Jump to content
IGNORED

Sharp Objects


Bojan

Recommended Posts

Serija je odlična. Podela uloga takođe. Sve se odvija jednim finim tempom. Ne treba od samog početka očekivati neku spektakularnu akciju, ali treba posebno pratiti detalje, jer je priča višeslojna i duboka.

U petoj epizodi se dosta toga otkriva što je do tada bilo ispod površine. Gotovo cela epizoda je, sa dobrim razlogom, posvećena lokalnom događaju „Kalhoun Day“. I tu se upravo pokazuje karakter Wind Gapa. Wind Gap jede svoju decu, kao što je Kamil rekla u tekstu koji je napisala za novine.

Da ne otkrivam dalje detalje reći ću samo da mi je drago da priča ide i u pravcu koji sam naslutio i priželjkivao tokom prethodnih epizoda. A to je ovaj feministički momenat, pa da kažem i neka neofeministička misao koju danas imamo. To da su muškarci precenjeni mislim da je bilo jasno i pre 100 godina. Ali da bi se došlo do te teme valjalo se izboriti sa drugim stvarima. Najpre jednakost. Osvojena nominalna jednakost još uvek nije bila dovoljna da ova stvar izađe u prvi plan. Potreba da se osvoji određena ravnopravnost, samim tim i sloboda, davala je rezultate, ali je žene stavila u jednu nepovoljnu poziciju, jer im je u takvim okolnostima oduzimala seksualnost. Feministkinje su označavane kao frigidne, jer je još uvek vladao nekakav staroromantičarski odnos zavođenja, koji je podrazumevao igranje uloge udvarača, a sve to uvijeno u dominaciju maskulariteta (pod ovakvim maskularitetom se ne podrazumeva pojavnost muškarca). Postojale su tu i druge sociološki uslovljene okolnosti koje ženu nisu stavljale u povoljan položaj. Recimo, jedno pitanje je i stav o inteligenciji žena. Sećam se pre jedno dvadesetak godina jedan posao na kome sam učestvovao uključivao je i testiranje kandidata od strane psihologa, uz ostalo i test inteligencije. Kada sam jednom prilikom sedeo sa drugima koji su učestvovali (a svi koji su se zatekli bili su muškarci), jedan od rukovodilaca je rekao kako kod testova inteligencije muškarci imaju provereno bolje rezultate od žena, ali da to ne sme da se pominje. Pretpostavljao sam da to nije izmišljeno ili paušalno izneto, jer su to ljudi koji rade veliki broj tih testova. Razmišljao sam o tome i shvatio da bi to zaista mogao biti samo socijalni konstrukt. Pala mi je na pamet priča jednog mog prijatelja kako njegova majka nije htela ni plej da pritisne na video rekorderu. I u tom prihvatanju (uterivanju) uloge zapravo leži cela priča o manjoj inteligenciji kod žena.

Otpadanjem starih uloga i konstrukta stvara se teren za taj neofeministički pokret koji neće ulaziti u sukob sa muškarcima i tvrditi da su beskorisni, ali će ih računati kao precenjene. I kada se ta precenjenost iznese na videlo i manifestuje u odnosima, dobijamo uslove za ravnopravnost i novo osvajanje seksualnosti kroz slobodu.

Naravno, situacija je sada klimava i može prevagnuti i na drugu stranu. Jer sada se vade i neki ultimativni aduti koji se baziraju na „prirodnim zakonima“ ili čak božanskim. U suštini ovo najviše dolazi od onih koji seksualnost doživljavaju kroz potčinjavanje, a plaše se one koja dolazi kroz slobodu.

Možda je previše ovo što sam napisao i nema sve veze sa serijom, ali da se vratim na Wind Gap. Baš priča o Mili Kalhun (koja se stalno igra na Kalhoun Day), nekoj istorijskoj ličnosti, ženi južnjačkog oficira govori o tome. Kamil želi da kaže suštinu priče, dok Amma želi da priču okrene.

 

Link to comment
  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Bojan

    17

  • darling

    15

  • ToniAdams

    12

  • Arkadija

    6

Odlična epizoda, pogotovo sve što se izdešavalo na proslavi. Tako da saznajemo i da je  Priker  Adorino devojačko prezime. Sada zaključujem da Adora nikada nije bila udata za Kamilinog oca. 

Imam teoriju da je 

Spoiler

Kamilin otac njen urednik. Koji bi drugi razlog imao da je zove svaki dan i tetoši i brine se za njeno mentalno stanje, pogotovo što je sam teško bolestan

 

Link to comment

Slažem se, dobra je teorija. Ako je tako, Kamil, naravno, to ne zna. A ne znaju verovatno ni ovi iz Wind Gapa.

 

Nešto oko ove istrage ubistava, a ima veze sa tim što je @darling  pomenula da je autor knjige isti kao i za Gone Girl. Jasno je da autor voli da ubacuje to psihologiziranje, razne traume i poremećaje. Ako se i ubistva naslanjaju na to onda bi ključna reč bila povređivanje.

