Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
kako ne, ventili su potpuno zavrnljivi na starim tucanim radijatorima
začudio bi se kako jesu. samo valja ih jednom u 50 godina očistiti od kamenca, podmazati, održavati...
Posted

neam pojma, imam aluminijumske fensi. (al nemam centralno). znam da baba ima te tucane i da nije bilo leba da pomerimo ventil za milimetar.

Posted (edited)
To mozda kod malih stanova. Veci stanovi su uzas za grejanje na struju. Prosle zime januar me je izasao oko 30 lanaca livade, o nejednakoj toploti u raznim delovima stana da i ne govorim.
I dok sam živeo sa mojima, u 60m2, grejali smo se čitavog života na panel grejalice, i uvek nam je bilo dovoljno toplo, uz potrošnju struje koja nije bila tolika da bi se zažalilo za centralnim grejanjem.Moji rođaci koji žive u 85m2 u Paviljonima dele otprilike isto mišljenje o grejanju na struju.Da, postoji problem neravnomernog zagrevanja svih prostorija, ali ja ga nikada nisam doživljavao do te mere bitnim. Takođe, potrebno je imati jednu brigu više oko tempiranja uključivanja i isključivanja grejnih tela, to sve stoji.Što se tiče cena.... i struja i gas i cg su subvencionisani, i to na način da se veruje da tržišna (državni monopolisti - wtf tržišna) cena tih proizvoda treba da bude viša, pa se to kompenzuje iz gradskog odnosno državnog budžeta. U takvoj situaciji, najlošije je onima koji se greju na drva, ugalj i sve što moraju individualno da nabavljaju po nesubvencionisanoj ceni, sve vreme plaćajući jedan malecni deo tuđeg računa za grejanje. A uopšte ne mora da znači da su ti sa CG u lošijoj materijalnoj situaciji. Čak naprotiv, centralno grejanje je mahom uvedeno u gradskim sredinama, gde su primanja po glavi kudikamo veća. To nije fer.Dalje, centralno grejanje ima i taj problem što se štednja uopšte ne stimuliše. Lakše je otvoriti prozor da topao vazduh izađe napolje, nego zavrtati ventil. Naročito kada znamo da štednja ne smanjuje račun na kraju meseca.Još nešto... cena od 60+ din/m2 je fisirana, bez obzira na kubikažu stana. Edited by pacey defender
Posted

stednja ce biti stimulisana kad bude moguce zavrnuti grijanje u sobama u kojima se ne boravi. ovako svi griju cijeli stan htjeli-ne htjeli.

Posted
stednja ce biti stimulisana kad bude moguce zavrnuti grijanje u sobama u kojima se ne boravi. ovako svi griju cijeli stan htjeli-ne htjeli.
što znači - individualna brojila.
Posted

dok se to ne uradi ne ugradjujem centralno grejanje. zavrtanje ventila gde placam isto kao da sam ih odvrnuo maksimalno me ne zanima. sistem CG je institucionalizovani lopovluk u kome nemam nameru da participiram.do daljeg, stan od 94m2 se greje na jednu kaljevu pec na struju koja su puni od 24 do 08 (i pali se samo kada je T u minusu), jednu TA pec u istom rezimu, jedan susac za peskire u kupatilu koji je stalno ukljucen sa termostatom i na jednu - kljucnu - kaljevu pec koja sa jednim punjenjem (10-tak briketa i 4-5 cepanica) prakticno drzi vise od pola stana. mesecni racun za struju u grejnoj sezoni (novembar mart) ne prelazi 3500-4000 dinara, plus mozda 10-15% toga na potrosena drva (koja se, posto je i to pomenuto), jednom nedeljno u dve korpe unesu iz podruma na treci sprat, pesice. muka ziva, izgibosmo :lol:

Posted

prije par godina bilo je govora da ce za par godina da se ide na individualna brojilazagreb je valjda vec to uradio, pa su u medijima pravljena poredjenja troskova grijanja po domacinstvu

Posted (edited)
Ventil, sta je to? Ja to cak i nemam :lol: Ne stvarno ljudi, koja je procedura za ukidanje CG? :unsure:
Borozanstvo, rekreacijo najmilija!Ako je reč o sistemu daljinskog grejanja, isključenje na zahtev korisnika ( tzv. tarifnog kupca) vrši se na osnovu čl. 72. Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu.

