Jump to content
IGNORED

Psi

uros_s78

Recommended Posts

Posted

jel neko mozda gledao nekad video sa onim psom 'sharky'? sada sam saznao da je preminuo :(

Posted

Ljudi, jel zna neko jel moguce i kako najbolje postupati sa psom lutalicom koji ima 4 ili 5 godina, tj da li ga je moguce dresirati i socijalizovati na bar nekom osnovnom nivou? Izgleda kao retriver, ili mesanac istog, jako pametan, medjutim isto tako neposlusan, i imam sve vise i vise problema sa njim , tj sa njim i okolinom. Postao je za ovih mesec ipo dana jako privrzen porodici i kuci(cuva je i ne dozvoljava pristup nepoznatim osobama) medjutim isto tako je postao sve neposlusniji i "opustenji" plus jako detinjast i na momente jako plasljiv, nepredvidljiv i agresivan.

Posted

cetiri godine je puno da bi se radilo na psu, ali nije nemoguce! pogotovo sto je zbunjen, ali to je i super jer znas da je jos glina, u smislu, da bi mogao da se dovede u red. moj savet ti je da porazgovaras sa nekim strucnim licem, u smislu neko ko se bavi dresurom. ono sto ja znam jeste da je jako bitno da pas ima jednog gospodara. ako si ti taj, ti treba da radis sa njim i da se niko ne mesa, i onda kada je pas formiran, doveden u red, ti si taj koji salje informaciju njemu kako treba da se ponasa. 

npr. ja i sveca kada izvedemo naseg psa napolje, pre nego sto izadjemo ja je pitam: "hoces ti da je vodis ili ja?" ovo je jako bitno jer se pas zbuni ako mu dve osobe salju informacije sta da radi ili da ne radi, cak i u slucajevima kada je pas pitom, poslusan, "dobro vaspitan". 

da ne siljim, mogao bih sada da ispisem carsav teksta, ali to ti nista ne bi znacilo, kao ova podvucena recenica. 

Posted

taj pas prosto nije navikao da ima gospodara i sad isprobava granice, pokusava on da se nametne kao gospodar (vodja copora) i slicno. malo istrpeti, ali biti vrlo dosledan u tome sta se sme, a sta ne i bice to u redu. i svakako popricati sa nekim strucnim, narocito ako ti je to prvi pas.

Posted

taj pas prosto nije navikao da ima gospodara i sad isprobava granice, pokusava on da se nametne kao gospodar (vodja copora) i slicno. malo istrpeti, ali biti vrlo dosledan u tome sta se sme, a sta ne i bice to u redu. i svakako popricati sa nekim strucnim, narocito ako ti je to prvi pas.

To sam i mislio pod ovim sve neposlusniji i opusteniji(plus sto se i fino udebljao, kada je dosao bio je kost i koza :D ). Problem je sto ne znam kako da se postavim, jer ne zelim da ga udaram(a i izgleda da je vec bio tucen, jer je zalajao,zarezao i skljocnuo zubima na komsiju koji je pokusao da mu zapreti motkom) a na hvatanja na vrat ili vikanje slabo reaguje, tek ponekad, uglavnom pokusava da svede sve na neku vrstu igre grickanja i grizenja odece i obuce cak i kada lezi. A i manje vise kod mene je tek mesec dana, u kojem nisam imao previse vremena da mu se posvetim od posla  :/ 

Posted (edited)

ma on sirotan podetinjio od srece sto najzad ima kucu i porodicu :)

nema nikakvog razloga da se udara pas, odsecno ponavljas komandu, strog i uporan pogled, i ne odustajes dok ne uradi sta zelis. eventualno kod komande "sedi" malo gurnes dupe nadole, da razume sta se trazi, kod komande "na mesto" (pretpostavljam da ima neko mesto) ponekad ustanes i odvedes ga do mesta i tako... naravno, cim uradi, pohvalis ga, pomazis, nekad i nagradis. nemoj davati komande samo po kazni, vezbaj ga.

e: za hranu pazi, nemoj da se previse udeblja, tome su retriveri bas skloni a jako im steti. stoka jede kolko god im das... :D

Edited by aram
Posted (edited)

pas je podetinjio jer je nasao kucu I oseca se bezbedno. ukoliko planiras da ga zadrzis, moraces da mu, bar u pocetku, pruzis mnogo paznje I ljubavi.

sve ostalo kao sto kaze aram

edit: uleteo aram

moj sadasnji pas je usvojen sa ulice kao vec odrastao I prilicno istraumiran.

Edited by beta kentauri
Posted

sve kao sto kaze aram

samo da objavim ovako javno, svidja mi se ova beta :heart:

Posted

Neverovatna je sreća koji usvojeni, odrasli psi pokazuju pri usvajanju.

I dobro treba kontrolisati njihovo zaštitničko ponašanje*, po pravilu je izraženije no kod pasa odraslih u porodici.

Valjda na taj način pokazuju zahvalnost.

*znaju biti nasilni prema svima koji nisu deo domaćinstva. mi smo imali problema sa usvojenom odraslom šarplaninkom,

no mnogo ljubavi i igre to rešava posle nekog vremena. Samo da pas shvati da je tu gde jeste i da ga niko neće oterati.

Posted

Imao je gomilu paznje i ljubavi, nimalo dresure :D , i da, jeo koliko je hteo tacnije mogao , sad vec pazimo. Za mesto ce ici tesko, jer sam ga po ovom snegu pustio da mi spava ispred sobe,u hodniku, i sada je jako nezadovoljan sto mora napolje i pokusava stalno da se usunja zamnom. I da, jako je agresivan prema nepoznatima. Sad cu da vidim da okacim par slika sa fona ako uspem

Posted

jebi ga, ne znam sto mora napolje?

tj. ne znam nikog ko ima psa, a da taj pas spava napolju. to sam video samo po selima gde se pas ionako ne racuna kao kucni ljubimac, nego kao domaca zivotinja. i drzi se ceo zivot na lancu.

pod mestom sam mislio na neku korpu za spavanje... a ako je retriver, naravno da je maza nevidjena i bice nezadovoljan sve dok ne spava pored tvog kreveta, sa sve jutarnjim skakanjem u isti i lizanjem po faci :lol:

Posted

Moj pas spava napolju, odrastao je na verandi, kad je malo porastao dobio je boks (jer je počeo da nalazi sve moguće i nemoguće razloge da pobegne i napravi sranje dok smo na poslu)  sa kućicom sa izolacijom (skuplje po kvadratu nego moja kuća), a kad je baš hladno (ispod -7-8), onda mu dozvoljavamo da prenoći u kući.

Ne vidim zašto bi ako ima dvorište pas boravio u kući, pas nije čovek.

Posted

a dobro, ti imas bigla, to je posebna vrsta zivine :D

dont get mi rong, nije mi namera da osudjujem, ali labradori i retriveri ce uvek biti nezadovoljni cim nisu ispod gazdinih nogu :)