Jump to content
IGNORED

Sudbine


woodooinstalater

Recommended Posts

Harry DobsonHarry_Dobson.jpgSpanski dobrovoljac Harry Dobson, nezaposleni velski rudar, koji je, na putu za Spaniju preziveo torpedovanje broda kojim je putovao i bio ucesnik svih znacajnih bitaka od Brunetea, da bi, zarobljen kod Caspe-a, uspeo da pobegne savladavsi goloruk svoje cuvare i stigne do republikanskih linija preplivavsi Ebro. Poginuo je u borbama na Ebru, za vreme napada na brdo zvano Kota 481, u blizini Gandese, jula 1938. godine, nesto vise od godinu dana po svom dolasku u Spaniju.

Link to comment
 • Replies 183
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • woodooinstalater

  94

 • le petit nicolas

  29

 • bradilko

  10

 • nautilus

  6

Big deal big wheel. Po čemu je on poseban?A i sviđa mi se ovo ništa ideologija ništa politika i oma čovek koji je poginuo zbog ideologije i politike.
A gde pise da treba da bude poseban?Sto se ideologije tice - evo ti jos. Pa je se mani. OK?Ili jos bolje - izvoli.Mato_Dukovac_001.jpgMato DukovacRodjen 23. septembra 1918. u Surcinu, poznati jedrilicar, stupio Kraljevsku vojnu akademiju 1937. godine, 67. klasa. Diplomirao 1. aprila 1940. godine, kada je i dobio cin potporucnika. Izabran za instruktora u 1. pilotskoj skoli u oktobru iste godine. U Aprilskom ratu sluzio u 2. eskadrili vazduhoplovstva kopnene vojske na aerodrimu Velika Gorica. Stupio u vazduhoplovstvo NDH (ZNDH) kao porucnik, 29. aprila 1941. godine. Zavrsio dodatni kurs za pilote lovce i dodeljen jedinici JFS 4, juna 1942. godine. U oktobru iste godine prekomandovan u 15 (Kroat)./JG 52 i sa tom jedinicom upucen na Istocni front gde je postigao i svoju prvu vazdusnu pobedu, oborivsi jedan sovjetski lovac I-16. Tokom drugog odlaska na Istocni front Dukovac je zabelezio 14 potvrdjenih i 6 nepotvrdjenih vazdusnih pobeda, kada dobija i cin nadporucnika i postaje komandant novoosnovane eskadrile, po nemacki 15. Staffel.Na Istocni front biva upucen i treci put, 21. oktobra 1943. godine.25. februara 1944. godine zabelezio je svoju zadnju vazdusnu pobedu (jedan sovjetski lovac Jak-9), ali je u petom borbenom letu istog dana oboren od strane sovjetskog lovca P-39 Aircobra i ranjen. U to vreme je imao 37 potvrdjenih i 8 nepotvrdjenih pobeda (od kojih je 7 kasnije potvrdjeno). Unapredjen u cin satnika ?za znacajan doprinos ratnom naporu na Istocnom frontu?, Dukovac nastavlja svoju pilotsku karijeru kao komandant nekoliko aerodroma/baza sirom Istocnog fronta, da bi, 20. septembra 1944. godine preleteo/prebegao Sovjetima*.Vraca se u Beograd decembra 1944. godine kao kapetan, i posle odgovarajuce obuke postaje instruktor u 1. PS u Zadru, aprila 1945. godine. 8. avgusta iste godine avionom DH Tiger Moth prebegao je u Italiju. Posle izvesnog vremena provedenog u izbeglickom logoru stupa u ratno vazduhoplovstvo Sirije i tokom prvog Arapsko ? izraelskog rata, 1948. godine, kao kapetan u 1. lovackoj eskadrili, baziranoj u Estabalu (dolina Beka) na avionu americke proizvodnje T-6 Texan ucestvuje u nekoliko borbenih zadataka.Po zavrsetku rata useljava se u Kanadu i bavi privatnim biznisom. Umro je septembra 1990. godine u Torontu.*za one koje eventualno posebno zanima, ukupan skor Dukovca na Istocnom frontu je po jedan I-16, MiG-3, Jak-9, Pe-2 i Douglas A-20, po dva Jak-1 i DB-3, po tri P-39 Aircobra, 12 Il-2 i 18 LaGG-3 (plus 1 nepotvrdjeni). Imao je ukupno 44 pobede u 255 borbenih letova i 62 vazdusne borbe. Za one koji vole poredjenja, nejveci americki as u 2. svetskom ratu, Ricard Bong, imao je 40 pobeda, britanski James E. Johnson 38?.
Link to comment
Kažeš bez politike , a veličaš jednog ustašu.Kod tebe nešto nije u redu!
Jerry - ne ovde ide rima, cista poezija.bartini.jpgRoberto Ludovigovic Bartini, Pravo ime Roberto Oros di Bartini (Бартини Роберто Людовигович, 1897 ? 1974)Italijanski grof, rodjen u Rijeci (tadasnja Fiume, u sastavu Austrougarske). Kao austrougarski oficir u Prvom svetskom ratu pao u rusko zarobljenistvo, ucestvovao u Oktobarskoj revoluciji, 1920. godine se vratio u Italiju, 1921. godine zavrsio pilotsku skolu u Rimu, a 1922. godine Politehnicki institut u Milanu. 1921. godine stupio u KP Italije i posle dolaska Musolinija na vlast ilegalno otisao u CCCP. Poceo da radi kao laborant, da bi ubrzo poceo da se bavi svojom profesijom ? konstruisanjem aviona. 