MayDay Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Ima na youtube iz pet delova predavanje po toj knjizi o NBG.
svashtabezneshto Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 http://www.delfi.rs/knjige/autor/5078_zoran_lj_nikolic_delfi_knjizare.html Knjige - Zoran Lj. Nikolić Beograd ispod Beograda (koautor sa Vidojem Golubovićem) je sjajna, guta se; BG priče je isto ok. Za ostale ne znam, ima ih u Laguni.
kud u maglu Simoviću Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Ima na youtube iz pet delova predavanje po toj knjizi o NBG.nama staaarim novobeogradjanima je to sveta knjiga da li je ovo 2 u naslovu drugi deo ili neko dopunjeno izdanje?
Topola Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Imam još jedno pitanje. Je l dobra knjiga Beograd ispod Beograda? Jedan od autora vodi i turu kroz podzemlje, pa se razmišljam da idem u četvrtak popodne. Prvo, dolazi mi drugarica iz Sarajeva, pa bih da je povedem na nešto tako kul, a drugo je to što mene samu mnogo zanima. Ne znam, nisam je čitao. Zoran Nikolić je entuzijasta i trudi se da dodje do mnogih podataka tako da nemam razloga da sumnjam da u knjigu bar nije uloženo puno rada. Pri tom, kao novinar je pismen pa verujem i da je zanimljivo napisana. Što se tih laguma tiče, ja sam pre par godina baš sa njim silazio pod Tašmajdan i to jeste zanimljivo ako nekog baš zanima ta tema. Ne znam da li je nešto sad drugačije posle radova na stadionu Tašmajdan jer sećam se da smo u dve tri prostorije nabasali na radnike koji su se nekako prepleli sa podzemnim hodnicima i izbili u njih. U Beogradu ima tih podzemnih struktura ali nijedna nije upodobljena bilo kakvoj turističkoj svrsi osim velikog JNA bunkera na Kalemegdanu kod Pobednika koji je očišćen, uređen i otvoren za posete. Doduše, on nikada nije bio dostupan javno pa nije ni devastiran tokom decenija. To je zanimljivo za videti. Ovo ostalo je hazard iz estetskih, higijenskih i bezbednosnih razloga.
Frile Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Skroz je kul knjiga, mozda malo previse lozacka i ima poneki deo gde se oslanja na "prica se". Mislim da autor kad vodi ide ispod Tasa, bar je tako bilo pre dosta godina. To je prilicno jedinstvena prilika da se vide prirodne pecine i nemacki bunkeri u samom centru grada. Mislim da bi bilo zanimljivo strancima, domacima i bilo kome koga zanimaju takve stvari. Ko nije bio, snazno savetujem da ode, ako nista drugo, zato sto vise necete prolaziti parkom na isti nacin ;) Meni je žao što ne postoje (ili nisu poznate) knjige koje pričaju o tim stvarima a da se drže naučno dokazanih činjenica. Tačnije, da su ih pisali istoričari i arheolozi. Ovako, dovoljno je da uhvatim jednu ložačku priču, pa se onda pitam a ostale stvari, šta je od toga istina? P.S. U onome što se da videti ispod Taša nema P od prirodne pećine. Sve je to potkapina kamenoloma, u kojoj je sazidano betonsko sklonište. Neverovatno je da nema sačuvanih dokumenata (nacrta, fotografija...) tog prostora kako je izgledao u prošlosti. Čak ni kako je izgledao pre izgradnje stadiona.
Frank Pembleton Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 nama staaarim novobeogradjanima je to sveta knjiga da li je ovo 2 u naslovu drugi deo ili neko dopunjeno izdanje? Meni izgleda kao da je nastavak, dodatak...
