Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

UMP je planiran u vreme Bogdanovica i upisan je GUP 2021.

Evo promo filma o tome od pre 8 godina:

http://www.youtube.com/watch?v=C_xuuz8rBoA

Dakle opet vade nesto iz fijoke (i to nesto sto je zapravo kao zvanicno upisano u planove i treba da se gradi po GUPu, dakle nista novo i epohalno) i onda to predstavljaju kao neki svoj plan i viziju za grad.

Posted

Meni zanimljivo u onom prilogu da se pojavio Jovin , da ih zakopa...

E sad nisam upućen toliko šta je ko ranije pričao, i ima li tu "skrivenih motiva"...

....shit has hit the fan...

Posted

Jovin je oduvek kukao protiv UMPa, i Mosta na Adi (za koji je rekao da treba da se gradi, ali za 20 godina, ne sad), bez obzira da li je gradonacelnik bio Bogdanovic, Djilas, ili Mali.

Jovin je postao kao pokvarena traka, uvek prica jedno te isto, preko 50% je upravu, jedno 10% lupa, ali se vremenom povecava % za koji nije upravu jer covek zivi u proslosti, samo i jedino je njegov projekat metroa sto gradu treba, sve je on ucrtao jos 1978.-82. u milimetar, i treba sutra po tom planu da pocne da se gradi, a to sto se grad promenio od tada ihahaj, za to ne mari previse. Mislim on je na konceptualnom nivou skroz u pravu, treba trositi pare na metro i na sinski transport a ne na drumski, ali ako je projekat UMPa zapocet (most na Adi, deo na NBG koji se trenutno gradi i bice gotov kroz par meseci/godinu i nesto), onda treba na neki nacin i da se kompletira - ne nuzno do kraja kako je zamisljen originalno, ali da se most stavi potpuno u funkciju, a ne da imamo nefunkcionalni partljak.

Posted

Sad gledam detaljno ovaj "plan" sto su predstavili, i kako su ga analizirali ljudi na Beobuildu.

Majko mila, kakva skarabudzevina. Em sto mi se cini da ce to tesko biti funkcionalno, em sto je pobijena moja teza da taj deo oko Autokomande ne moze biti ruzniji - ako ovo izgrade, bice dvaput veca rugoba, a pesaci ce moci da se pozdrave s prelazenjem tog dela, kao da danas nije dovoljno lose.

Posted (edited)

U Beogradu planeri za pobošljašanje drumsko-gradskog saobraćaja imaju samo dve opcije:

- otkupi, pa ruši kuće i zgrade koje su na planiranom koridoru (nije to ništa neobično u razvijenom svetu)

- provlači se nadzemno i podzemno kako ti zaštićeni objekti od rušenja diktiraju

Ovo kod Jovina je sujeta. Znam da ga pre ~15 godina namerno nisu konsultovali, jer su znali šta će kroz "savetovanje i konsultacije" nametati. Na položaj mosta preko Ade najviše je uticao faktor ekologije, kao Ada je zaštićeno prirodno dobro i ne smeju automobili iznad (varijanta koridora spajanja petlje Zmaj sa Makišom, proći tik uz 45 blok) jer zagađaju , a pri tome tada i dan danas uredno naplaćaju ulazak automobilom u to isto zaštićeno prirodno dobro. Kompromisom je most približen Gazeli što baš nije saobraćajno racionalno a za lokaciju stuba mosta izabran je sam "rt" Ade koji kao nije apsolutno deo Ade, jer je više poplavljen nego suv.

Edited by J-♣
Posted

Nije ump nego umpp :)

Poluprsten

Posted

Ali pogledajte ovu skarabudzevinu od "idejnog resenja"

540c165f325fbcc808887b7b2af60467_3663692

UMP izlazi iz tunela kod Partizanovog stadiona. Onda se niz ulicu uzdize iznad zemlje, pa tako na stubovima prelaz iznad Trga Oslobodjenja tj. kruznog toka na Autokomandi  :puke: , pa se onda spusta u Kumodrasku odakle opet ide na rampu pa se razdvaja na dva dela i ide s obe strane autoputa  :blink: , da bi se onda slio na ovaj elipsasti kruzni tok opet iznad autoputa gde vozila koja dolaze sa UMPa nemaju prednost :isuse: i odatle se nastavlja dalje (za to jos uvek nemamo "idejno" resenje, smrzavam se od pomisli na to kakvo ce biti probijanje preko Vracara).

Mislim, zavrtelo mi se u glavi od samog gledanja na sve ovo.

Posted

А чему уопште служи цела та скаламерија кад ови који иду преко моста на Ади могу да се код Арене или Мостара брже и директније накаче на тај исти аутопут?

Posted (edited)

Ranije su uvek taj UMPP vezivali za izmeštanje tertnog saobraćaja iz centra grada. Sada i nema nešto mnogo kamiona po centru ( ovo je moj utisak, možda uopšte nije tako), pa sada ne znam koji je razlog. Niti se zna kako će sve one potencijalne pešačke zone, uticati na sveukupni saobraćaj u gradu i da li ima ikakve koorelacije između svih tih maštarija.

Edited by Arkadija
Posted

Umpp mislim da nije isto sto i obilaznica. Ona je za kamione a ovo je za brze putovanje po gradu i rasterecenje centra od saobracaja

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Posted

Nikada nije UMP povezivan sa teretnim saobracajem a da se ja secam - to mozda ako je bilo vezano za obilaznicu, rekonstrukciju Kruznog puta, i SMP (spoljni magistralni poluprsten).

