Jump to content
IGNORED

Sta je ovo?

woodooinstalater

Recommended Posts

Posted (edited)
8 minutes ago, nssar said:

Pendzet za cipele

Mislim da nije baš... :) 

Пенџетирање je (bila) radnja, proces cini mi se, jeste obuhvatala i ove komade gore, ali i - na primer - smesne drvene ексерчиће, njih tušta i tma...

Mada, da ne gresim dusu, mozda postoje, tacnije postojale su i lokalne varijante, izrazi, tako da mozda moze da se prihvati i ovo tvoje...

Neka auditorijum sudi... :D 

Edited by namenski
Posted (edited)

Margerit-Andjeli-POTKOVANE-CIZMICE_slika_O_109875931.jpg

I pitala sam ss kao mala, dok sam čitala ovo, kakve su to čizme, o kojima sanja glavni lik. Siromašan je i nema para sa ih kupi; na kraju i uspe...

Edited by Tihajeza
  • +1 1
  • Wub 1
Posted
11 minutes ago, namenski said:

Mislim da nije baš... :) 

Пенџетирање je (bila) radnja, proces cini mi se, jeste obuhvatala i ove komade gore, ali i - na primer - smesne drvene ексерчиће...

Mada, da ne gresim dusu, mozda postoje, tacnije postojale su i lokalne varijante, izrazi, tako da mozda moze da se prihvati i ovo tvoje...

Neka auditorijum sudi... :D 

Pa sad kad razmislim secam se da se to zvalo pendzeta ili (cini mi se) blokeji. E sad, poslednji put kad sam to cuo je bilo pre jedno 50 godina, tako da nije zameriti.

Stim, sto su se pendzeta "stavljala" a blokeji "udarali" - ponovo, ako se ja dobro secam

Posted
5 minutes ago, nssar said:

blokeji

Pod ovim imenom ih ja znam. :) 

Do je penžetiranje obuhvatalo zamenu, postavljanje novog kožnog đona, ovako nekako:

Blokej009.jpg

Ovaj na slici, naravno, nije nov, slika uostalom vise i nema, ali sam je stavio zbog pominjanih mali drvenih ekserčića koji se ovde vide.

I mislim da su se sami blokeji menjali cesce, mozda cak svakih par meseci, dok je kompletno pendžetiranje bilo kompleksan poduhvat :D, uz prehodno razmatranje, konsultacije i dogovor da majstorom...

Mada, kao sto rekoh, verovatno ima i do lokalnih varijacija: ja imam u vidu Beograd i Srbiju... :) 

Opet, kada smo na lokalnim varijantama, da pomenem: обућар, postolar, itd, itd - ovo me uvek bunilo, odakle stolar kod cipela :D, ali se negde za cipele cini mi se koristio izraz postole...

Posted

Americki proizvodjac cipela Allen Edmonds radi tzv "recrafting" koji pre svega ukljucuje pendzetiranje

Posted
2 hours ago, nssar said:

Americki proizvodjac cipela Allen Edmonds radi tzv "recrafting" koji pre svega ukljucuje pendzetiranje

Ostajem zagovornik moje teorije :D da pendžetiranje znaci ili je znacilo opravku ili zamenu celog djona, dok su se blokeji

blokeji.png

stavljali i na nove, novcate cipele radi zastite pete i vrha djona od habanja... 

Ovo sto Amerikanci rade je koliko sam video prakticno reparacija, generalka cele cipele: sumnjam da iko stavlja blokeje, taj se zvuk ne zaboravlja.

Cak su se i vojske odrekle visevekovne tradicije okovanih čizama i cokula, bakandži...

3-0088-4.jpg

German-WW2-01.jpg

• 3 weeks later...
Posted

Ključ za paljenje traktora. Fadip Bečej.

Posted

Zajebi! :D 

Em nije samo za paljenje.

Em nije samo za traktore.

Em ima, imao je tacnije, narodnotm ime...

A ono Fadip sam mogao i da izbrisem, ne bi nista menjalo na stvari... :sleep:

Posted
2 minutes ago, Pegin said:

Kontakt ključ - univerzalni.

+1

Naravno.

Ali narodno ime, varijacije?

Zanimaju me varijacije: u Srbiji je bio poznat iskljucivo kao БОШ КЉУЧ...

Posted

I ja znam samo za Boš ključ kao "narodski" naziv ( a Poljo mejanizacija i traktori su mi kao neka struka ) , za drugi naziv nisam čuo.

Posted

To mu je u neku ruku i originalni naziv: Bosch Schlüssel, postoji i oblik Bosch Zündschlüssel...

Cenim da bi najpravilniji prevod bio: контакт кључ...

Ako sam u pravu, to bi, verovatno zbog kratkoce :D, bio redak primer da je neki tehnicki termin, narocito nemacki, ostao neizmenjen...

Radkapne, doduse, zamalo... :)