Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Dobro, ne razumem se u "utrobu" ulica, ali kao pešaku i putniku mi je Bulevar sada jedno 10 puta bolji nego ranije.

A volim da prođem ispod onih mladih platana, jako lepo rastu, već daju ozbiljnu senku.

Oni su posađeni godine kada sam se preselio u novi stan, pa mi je njihov rast jako simboličan.

Cenim da ću za 30 godina urlati u holokameru "Ubico drveća" dok gradonačelnik Rasto Pocesta bude sekao platane nanotesterama.

Posted (edited)

Cenim da ću za 30 godina urlati u holokameru "Ubico drveća" dok gradonačelnik Rasto Pocesta bude sekao platane nanotesterama.

Ako se ovako nastavi, za 30 godina ces guliti koru sa tih platana ne bi li se dokopao neke namirnice.

I nece biti nikakvih nanokamera  :fantom:

Edit: mozda te samo prikazu u dnevniku 1 RTS, kao primer kako nasi gradjani umeju da se snadju u svakoj situaciji.

A mozda ti budu trazili i neki recept  :P

Edited by namenski
Posted

Iako je Josip Broz bio K.u.K zugfuhrer ipak nije bio dovoljno visoko u hijerarhiji carevine da nametne svoju viziju novog grada sa imenom srpske prestonice...

Salu na stranu, kolega JMS, tesko je ocekivati da je na teritoriji AU moglo da postoji bilo sta sto bi delilo ime sa Beogradom. U svedocenjima srpskih vojnika koji su u kontranapadu u leto 1914. presli na zemunsku stranu (jer sve sa Te strane se zvalo Zemun dok Novi Beograd kao termin nije postojao ni u rakijaskim delirijumima) opisuju se blatnjave mocvare, trska i pesak u kojima se se zaglavljivali i skoro davili. Ono sto danas znamo kao Zemun bilo je poslednja urbanisticka celina do obale Save.

Kada je rec o razvoju novog (oslobodjenog) dela Beograda posle Prvog svetskog rata, 1934. donosi se veliki urbanisticki plan koji predvidja razvoj te oblasti. Aerodrom je jedan od pokazatelja pravca razvoja, kao i most Kralja Aleksandra, i zgrade koje danas neki zovu "paviljoni" (ne, nisu sve podignute posle rata), Ikarusova fabrika, itd.

Mozda najbolji pokazatelj toga svega jeste cinjenica da je prvi veci posleratni razvoj NBG (nakon 1945.) radjen po Brasovanovim predratnim planovim, koje je on dodatno razradjivao pod novim vlastima. Ipak, kao sto ni sve cestite demokrate koje su svoje talente stavile u sluzbu naprednjackih vlasti ne uspevaju da se vide u prvom planu (Ozegovic, npr), tako i politicki nepodobni (u prvoj fazi) Brasovan slavu mora da prepusti komunistickom miljeniku Dobrovicu koji se i danas u kolektivnoj svesti vodi kao rodonacelnik NBG. Da, isti je to onaj Dobrovic za cijim Generalstabom mnogi i danas naricu. Neke od linija te zgrade pak lice na neke druge linije nekih drugih talentovanih arhitekata al to sad nema veze.

Brasovan se izgleda svojim cutanjem i neinsistranjem tu oprao pa mu je ubrzo dozvoljeno da nastavi da radi i dobili smo 1 Metropol, npr.

I da: jel iko zna sta je covek od koga je poceo ovaj post - legendarni marsal Tito - rekao 1968. godine kada su mu jednog vrelog avgustovskog dana sa Kalemegdana pokazali novi grad za radnicku klasu koji je nikao u doskorasnjoj mocvarnoj niziji preko reke?

šta je rekao?

Posted

šta je rekao?

a shta je mogao da kaze. majku mu boziju...?

Posted

"Ima tu neke posebne radosti."

To je jedino što je rekao.

Posted

Da. I onda je otputovao na Brione. Manje je bilo sparno tog leta tamo.

Posted (edited)

dok su bili turci ovde, kod na našoj strani su napravili nekoliko kula/utvrda a bila je i neka džamija negde tu kod palate srbije(siv I)

ima u knjizi tajna novog beograda

Edited by kud u maglu Simoviću
Posted

kule strazare, sto bi rekla braca jehovare :fantom:

Posted

glupo mi je i postavljanje šina po sredini no, objasnili ste mi da je to zbog uticaja seizmike na temelje zgrada. OK.

Vi se niste baš puno navozali tramvajem u životu, a Bulevarom verovatno nikad.

Izmeštanjem šina u sredinu ulice, brzina tramvaja je utrostručena. Šine su sekle svaku ulicu koja se uliva, sada seku par većih, i ne izleću im svakom malo automobili koji se uparkiravaju/isparkiravaju.

Posted

Vi se niste baš puno navozali tramvajem u životu, a Bulevarom verovatno nikad.

Izmeštanjem šina u sredinu ulice, brzina tramvaja je utrostručena. Šine su sekle svaku ulicu koja se uliva, sada seku par većih, i ne izleću im svakom malo automobili koji se uparkiravaju/isparkiravaju.

Bulevar nikad lepši i saobraćajno efikasniji, ali ja i pored toga pre neki dan na fejsbuku pročitam "i dalje plačem za platanima" :isuse: