zmanic Posted November 3, 2015 Posted November 3, 2015 Na žalost desio se još jedan težak incident sa neodgovornim držanjem staforda i pita u kojem je jedan pas smrtno stradao, a devojčica ozbiljno povređena. Dozvolite mi da i ovde ponovimo naš apel iz jula meseca sa BK Foruma : ODGOVORNO VLASNISTVO PASA Edukacija ispred diskriminacije! Povodom sve češćih incidenata sa vlasničkim psima, mi kao odbor kluba APBT Srbija osećamo obavezu da se obratimo javnosti i skrenemo pažnju na ODGOVORNO VLASNIŠTVO PASA Odmah na početku treba pojasniti da potencijalno opasne pasmine postoje. Činjenica je da svaki pas može učestvovati u incidentu, ali isto tako, neke pasmine mogu naneti mnogo više štete u odnosu na druge. Ne treba se zavaravati i verovati u propagandu kako nema potencijalno opasnih pasmina. Naravno da ih ima. Neke su potencijalno opasne po ptice, neke po glodare, neke za druge pse, a neke i za ljude. Postoje rasne karakteristike i SVAKO ko se odluči za određenu pasminu, mora dobro da istraži i upozna je, kako teorijski tako i uživo, sa više primeraka, kako bi stekao jasniju sliku. Nikada ne verovati samo jednoj određenoj slici te pasmine jer kakve god da je vrste propaganda, ona je uvek ekstremno usmerena u svoju korist, a stvari nisu tako „crno-bele“. Istina je uvek negde u sredini. - Okidači mogu biti različiti. Svaki pas u datoj situaciji može da odreaguje ugrizom, bilo da se radi o psu koji će to uraditi iz straha, zbog hiperaktivnosti ili zbog jakog lovnog nagona kada može da u magnovenju da zameni dete za neku životinju ili igračku. Pas takođe može da brani vlasnika, može da se radi o životinji sa izraženom teritorijalnošću, koja će pokušati da ugrize kroz ogradu, ili pak psu sa izraženom dominantnošću. - Zablude o socijalizaciji pasa Naravno da se sa psima, pogotovo u urbanim sredinama, treba raditi i posvetiti pažnju socijalizaciji i osnovnoj obuci. Sa nekim psima ide teže, sa nekima lakše. Kontekst pasmine igra veliku ulogu. Neke pasmine se lakše socijalizuju, dok se druge lakše obučavaju. Naravno, individualnost jedinke na kraju igra glavnu ulogu, uz znanje i iskustvo vlasnika da je poželjno mentalno oblikuje. Međutim, nijedan uspešno završen kurs obuke psa („kliker“ ili bilo koja druga vrsta obuke), baš kao i činjenica da je pas maksimalno socijalizovan sa drugim psima, decom i ljudima NIJE I NE MOŽE BITI GARANCIJA da neće doći do incidenta u kome je vaš pas direktno ili indirektno krivac. Psi su na prvom mestu životinje i na nama je ljudima, kao vlasnicima, da brinemo o njima, njihovoj sigurnosti, ali i da budemo odgovorni prema drugim životinjama, ljudima i okolini generalno. Suživot ljudi i pasa U današnje vreme, u gusto naseljenim sredinama, ima i mnogo pasa. Hiperprodukcija, što se tiče „rasnih“ pasa je uzela danak, a posledica svega je i brojnije prisustvo pasa lutalica, tako da je suživot ljudi i pasa u urbanim sredinama ve samo ne lak. Na prvom mestu, ljubitelji i vlasnici pasa treba da shvate da mi kao ljudski rod (bez obzira na argumente tipa – „ljudi su najveće zveri“) imamo apsolutnu prednost nad ostalimm životinjama. Pripadamo ljudskom rodu, zar ne? Dalje, treba da se shvati da se veliki procenat stanovništva plaši pasa ili ih jednostavno ne voli. To je pravo svakog čoveka, isto kao što je vaše pravo da ih volite i brinete o njima. Sa tim načelima i obostranim poštovanjem, suživot ljudi i pasa lakše funkcioniše, što nas dovodi do sledećeg dela izlaganja: razmišljanje tipa „terati mak na konac“ i „baš me briga za druge“, direktno dovodi do disbalansa u društvu. Do rešenja se tako ne dolazi, naprotiv, problem postaje