Luther Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Reciklaža kao put u ropstvo nanny state: Šteta što više nema na yt cele epizode, poučna je.
jms_uk Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Si to u Portugaliji ili u Brazilu? :D Azorska ostrva bila, tehnicki Portugalija :) Sent from my iTelephone using Tapatalk
hazard Posted August 29, 2016 Posted August 29, 2016 Reciklaža kao put u ropstvo nanny state: Reci mi da nisi ozbiljan...
Luther Posted August 30, 2016 Posted August 30, 2016 Prilično sam ozbiljan ako govorimo o prinudnom tj. obaveznom recikliranju. Upravo sam proveo nekoliko nedelja u takvom okruženju što mi je prouzrokovalo znatnu duševnu patnju. Ne vidim zašto bi trošio jedan od najdragocenijih resursa kao što je vreme da besplatno radim kao sortirač u industriji reciklaže. Nema tu nikakvog „spasavanja planete“, staro dobro zatrpavanje je sasvim dovoljno što je u citiranoj epizodi i pokazano. Ko sa druge strane želi da se recikliranjem bavi komercijalno ili iz hobija zato što se tako "oseća dobro" slobodan je da to radi pod uslovom da mene to ništa ne košta. Može i kao ovi iz klipa da reciklira “lightly soiled toilet paper“ nemam ništa protiv.
hazard Posted August 30, 2016 Posted August 30, 2016 Sad realno, ako ti sortiranje djubreta predstavlja ozbiljnu dusevnu patnju, bolje da se obratis psihijatru ili psihologu. Potpuno sam ozbiljan. To je refleksna stvar na koju se naucis posle mesec dana. Naravno, pretpostavljam da se samo zajebavas i preuvelicavas. Naravno da postoje krajnosti, a krajnosti se uglavnom desavaju u nekim Nemackama i sl., jer oni kulturoloski imaju taj fetis sa pravilima i detaljima. Nema potrebe da se djubre sortira u 45 razlicitih kontejnera, kada moze u 3 ili 4. Da to nema veze sa nanny state-om i svim ostalim dokazuje cinjenica da se u mnogim gradovima sada primenjuju tehnologije koje omogucavaju automatsko sortiranje dela djubreta. Tako je u Torontu nekada bilo potrebno sortirati papir, plastiku, staklo i metal odvojeno, a od pre par godina je dovoljno ih trpati sve na gomilu, tj. samo odvojiti reciklabilno od nereciklabilnog. Kada su se gradjani pobunili misleci da to u stvari lokalna samouprava osljari sa recikliranjem, pokazano im je da su kupljeni spektrometri koji automatski sortiraju na traci plastiku, metal, staklo i papir. Jednoga dana ce mozda postojati tehnologija koja ce sa lakocom odvajati i sortirati svakojako djubre, pa ce razlicite kante za sortiranje postati proslost. Sto se tice sta koliko koga kosta, pa dragi Luthere, itekako te kosta ne-recikliranje. Kad-tad. Odlaganje smeca nije besplatno, to placas svojim porezom kroz lokalnu samoupravu (a i da placas direkt nekom privatniku, slicno bi bilo). U gorespomenutom Torontu je pre jedno 10 godina uvedena obaveza odvajana organskog od neorganskog djubreta (pored reciklaze). Zbog prevelike brige za planetu Zemlju? Ne, nego zato sto su bile popunjene sve deponije oko Toronta, pa je nereciklabilno djubre moralo da se salje u Micigen. Sto je, jelte, kostalo. Pa je bilo jeftinije da se kolicina djubreta koja se salje u deponiju u Micigen umanji, tako sto ce se organsko djubre koristito kao djubrivo u gradskim parkovima (+ eto ustede za grad pri nabavi djubriva). Naravno, umesto da gradjani sami sortiraju, moze grad (ili privatni sakupljac djubreta) da placa radnike da sortiraju djubre, ali ce to opet tebe da kosta. Posto sada moras da platis, kroz naknadu za odnosenje djubreta (placao je ili opstini ili privatnom djubretaru, nebitno), tog radnika koji ce da odvaja tvoju praznu flasu od kisele vode od tvog pobudjalog graska koji je preostao od rucka prekjuce koje si bacio u kontejner zajedno u istoj kesi. Tako da da, kada gradjani sami sortiraju djubre, stede sebi novac. U nekim gradovima, poput Ciriha, to se direktno vidi - odnosenje reciklabilnog otpada se ne naplacuje (jer moze da se preradi i proda i time pokriju troskovi odnosenja), dok se odnosenje drugog otpada naplacuje (odnosi se samo otpad u specijalno kupljenim kesama za tu svrhu). I naravno da se radi o spasavanju planete, i da ,,staro dobro zatrpavanje" nije sasvim dovoljno i da ne moze da funkcionise dugorocno na planeti od 6 milijardi ljudi. Ako nekome ko je iz industrijalizovane zemlje i ko ima vise od 5 razreda osnovne skole i vise od pola mozga to treba objasnjavati leta gospodnjeg 2016., onda je taj, izvini, ali - izgubljen slucaj. Uostalom, odnos prema djubretu je 1 civilizacijski nivo. Srbija je zemlja divljih deponija, prenatrpanih kanti, gde ljudi bacaju svoje djubre u potok iza kuce. U Nemackoj, Kanadi, Svajcarskoj, Japanu itd. medjutim tvoje uzivanje javnog prostora (ulice, parka, sume, planine, potoka) nece ugroziti tudje djubre. Tvoj problem, naravno, je sto umesto cinjenicama ovde baratas svojim ideoloskim predrasudama i nicim vise.
