Jump to content
IGNORED

Časovnici


nesha taxista

Recommended Posts

Ljudi su oduvek imali potrebu za merenjem vremena. U Starom veku behu sunčani satovi. Kinezi su smislili ogroman nepraktičan mehanizam, ali je to nekako i radilo.IncenseAlarmClock.jpgJoš u tad su nekakvi mehanizmi postojali i u Evropi, ali zapravo se s tim krenulo tek u Srednjem veku. U 17. veku su uvedena klatna, a u 18. i oni pogodni za nošenje. 1777. je firma Perrelet napravila i prvi s automatskim navijanjem. Mehanizam je izgledao ovako:Perrelet_First_Automatic_Movement_M.jpgFirma je inače naravno švajcarska, postoji i danas, a evo i nekih njihovih aktuelnih modela:perrelet-titan-doppelrotor-A5002-kl.jpgperrelet.jpgMogu i u Beogradu da se kupe. Nisu jeftini.Moj prvi ručni sat bio je ruski ''Junost''. Dobio sam ga za 10. rođendan. Naravno bedan, ali ja nemerljivo srećan.Ne garantujem da je bio baš ovaj model, ali je izgledao otprilike ovako:bga359p.jpgPosle sam imao Enicar, Citizen a zadnjih 10 godina nošenja satova na mojoj ruci je bio Casio:meilensteine_dw5000.jpgNavodno je mogao izdržati G silu od šta-ja-znam-koliko, ali to nisam probao. No, uredno je izdržavao plivanje i moje plitkoronilačke navike. Zadnjih par godina ne nosim ga, ali mi je još uvek tu negde.Nosite li vi sat? Kakve ste imali i šta vam je to značilo?

Link to comment

Hvala za topic :) Vec duze vreme se nosim mislju da postavim ovu temu i evo je :). Da li razmisljate o vremenu, prolaznosti, o tome koliko ga postujemo, ili ne (sto svoje, sto tudje). Da li su nam uopste potrebni satovi? Jesu li ukras ili nuzno zlo?Uvek su mi bili zanimljivi mehanizmi, cak sam i imala neki satic sa providnim staklom, pa se sve videlo unutra.Inace, vec odavno, odavno nosim jedan POP Swatch koji obozavam, jeste promenio nekoliko kaiseva, ali jos uvek odlicno radi.

Link to comment

Seiko, solarni, D-1. Waterproof, shockproof. Nema baterija, nema navijanja niti kineticki, pokretanjem ruke. Nista, samo ga nosi.Da bi radio, treba da bude 15 minuta na 6 meseci na svetlu, dnevnom ili sijalica.Dosao je navijen da pokazuje 3 minuta ranije nego sto je stvarno vreme (opsta japanska stvar). Od tada, nikada nisam nigde zakasnio.Cena: 120US$.Googlovao sam da nadjem sliku, nego nesto je nema. Gledao sam u Singapuru, Bangkoku i Hong Kongu po radnjama, nije ih bilo u prodaji.Izgleda slicno kao Seiko-5 samo je mnogo tanji, nije kao konzerva mesnog nareska.

Edited by Yoyogi
Link to comment
Hvala za topic :) Vec duze vreme se nosim mislju da postavim ovu temu i evo je :). Da li razmisljate o vremenu, prolaznosti, o tome koliko ga postujemo, ili ne (sto svoje, sto tudje). Da li su nam uopste potrebni satovi? Jesu li ukras ili nuzno zlo?
Meni je bilo kakav sat apsolutno neophodan i veoma sam nervozan kad ne znam tačno vreme. Nije da se negde posebno žurim, ali volim da znam.
Link to comment

Ja volim da nosim satove, samo što imam problem da imam jako mršavu ruku (nije slučaj sa ostalima delovima tela, ne znam kako je to moguće :blink: ), pa ne mogu da nosim bilo kakav sat. Satovi sa metalnim narukvicama ne dolaze u obzir, izgledam tragikomično. Prvi sat sam dobio u osmom razredu za svedočanstvo na polugodištu, Certina, još uvek je imam i još uvek radi perfektno kao švajcarska urica. Posle sam imao Seiko 5 (bio malo teži od mene) koji je imao nesalomljivo staklo, što se pokazalo kao netačno kad smo to staklo probali da razbijemo sa ortakom koji je imao sličan Casio, tako što smo lupali jednim satom o drugi. Nosim već 10 godina ovaj Seiko (loša slika sa mobila), video sam pre par meseci sličan Longines, mnogo mi se svideo, kad sam video cenu (80.000CZK = cca 3000EUR), više mi se nije toliko svidjaoObraz013.jpg

Link to comment

Obožavam satove, i kao žena cipele, svaki dan bih kupovao po jedan.... :D Verovatno zato što ne volim i ne nosim lance, narukvice, prstenje i ostali muški nakit.Trenutno aktivni Omega iz 2000. i Jacques Lemans od pre dve godine. za svaki danSat bukvalno ne skidam sa ruke osim kada nešto radim po kući...

Link to comment

Zanimljivo, nijednog sata se nikad nisam rešio. To važi i za dedin omiljeni Schaffhausen. švajcarski brend, pominjali ga i u ''Balkan ekspresu''. Nisam ga uslikao, ali je sličan ovome:Internation-Watch-Co-Schaffhausen-IMG_8427.JPG

Link to comment

Kada se prica o skupim satovima, obicno dodje Rolex kao prvi primer. Od 5-15,000US$.Mislio sam, to je to, osim Philip Patek koji je mnogo vise.Dok u vikend dodatku Wall Street Journal nisam procitao clanak o skupim satovima. Pola miliona dolara, kao nista.Tu sam isto procitao, da masina koja "vezba" sat, onaj koji se navija nosenjem, samim pokretanjem ruke, kosta 5,000 dolara! To za one koji imaju puno skupih satova pa oni kineticki, ne stizu na red da se nose.Masala!

Edited by Yoyogi
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...