Član 72.Isključenje kućnih grejnih instalacija tarifnog kupca iz sistema daljinskog grejanja izvršiće se na njegov zahtev ili u slučajevima iz člana 69. ove odluke, uz obavezu tarifnog kupca da naknadi sve potrebne troškove isključenja iz sistema daljinskog grejanja.Isključenje kućnih grejnih instalacija tarifnog kupca iz sistema daljinskog grejanja vrši komunalno preduzeće.Troškove isključenja kućnih grejnih instalacija tarifnog kupca određuje rešenjem komunalno preduzeće u skladu sa metodologijom za utvrđivanje troškova i aktom o troškovima iz člana 27. ove odluke. Na rešenje o isključenju tarifni kupac može podneti žalbu u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.Žalba se podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove energetike. Odluka po žalbi je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.Lice koje nakon isključenja kućnih grejnih instalacija po odredbama ovog člana želi ponovno priključenje kućnih grejnih instalacija na sistem daljinskog grejanja, dužno je da pribavi dokumentaciju i plati troškove ponovnog priključenja u skladu sa odredbama čl. 22-33. ove odluke koje se odnose na priključenje objekata i puštanje u rad kućnih grejnih instalacija.

Imam dilemu kog datuma prestaje obaveza korisnika da plaća grejanje: danom podnošenja pismenog zahteva ili danom donošenja (ili konačnosti) rešenja komunalnog preduzeća. Ipak, imajući u vidu da se rešenje odnosi prvenstveno na troškove isključenja, kao i da obaveza korisnika usluga ne sme zavisiti od ponašanja suprotne strane ( npr. odugovlačenje donošenja rešenja), trebalo bi da je dovoljno da se podnese zahtev i nakon toga ignorisati stavku za grejanje na novim računima (opštom uplatnicom) ukoliko je bude, a oni neka isključuju kad god hoće nakon podnošenja zahteva ( vidim da im je glavni izgovor da nema tehničkih mogućnosti za individualno isključivanje. Njihov problem.)

Edited by halloween
Posted

Za novogradnju u BG je obaveza da se ugrade ti kalorimetri za svaki stan, iako se oni jos ne koriste.

Posted

pitanje vezano za ovu gradsku zeleznicku liniju koju pumpaju, novi bgd - pancevacki mostkakva je situacija sa unosom bicikla? meni su svojevremeno trazili da kupim jos jednu kartu za bajs kada sam hteo eksperimentalno da probam da idem tako na posao, od vuka do buvljaka pa posle bajs. sto me je nateralo da odustanem.

Posted
Из које је ово године? 1966? 1978? 1987? 1995?То са ценом струје је толико офуцана прича, да се већ провиди текст са полеђине.Ајде, колики је месечни цех ако се потроши око 1500 киловат часова?
http://www.elektrosrbija.co.rs/kalkulator/cirilica.htm1500 kwh trofazno dvotarifno (svih 1500 u skupoj), snage do 10 kw sa TV pretplatom od 500RSD :isuse: = 11798.85 RSD
Posted
pitanje vezano za ovu gradsku zeleznicku liniju koju pumpaju, novi bgd - pancevacki mostkakva je situacija sa unosom bicikla? meni su svojevremeno trazili da kupim jos jednu kartu za bajs kada sam hteo eksperimentalno da probam da idem tako na posao, od vuka do buvljaka pa posle bajs. sto me je nateralo da odustanem.
Probaću danas! Dao si mi dobru ideju.
Posted
Do kraja septembra je dzabe bg:voz, znači dva put ništa je ništa.
Posted

a inače će biti kontrolori (jednako često) kao u busevima, a ne isti oni nadasve ljubazni kondukteri iz beovoza, tako da ja mislim da neće biti problema što se bicikla tiče

Posted
a inače će biti kontrolori (jednako često) kao u busevima, a ne isti oni nadasve ljubazni kondukteri iz beovoza, tako da ja mislim da neće biti problema što se bicikla tiče
Ridže, ljubazne? Does not compute. :huh: Ridže iz beovoza su ljubazne uvek kada treba da ih podmitiš nešto ili da ti naplate kaznu.