1927. godine unapredjen u cin koji bi danas odgovarao cinu general-majora. Belezi znacajne uspehe kao konstruktor i dobitnik je nekoliko znacajnih nagrada. Poznat po originalnim i veoma smelim tehnickim resenjima, specijalizuje se za konstrukcije hidroaviona ali radi i na drugim projektima, sam ili sa nekim od poznatih konstruktora tog vremena. Pismom Centralnom komitetu partije protestuje protiv besmislenosti kolektivizacije koja se sprovodi tih godina..I pored toga, na preporuku najvisih vojnih komandanata, postaje rukovodilac sopstvenog konstruktorskog biroa i rukovodilac glavnog aerodroma za eksperimentalne letove. Njegove konstrukcije u to vreme nose i neke svetske rekorde.1937. godine je uhapsen pod optuzbom za veze sa neprijateljima naroda ? i za spijunazu u korist rezima od koga se sklonio u Sovjetski Savez ? Musolinijeve Italije. Osudjen na cuvenih 10 godina robije plus 5 godina gubitka gradjanskih prava. Kaznu izdrzava u logoru, ali brzo biva premesten na rad u poznate robijaske NKVD istrazivacke ustanove. Za vreme kazne, dok je jos trajao rat, Bertini je glavni konstruktor prvog sovjetskog aviona na raketni pogon koji je prvi let obavio teske 1942. godine.U godinama posle rata, jos na robiji, pocinje da radi na projektima velikih transportnih aviona iz kojih je kasnije nastala porodica transportnih aviona Antonov.Oslobodjen 1948. godine, Bartini postaje rukovodilac odeljenja hidroaviona u birou cuvenog konstruktora Berijeva. 1952. godine postaje glavni konstruktor sibirskog instituta specijalizovanog za eksperimentalne avione, danas bi se reklo projekte buducnosti.1956. godine rehabilitovan.Poznat takodje i kao matematicar, radi na resavanju hidro i aerodinamickih problema i postavlja osnove za mnoge revolucionarne projekte medju kojima je i takozvani ekranolet, letilica na principu koriscenja takozvanog ekranskog efekta?Bartini_T_examples.jpgEdit: YouTube Edited by woodooinstalater
Link to comment
CopyofYsserHarel2.jpgIser Harel (Isser Harel, rodjen kao Isser Halperin, 1912 ? 2003)Rodjen u Vitebsku, carska Rusija, u podrucju gde je izrastao najekstremniji cionizam, kakvom se suprotstavljao i njegov tvorac ? Teodor Hercl. Odrastao u za te krajeve poznate po notornoj bedi i siromastvu jevrejskog stanovnistva, u relativno dobrostojecoj trgovackoj porodici, napusta Rusiju 1922. i po zavrsetku studija, 1930. godine iseljava se u tadasnju Palestinu, nosen snom o zivotu u kibucima, bavljenju poljoprivredom i radu na stvaranju jevrejske drzave.1952. godine postaje glavni Mosada, a nesto kasnije tu funkciju objedinjuje sa funkcijom sefa druge izraelske civilne obavestajne sluzbe, Sabaka.Ostaje sve i sva u izraelskoj obavestajnoj zajednici sve do 1963. godine kada je primoran da odstupi zbog navodnih malverzacija sa fondovima. Jedno vreme se bavio i politikom, bio i clan Kneseta.Priznato jedan od najuticajnijih i najuspesnijih vodja obavestajnih sluzbi Izraela, u najteza vremena konsolidacije zemlje i Suecke krize, ostace zapamcen kao vodja uspesnog lova na Adolfa Ajhmana, coveka tehnicki odgovornog za sprovodjenje takozvanog konacnog resenja. O tome je napisao i knjigu, prevedenu na srpski ? ?Kuca u ulici Garibaldi?.Posluzio Le Kareu za knjizevnu transpoziciju u liku Schultz-a u romanu ?Mala bubnjarica?.Protivnik ?lova na komarce cekicem?, poznat kao notorni protivnik generalskog nacina razmisljanja.
Link to comment
Woodo, zanimljiv topic. :) Nego, otkud fascinacija (koju dijelim) military figurama?
Vidim i sam. Nije mi bila namera - ispravicu, ako se tako moze reci. Mada, uvidjam polako i sam, da pre rat nego military jesu extrem. I za najbolje i za najgore u ljudima. Nazalost.Pokusavam da se setim ko je ono, u nekom predgovoru, cini mi se, rekao: spomenike ratu koje im podizemo u ime mira... Tako nekako.Hvala u svakom slucaju.Edit, moram: cudne su reakcije, one su me iznenadile. Proglasen sam za ustasu, a ne za spanskog republikanca, italijanskog grofa - komunistu, cionistu.... Jedva cekam sta ce sledece da mi padne na pamet. Edited by woodooinstalater
Link to comment
Hipatia.jpgHipatia (Hypatia, 370 - 415)Jednog martovskog dana 415. godine u Aleksandriji rulja hriscanskih ekstremista je zaustavila kocije u kojima se jedna cetrdesetpetogodisnja zena vozila na posao. Odvucena u obliznju crkvu, mucena na najsvirepiji nacin ? vecina izvora se slaze da joj je ostrim komadima keramike zivoj odrana koza ? upravnica cuvene biblioteke u Aleksandriji tog dana nije dosla na posao. Svet je usao u srednji vek i upoznao nesto sto ce mnogo kasnije postati poznato pod nazivom jednoumlje. Hipatija, svestrana naucnica, matematicar od ugleda, filozof?.
Link to comment

