Jump to content
IGNORED

Psi

uros_s78

Recommended Posts

Posted

meni žao...al mi žalije kada sam gladan...

,,,ili da moram svaki dan u lov da bi jeo....ovako efektivnije.

Posted (edited)

Molim da se držimo teme, ne mešajmo druge životinje bez preke potrebe.

Da, pravo pitanje, po meni, jeste  prvo :

"šta je danas uloga psa u savremenom životu?" a sa tim se nameće i jedno drugo:

"kakav je to savremeni žovot čoveka koristan za istog?"

Nemam jasan odgovor ni na jedno. 

Za mene je uloga psa, uloga ljubimca-pratioca, u mom boravku napolje i u prirodi. Pa sada da li je to samo piknik, ili planinarelje ili mušičarenje, bicikl, ili samo šetnja po okolnim brsima,  nije bitno. Sa tim je u vezi i briga o psu, odgovorno vlasništvo, veterinari, adekvata oprema ....

Da li je svima potreban boravak u prirodi pored tilikih fitnes centara, teretana, zdrave instant hrane koja se nudi preko TV-a .... ? Ne znam ali meni obaj prvi način više prija pa makar je i štetniji po mene.

I sam FCI je svestan štetnosti izložbi lepote, pa je pre nekog vremena doneo preporuke sa tendencijom da se "vrednije lepota pasa bez zanemarivanja prvobitne funkcionalnosti i namene psa", samo je pitanje da li je nekim rasama naneta nepopraviva šteta ili nije. Mislim da za neke jeste i da su psi van FCI u prednosti ( da budem jasan mislim na pitove, amer. bulfoge. SOP-a, neke lovačke rase i slične rase koje se ne bore u ringu za titulu najlepšeg psa. Pa samo u Srbiji imate preko 50 izložbi godišnje. Za tituli šampiona lepote dovoljne su 4 titule u razmaku od 367 dana kod najmanje troje različitih sudija!?! Ko je uporan i izvodi psa može u sezoni sa sasvim prosečnim psom da osvoji nekoliko šampionata okolnih zemalja bez problema.

Edited by zmanic
Posted

Napuljski mastif radna linija,ona koja je radila i pomagala čoevku

1z20zk6.jpg

Napulsjki mastif,nakok što su ga preuzeli humansiti,estete i ljubitelji  :mellow:

2s6obdi.jpg

Nemački ovčar,radna linija,ona što trčala za stadima ili bila u službi vojske ili policije 

2uqnqfd.jpg

Nemački ovčar kao lubimac,ovčar sa terase ili dvorišta 2x2,još malo pa će testise da vuče po zemlji,više liči na žabu nego na psa.

2pynlkz.jpg

A da ne pričamo o rasama koje se tek uništavaju,kao što je Šarplaninac kojeg više nigde en mžeš videti u onom izvornom obliku,a mnogi se hvale kako im pas u sebi ima Karabasove krvi  :thumbdown:

Jedino štro je kod nas ostalo enukaljano to su Malione koje srećom još uvek dolaze smao iz radnih linija.Azijati i Kavkaski ovčari,oni nekako još plivaju po brlogu svetske kionlogije u izvornom obliku.I nadam se da Homoljac neće doživeti sudbinu da bude kinološki priznata rasa i da neće pasti u ruke estetama,humanitarcima i ljubiteljima rase (tj novca koji ona donosi).

ne znam sta vise raspravljamo, ako vam iz ovih fotografija svima nije jasno da je zabrana kupiranja odgovorna za degeneraciju, onda ste svi slepi

Posted

Oni koji su doneli propis o kupiranju su doneli i ostale koji su uništili kinologiju,kupiranje je samo kap u moru.Najviše volim one koji kažu a što se ljudi ne kupiraju,a plastični hirurzi obrću milone  :lolol: Te vajne estete sa kubicima silikona,gramima hiruskog celika (pirsinzi),borci za prava životinja,hrane lutalice,a prosijacima kažu da nađu posao pa će imati da jedu,jer daleko bilo da životinja ima instikt pa da sama nađe hranu,mora volonterka koja je protiv kapitalizma,sa ajfonom u rci da nahrani jadnu kucu na ulici jer je tako slatka,a to što je hrani ostacima druge životinje jbg kuce i mace su slatke i onis su ljubimci,a svinje jbg vise srece u sledecm izvlacenju.

Posted (edited)

slažem se, zato ja mojim mačkama i psima dajem samo biljnu hranu. bolje i to nego da ispadnem licemer. 

Edited by belch
Posted

slažem se, zato ja mojim mačkama i psima dajem samo biljnu hranu. bolje i to nego da ispadnem licemer. 

Sigurno su presrećni.

Posted

Oni koji su doneli propis o kupiranju su doneli i ostale koji su uništili kinologiju,kupiranje je samo kap u moru.Najviše volim one koji kažu a što se ljudi ne kupiraju,a plastični hirurzi obrću milone  :lolol: Te vajne estete sa kubicima silikona,gramima hiruskog celika (pirsinzi),borci za prava životinja,hrane lutalice,a prosijacima kažu da nađu posao pa će imati da jedu,jer daleko bilo da životinja ima instikt pa da sama nađe hranu,mora volonterka koja je protiv kapitalizma,sa ajfonom u rci da nahrani jadnu kucu na ulici jer je tako slatka,a to što je hrani ostacima druge životinje jbg kuce i mace su slatke i onis su ljubimci,a svinje jbg vise srece u sledecm izvlacenju.

care. 

degeneracija ovih i jos mnogih rasa je posledica visedecenijske (negativne) selekcije.

zabrana kupiranja je relativno odskora, imas sve na inter netu, ako meni ne verujes :)

i ne kapiram zasto pominjes klosare, koliko si ih dosad udomio?

Posted

nekako se nadam, a tu nadu mi budi ovaj nedorečeni tekst, da se nije desilo ovo što piše u naslovu. zar je moguće da bilo ko drži psa na suncu toliko da ovaj ugine! znam da ima raznih idiota, nego se nadam.

a ton teksta mi je poseban nivo idiotizma: eto uginuli, nismo se nadali suncu. sutra drugi deo takmičenja, pobednik je taj i taj.

kao plišane igračke da su izlagali.

Posted

,,ušli smo u uži krug za titulu, fali nam jedan CAC...držse mala ovo je naše..."..

jadna pseta, sve im jebem napaljeno odgajivačko....

Posted

nekako se nadam, a tu nadu mi budi ovaj nedorečeni tekst, da se nije desilo ovo što piše u naslovu. zar je moguće da bilo ko drži psa na suncu toliko da ovaj ugine! znam da ima raznih idiota, nego se nadam.

Pa verovatno ih nisu držali na suncu, nego u kavezu u gepeku u kolima na suncu. Ništa neobicno za pacenike koji idu po izlozbama, jednom je jedan takav nakon sto smo satima sedeli u kafani ustao od stola, uz recenicu "ček da vidim dal su ovi živi" otišao do kola koja su stajala na suncu, otvorio gepek da bi dva steneta rotvajlera iz kaveza u gepeku počela da cvile. Kad sam ga pitao da li je normalan, rekao je samokriticno nešto u stilu "pa nisam, ako uginu ode mi 500 evra". Gad se srećom vise ne bavi uzgojem pasa, vozi kamione po USA.

Posted

,,ušli smo u uži krug za titulu, fali nam jedan CAC...držse mala ovo je naše..."..

jadna pseta, sve im jebem napaljeno odgajivačko....

bez nervoze. isto je to kao i bilo koji izbor za mis ili sport