Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted (edited)

plan detaljne regulacije bloka 42, lokacija predmetne buduće bus i žel stanice je tek sada na javnom uvidu. javni uvid će da traje do 29. feb. do usvajanja plana ima da prođe još dosta vremena.

Edited by beta kentauri
Posted

Platani su kao lutke, ogromni su porasli za samo pet godina od onih bebica. Sa starih je padalo granje i korenje im je virilo iz trotoara po dvadesetak i više cm.

onomad bio onaj prajd, gori grad, studio B intervjuise Djilasa sred nekog dima, cuju se sirene, opsti haos, on samo sto ne zaplace u kameru kol'ko mu tesko sto mu ruse grad, u tom trenutku prolazi baba iza njega, lepo se vidi u kadru, i kad je spazila kome uzimaju izjavu, ljutito vikne prema njemu "ubico drveca!"

meni to bila pobeda tog dana.

Posted

Sa novim platanima doći će novi, mlađi, pristojniji gačci, vaspitaniji od predhodnih koji će srati samo po zelenim površinama.

Gačac nije ugrožena vrsta. Otišli su negde drugde i verujem da su sasvim dobro. Kada provale ove nove platane, možda se i vrate, ali što se mene tiče uopšte ne moraju.
Posted

Otišli su negde drugde

sede na krovu novog merkatora. 2x godishnje ih odatle isteraju galebovi, da oni pozavrshavaju svoje poslove, pa se opet vrate.

Posted (edited)

Da zahvalimo tim platanima i posečenim i novim što su izazvali toliki izliv histerije i pakosti kod nekih ljudi. Dugo ne bi znali kakvi su zapravo.

to su mahom bili belolistićari koji su se kleli da su svi odjednom osetili da treba da se usprotive seči i da im niko nije ništa rekao i da oni ni po čijem diktatu nego eto tako i to slučajno odmah nakon serije članaka kod onih babetina i onog pijanca

A Rambu zaista svaka čast jer je jedini ljudski pojeo govno priznao da se zajeb'o sa onim performansom zaleganja na asfalt Bulevara.

+1

tako sam ja i yolou oprostio što je na početku topika o Nadutom ludeo kako ovaj ima kapacitet za promene :fantom:

Edited by Hella
Posted

Da zahvalimo tim platanima i posečenim i novim što su izazvali toliki izliv histerije i pakosti kod nekih ljudi. Dugo ne bi znali kakvi su zapravo.

A Rambu zaista svaka čast jer je jedini ljudski pojeo govno priznao da se zajeb'o sa onim performansom zaleganja na asfalt Bulevara.

plus jedan za prvu recenicu, 

a za drugu - nisam znao za to, sta je rekao?

Posted (edited)

Koliko Novog Beograda je izgradjeno do 1914?

Gotovo nista. Selo Bezanija, pruga za Zemun i jos po neka pojedinacna kuca. Aerodrom je izgradjen desetak godina kasnije, a tek tridesetih godina Most Kralja Aleksandra i Sajmiste. Tad je vec bila i funkcionalna plaza i naselje na obali.

Iako je Josip Broz bio K.u.K zugfuhrer ipak nije bio dovoljno visoko u hijerarhiji carevine da nametne svoju viziju novog grada sa imenom srpske prestonice...

Salu na stranu, kolega JMS, tesko je ocekivati da je na teritoriji AU moglo da postoji bilo sta sto bi delilo ime sa Beogradom. U svedocenjima srpskih vojnika koji su u kontranapadu u leto 1914. presli na zemunsku stranu (jer sve sa Te strane se zvalo Zemun dok Novi Beograd kao termin nije postojao ni u rakijaskim delirijumima) opisuju se blatnjave mocvare, trska i pesak u kojima se se zaglavljivali i skoro davili. Ono sto danas znamo kao Zemun bilo je poslednja urbanisticka celina do obale Save.

Kada je rec o razvoju novog (oslobodjenog) dela Beograda posle Prvog svetskog rata, 1934. donosi se veliki urbanisticki plan koji predvidja razvoj te oblasti. Aerodrom je jedan od pokazatelja pravca razvoja, kao i most Kralja Aleksandra, i zgrade koje danas neki zovu "paviljoni" (ne, nisu sve podignute posle rata), Ikarusova fabrika, itd.

Mozda najbolji pokazatelj toga svega jeste cinjenica da je prvi veci posleratni razvoj NBG (nakon 1945.) radjen po Brasovanovim predratnim planovim, koje je on dodatno razradjivao pod novim vlastima. Ipak, kao sto ni sve cestite demokrate koje su svoje talente stavile u sluzbu naprednjackih vlasti ne uspevaju da se vide u prvom planu (Ozegovic, npr), tako i politicki nepodobni (u prvoj fazi) Brasovan slavu mora da prepusti komunistickom miljeniku Dobrovicu koji se i danas u kolektivnoj svesti vodi kao rodonacelnik NBG. Da, isti je to onaj Dobrovic za cijim Generalstabom mnogi i danas naricu. Neke od linija te zgrade pak lice na neke druge linije nekih drugih talentovanih arhitekata al to sad nema veze.

Brasovan se izgleda svojim cutanjem i neinsistranjem tu oprao pa mu je ubrzo dozvoljeno da nastavi da radi i dobili smo 1 Metropol, npr.

I da: jel iko zna sta je covek od koga je poceo ovaj post - legendarni marsal Tito - rekao 1968. godine kada su mu jednog vrelog avgustovskog dana sa Kalemegdana pokazali novi grad za radnicku klasu koji je nikao u doskorasnjoj mocvarnoj niziji preko reke?

Edited by Topola
Posted

Šta, šta?

sad ce topola da ti kaze, licno je cuo na kalemegdanu dok je terao biciklo

Posted

Salu na stranu, kolega JMS, tesko je ocekivati da je na teritoriji AU moglo da postoji bilo sta sto bi delilo ime sa Beogradom.

Znam, moje pitanje je vise bilo retoricke prirode Singeru jer je Morgani ponudio tu knjigu...

Posted

interesuje me da li si prošao bulevarom posle "seče", kao i da li možeš da uporediš bulevar pre i posle toga?

moj stav je da je sve bilo sviranje kurcu. šminka. baš kao što je i moja ulica reasfaltirana i popločanih trotoara. nisu zamenjene vodovodne cevi, nisu iznivelisani šahtovi, nisu optimalno raspređena parking mesta. šminka. 

za bulevar sam ovde pitao ono što inače zagovara hazard. metro. zašto nije prokopan rov za metro duž celog bulevara, zamenjene sve instalacije, urađeni rovovi za sve sadašnje i buduće kablove, da se u sledećih 50 godina ne zabode ni jedan ašov u bulevar. ovde mi je rečeno da nema para i da nema plana. zašto bulevar nije po osmanovom principu raskopan do mokroluške pumpe i tamo napravljen terminus iz gročanskog pravca? nije bilo para. tako da, retko idem bulevrom, najčešće do vuka pa ka groblju ili kaleniću. nemam neko mišljenje. glupo mi je i postavljanje šina po sredini no, objasnili ste mi da je to zbog uticaja seizmike na temelje zgrada. OK.

a gačci? oni su se snašli.

Posted

Mislim da je ovo prvi put da čujem da je Bulevar loše urađen.

Posted (edited)

nije loše. indiferentan sam u stvari. naročito za platane.

zeznuh renea. +1 je za dabu, ne za mene, zar ne?

Edited by djordje geprat
Posted (edited)

@vasa

+1

Edited by renne