pacey defender Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 (edited) Cuj, meni je jedan decko (inace jako inteligentan, pristojan, iz fine porodice itd. itd.) pricao s osmehom kako je njegov drugar negde u inostranstvu domacini ,,sjebo koncepciju" jer u rupu na kanti za flase ubacio papir i obrnuto. I kao, ha ha. Ja se mislim, ne nije im sjebao koncepciju, nego je ispao budala, onako pred samim sobom. U Srbiji kao da postoji neki urodjeni poriv za krsenjem pravila, onih potpuno zdravorazumskih koji nam svima olaksavaju zivot. Da li je to do zivota vekovima pod autoritarnim nedemokratskim i ,,tudjinskim" rezimima, ne znam. Da da, poznati su mi slični slučajevi. Nemam objašnjenje. S tim da se svakako ne radi o urođenom porivu već o stečenoj rutini. A ako je stečena, može se promeniti. Edit. sad videh i tvoj prethodni post. Apsolutno se slažem sa svime. Ali dozvoli da izigravam đavoljeg advokata. Od mene se očekuje da otpad koji sam platio (sirovina i rad je uračunata u cenu) bez naknade ustupam privatnoj kompaniji koja profitira na reciklaži. Limenka piva (prazna) me je pri kupovini koštala, lupam, 3 dinara. Ali ja je ustupam besplatno kompaniji kojoj je pribavljanje besplatnih sirovina poslovni model. Meni se dopada ono rešenje koje je Beograd ranije primenjivao, da se građani nagrade za to što odvajaju smeće, tako što im se umanje računi za odnošenje smeća. To je fer. No, ja svakako odvajam smeće u 4 kategorije, iako mi to predstavlja mali problem u skučenim stambenim uslovima. Edited August 31, 2016 by pacey defender
Frank Pembleton Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Eno ona što je dobila Savski Venac na upravljanje, povodom svadbe u kući kralja kaže da su sve krivi žuti lopovi... ....shit has hit the fan...
Frank Pembleton Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Da da, poznati su mi slični slučajevi. Nemam objašnjenje. S tim da se svakako ne radi o urođenom porivu već o stečenoj rutini. A ako je stečena, može se promeniti. Edit. sad videh i tvoj prethodni post. Apsolutno se slažem sa svime. Ali dozvoli da izigravam đavoljeg advokata. Od mene se očekuje da otpad koji sam platio (sirovina i rad je uračunata u cenu) bez naknade ustupam privatnoj kompaniji koja profitira na reciklaži. Limenka piva (prazna) me je pri kupovini koštala, lupam, 3 dinara. Ali ja je ustupam besplatno kompaniji kojoj je pribavljanje besplatnih sirovina poslovni model. Meni se dopada ono rešenje koje je Beograd ranije primenjivao, da se građani nagrade za to što odvajaju smeće, tako što im se umanje računi za odnošenje smeća. To je fer. No, ja svakako odvajam smeće u 4 kategorije, iako mi to predstavlja mali problem u skučenim stambenim uslovima. E ovo drugo jeste bitno. Ok svest i sve to, ali neko uzima kintu na konto razvrstavanja. Osetljiva je to tematika.Naravno u ovoj zemlji su te "nijanse" poslednja rupa na svirali tako da...