Constantin "Bazu" Cantacuzino (1905-1958) je bio rumunski pilot. Njegova familija vuče korene iz Vizantije, Jovan VI Kantakuzenos je bio car Vizantije u 14. veku. Kantakuzinovi su u Rumuniji bili veliki zemljoposednici. To je Bazuu omogućilo najbolje školovanje i lagodan život. Govorio je nekoliko jezika, vozio motocikle i avione, igrao tenis i hokej - tipičan preppie. Njegova majka, takođe iz nobl porodice se preudala za poznatog kompozitora žorža Eneuskua. Sam Bazu se ženio 4 puta.Pre rata se obučavao u elitnim pilotskim školama. Bavio se akrobatskim letenjem i posedovao je nekoliko aviona, nemačkog Jungmajstera i kanadski Fleet.Rat je dočekao kao šef državne transportne kompanije LARES. želeo je i uspeo da ode na front i to u svom ličnom avionu u pratnji lakeja. Eskadrila je bila opremljena Harikenima i sa njim je oborio nekoliko ruskih aviona, uglavnom DB3. Nakon ispunjenja rumunskih strateških ciljeva (Odesa) Bazu je demobilisan i vratio se u LARES. Posle Staljingrada ponovo je vraćen u vojsku, ovaj put na Me109G. Osim protiv Rusa, borio se i protiv američkih aviona iznad Ploeštija (oborio 1 Liberator).Kada je Rumunija promenila strane, Bazu se borio protiv dojučerašnjih saveznika i u odbrani Bukurešta oborio 3 He111. U svoj Me109G je strpao najvišeg po činu američkog oficira zarobljenog u Rumuniji i sa njim odleteo u Fođu. Ovim gestom je želeo da doprinese da Rumunija (i on) dočekaju kraj rata na strani pobednika. Američki piloti su želeli da isprobaju nemački avion i uspeli su da ga slupaju (klasični lom stajnog trapa na 109ki). Pošto nije imao avion da se vrati, Ameri su mu dali Mustanga, za jedan dan ga je savladao i u pratnji dva američka pilota se vratio u Rumuniju. Do kraja rata je leteo na Mustangu protiv Nemaca.Posle šerbaneskua ima najviše potvrđenih pobeda (43) ali sa nepotvrđenim je vodeći rumunski as sa 69 pobeda. Jedan je od retkih pilota koji se može pohvaliti da je obarao avione četiri najveće učesnice rata - ruske, engleske, američke i nemačke.Nakon rata se vratio u civilno vazduhoplovstvo ali su nove vlasti izvršile nacionalizaciju njegove imovine i Bazu je emigrirao preko Italije u španiju. živeo je od akrobatskih tačaka na avio mitinzima i umro u bedi 1958.post21106908138gf6.jpgpost21106724856no2.jpg

Link to comment

max guedj, dit maurice...juif, n? en tunisie...doktor prava, posednik "nelicnog surovog patriotizma"(h. bolitho)...oboren u mosquitosu, januara 1945. nad ofort fjordom, posle cetiri godine letenja u sluzbi vazduhoplovnih snaga slobodne francuske...(nb. francuska je tad vec bila oslobodjena)...casablanca, godinu dana ranije: njegov otac je (doslovno) zavrsio u zatvoru: nemacko naredjenje - francusko izvrsenje;...godinu dana kasnije: njegova majka i malena kcer su "kolateralne zrtve" aktuelnog francuskog politickog oportunizma...poz

Edited by le petit nicolas
Link to comment

lep streamin', woodoo...hvala za sliku iz wikipi... zaboravih da mu u sudbinu upisem i dva broja vec oci. fi-zio, fi-zio, fi-zio-gno-mi-ka. to je jedna nauka....poz

Edited by le petit nicolas
Link to comment
lepo woodoo...zaboravih da mu u sudbinu stavim i dva broja vec oci. fi-zio, fi-zio, fi-zio-gno-mi-ka. to je jedna nauka....poz
Znas sta: ja sam ogooglao, a Wikipediju mrzim. I inace i kao izvor. A za Max-a si izvor ti, ako ti se da, naravno. Sa ili bez fi-zio-gno-mi-ke. Nauke.Poz.
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...