sve veći i teži za rešavanje. Preventiva incidenata - Na prvom mestu i to pod obavezno – psi na povoce! Korpe za veće i snažnije pse kada se nalazite u gužvi ili u blizini dece tj. dečijih parkova i sl. - Puštanje pasa da slobodno šetaju i trče isključivo na mestima koja su određena za to. - Obavezna je osnovna obuka, radi lakše kontrole psa. Deca i psi (pogotovo ako su u pitanju veći i snažniji psi) - Ukoliko dete nije u nekom zrelijem uzrastu, možda je bolje da malo odložite uzimanje psa. Slobodna procena je da je taj uzrast oko 12. godine. Ovo se posebno odnosi na „ozbiljnije“ pasmine gde se posedovanje „psa sa potencijalom“ mora uzeti u obzir kao ozbiljna činjenica. Ukoliko se pak odlučite da imate psa i bebu istovremeno, morate da shvatite da je potrebna permanentna kontrola kada je u pitanju druženje bebe ili manjeg deteta i psa. Nije druženje zabranjeno, ali treba da bude pod vašim nadzorom. - Pas nije igračka koja se kupuje u „Legolandu“, već živo biće koje ima svoje potrebe, rutine, emocije i posve razvijen intelekt. Ako niste sigurni da možete da se nosite sa ovom obavezom, bolje uzmite mačku ili akvarijum. To što je slatko kad je malo, ne znači da će takvo i ostati i za godinu dana kad poraste. „Nivo šećera“ ne treba da bude presudan faktor pri izboru rase i uzimanju psa, već prvenstveno karakter, pa tek onda izgled, i to izgled i gabariti i permanentne karakterne odlike ODRASLOG primerka. - Procenite karakter svoga deteta i obavite niz neobaveznih razgovora. Pokušajte da ga informišete, usmerite i razumete njegovu/njenu želju za ljubimcem, ali i svoju, naravno. Nemojte da mu „prodajete“ priče kako će pas biti njegova/njena obaveza, jer neće. Vi ćete se baviti psom i slobodno računajte na to. Od malena učite dete da se pas ne dira kada jede, pije vodu, vrši nuždu ili spava. Takođe, imajte na umu starije pse, jer mnogi ne vole ničije društvo, pa ni dečije. Sasvim mala deca imaju običaj da pse doživljavaju kao igračke, a štenad su posebno osetljiva na fizičku manipuaciju tog tipa i neće je zaboraviti ni kasnije, kad odrastu. Svaki pas, kada više nema gde da se skloni, reaguje na isti način – uzvraća! - Mužjak ili ženka? Večito pitanje. Po nama – ženka. Mužjak, a posebno kod nemačkih rasa, zna da bude dominantan i da katkad krene da ostvaruje svoja prava (koja ste mu vi omogućili) na manje prijatan način. To je stvar čopora, kada jedan pas u odnosu na drugog upotrebi zube kao argument, i tu nema ništa neobično. Međutim, svaka interna „prepirka ovog tipa može jako loše da se završi. Poznato je da su „alfa“ mužjaci izvanredni čuvari, zaštitnici svoje porodice i teritorije, ali isto tako, može da se desi da imaju i neke druge, vama naizgled nebitne ili neprimetne hirove koje ostvaruju dnevnom rutinom, a onda kada im se to uskrati, reakcija može biti burna i šokantna. Ne zaboravite da su psi u svojoj predatorskoj suštini oportunističke životinje, i da će uvek da odaberu slabijeg/manjeg za eventualni neželjeni atak. Ukoliko se ipak odlučite za mužjaka, treba da znate i sledeće: niada, ali nikada nemojte da delite svoju spavaću sobu s njim, kao ni delove nameštaja koji pripadaju vama ili vašoj deci. - Pas jeste i treba da bude deo porodice, ali ne i čovek. To znači da treba da se zna „ko kosi a ko vodu nosi“. Kada smo već kod „donošenja vode“, nakon što vam u porodicu stigne štene, jedna od prvih stvari koje treba da utvrdite je da li je vaš novi ljubimac „posesivan“ na hranu. Ta vrsta posesivnosti dolazi iz konkurencije zvane – leglo. Metoda je laka: dajte mu da jede, budite blizu njega, pa posle nekog vremena pokušajte da mu sklonite