Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

A odgovornost DS-a koja je vodila grad kada se desila najveca izgradnja?

Naravno da postoji. Samo divljanje i sečenje drveća je ludački krenulo od kada su Nikolići tu krenuli da zidaju zamkove. Ljudi bre sad imaju redovnu patrolu milicije tu...
Posted

Ko onaj zalizani, siroliver jovanović?

Pa da ima tamo pored tome, imao je par skandala, sa ovima iz zelenila koji su bili u nekim redovnim radovima, pa nije mogao da prođe sa drugarima. Mislim da je jednom preterao pa je popio po labrnji...

...shit has hit the fan...

Posted

Taj. Retko odvratno stvorenje.

Mislim da je jednom preterao pa je popio po labrnji...

:wub:

Posted (edited)

Zato što smo mi ljudi svi novi i originalni, u odnosu na one koji su živeli ranije, i sve što radimo, govorimo, slušamo je već novo i kreativno i originalno. Možda ti se ne čini tako, ali kada bi sve ostalo isto, i ništa se ne menjalo, upucao bi se u glavu od dosade. Sam život je kreacija.

Vecina ljudi nije niti originalna niti kreativna, za veliku vecinu ljudi verovatno vazi da prodju kroz zivot a da je pitanje da li im se u glavi javi trocifren broj stvarno originalnih misli, a kamoli nesto vece od toga. To da mozemo da budemo svi kreativni i originalni i je nekakav mit sadasnjosti, potpuno neosnovan, i deo moderne zaljubljenosti pojedinca u samog sebe (ne propagiram potpuno obrnuti ekstrem, nikako, da se razumemo). Jedna mala manjina je zaista kreativna ili originalna, a ostali ili slede tu manjinu ili jednostavno recikliraju ono sto su im ostavile prethodne generacije (ili kombinuju prvo i drugo). Da je sve sto slusamo, radimo, i govorimo vec nesto novo i kreativno i originalno jednostavno nije tacno - radimo i govorimo neke iste stvari koje su radili ljudi pre nas, imamo iste misli kao neke prethodne generacije, muce nas iste stvari i tegobe i iste stvari raduju itd. A i kada smo po nekim pitanjima jako razliciti od svojih prethodnika, jako smo opet slicni svojim savremenicima, jer slicno reagujemo na postojece okolnosti. To jednostavno tako jer smo ograniceni sopstvenom prirodom, a ona se sporo menja. Vecina nas nije tako specijalna i unikatna koliko smo, udubljeni u svoj interni zivot, skloni da poverujemo.

Ako smo tokom vecine ljudske civilizacije imali nekakav fetis tradicije, danas imamo (govorim globalno u razvijenom i razvijajucem svetu ne o Srbiji) fetis anti-tradicije, bunta u nekom obliku, i inovacije. To kao fenomen industrijskog doba a narocito 20. i 21. veka nije uopste lose, naprotiv, dobro je procackalo prethodno stanje i pretumbalo stvari uglavnom na bolje. No, ponekad mi se cini da taj pritisak da se bude originalan i kreativan dovodi samo do mediokriteta ,,drugacijosti", da se tako izrazim. Posto je talenat za pravu inovaciju vrlo retka stvar a talenat za ,,naprednu" (kako god to definisali) jos redja, to nesto novo i drugacije cesto bude cist mediokritet, i nakon sto nestane sjaj noviteta (a to se u nekim slucajevima vrlo brzo desi) ostaje bleda bezlicnost ili jos gore rugoba. Elem, nije sramota niti skandal iskopirati ili tek malo modifikovati nesto iz proslosti, ukoliko ne znas za bolje, ukoliko je nesto potpuno novo sto si smislio jednostavno gore od tog starog (kako god ,,gore" definisali). To naravno ne znaci da nista ne treba menjati, i da ponekad promena samo promene radi nije dobra. No ne treba teziti promeni po svaku cenu.

Ovo sad sve ima malo veze sa cesmom, mislim cesma dok ima vode ispunjava svoju funkciju i to najbitnije, vise mi je tvoj citat gore dosao kao dobar povod da otvorim dusu :) i napisem nesto, naravno, ne preterano originalno.