 



Majka Adora, očigledno ima neki poremećaj. Kamil takođe ne može da se sastavi. Suština u tome je da je reakcija u takvim okolnostima želja za povređivanjem. Ali neko će povrediti sebe, a neko drugog. Ako se to nadoveže na priču o ženskim likovima i klanovima, kao i to da je i kod Gone Girl autor profilisao ženski lik, onda bi zaključak mogao biti da će i ovde ubica biti žena. Ono sa zubima i snagom potrebnom da se oni izvade malo narušava tu tezu, ali opet se i tu može dati neko objašnjenje.

 

Posle ove pete epizode ja bih nekako intuitivno eliminisao oca Nešove i mladog Kina. Njihovo ponašanje mi se nekako ne uklapa u takav razvoj da bi jedan od njih bio ubica. Za profesora Lejsija je to još jasnije. Kao što sam i pre napisao on mi deluje kao da se pokajao. Sada se to i videlo jer je prišao Kamil da se izvini zbog nečega.

 

Ako se dobro sećam kod Gone Girl se posle neke uvodne čednosti i idile razotkriva velika brutalnost. To može biti dobra poveznica.

 

Link to comment

kamila umesto da je nasla dobrog terapeuta i pocela da radi s njim na spoznaji sebe, a ne da se odala alkoholu i potiskivanju sustine sebe, ne bismo danas imali seriju, odnosno imali bismo obicne zlocinacke umove ili red i zakon.

u tom smislu je serija poucna. mama moze da te ne voli, desava se, al ti ne moras da sjebes svoj zivot zbog toga. 

da joj je urednik cale, on ko dobar roditelj nikad ne bi vratio cerku u kandze zlog roditelja, tako da se ne bih slozila s tim da joj je urednik caca. a zasto je toliko zainteresovan za nju, ni to ne znam.

adorino ime mi je upalo u oci, nikad ga nisam cula, ne zove se slucajno tako. 

 

Link to comment
3 hours ago, darling said:

 

u tom smislu je serija poucna. mama moze da te ne voli, desava se, al ti ne moras da sjebes svoj zivot zbog toga. 

 

 

 

Kamilin problem nije samo mama koja je ne voli, već i ko zna šta još, što samo naslućujemo kroz brojne fleš bekove, počev od smrti sestre, do verovatno, grupnog silovanja. I ko zna čega još grozomornog što se izdešavalo u kolibi.

Link to comment

to sto nema tatu, nit mama prica o njemu, i to sto je majka ne voli, to je prauzrok svega. da je odrasla s ljubavlju, ne bi se odala ni destruktivnom ponasanju ni samodestrukciji, i s manje posledica u zivotu bi prosla s tako traumaticnim dogadjajem kao sto je smrt sestre (za koju jos ne znamo kako je umrla).

Link to comment

Jedna trauma manje - svakako bi lakše prošla. Ali nema te porodice koja bi te zaštitila od ovih drugih stvari.

 

Dobro, Adora je definitivno luda. Ali evo mlađe sestre koja je kao voljena, ali opet belaj na vidiku.

 

Kompletna terapija bi svakako uključivala i suočavanje. Urednik je zato i šalje nazad. Možda nije otac (meni bi to nekako bilo prejednostavno rešenje za misteriju podignutu na ovaj nivo), ali ima očinski nastup. Tu isto ima nešto.

Link to comment

Da napomenem da je soundtrack izuzetno dobar. Pored nekih aktuelnih bendova i izvođača ima dosta i starijih stvari. Tu je recimo, Eric Burdon&The Animals, Led Zeppelin, Carol King... Od nekih aktuelnijih a koje sam slušao pre serije tu su Hurray for the rif raf, LCD Soundsystem, Chris Stapleton, The War on Drugs. Posebno bih izdvojio Acid, jer njihova muzika daje dosta mračnu atmosferu. Slušao sam njihov album Liminal kada je izašao pre nekih 3-4 godine. Kada sam pustio nekim prijateljima žena mi je odmah rekla da je grozno i da promenim muziku. Ova stvar Ghost je sa tog albuma. Ima još nekoliko njihovih stvari u seriji. Emily Wells ima jednu prigodnu stvar za seriju (a nisam je ranije čuo) koja se zove Mamas Gonna Give You Love.

 

 

 

Link to comment
11 hours ago, darling said:

 

 

malo mi je zadivljujuce s koliko posvecenosti gledas tv seriju, a malo me i plasi. 

 

Ma ne, ok je sve. Samo sam se malo primio. Mislim, imao sam i ja veliku traumu u detinjstvu, ne kao ovo. To je onaj osećaj kada znaš da nešto ne može da se popravi.

 

Zanima me oko autorke Gillian Flynn. Ako je neko čitao knjigu da li može da se vidi neka njena ideja oko svega (ne mislim na to da se otkrivaju detalji), jer obično autori prenesu i neki deo sebe u romanu.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...