Jump to content
IGNORED

Psi

uros_s78

Recommended Posts

Posted

:heart:

,,srećan kao kuče,, ...definicija.

Posted

Sretosmo neki dan Maksa. Kako Kane Korso treba da izgleda: spremni, agilni atleta koji voli da trči. Nije debeli i skoro nepokretni pas kakva je većina ove rase u Srbiji. Mnogo su super sa nesečenim repom.

jkevid.jpg

9a366o.jpg

Korekcija: kupirane uši više nisu seksi. Pozdravljam nove tredove!

2ec0tag.jpg

Posted

Zdravo društvo!

Ajde pls dajte predlog vi koji imate iskustva sa psima do sada: da živite sami u stanu i uzimate psa, da li bi to bio mužjak ili ženka? Razmišljala sam i čula različita mišljenja, pa da čujem i vas...Hvala puno!

Posted (edited)

Mužjak će uglavnom imati više samopouzdanja od ženke,

ali i tendenciju da u jednom trenutku tokom odrastanja poželi da bude dominantniji i od Alfe (čitaj gazde).

To neće predstavljati problem kod bigla, retrivera, i sličnih pasa sa ispeglanim temperamentom.

Stepen tog pubertetskog jogunjenja zavisi najviše od pasmine ali i iskustva koje vlasnik ima sa odgojem pasa.

Ženke imaju manju želju za tumaranjem i privrženije su vlasniku i domu.

Naravno kod ženki se mora uzeti u obzir i detalj oko teranja.

Ovo je generalni presek jer od jedinke do jedinke znaju da se pojave odstupanja.

Moj ti je savet da ako nisi planirao da sutra izbaciš i neko leglo, uzmeš mužjaka jer su oni ipak reprezentativni predstavnici svoje rase, krupniji, markantniji sa naglašenim rasnim odlikama. (...i minorne su šanse da te tokom karijere iznenadi sa neželjenom trudnoćom).

Ako se još nisi odlučio za rasu, ja ti od srca preporučujem pudlu iz ugla podložnosti dresuri, higijene u stanu i prvenstveno stepena inteligencije.

Čak i rase kao doberman sa veoma kratkom dlakom i nepostojanjem podlake (kada žive u stanu) za samo par meseci ceo stan napune dlakama i pored vrhunskog održavanja. Pudli se dlaka menja iščetkavanjem i trimovanjem.

Moj staford nikada nije ušao u kuću u kojoj živim, a ja od proleća do jeseni uvek imam dlake u hodniku koje unosimo obućom, jer on često spava ispred vrata.

Ako živiš sam...tokom odrastanja šteneta, neke rase koje važe za razmažene i jako svojeglave u tom periodu,

znaju priličan haos da naprave u stanu kada su dugo sami.

...a one lepše strane ćeš otkriti sam.

Edited by Musky
Posted

Musky kao prvo hvala! :)

Da objasnim situaciju ukratko, možda te je zbunio moj nick ali ja sam ženskog roda hihihi. Odlučila sam se za rasu zlatnog retrivera i našla sam dve odgajivačnice: u Smederevu i blizini Beograda. Jedino se dvoumim oko pola jer sam čula različita mišljenja:

-''uzmi ženku jer ti je lakše za dresuru i generalno je mirnijeg karaktera, privrženija vlasniku, bolja sa decom, ne beži od kuće, samo ćeš voditi računa dva puta godišnje zbog teranja, dok kod mužjaka stalno moraš voditi računa da li ima neka kujica okolo'' itd;

-neko kaže ''ne ženka, uzmi mužjaka, mužjak je stabilnijeg karaktera, bolje se slaže sa ženskim vlasnikom'' itd.

Pa pošto nisam imala psa kao kućnog ljubimca do sada u stanu, u dilemi sam...(a ostajaće po 2-3 sata sam dok sam na poslu)

Posted

...a znam da se retriveri baš linjaju ali mi neće biti teško da se time bavim svakodnevno... baš mi je odavno želja da uzmem jednog, nekako se meni lično njhova narav ponajviše dopada.

Posted (edited)

Pretpostavljam da misliš na labrador retrivera.

Ima izuzetno definisan temperament i jako je podložan dresuri jer je doživljava kao igru.

Kod njih se dobro treba voditi računa da ne pojedu nešto nepoželjno dok su mali,

jer su veoma alavi, a kao zrele jedinke sklone su gojenju.

Sve ostalo im je u dobrom plusu.

Mužjak može da pokaže neposlušnost samo kada naleti na kuju u teranju,

i tada je ona sigurno na povodcu kao i tvoj pas, pa tu ne vidim krupan problem.