posudu sa hranom u toku oborka. Ukoliko nije zarežala, žensko je, ukoliko nije zarežao, muško je. Šalu na stranu, ukoliko vaš psić zareži – imate problem! Ovo treba da ponove svi stalni članovi porodice, kako bi se utvrdilo da je odsustvo posesivnosti konstantna (poželjna) vrsta ponašanja. Veoma je važno da se ovaj test uradi na samom početku zajedničkog života, jer tada nema opasnosti od posledica, čak i da se ispolji neželjena reakcija jer je pas dovoljno mali da ne može da povredi nikoga, može da mu se koriguje ponašanje, može da se vrati odgajivaču kao „loš karakter“ ukoliko korekcija ne urodi plodom. Savet: pre nego što date svom novom psu da jede, naučite ga da zauzme sedeći položaj i čeka dok mu ne kažete da može da jede. Ovo važi i za izlazak napolje – prvo vi pa pas (pre toga u sedeći položaj) kao i za ulazak u kuću. Svaka druga metoda stavlja psa u „alfa“ poziciju i time ga markira kao predvodnika – od malih nogu! - Prva navika. sva učenja sa psom se postižu kroz igru, potvrdu/pohvalu i korekciju. To su tri najvažnija faktora. Silu apsolutno treba izbaciti jer će ultimativno da odgovori silom, a to svakako ne želite. Ovo uključuje i popularno lupetanje „novinama od juče“ u svrhu „ustoličavanja“. To je jedna od pogrešnijih metoda, koja između ostalog unižava i blokira pravilan psihološki razvoj psa. Nemojte da vas mrzi da ga nakon redovnog obroka i sna izvedete da obavi šta mu priroda nalaže i pritom ga pohvalite. Vaš psić će izvesno da se „istovari“ za dinar posle svakog spavanja, a za sve pare u roku od pola sata-sat posle obroka (ne zaboravite da pokupite za njim). Pratite tu rutinu i manje vremena ćete provesti družeći se s krpom i dezinfekcionim sredstvom. Ukoliko vas od „poljskog WC-a“ dele brojne stepenice, a imate poveću rasu koja je sama po sebi sklona displaziji kukova, savet je da ga u štenećim danima, pogotovo u silasku, nosite preko svih tih stepenika Pre svega ovoga, odredite mesto u kući gde vam je najmanji problem da pas izvrši prvu fiziološku potrebu jer na taj način će (mirisno) da se skoncentriše pa od stana nećete imati „minsko polje“. Deci dopustite izvođenje samo ako imate ograđeno dvorište i direktan izlaz na isto i uvek pod budnim okom. - Nemojte svojoj deci poveravati vaspitanje šteneta jer ni ona nisu do kraja vaspitana, a uostalom, sve je to vaš zadatak. Neke greške u vaspitanju je teško ispraviti kasnije. Isto važi i za psa. - Igra. Nikada ne dozvolite deci da se fizički spuštaju na nivo psa, a posebno ne da se igraju lovačkih igara. To praktično znači da nema valjanja po podu, i to onog gde se pas nalazi iznad, odnosno u dominantnom položaju u odnosu na dete. Za dete je to bezazlena igra, a za psa upostavljanje buduće hijerarhije. Stvar čopora. Dete treba da se odnosi prema psu uspravljeno i da vremenom stekne naviku davanja komandi odlučnim glasom. Nikakvo režanje i šunjanje četvoronoške ne dolaze u obzir! Nikada i ni pod kakvim uslovima ne dopuštajte detetu (i štenetu) da se igraju ove dve igre: 1. skrivanje u kombinaciji s bežanjem. Za mladog psa je ovo vežba lova, koju vukovi, kao divlja verzija psa, sprovode u prirodi. Svi četvoronožni predatori svoje lovne karakteristike bruse kroz igru, a vi ne želite da vaše dete glumi plen, zar ne, koliko god to slatko izgledalo. 