gledala sam ja pre godinu i tri meseca, pa bih da potpišem sve što si napisao za predstavu. imaju izuzetan ansambl, srednji i stariji tako tačno glume, bez premca, al se oduševim kad vidim mlade i talentovane neviktoresaviće. ristanovski (janje) bi mogao da bude superstar.jedva čekam neko njihovo gostovanje u BG. pišeš da su bili u ateljeu, promaklo mi je. sad čekam da se produži dan da idem u NS da gledam tartifa.Bili su pre par godina sa Pekicevim Besnilom, ne znam da li je bio neki povod bas ili su onako zakazali gostovanje, ali uzivao sam.
March 24Mar 24 Izgleda da sam uspeo da ostavim karte za Somborce, gostuju u JDP sa Glembajevima. Sutra kreće prodaja, a biću na nekom sastanku pa sam morao da porađam vezu.
March 24Mar 24 Uh ja za taj dan imam karte za koncert u Kolarcu, a bas bih ispratio Glembajeve, nisam gledao odavno.
March 25Mar 25 Gledacu i ja Glembajeve , ali sa ovim jdpom stalna borba oko tih karata..nego sam uglavnom ispratila sve predstave koje sam htela kod njih, pa ne registrujem zanimljiva gostovanja.