Jump to content

Polska


Timmy

Recommended Posts

Dragi/e forumasi/ice,nas par za 7 dana putuje na sever Poljske u Gdyniu (+Gdanjsk + Sopot). Svaki savet je dobrodosao.Ima nesto po netu, al nekako najvise verujem onome sto procitam na ovom forumu.Ono sto znamo je da se ova 3 spojena grada poprilicno razlikuju od ostatka Polske (Gdanjsk zovu biser Baltika) i odudaraju od slike koju vecina nas ima o Poljskoj.Nisam hteo da suzavam topic samo za sever, zatrebace nekome koji savet i za Varsavu, Krakov etc. a za sada nije postojao neki takav topc.Hvala svima unapred.p.s. Evo i par linkova da ne bude da sam skroz beskoristan: Gdnjask putopis na b92 , kratko o Gdanjsku na Aladinu i odlican putopis o Poljskoj sa klubaputnika

Link to post
slepa živana

u gdanjsku nonstop duva ko blesavo. dobro se obucite.ja sam tamo išla da vidim onu poštu i baltičko more, a za normalne ljude ću se prisetiti šta ima, pa ću sutra da napišem sastav.

Link to post
slepa živana

e pa ovako...bedeker za slijepe :Dturistički centar gdanjska je relativno mali, s kraja na kraj oko pola sata peške...knez mihailova im se zove 'dluga' sa precrtanim l :) i mislim da je čak kraća od kneza.paralelno sa njom je piwna, pa sw.ducha i onda szeroka.szeroka je važna jer se tu nalazi kafana zeleni zmaj (zielony smok), a tu morate da jedete bar jednom. preporučujem šniclu od lososa. oni imaju dnevna jela. preko dana imaju dva pušačka stola, noću se purnja svuda, puštaju dobru muziku, služe hranu i kasno uveče, čini mi se i posle 11, u podrumu je, nije upadljiv ulaz, ali evo ti adrese, ne možeš da promašiš - Szeroka 125.klabing: fensi klub, diskoteka, ima i stejdž pa ako proverite program možda zabodete neki zanimljiv koncert, zove se klub parlament, na adresi Sw.ducha 2. dakle i dalje si u blizini kneza :Dnešto klošarskiji klub u blizini zove se cafe szafa. spolja izgleda kao mali kafić, ali ima i podrum. i tu ima svirki. adresa je Podmurze 2.probajte obavezno žubrovku. to je njihova votka s nekim travkama, služe je obično sa sokom od jabuke. može vas odvesti na neku ludu žurku :Da ako se odlučite da upoznate svet poljskih hipsto-ljevičara, moraćete malo dalje u klub doki koji se nalazi na ulazu u brodogradilište. šoping:za klošare, postoji lanac sekndhendova. ne znam tačno kako se zovu ali natpis iznad ulaza je uvek veliki žut sa ljubičastim slovima. subotom su najniže cene po kilogramu jer je tad najmanji izbor. nedeljom ne rade, a ponedeljkom je najveći izbor i najviše cene. ima ih nekoliko oko kneza, nećete ih promašiti.kada se kod zelenog zmaja najedete, izbijete szerokom na pansku i pičite desetak minuta pravo desnom stranom, ulica će menjati ime ali držite pravac, proći ćete stari mlin, mnoge crkve i polako ćete osetiti duh novog vremena. dakle na desnoj strani u ulici koja će se u tom delu zvati rajska, naići ćete na tržni centar madison, gdanjški deltasiti... e to vam je šoping za bogate :)ako nastavite samo malo pravo, izbijate na raskrsnicu, piče automobili, skrenete poludesno i videćete prve spomenike... parče berlinskog zida, poklon poljskoj od njemačke... a odatle se već vidi kapija brodogradilišta i veliki spomenik u obliku sidra. dok tu ispred kapije budeš pazario privezak sa natpisom 'solidarnošć', i dok budeš čekao na kusur, okreni glavu na desno. ta neugledna prizemna zgradica i ta vrata, to je ulaz u pab doki :D tu je piće najjeftinije, a zalomi se i neka svirka. ja sam u gdanjsku bila samo dva dana, tako da nemam više mesta da preporučim. ako budete želeli da vidite baltik, negde kod ž stanice staju tramvaji koji idu tamo, 15, 20 minuta vožnje.što se jezika tiče, hvala se kaže 'đenki' :)a mladi se pozdravljaju sa 'šćešć!' tako da ako budete startovali mladež 'šćešć, šćešć, do you speak english!' :Dbeogradsko dadada na poljskom se veli tak-tak :Dtoliko...nadam se da će vam bar nešto od ovog poslužiti :)