U krajnjem slučaju, ako imaš mogućnost izbora iz samog legla na licu mesta, odaberi štene koje ti se najviše svidi.

Svejedno kada sazri i postane najverniji prijatelj, nećeš se pitati da li si dobro odabrala.

Edited by Musky
Posted

MIslim na zlatnog, ali ima beličastu dlaku ovako:

Elliott-dalton07-stack.jpg

Razmisliću još malo jer štenci tek dolaze na svet pa ima vremena do preuzimanja, ali svakako si mi pomogao ovim savetima. ^_^

Pozdrav!

Posted

Ženku apsolutno. Ne samo zbog razlika u karakteru, već zbog realnosti, pošto svaki mužjak hoće da se dovati sa drugim ako ga ne poznaje. Nije to ništa strašno, ali je manje stresna šetnja kad ne moraš čim vidiš drugog psa da hvataš svog ili da pitaš kolege šetače da li je mužjak ili ženka.

A što se tiče rase, najbolje je da nađeš nekog pravog i autentičnog poznavaoca koji nema veze sa Kinološkim savezom ili tom odgajivačnicom, pošto je ogromna, ali ogromna većina rasa kod nas upropašćena i nema apsolutno veze sa karakteristikama koje čitaš u knjigama, osim što fizički malo podsećaju.

Ako je rasan pas, obavezno dobro pogledaj rodoslov da vidiš da nema ukrštanja među rođacima. Osim toga, kad pogledaš odgajivačnicu, ako ne vidiš uredno i čisto mesto na kome borave psi i ako nisu vakcinisani i pregledani pri rođenju, to izbegavaj. Ne samo zato što to neće biti rasa koju želiš, već zato što ćeš dobiti psa koji je bolešljiv i nezdrav sa gomilom zdravstvenih problema u najavi, i, nažalosts, mnogo kraćim životnim vekom.

Posted

BIće vakcinisan(a) i imaće sve što je potrebno (a ta mi dokumentacija takođe treba i dodatno zbog graničnih formalnosti jer živim u Crnog Gori). Rodoslov sam gledala, ima i online kada ukucam njihova puna imena.

Deluju mi da se time ozbiljno bave (al ja sam opet laik :D ). Pošto sam sve dogovarala na daljinu, nisam videla baš ukakvim uslovima psi borave. Deluju srećni :)

Thx Lrd! Živio :)

Posted

Ženku apsolutno. Ne samo zbog razlika u karakteru, već zbog realnosti, pošto svaki mužjak hoće da se dovati sa drugim ako ga ne poznaje.

Hm, moj pas (mužjak) se sa svim psima samo igra, a jedina dva puta kad je malo ozbiljnije popio po njušci (gricnuto uvo i rasekotina ispod oka) je bilo od ženki.

Posted (edited)

Upravo tako. Ali za besprekorno ispeglan i predvidljiv temperament nije presudna rasna ili genetska predispozicija.Disciplina vlasnika ali ostalih članova porodice u ophođenju sa psom mora biti sinhronizovana i jednobrazna.

Ako npr. psu od 6-og do 11-og meseca nikada:

nije dozvoljeno skakanje po vlasnicima i gostima...

nije dozvoljeno u igri da grize pertle i cipele...

nije data hrana ,,sa stola,, dok porodica jede...

...odrašće u jedinku koja je sušta suprotnost onom komšijinom divljaku koji vas je

odmah na kapiji isprljao skakanjem, pocepao adidaske ostavljene ispred vrata i

prevrnuo kafu na terasi jer je namirisao neku hranu na stolu.

Ne kažem da je lako dosledno sprovesti ova ograničenja, posebno u brojnijem domaćinstvu,

ali ako ste mladom psu samo jednom popustili i dozvolili da uradi ono što je nepoželjno a u tom trenutku simpatično ili zabavno, on će u svakoj narednoj sličnoj situaciji podrazumevati da je to dozvoljeno.

Edited by Musky
Posted

BIće vakcinisan(a) i imaće sve što je potrebno (a ta mi dokumentacija takođe treba i dodatno zbog graničnih formalnosti jer živim u Crnog Gori). Rodoslov sam gledala, ima i online kada ukucam njihova puna imena.

Deluju mi da se time ozbiljno bave (al ja sam opet laik :D ). Pošto sam sve dogovarala na daljinu, nisam videla baš ukakvim uslovima psi borave. Deluju srećni :)

Thx Lrd! Živio :)

Da nisu Golden Duck u pitanju?