2. nadvlačenje oko krpe ili sličnog predmeta. Reč je o igri dominacije iz repertoara „ja jedem prvi“. Svaki put kada štene otme krpu, stećiće novi poen iz lekcije zvane „samopouzdanje“. Prethodno spomenuto ne mora da se olupa vama o glavu, ali uvek postoji šansa da se desi nekom drugom, a da vaš pas bude učesnik. - Prethodni saveti se odnose i na „prijateljsku“ decu koja vam najverovatnije ne izbijaju iz kuće. Od suštinskog je značaja da svi oni pristupe novom članu porodice na način koji ga neće zaplašiti ili stvoriti podozrenje. Takođe, gledajte da se „američko rvanje“ ne odvija baš u vašoj kući. Pas zna da interveniše u tim slučajevima, i to u korist „svog deteta“. Ovo se posebno odnosi na rase koje imaju izražen čuvarski nagon. Izlažite svog novog ljubimca deci i kontaktu s njima, ali strogo vodite računa o tome da postoje i deca koja su više temperamentna, da ne kažemo nevaspitana, pa čak i sadistički nastrojena. Gledajte da kontakt sa takvom decom izbegavate (jer ćete ubrzo nakon toga doći u blizak kontakt i sa njihovim roditeljima) a da se svi ostali kontakti odvijaju pod vašim budnim okom. Dečji jezik tela i intonacija, za psa mogu predstavljati pretnju u najavi. - Ne dopuštajte da vaše dete izvodi psa napolje bez vaše kontrole i kada je mali, a posebno kada poraste, a poraste brzo, dok trepnete. Deca nisu u stanju da kontrolišu odraslog psa Preuzeto sa BK foruma- najbrojnijeg kinoloskog foruma u Evropi Ostali delovi odgovornog vlasništva - Pravilna Ishrana psa - Redovna vakcinacija i poseta veterinaru - Održavanje psa ( krzno tj dlaka, zubi, uši ) Napisano u saradnji sa BK forum-om APBT Klub Srbija
Elmer Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 (edited) Super je ovaj članak iznad...Zanima me imate li da preporučite jos neki sajt da unapredim svoje znanje... Naišla sam na ovaj: http://leerburg.com/. Nije loš. Imam goldena nekih mesec dana (4 joj je meseca). Blagorodni su, veseli, lako uče komande (zanemariću proždrljivost :D koja će nadam se da se iole smanji kad malo poodraste)... Šta mene zanima... uf dosta toga :D Npr. kada je reč o doslednosti, da li postoje izuzeci kada moramo biti malo popustljivi, tipa ako tek izađe napolje pa počne da njuška malo okolo i vuče pre nego se smiri i ide uz nogu....(u kojoj meri trebamo biti pospustljivi). Pa onda, vidim savete da se za kažnjavanje obično koristi ako se pas protrese za šiju (kao što to radi kuja). Međutim, ne znam koliko je to primjenjivo za svakog psa jer moja mene gleda čudno i onda ponavlja isto što je uradila za šta je kažnjena, čak to bude i naglašenije da bi mi ustvari pokazala svoju dobru nameru :D (ako npr.grize i vuče povodac dok šetamo, onda ga grize i vuče još jače i gricka me za nogu) dok npr. kod nje upali ako je smirim, kažem da sedne i komandu Fuj. Ne znam koliko je moguce da pas odjednom odreaguje na komande ako ima nesto drugo da mu u tom momentu odvuce paznju (npr. pustena je sa povoca i igra se sa drugim psom), moram da joj ponovim Dođi 2-3 puta pre nego dodje...kako reagovati ako pas ne poslusa odmah komandu i u kojoj meri to tolerisati? E da jos ovo (uf koliko pitanja prastajte :D): kada smo na mestu gde dolaze drugi psi i dodje ogroman koji nema bas osecaja i ako je zakaci ili nagazi u igri, ona se prestravi...negde sam citala da ne bi trebalo da je milujem i tesim jer onda psi to tumače kao da je sasvim u redu da osecaju strah i bodrimo ih u tome - kako pravilno reagovati u tim situacijama a da one ne ostave trajne posledice (da kasnije npr.uvek bezi od velikih pasa). Ako ima nekih članaka ili sajtova na tu tematiku pls saljite, jer mislim da je pravo vreme da sa njom radim na svemu tome... iako ima puno dobrih osobina zaista, opet ce proces vaspitavanja jos da traje :) Hvala vam unapred i pozz! :) Edited November 9, 2015 by Elmer