@vathra

UMP se ne zavrsava tu, nego ide dalje gore (od ove elipsoidne petlje) preko Vracara, ukrsta se sa Bulevarom i onda se spusta na Pancevacki most. Dakle ovo ukrstanje sa autoputem ovde sluzi da ljudi koji dolaze iz pravca P. mosta UMPom mogu da se ukljuce na autoput ka Nisu. Takodje, taj deo autoputa je najzaguseniji u Beogradu, pa UMP u "paraleli" sa njim na ovom delu treba jednostavno da ga rastereti i omoguci da neko preko Mosta na Adi stigne do Dusanovca/Vozdovca bez da ikada i izadje na autoput. Samo je sve to u inicijalnim prezentacijama od pre 10ak godina izgledalo dosta drugacije, nije bila ovakva skarabudzevina.

Posted

Добро, тај део са Панчевцем већ има неког смисла.

Онда би ипак било логичније да се прво то заврши?

Posted

Pa ne.

Prvo je izgradjen most, koji ima funkciju i bez UMPa (ali ne potpunu). Sada se gradi deo UMPa na NBG, koji ce most bolje spojiti sa novobeogradskim saobracajnicama i dati mu "pun smisao" na toj strani grada. Onda ide ovo povezivanje sa autokomandom, da se omoguci alternativni pravac (osim autoputa) za Vozdovac sa NBG. Onda se ide dalje do Pancevca, ali tu ulazi i rekonstrukcija mosta, a i posle Pancevca ima jedan deo koji je takodje deo UMP, valjda treba da se prosiri deo puta koji se spaja onda na onaj pancevacki put koji je nekakav cudan Mrkin hibrid autoputa i magistrale. Taj deo od Pancevca od Dusanovca i ne moze da se gradi bez ovoga sto su predstavili sad, jer bi udario u "nista". A i taj deo je ja mislim najskuplji na "staroj" strani grada, jer tu treba da ide neki dugacki tunel ako se dobro secam.

Meni je daleko veci problem u sta se UMP pretvara vremenom da bi se ustedile pare. To je pre 10ak godina predstavljeno kao projekat koji bi kostao oko milijardu evra (znaci realno 1,5 milijardi), a trebalo je da bude 3x3 trake (bez zaustavne i trotoara) maltene gradski autoput, gde bi skoro sve raskrsnice bile denivelisane i ogranicenje bilo 80 km/h. Jedino sto je uradjeno kao sto predstavljeno u toj prici je sam most. Prvo smo radi ustede dobili onu cudnu petlju ispred mosta (sto kazu na Beobuild forumu, "raskrpetlja", odlicno je ime), koja je meni konfuznija dva puta od recimo mostarske ili autokomande, i mislim da ce biti problema tu kada se na nju nakaci ovaj deo UMPa i poraste frekvencija saobracaja. Onda smo na NBG dobili 2x2 bulevar, koji je tu i tamo na stubovima, ali samo po neka raskrsnica je denivelisana, dosta ih je u nivou (kruzni tok ili semafor). I sada ovaj nastavak, opet 2x2, semafori, kruzni tokovi, i ove skarabudzevine oko Autokomande. To bi trebalo da spusti "projektovanu" cenu ispod milijardu, ali realno ako se izgradi sve do Pancevca udarice u tu milijardu, jer uvek ima nepredvidjenih troskova itd. Onda cemo dobiti nesto sto je daleko manje funkcionalno nego ono sto je na pocetku predstavljeno, za manje-vise iste pare, a grad ce skrcati lovu u to i bilo kakav metro ili tako nesto moze da se zaboravi na dugi rok.

Posted (edited)

...Prvo smo radi ustede dobili onu cudnu petlju ispred mosta (sto kazu na Beobuild forumu, "raskrpetlja", odlicno je ime), koja je meni konfuznija dva puta od recimo mostarske ili autokomande,..

Čini mi se da na Beobuildu "raskrpetljom" nazivaju semaforizovanu raskrsnicu kod hipodroma (tačno na mestu budućeg ulaza u tunel). Tamo obožavaju kružne tokove (onaj ispod mosta na Adi za sada dobro funkcioniše), ali sa razlogom kose čupaju zbog te raskrsnice u nivou gde se efikasno zakucava sav saobraćaj . Tu je propuštena prilika da se uradi drugačija, denivelisana raskrsnica.

Daleko pre izgradnje nekog tunela, trebalo bi da se proširi i izgradi odavno isplaniran put od mosta prema Rakovici (pored Topčiderske reke, železničke stanice Topčider i dalje niz prošireni Bulevar Patrijarha Pavla). To je mnogo jeftinije, verujem i izvesnije, za razliku od tunela. Time bi se delimično rasteretio čep kod Miloševog konaka, a pravac Rakovica - Novi Beograd bi se potpuno otvorio.

edit: Meni ne smeta toliko taj kružni tok ispod Mosta na Adi (iako deluje malo tesno). Daleko veći i gluplji propust (t.j. "ušteda") je nepostojanje traka za ubrzavanje na uključenjima na Most na Adi (kao što uostalom ne postoje ni na rekonstruisanoj Gazeli). Ono što se ne zaglavi na kružnom toku i drugim prilazima mostu, zaglaviće se gore na samom uključenju na most.

Edited by Frile
Posted

Zna li neko da li je ujutro krkljanac u Drajzerovoj sa Brda ka KBCDM? Da znam koliko mi vremena treba, van spica desetak minuta, ali umeju tamo da ga zaglave muski, pa da znam kako da se organizujem (ne, ne odgovara mi da po ladnoci stignem ranije).