Topola Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Meni je žao što ne postoje (ili nisu poznate) knjige koje pričaju o tim stvarima a da se drže naučno dokazanih činjenica. Tačnije, da su ih pisali istoričari i arheolozi. Ovako, dovoljno je da uhvatim jednu ložačku priču, pa se onda pitam a ostale stvari, šta je od toga istina? P.S. U onome što se da videti ispod Taša nema P od prirodne pećine. Sve je to potkapina kamenoloma, u kojoj je sazidano betonsko sklonište. Neverovatno je da nema sačuvanih dokumenata (nacrta, fotografija...) tog prostora kako je izgledao u prošlosti. Čak ni kako je izgledao pre izgradnje stadiona. Fotografija i crteza ima koliko hoces, jos od 1804. kada je tu bio Karadjozov stab i bolnica pa do Prvog svetskog rata kada je unutra bio zbeg gradjana pred austrijskim topovima.
Frile Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Fotografija i crteza ima koliko hoces, jos od 1804. kada je tu bio Karadjozov stab i bolnica pa do Prvog svetskog rata kada je unutra bio zbeg gradjana pred austrijskim topovima. E to je lepa vest!
WTF Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Imam još jedno pitanje. Je l dobra knjiga Beograd ispod Beograda? Jedan od autora vodi i turu kroz podzemlje, pa se razmišljam da idem u četvrtak popodne. Prvo, dolazi mi drugarica iz Sarajeva, pa bih da je povedem na nešto tako kul, a drugo je to što mene samu mnogo zanima. Jel ima neki detaljniji info o tim turama kroz podzemlje? Kada su? Gde moze da se rezervisu?
gospa buba Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 (edited) sve che da nam kaze mau chim uzna -_- povedesh npr direktora i upsic, nestade chovek :D Edited April 19, 2016 by gospa buba
MayDay Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 http://www.belgradian.com/sr/turisticke-ture/underground-belgrade/
akibono Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 (edited) povedesh npr direktora i upsic, nestade chovek :D ... došli smo da vidimo bunar, ali ove reforme i briga za radnike Ah, da... ozvaničilo se, pa čestitam svima nama sve što dolazi Edited April 19, 2016 by akibono
bigvlada Posted April 20, 2016 Posted April 20, 2016 Ne znam, nisam je čitao. Zoran Nikolić je entuzijasta i trudi se da dodje do mnogih podataka tako da nemam razloga da sumnjam da u knjigu bar nije uloženo puno rada. Pri tom, kao novinar je pismen pa verujem i da je zanimljivo napisana. Što se tih laguma tiče, ja sam pre par godina baš sa njim silazio pod Tašmajdan i to jeste zanimljivo ako nekog baš zanima ta tema. Ne znam da li je nešto sad drugačije posle radova na stadionu Tašmajdan jer sećam se da smo u dve tri prostorije nabasali na radnike koji su se nekako prepleli sa podzemnim hodnicima i izbili u njih. U Beogradu ima tih podzemnih struktura ali nijedna nije upodobljena bilo kakvoj turističkoj svrsi osim velikog JNA bunkera na Kalemegdanu kod Pobednika koji je očišćen, uređen i otvoren za posete. Doduše, on nikada nije bio dostupan javno pa nije ni devastiran tokom decenija. To je zanimljivo za videti. Ovo ostalo je hazard iz estetskih, higijenskih i bezbednosnih razloga. Bilo bi interesantno istražiti da li je nešto preostalo od VVKJ bunkera ukopanih u bežanijskim brdima, nadomak pokojnog aerodroma. Pominju se u knjizi ali se ne sećam da ima fotografija.
Lezilebovich Posted April 20, 2016 Posted April 20, 2016 Jocina Ada ... pa jebem ti mater da ti jebem, podižeš nivo reke, sjebavaš nasip i još se hvališ ...
katamaran Posted April 20, 2016 Posted April 20, 2016 (edited) Gde god nadjes zgodno mesto tu brod hotel posadi http://www.blic.rs/vesti/beograd/zemunci-dobili-goste-hotel-doplovio-sve-do-keja/ccbyfv3 edit: kako su se prikljucili na struju i vodu http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=16&p=381882#p381805 Edited April 20, 2016 by katamaran
Recommended Posts