Topola Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Da, ocito je da pijaca "radi"... Sto se pozicije mastodonta tice, sile ne deluju uvek direktno i prosto. Na forumu ima arhitekata pa mogu da objasne to oko sila i pravaca u kojima deluju. Velika zgrada na padini je jedina promena u odnosu na stanje u proteklih 30-40 godina u kome pijaca - nije "radila". Svojom masom i mestom na kome je vrsi pritisak na tlo. Tlo je podvodno, sa puno slivova od kojih najveci, koji puni jezero ispod pijace, tece upravo ispod te padine. Nisam rekao da sam siguran i da imam dokaze ali - ako je to jedina promena - a jeste - u odnosu na decenije, kada nije bilo sleganja pijace - i tuda ide velika voda onda ne znam sta bi drugo izazvalo pomeranje na pijaci. Sama kaptaza pijace je verovatno dobro uradjena, da nije do sada bi vec bilo vode u garazi ispod nje, a nema je tu. Da je do toga, odavno bi se videlo. Ovako, nesto vrsi pritisak na tlo na kome se nalazi pijaca, odnosno, na plocu iznad podzemnog jezerceta/potoka. Mozda postoji i jos jedna opcija: da enormno povecan obim autobuskog saobracaja na okretnici, sa sve povecanom tonazom autobusa koji su tezi nego sto su bili ranije (zglobni), daje bocni pritisak na temelj pijace zbog cega dolazi do sleganja.
vathra Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Судећи по сликама, ради се о равномерном тоњењу од неколико милиметара за ових 10 година. Нисам сигуран да се ради о подизању терена, јер је по Талету равномерно по целој пијаци. Питање је да ли је забележно тоњење околних зграда? Ако је до мастодонта или зглобних аутобуса, и друге зграде би биле погођене, поготово оне тик уз окретницу. Осим зграде мастодонта, ту је рађено још нешто - сама пијаца Зелени венац. Ако није тонула пре 30-40 година, друго објашњење је да тоне после реконструкције.
Frile Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Ne zaboravite da se radi o klizištu. Ovako zdravorazumski (nisam od geo struke ali sam sedeo za stolom sa geolozima, i video sam klizište na fotografji) na klizište može puno toga da utiče, ne samo gradnja zgradurine na vrhu padine. Tu je kumulativno delovanje voda, promene kretanja podzemnih voda (promena količine voda, promene toka, isušivanje ranije natopljenog tla, natapanja ranije suvog tla...). Osim građevinskih radova (t.j. remećenja stabilnosti) na padini i vrhu klizišta, treba razmotriti i šta se dešavalo u njegovom podnožju, i tako...
vathra Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Било би лепо да се јави неко стручан. Ако је слегање свега неколико мм за 10-ак година, и то равномерно, врло могуће да је то уобичајено. Како су урађени темељи на реконструисаној пијаци? Очигледно је да они раде другачије од околног тла.
Topola Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 (edited) Ne zaboravite da se radi o klizištu. Ovako zdravorazumski (nisam od geo struke ali sam sedeo za stolom sa geolozima, i video sam klizište na fotografji) na klizište može puno toga da utiče, ne samo gradnja zgradurine na vrhu padine. Tu je kumulativno delovanje voda, promene kretanja podzemnih voda (promena količine voda, promene toka, isušivanje ranije natopljenog tla, natapanja ranije suvog tla...). Osim građevinskih radova (t.j. remećenja stabilnosti) na padini i vrhu klizišta, treba razmotriti i šta se dešavalo u njegovom podnožju, i tako... Postoji nešto što se zove likvifikacija tla. U slobodnom prevodu, to je blatnjavljenje zemljane podloge na kojoj stoji objekat. Obično dolazi kada vode (atmosferske ili podzemne) ne mogu da oteknu ili se osuše, pa se zadržavaju u zemljištu (najčešće ako je sledeći sloj glina, npr.). Onda se tlo natapa i postaje trajno blato. Takva struktura ne može više da uspešno drži zdanje. Nekad je zgrada teška i sama od sebe krene da tone ako je izložena blatnjavljenju podloge, a nekad eksterne sile potisnu građevinu u nekom smeru, kao što je verujem ovde slučaj. Da li je potisak od A1 ili od saobraćaja na okretnici, teško je reći ali s obzirom na širinu temelja pijace, ne verujem da je krenula sama od sebe da "radi" i ako je, hipotetički, izložena ubrzanoj likvifikaciji tla usled nekog masivnog poremećaja tokova podzemnih voda sa Terazijske padine. Hamlet i ja smo 2012. tako spasili veliki stambeni blok blizu Autokomande jer je tunel od metroa sprečavao oticanje vode kroz tlo, a pukotine u betonu oko zgrade propuštale kišnicu direktno ispod temelja. I nakon izvesnog vremena, zgrada je odjednom ležala na blatu umesto na solidnoj zemlji na kojoj je bila podignuta. I počelo je lagano pa sve brže smicanje... Intervencija je podrazumevala kaptažu, sušenje tla, sprečavanje daljeg prodora vode i zaptivanje temelja nepropusnim slojem (katran). I evo to stoji već četvrta godina, na sreću. Edited April 14, 2016 by Topola
Frile Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Čini mi se da ovde nije nužno slučaj samo o tome, iako je moguće je da se dešava i to o čemu pričaš. Ovo je klizište, cela padina od Zelenjaka do dole. Klizište je postojalo odavno, pre izgradnje pijace i zgrade na na Terazijskoj padini (eno user yabadaba stavio link pre par strana). Uzgred, baš kod mene u kraju su ovih dana brže bolje sanirali odvod oko jedne zgrade, atmosferska voda se slivala direktno u temelj... iz tvoje priče mi je jasnije zašto su to radili.