kobayashi maru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Eno ona što je dobila Savski Venac na upravljanje, povodom svadbe u kući kralja kaže da su sve krivi žuti lopovi... ....shit has hit the fan... Pricala je o nasledjenom ugovoru ali dobro, ovako bolje zvuci u svetu prosecnog IQ-a. Meni nije jasno ko je dozvolio svadbu kao programsku aktivnost, to nekako ne mogu da spoznam.
akibono Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Ovo što su kao zapretili 'tužbama' i 'strogim kaznama' im je najnoviji trik da sami sebe pokriju kad im se otkriju brljotine i mutljavine, najbolji sveži primer pre ovog svadbarskog je cirkus na Adi sa tzv. akva-parkom... Sad je odmah bila angažovana i prva postava twitter-botova koji su imali uvid u potpisani ugovor i raspolagali svim potrebnim informacijama, pa napadali pričom kako su krivi 'žuti' i 'crveni' :D Izbori bili u aprilu, ugovor o promociji potpisan u maju, a svadbarili na kraju avgusta - ali kriv je "neko drugi"! Dobar je i ovaj uspešni bogati mladoženja koji ima maketinšku firmu registrovanu 2013. u Borči, a nigde sajta, linkedina ili bar fajsbuk profila... da nije neki pristojan budžetski korisnik poslednjih godinu-dve, pa se steklo i ima se, a možda i često posećuje Grafičar pa mu se dopalo mrtvo zelenilo prekoputa koje je rešio da oplemeni živom muzikom :)
Frank Pembleton Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 A to oko onog akva parka na Adi je prodrmalo gradski, a bogami ostali SNS , izgleda da je tu ozbiljna kinta data stranci , od strane investitora. I izgleda da su se stvorile dve struje, jedna koja je uzela kintu i druga koja nije ali bi volela da jeste... ....shit has hit the fan...
pacey defender Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Je li to ono čudo ograđeno na početku makiške strane? Otprilike iza pokojnog Beer Gardena?
kobayashi maru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 Ovo što su kao zapretili 'tužbama' i 'strogim kaznama' im je najnoviji trik da sami sebe pokriju kad im se otkriju brljotine i mutljavine, najbolji sveži primer pre ovog svadbarskog je cirkus na Adi sa tzv. akva-parkom... Sad je odmah bila angažovana i prva postava twitter-botova koji su imali uvid u potpisani ugovor i raspolagali svim potrebnim informacijama, pa napadali pričom kako su krivi 'žuti' i 'crveni' :D Izbori bili u aprilu, ugovor o promociji potpisan u maju, a svadbarili na kraju avgusta - ali kriv je "neko drugi"! Dobar je i ovaj uspešni bogati mladoženja koji ima maketinšku firmu registrovanu 2013. u Borči, a nigde sajta, linkedina ili bar fajsbuk profila... da nije neki pristojan budžetski korisnik poslednjih godinu-dve, pa se steklo i ima se, a možda i često posećuje Grafičar pa mu se dopalo mrtvo zelenilo prekoputa koje je rešio da oplemeni živom muzikom :) Pa kako onda Frank tvrdi da je ova na tv-u govorila da su krivi zuti lopovi za svadbu? Sto se Ade tice, direktor Sormaz (Zarko) se malo zaneo na, kako je mislio, svom spahiluku pa mu je gradjevinska inspekcija zatvorila gradiliste jer nema dozvolu. Bas bih voleo da se na pravi nacin razotkriju marifetluci, ovaj navijacki rekla-kazala manir pun ostrascenosti, teorija zavera i pretpostavki mi nekako isto kao kada se brane ovi sto kradu.
kobayashi maru Posted August 31, 2016 Posted August 31, 2016 A to oko onog akva parka na Adi je prodrmalo gradski, a bogami ostali SNS , izgleda da je tu ozbiljna kinta data stranci , od strane investitora. I izgleda da su se stvorile dve struje, jedna koja je uzela kintu i druga koja nije ali bi volela da jeste... ....shit has hit the fan... Pa su se zavadila dva oka u glavi? Jbt, dajte kada postoji ocigledno krsenje zakona da se vidi sta se stvarno desilo, ovim vasim naucnofantasticnim pristupom samo im dajete krila. Dobro je da ovo ostaje u okvirima foruma (bar se nadam).
Recommended Posts