Jump to content

Najopasnije knjige 19. i 20. veka

Featured Replies

Posted

Naleteo sam na spisak "Najopasnijih knjiga 19. i 20. veka" koji je sastavio panel od 15 konzervativnih naučnika, i prilično se iznenadio količinom klasične sociologije i društvene nauke koja tu obitava (Kont!? Djui!? Kinsi!?). Kao i činjenica da "Komunistički manifest" dolazi pre "Moje borbe", ali, hey, to su ti konzervativci.

HUMAN EVENTS asked a panel of 15 conservative scholars and public policy leaders to help us compile a list of the Ten Most Harmful Books of the 19th and 20th Centuries. Each panelist nominated a number of titles and then voted on a ballot including all books nominated. A title received a score of 10 points for being listed No. 1 by one of our panelists, 9 points for being listed No. 2, etc. Appropriately, The Communist Manifesto, by Karl Marx and Friedrich Engels, earned the highest aggregate score and the No. 1 listing.http://www.humanevents.com/article.php?id=7591
Spisak je sledeći:1. The Communist Manifesto (Karl Marx and Freidrich Engels)
Reveal hidden contents

2. Mein Kampf (Adolf Hitler)

Reveal hidden contents

3. Quotations from Chairman Mao (Mao Zedong)

Reveal hidden contents

4. The Kinsey Report (Alfred Kinsey)

Reveal hidden contents

5. Democracy and Education (John Dewey)

Reveal hidden contents

6. Das Kapital (Karl Marx)

Reveal hidden contents

7. The Feminine Mystique (Betty Friedan)

Reveal hidden contents

8. The Course of Positive Philosophy (Auguste Comte)

Reveal hidden contents

9. Beyond Good and Evil (Friedrich Nietzsche)

Reveal hidden contents

10. General Theory of Employment, Interest and Money (John Maynard Keynes)

Reveal hidden contents

Naravno da je ovaj spisak budalaština, kao i ideje da knjige zaista mogu biti opasne, ali jeste inspirativan.E sad, ako pretpostavimo slobodu štampe i izražavanja, dakle potrebu da se sve živo štampa i objavljuje (u šta duboko verujem), svejedno nije na odmet upitati se koje knjige bismo mi sami stavili na taj spisak, to jest na spisak "najopasnijih knjiga". Hm?

• Author

Eh i da, kao inspiracija svakako može da posluži još jedan konzervativni izvor - Katolička crkva lično, sa svojim Index Librorum ProhibitorumU ovoj prestižnoj grupi autora nalaze se Galilej, Volter, Ruso, Dekart, Lok, opet Kont, ali i Kazanova i Markiz de Sad. Među novijim su Sartr, Zola, Igo, i tako ta ekipa.Interesantno, nema Darvina, ali zato nema ni Hitlera. Evo spiska ovde: http://www.hol.com/~mikesch/ILP-1559.htm

godine raspleta.

ahahhahaa, konzerve su takvi manijaci! osim sto su stavili kom. manifest ispred borbe, ubacili i kejnza i kinzija.

ne treba juriti filozofe, zoolozi su najopasniji! I evolucioni biolozi. Ko je napisao guns, germs and steel? Pa onaj lik mirmolog, šatro proučava mravlje kolonije, a onda počeo da proučava kapitalističke kolonije..

• Author

Uzgred, i onda prekidam dok se neko ne javi, Wikipedija ima i pregledan listing zabranjenih knjiga na:http://en.wikipedia.org/wiki/Banned_booksMeđu zabranjenim (dakle, "opasnim") knjigama, u nekim društvima/državama nekad, nalaze se i: "Alisa u zemlji čuda", "1984" i "Životinjska farma", "Da Vinčijev kod", "Kandid", "Doktor Živago", "Lolita", te Ginzbergov "Urlik" i "Rakova obratnica" Henrija Milera. E da, i "Satanski stihovi".Edit: javiše se ljudi, jeee! :)

Edited by Buck Naked

• Author
  Kelt said:
ne treba juriti filozofe, zoolozi su najopasniji! I evolucioni biolozi. Ko je napisao guns, germs and steel? Pa onaj lik mirmolog, šatro proučava mravlje kolonije, a onda počeo da proučava kapitalističke kolonije..
Pomešao Jareda Diamonda sa Edwardom O. Wilsonom, ili se zezaš? :)

zezam se bre :) ali ozbiljno mislim da su zoolozi najopasnijia hoću da nabavim Wilsonovu knjigu a nema kod nas :(edit : a, pa nisi me razumeo. Možda je trebalo da stavim, 'pa onda onaj lik...', nije se nastavljalo na prethodnu rečenicu

Edited by Kelt

• Author

Ja brzo čitao :) Koju njegovu knjigu? I, držimo se teme, daj svoj predlog opasne knjige! Evo, hattori lepo reče, "Godine raspleta".

Protokol Vasionskih Madraca

Мислим да је то рекао Киш, а после се пронело као народна мудрост, да "нису опасне књиге, него књига! Чувајте се људи од једне књиге."Тј свака је опасна ако гледа да искључи све остале, био то Горски Вијенац, Библија, Куран...

catcher in the rye(google catcher in the rye conspiracy);)

http://en.wikipedia.org/wiki/Banned_books
The Mountain Wreath Petar II Petrović-Njegoš Drama in verse Banned in Bosnia schools by Carlos Westendorp.
??? svasta!

Edited by ZerrorR

• Author
  najgori said:
catcher in the rye
To Lenona ubilo?
  Buck Naked said:
E sad, ako pretpostavimo slobodu štampe i izražavanja, dakle potrebu da se sve živo štampa i objavljuje (u šta duboko verujem), svejedno nije na odmet upitati se koje knjige bismo mi sami stavili na taj spisak, to jest na spisak "najopasnijih knjiga". Hm?
bez premisljanja - paolo koeljo - alhemicar.potrebu da se sve zivo stampa i objavljuje prati cinjenica da je vreme za citanje ograniceno a izbor zamagljen (nemoguc?).ne mozes naci dobro prevedene knjige.ne mozes naci neka stara izdanja dobrih knjiga.knjigama pada vrednost, zato sto opada kvalitet citanja...on the plus side - nece vise biti opasnih knjiga.