Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Био сам на састанку у великој сали СИВ-а.

Одличан фазон што оног на столу преко пута скоро и не видиш, а цела сала је више ко спортска арена него сала за састанке.

Баш изгледа као сала за неки самит.

Зграда изнутра јесте скроз као музеј, поготово графике.

Занимљиво је да грејање иде преко зидова.

Posted

Ih cenim da bih mogao biti kustos za zgradu SIV-a toliko sam tamo vremena proveo...

Inače ako ne znate tamo nema niti jednog pravog hodnika svi su u nekom luku...

...shit has hit the fan...

Posted

Ih cenim da bih mogao biti kustos za zgradu SIV-a toliko sam tamo vremena proveo...

Inače ako ne znate tamo nema niti jednog pravog hodnika svi su u nekom luku...

Мени се чини да је онај централни ходник (од централног лобија у приземљу ка крилима) прилично прав.

Крила јесу закривљена, али је ходник доста широк.

Posted

siv je super za pokazivanje. al poshto ga nije napravio kralj, nego komunisti, koga bi to uopshte moglo da interesuje <_<

Posted

Мени се чини да је онај централни ходник (од централног лобија у приземљу ка крилима) прилично прав.

Крила јесу закривљена, али је ходник доста широк.

Onaj od prijavnice ka centralnom delu sa velikim stepenicama je zakrivljen...

Posted

Tako ja i dan danas cekam vezu da vidim one fensi salone u SIVu. Bilo nesto za Noc muzeja, ali ni toga nema vise :(

Šetnja u okviru BINA? Već popunjeno?

Ako uletiš, slikaj prasjonka na tepihu.

Posted

blok nesto - Ada ciganlija - kosutnjak ili tako nesto

Posted

blok nesto - Ada ciganlija - kosutnjak ili tako nesto

Da. iskopali su tu Bogdanovićevu nerealizovanu ideju i proglasili je već završenom i sad već imaju nove. Boleština.

Posted

Nikada mi nismo na neki studiozan nacin radili na tim stvarima. On bas pominje nekakav podzemni akvadukt (da li je i dalje akvadukt ako je pod zemljom?) koji mozda ide i skroz od Cvetka do Kalemegdana. Valjda su u razlicitim krajevima nailazili na njega kad su se gradile velike zgrade, ali je princip bio da zacepis taj deo koji ti smeta i teras dalje. Takodje, i to crtanje stvari - da nije jebenih Nemaca i Austrijanaca ne bi znali pola stvari kako su izgledale (bogami za mnoge ni kako izgledaju sada), a i oni su crtali znajuci da ce opet doci da osvoje pa da se ne cimaju dva puta oko istih stvari. Evo i sad situacija - sve pecine i jame su zvanicno objekti od vojnog znacaja i vojna tajna odredjenog (niskog) stepena. Ja sam jedva dobio clansku kartu speleo drustva jer sam tada imao izbeglicki status a ne drzavljanstvo pa ne ide da neko bez drzavljanstva dobije priliku da ima pristup vojnim tajnama. S druge strane, u vojsci nema niko ko bi se bavio tim objektima na bilo koji nacin. Otkad su se razdvojile Crna Gora i Srbija, mnogi tvrde da ulaz u najvecu pecinu na tim prostorima mora postojati i s nase strane, ali niko se ne cima da ga nadje jer je tezak teren. Sve te okapine oko Save koje su istorijski znacajne jer su ih ljudi sirili da prave magacine i govore o jednoj istoriji trgovine na prostoru Beograda nikome ne znace nista. Isto to vazi i za Zemun. Rudnik na Avali bi mogao biti uredjen za posete gradjana... Nikome jednostavno nije dovoljno bitno. Naravno, kad bi neko dosao sa strane, sredio to i napravio nekakvu lozanu za turiste, onda bismo bili jako glasni u ponosu i objasnjavali kako to nema nigde.

Tako da je danas o objektima ispod Beograda prakticno jedini izvor jedna popularna knjiga, koja jeste interesantna, ali prakticno urla za potrebom jedne studiozne i naucne alternative. Kad bi neko pokusao tako nesto i da napravi, bojim se da bi morao biti nadcovek samo da dobije sve potrebne dozvole a kamo sve ostalo.

P. S. Meni su rekli da je na Tasu taj kamenolom spojen sa prirodnom pecinom i da ima delova gde se to moze videti, ali ne znam ja nista o geologiji da bih tvrdio bilo sta. Umeju u tom svetu i glasine da se prihvataju zdravo za gotovo.

Bila je i ideja da se u tašmajdanske pećine smesti gradski akvarijum. 

Posted

Bila je i ideja da se u tašmajdanske pećine smesti gradski akvarijum. 

Sad kad si pomenuo, setih se da sam pre sto godina cuo za to. Prelepa ideja, ti ogromni akvarijumi su mi cesto najbolje secanje iz nekih gradova (ako nisu oni bolesni zabavni parkovi gde muce Orke).

Naravno, tako nesto ce morati sacekati da se postave sve ove zicare, ipak neki red mora da se zna :(

Posted

Ne slažem se, akvarijum možeš da strpaš bilo gde dok pećina ispod centra grada nema baš na svakom koraku. 

Posted

Ja se uzasavam zoo vrtova i slicnih stvari. Ovi akvarijumi kad su zaista uradjeni kako treba, svakoj ribi daju prostora i vise nego sto bi joj trebalo u prirodi, dobijes nekakav koralni greben koji skoro da zivi sam od sebe. Zaista moze biti humano. Naravno, ko pogleda nas zoo vrt, jasno mu je da bi bilo sta slicno moglo biti samo konc logor.

@vlada - mozda si u pravu, jebem li ga. Samo sto ovako zvrji zakljucano i ceka neka bolja vremena da se pokaze ljudima.

Posted

Te akvarijume pod zemljom Taša je furala jedna ista 'ekipa' i to u dva navrata (možda čak i tri)... mrzi me da googlam.

Recimo da su se pojavili kod sva tri (ili dva) gradonačelnika pa su srećom odjebani svaki put jer je klasična prevarantska priča, mi imamo 'ideju/projekat' a grad će sve da sam da nam izgradi i plati, pa da pusti da biznisujemo. Slično onim gradskim auto-trkama ili stazama...

Bilo bi lepo da se ti podzemni prostori urpistoje i srede, pa da se u njih postave mali atraktivni istorijski muzeji ili zbirke kakve putnici-namernici uvek vole da obiđu (istorija, ratovi, vladari, tehnika, itd.).