Edited by hazard
Posted (edited)

Sve vreme mešaš kopiranje prošlosti i korišćenje prošlosti. Ovo što pominješ u Parizu može biti to drugo (ne znam). Takođe, mislim da pogrešno shvataš neoizme. Neoklasicizam ne znači prosto sagraditi zgradu iz antike u današnje vreme. Prema tome, ova Jovinova fontana dođe neo-ništa. Mogla je da se uvali i Turcima u 18.veku, ne bi primetili u njoj nešto čudno.

Takođe, ono što joj najviše nedostaje je KONTEKST. Kao što smo saznali poslednjih dana, ista takva ili vrlo slična postoje u HercegNovom i Trebinju. Šta je genius loci ovog trga? Da li je to Mediteran?

Ne mesam. Znam da neo-gotika nije samo kopiranje gotike. Ja ne mislim da je Jovinova cesma neo-nista i da bi mogla da se uvali Turcima u 18. veku a da im ne bude nista cudno. Evo slika cesme izbliza:

ca1bb54a4d89771c0761e9f35166b5d9.jpeg

df5d1b603d18bbafaa4b94ecf9a73d26.jpeg

Kao sto rekoh, nisam nikakav ekspert, ali meni se cini, po onome sto sam video, da "original" ovakve cesme iz proslosti ne izgledaju ovako. Em su kitnjastije, imaju vise ,,sara" (i uglavnom sitnijih), em nemaju ovako jasne i ostre, masinski napravljene crte (jer je to bilo nemoguce tako napraviti u 18. veku). Ovako izbliza, ovo me i podseca na Delijsku cesmu, i izgleda mi kao modernija ,,pojednostavljena" verzija tog starog stila. U tom smislu mi daje dojam slican hramu Sv. Save, kada ga gledas izdaleka cini ti se kao srednjevekovna vizantijska arhitektura, ali kada se priblizis vidis da je moderna gradjevina i da ima uticaj moderne.

I opet stvarno ne znam zasto je relevantno postojanje slicnih (ne istih) cesama u Trebinju i HN, kao da je sva ostala beogradska arhitektura, je li, unikatna, pa sad ovo kvari koncept? Kontekst je neo-starinska cesma u starom delu grada.

Ne pokusavam nikoga da ubedim da je cesma super i da mora da mu se svidja. Samo hocu da kazem da je na kraju estetitka cesme stvar subjektivnog dozivljaja i da cesma kao takva nije sad ne znam kakav skandal.

Edited by hazard
Posted

ne. spustena je rampa ka bloku 70, ali rampa koja bi trebalo da brani prolaz ka galovici i ostruznickom mostu je sve vreme podignuta.

bas jutros sam izbrojao cetiri kamiona natovarenih zemljom koji su prosli tuda. tesko je tamo i setati i voziti bicikl i trcati.

Problem je što prilikom gradnje nije bilo predviđeno da taj nasip glumi ulicu sa sve teškim kamionima. Bolje da ga nikada nisu ni asfaltirali.

Posted

Problem je što prilikom gradnje nije bilo predviđeno da taj nasip glumi ulicu sa sve teškim kamionima. Bolje da ga nikada nisu ni asfaltirali.

Ja ne znam u kojoj je meri taj deo o kome pričamo uopšte asfaltiran...

Dakle deo od okretnice tramvaja pa dalje ka Galovici...

Posted

Do mosta na Ostružnici, ako nisu nešto radili i tamo iza, ka putu od Jakova do Save...

Posted

Uhhh ja mislio da su poslagali betonske ploce na ovom delu...

Posted

Uhhh ja mislio da su poslagali betonske ploce na ovom delu...

Nisu. Nasip ne moze da izdrzi ni redovan automobilski saobracaj jer jednostavno nije pravljen da bude put vec samo za tehnicku upotrebu po potrebi.

U neka davna vremena rampe su se nalazile na 5-6 mesta, na prakticno svakom izlazu sa nasipa ka zaledju Novog Beograda, Surcina i Jakova.

Nakon velike frekvencije automobila i kamiona nasip je poceo da propada, asfaltni sloj se deformisao i na njemu su se pojavile rupe.

Lokalni uzurpatori recne obale to su na nekim mestima krpili, ali nemaju oni tih para da bi ulazili u neku veliku obnovu nasipa.