zmanic Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 (edited) Pošalji mi svoj email na PP. Što se tiče sajtova za preporuku, ne znam koliko je sa uredničkom poliitikom ovog Foruma, ali svakako su za preporuku dva opšta sajta - foruma posvećena potrebama pasa : Najveći Forum o psima na Balkanu: http://balkankinology.net/ i, što se mene lično tiče, najkvalitetniji Forum o prehrani pasa, zdravlju i još mnogo čemu: http://prirodapasa.com/ Edited November 9, 2015 by zmanic
Аврам Гојић Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 (edited) Čitao sam dovde. Pas nije igračka koja se kupuje u „Legolandu“, već živo biće koje ima svoje potrebe, rutine, emocije i posve razvijen intelekt. Ako niste sigurni da možete da se nosite sa ovom obavezom, bolje uzmite mačku ili akvarijum. Obaveštenje autoru: i mačka ima svoje potrebe, rutine, emocije i posve razvijen intelekt, a preporuka da neko uzme mačku ako je neodgovoran i neozbiljan je, moram tako reći, neuka i zla. Edited November 9, 2015 by Грешни Василије
zmanic Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 Samostalnie su i tolerantnije na neodgovorne vlasnike. To je poenta. Sent from my LG-D320 using Tapatalk
Elmer Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 Vaxi, thx! Ontopic: Kad pruzis sve psu, misli da si Bog. Kad pruzis sve macki, misli da je Bog... :) :)
Аврам Гојић Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 (edited) Kućne mačke su samostalnije od pasa u jednom jedinom aspektu: emotivnom. Nemaju takve probleme sa odvajanjem kao psi, zato što nemaju čopor. U svemu ostalom im je potrebna gotovo jednaka nega kao i psima, od uravnotežene ishrane, preko uočavanja ranih znakova bolesti što je kod mačaka ekstremno teško jer maskiraju svoje simptome, preko četkanja, igre...Ukoliko neki od tih faktora izostane, životinja će biti nesrećna, preterano agresivna, razviće gojaznost, dijabetes, vlasnik neće primetiti prve znakove bubrežnih oboljenja, i životni vek mačke biće bitno smanjen, a kvalitet života umanjen. Neodgovorne osobe ne treba da drže nikakve životinje, i ne treba preporučivati uzimanje mačke kao rešenje za one koji neće obavezu. Podsetiću da je i koncept aktivne nege pasa kod nas bio nepoznat do skora, a bogami i danas će se mnogi vlasnik avlijanera nasmejati kada mu neko kaže da bi trebalo da očetka i vakciniše psa i da ga ne hrani pomijama iz kuhinje nego uravnoteženom hranom. Edited November 9, 2015 by Грешни Василије
zmanic Posted November 9, 2015 Posted November 9, 2015 Ne mislim damo na to. Napuštena (zapuštena) mačka je 100 x manja opasnost po okolinu od sličnog psa. Posebno od ovih pasa sa borbenom istorijom.
zmanic Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 https://www.facebook.com/events/1513508962275714/ Postovani vlasnici pitolikih pasmina i vlasnici ostalih pasa, pozivamo vas da prisustvujete nasoj manifestaciji i apelu protiv neodgovornog vlasnistva pasa u Beogradu, 14. novembra od 10casova na Trgu Nikole Pasica. Okupicemo se kod spomenika u 10 casova i oglasiti se u medijima povodom napada staforda i pitbula na devojku Jovanu Uvalin u Pancevu koja je bila zrtva napada pit bula i staforda gde je smrtno stradao njen patuljasti pinch. Kao i o sve cestijim sličnim situacijama sa kojima smo se sreć u zadnje vreme.Apbt Klub Srbije je klub vlasnika pitolikih pasa koji se zalaze za: -organizovanje sportskih aktivnosti za pse-ocuvanje zivotne sredine-odgovorno vlasnistvo nad ovim pasminama-protiv nekontrolisanih parenja -protiv svih zloupotreba pasa i drugih zivotinjaPozivamo Vas da dodjete u sto vecem broju i da pokazemo javnosti kako te pasmine nisu krive kao sto ih ljudi predstavljaju vec iskljucivo neodgovorni vlasnici koji pre nabavke ovih pasa ne obezbedjuju uslove za te pse i nemaju znanja za posedovanje istih pa tako cesto i dolazi do incidenata zbog kojih mi kao odgovorni vlasnici ispastamo. Plan manifestacije je: okupljanje kod spomenika N. Pasicu u 10 casova, setnja do Trga Republike, povratak na Trg i kraj manifestacije oko 12 casova. Svi psi moraju imati korpe i povodce bez obzira na uzrast! PSI NISU IGRACKE !EDUKACIJA ISPRED DISKRIMINACIJE ! Novosti - Revija ZovPas - Vaš Najbolji MagazinTv Kopernikus Hvala Vam sto cete nam se prikljuciti.Apbt Klub Srbija