Topola Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Pre bih rekao da je Ter.padina Potencijalno kliziste, jer da je rec o aktivnom klizistu ne bi smo imali zgrade koje tu stoje po 80-ak i vise godina bez problema. Ali uz sastav tla kakav je tu + velika kolicina podzemnih tokova, postoji mogucnost nestabilnosti tla. Zato mislim da je mastodont na vrhu padine tu bio probelmatican faktor: em vrsi pritisak na podlogu, em ne znamo u kojoj meri je poremetio podzemne tokove i gde ih je usmerio dalje, ukoliko ih je "diversifikovao". Ima neceg u tome sto je T.padina kroz sve ove decenije ostala prazna ali ne mislim da je to bas zato sto je kliziste. Pre ce biti zato sto moze da se pretvori u jedno. Kako god, zabrinjavajuce je da je Zeleni venac sada "proradio": sta god da je razlog, to nije dobro. Cak ni zbog same pijace a kamoli zbog ostalih zgrada okolo. Podzemni prolaz je dobro "fundirao" onaj venac zgrada na izlazu od tunela ka mostu ali je pitanje da li ima nekih promena na zgradama pri vrhu Kraljice Natalije prekoputa pijace... Mada, sad kad razmislim: pre par dana sam obavesten da je iznenada pukla kanalizaciona cev u podrumu zgrade (jedne od tih kod tunela). Bese mi to malo cudno, a sad se pribojavam u svetlu ovih Taletovih slika da to mozda nije povezano.
Tale Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Definitivno nisam stručan ni da nagađam. Mogu samo da pretpostavim da su problemi postali uočljivi nakon započinjanja radova za #BGH2O. Da li je možda ovim radovima narušena stabilnost tog čitavog dela? TT
Topola Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Itekako je i ta opcija moguca. Vibracije od svih zahvata koji se vrse dole uz obalu su lako mogle da izazovu kretanje tla ispod pijace. Svaka cast na pretpostavci, vrlo je logicna i zanimljiva. Ako je o tome rec, onda je to svakako bolja opcija. Umesto klizista i blata, pijaca je popucala - samo od vibracija. Bar ne klizi.
Frile Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 (edited) Itekako je i ta opcija moguca. Vibracije od svih zahvata koji se vrse dole uz obalu su lako mogle da izazovu kretanje tla ispod pijace. Svaka cast na pretpostavci, vrlo je logicna i zanimljiva. Ako je o tome rec, onda je to svakako bolja opcija. Umesto klizista i blata, pijaca je popucala - samo od vibracija. Bar ne klizi. Vibracije? Od BNV radova? A kako to da decenije teškog saobraćaja Karađorđevom, vozovi, tramvaji nisu uticali do sada? Klizište je nastalo potkopavanjem i remećenjem stabilnosti obale od strane Save. Logično je da će ga reaktivirati nova potkopavanje i svako novo remećenje stabilnosti u podnožju. Ako ništa drugo, verujem da stručnjaci lako mogu da prepoznaju simptome reaktiviranog klizišta. Međutim... sumnjam da su oni nazovi radovi u priobalju išta uticali na klizište. Nadam se da BNV "neimari" ne čitaju ovo - eto im propagandnog poena kako su njihovi "radovi" obimni kad i Zelenjak klizi od njih; eto opravdanja da se odustane od kule (koja se ionako nikada neće izgraditi). :) Edited April 14, 2016 by Frile
hazard Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 I ja se pitam, shvatio sam o kojoj zgradi pričaju, ali nešto mi bilo čudno sa tim nazivom ,,A1" :D dakle B2 je u pitanju.
katamaran Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 (edited) zelenjak na vodi Nekada je jezero spusteno dole a sad hoce i pijacu. Sto se tice vibracija jedan dan sam naleteo kad su radile neke ogromne masine koje su verovatno nabijale tlo. Po zvuku koje su pravile verujem da prave ozbiljnije vibracije od saobracaja. Interesantno da su radovi bas u pravcu Kamenicke https://www.google.com/maps/place/Kara%C4%91or%C4%91eva,+Beograd,+Serbia/@44.8103671,20.4496569,16.68z/data=!4m2!3m1!1s0x475a6509d9a00b3d:0x1b01cbf9b776b1c9 Mada mislim da bi morale osetno da tresu sve izmedju da bi moglo da bude od toga. Šta vam je A1? Ovo? edit: mali kolekiv... Edited April 15, 2016 by katamaran
beta Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 čitavu situaciju će, ukoliko do toga ikada dođe, dodatno zakomplikovati izgradnja tunela kamenička-despota stefana
Recommended Posts