Link to post

Šćešć. Hvala slepa devojko :Hail: Imam par potpitanja: da li si isla i do Sopota i Gdynie ili samo Gdansk (to su fakticki tri grada spojena u jedan)? Mi smo inace smesteni u Gdyniji, al planiramo da obidjemo i ostala dva.Kad kazes da odemo do Baltika, jel mozda mislis bas na Sopot? Koliko kapiram tu su plaze. Mozda gresim.Zlote. Gde se kupuju, koji je kurs? Da li mora da ce kao u Ceskoj obilazi gomila menjacnica dok se ne naleti na onu sa normalnim kursom/bez provizije?I kakve su im cene? Cujem da je hrana jeftinija i bolja nego ovde. A garderoba? Jel imaju kakvih nama poznatih radnji i vredi li se baviti shopingom tamo?Đenki još jednom :)

Link to post
slepa živana
Imam par potpitanja: da li si isla i do Sopota i Gdynie ili samo Gdansk (to su fakticki tri grada spojena u jedan)? Kad kazes da odemo do Baltika, jel mozda mislis bas na Sopot? Koliko kapiram tu su plaze. Mozda gresim.
pravo da ti kažem, nemam pojma. još prvog dana mi je jedna devojka na pitanje da li je iz gdanjska, rekla, ne nego iz sopota... ja sam prvo pomislila da je to neki mladenovac ili tako nešto, malo dalje. posle su se predlagali odlasci u disko u sopotu, pošto je tamo valjda meka za klabere, ali meni se nije išlo... sve u svemu, biće pre neki zemun, novi beograd :)ovo za baltik, isto ne znam, vodila nas je poljakinja pa nisam obraćala pažnju na mapu. jedino što znam, već posle par stanica nestaju te stare zgrade, crkve i kulise turističkog centra i grad se pretvara u nešto kao novi zagreb :) stambene zgrade, zelenilo... ne znam da li i sopot ima neki centar.
Zlote. Gde se kupuju, koji je kurs? Da li mora da ce kao u Ceskoj obilazi gomila menjacnica dok se ne naleti na onu sa normalnim kursom/bez provizije?
u junu je bilo 4 zloće za jedan evro. ja sam menjala nekoliko puta i svaki put sam dobila koliko treba. sećam se da sam jednom zamenila u dolgoj, dakle knezu. ali se isto sećam da je jedan drugar popizdeo jer su mu negde uzeli proviziju. ne verujem da je tako kako kažeš da je u češkoj, jer bi to značilo da sam ja neka talična, a to ne može da bude :) najbolje da ipak pitate, za svaki slučaj...
I kakve su im cene? Cujem da je hrana jeftinija i bolja nego ovde.
hm... mi smo imali organizovane obroke u tom zelenom zmaju, što se kafane tiče. tu je stvarno sve bilo fenomenalno. nisam stigla mnogo stvari da probam, ali pošto nas je bilo puno, razmenjivali smo utiske i niko se nije žalio. stvarno dobra klopa.za hranu u prodavnici znam da je jeftinija nego ovde. mi smo u nedelju uveče kretali za beograd, a tad ništa ne radi pa su ljudi kupovali u nekoj radnjici tu u centru koja je delovala kao teški delikates. čak i tu su sir, pečenica i takve stvari bile jeftinije nego u bg. jedino mislim da im je leba skup...
A garderoba? Jel imaju kakvih nama poznatih radnji i vredi li se baviti shopingom tamo?
nažalost ni u ovo se ne razumem :( prošetala sam kroz taj medison i baš je nabudžen, fontane, pokretne stepenice, čuda... prošetajte pa vidite, to vam je usput do doka :) možda ima nešto što ovde nema...e da... šerman mi je rekao da vam poručim nešto... ali sam zaboravila kako ide :lol:
Link to post
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...