Posted

Vecina ljudi nije niti originalna niti kreativna, za veliku vecinu ljudi verovatno vazi da prodju kroz zivot a da je pitanje da li im se u glavi javi trocifren broj stvarno originalnih misli, a kamoli nesto vece od toga. To da mozemo da budemo svi kreativni i originalni i je nekakav mit sadasnjosti, potpuno neosnovan, i deo moderne zaljubljenosti pojedinca u samog sebe (ne propagiram potpuno obrnuti ekstrem, nikako, da se razumemo). Jedna mala manjina je zaista kreativna ili originalna, a ostali ili slede tu manjinu ili jednostavno recikliraju ono sto su im ostavile prethodne generacije (ili kombinuju prvo i drugo). Da je sve sto slusamo, radimo, i govorimo vec nesto novo i kreativno i originalno jednostavno nije tacno - radimo i govorimo neke iste stvari koje su radili ljudi pre nas, imamo iste misli kao neke prethodne generacije, muce nas iste stvari i tegobe i iste stvari raduju itd. A i kada smo po nekim pitanjima jako razliciti od svojih prethodnika, jako smo opet slicni svojim savremenicima, jer slicno reagujemo na postojece okolnosti. To jednostavno tako jer smo ograniceni sopstvenom prirodom, a ona se sporo menja. Vecina nas nije tako specijalna i unikatna koliko smo, udubljeni u svoj interni zivot, skloni da poverujemo.

Ako smo tokom vecine ljudske civilizacije imali nekakav fetis tradicije, danas imamo (govorim globalno u razvijenom i razvijajucem svetu ne o Srbiji) fetis anti-tradicije, bunta u nekom obliku, i inovacije. To kao fenomen industrijskog doba a narocito 20. i 21. veka nije uopste lose, naprotiv, dobro je procackalo prethodno stanje i pretumbalo stvari uglavnom na bolje. No, ponekad mi se cini da taj pritisak da se bude originalan i kreativan dovodi samo do mediokriteta ,,drugacijosti", da se tako izrazim. Posto je talenat za pravu inovaciju vrlo retka stvar a talenat za ,,naprednu" (kako god to definisali) jos redja, to nesto novo i drugacije cesto bude cist mediokritet, i nakon sto nestane sjaj noviteta (a to se u nekim slucajevima vrlo brzo desi) ostaje bleda bezlicnost ili jos gore rugoba. Elem, nije sramota niti skandal iskopirati ili tek malo modifikovati nesto iz proslosti, ukoliko ne znas za bolje, ukoliko je nesto potpuno novo sto si smislio jednostavno gore od tog starog (kako god ,,gore" definisali). To naravno ne znaci da nista ne treba menjati, i da ponekad promena samo promene radi nije dobra. No ne treba teziti promeni po svaku cenu.

Ovo sad sve ima malo veze sa cesmom, mislim cesma dok ima vode ispunjava svoju funkciju i to najbitnije, vise mi je tvoj citat gore dosao kao dobar povod da otvorim dusu :) i napisem nesto, naravno, ne preterano originalno.

Da, originalno se obicno cita kao "nisam citao dovoljno".

Posted

Nisu. Nasip ne moze da izdrzi ni redovan automobilski saobracaj jer jednostavno nije pravljen da bude put vec samo za tehnicku upotrebu po potrebi.

U neka davna vremena rampe su se nalazile na 5-6 mesta, na prakticno svakom izlazu sa nasipa ka zaledju Novog Beograda, Surcina i Jakova.

Nakon velike frekvencije automobila i kamiona nasip je poceo da propada, asfaltni sloj se deformisao i na njemu su se pojavile rupe.

Lokalni uzurpatori recne obale to su na nekim mestima krpili, ali nemaju oni tih para da bi ulazili u neku veliku obnovu nasipa.

Naravno...

Ali toliko sam besan na to bahacenje.Ma i takav smo narod, kao i onog prvog lepog prolecnog vikenda, parkiranje kola u delu 70-og blizu nasipa je skandalozno....Penjali se i na travnate povrsine.A meni su najaci oni sto su kolima zapucali iz zgrada kod Imo centra.Daleko im lafovima da protegnu noge...

Posted

Lazni Norvezanin (cini mi se da smo ovde pisali o njemu) je filmski lik  :ziga:

Posted

A odgovornost DS-a koja je vodila grad kada se desila najveca izgradnja?

koliko se sećam, za taj pojas je nadležno Srbija Vode.