Zli Gli Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Danas sam krenuo pre posla u teretanu, sto inace ne radim nedeljom, i cuo da nesto cvili iz kontejnera preko puta. Dvojica drugova usli unutra a ja nisam mogao, kopkalo me da vidim sta je. Prvo sam pomislio da su macici ali sam nakon mnogo razgrtanja svega i svacega iz kontejnera video dva mala kuceta, verovatno rodjena jutros pa ekspresno bacena od strane nekoga ko nema dusu. Ono, bili su prilicno zatrpani i ugusili bi se vrlo brzo ali eto, nisam mogao da ih ostavim. Uzeo sam stolicicu od neke zene koja je tu trazila hranu za sebe, popeo se, malo izrondao po smecu dok nisam uspeo bezbedno da ih izvucem. Onda sam jurcao kojekuda i zvao par ljudi za koje znam da imaju veze sa nekim udruzenjem gradjana Kanis, koje se bavi brigom o zivotinjama i tako tim stvarima, ali verovatno ne rade nedeljom jer se niko nije javljao na telefon koji sam dobio. Onda sam lepo dao toj zeni hiljadu dindzi da ima sta da jede, kao nagradu sto je sacuvala kucice, a njih sam odneo kod babe koja zivi u kuci sa ujnom, ujakom i njihovom decom, za razliku od mene i keve koji smo u stanu. Tamo sam ih uslikao, ovima rekao da ih nekako utople i nahrane do sutra, dok ne vidimo sta cemo dalje, i usput naravno zakasnio na posao 20ak minuta ali ne zalim. Nadam se da ce u narednih dan-dva biti zbrinuti posto im ja necu moci dugo pomagati, nazalost. Evo ih dva dripca, Ronaldinjo i Tajson :D
svashtabezneshto Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Ti si jedan dobar čovek! :ziga: :ziga: :ziga: :ziga: :ziga:
zmanic Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Tek okoćeni ne piju obicno mleko, ne koristi im mnogo. Ima u pet šopovima posebno mleko za štence. Treba ih hraniti 6-8 puta dnevno, nije lako zameniti pravu majku. Srećno!
Frank Pembleton Posted November 16, 2015 Posted November 16, 2015 Kućne mačke su samostalnije od pasa u jednom jedinom aspektu: emotivnom. Nemaju takve probleme sa odvajanjem kao psi, zato što nemaju čopor. U svemu ostalom im je potrebna gotovo jednaka nega kao i psima, od uravnotežene ishrane, preko uočavanja ranih znakova bolesti što je kod mačaka ekstremno teško jer maskiraju svoje simptome, preko četkanja, igre...Ukoliko neki od tih faktora izostane, životinja će biti nesrećna, preterano agresivna, razviće gojaznost, dijabetes, vlasnik neće primetiti prve znakove bubrežnih oboljenja, i životni vek mačke biće bitno smanjen, a kvalitet života umanjen. Neodgovorne osobe ne treba da drže nikakve životinje, i ne treba preporučivati uzimanje mačke kao rešenje za one koji neće obavezu. Podsetiću da je i koncept aktivne nege pasa kod nas bio nepoznat do skora, a bogami i danas će se mnogi vlasnik avlijanera nasmejati kada mu neko kaže da bi trebalo da očetka i vakciniše psa i da ga ne hrani pomijama iz kuhinje nego uravnoteženom hranom. +1000Ta težnja, kao moj ljubimac je daaaleeeko bolji od tvog, je bezveze i odmah u mojim očima diskvalifikuje onog ko tako priča...Svaki ljubimac zahteva brigu i pažnju, kako oni na to reaguju, i kako mi to (ne)razumemo to je druga stvar...
Recommended Posts