J-♣ Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Ako sam dobro razumeo, još uvek NIKO ne zna gde izlazi koridor 11?! Molio bih upućene, mislim da ih ima na forumu, da mi rastumače šta je 'Surčin' u deonici Surčin - Obrenovac. Kad si napisao "NIKO ne zna gde izlazi koridor 11?!" ostadoh zbunjen, jer je završna tačka Bar (CG). Verovatno si mislio odakle tačno počinje koridor 11? Deonica Surčin - Obrenovac se spominje u idejnom projektu u drugoj varijanti gde gde bi se izbegao potez Ostružnica - Obrenovac (veliko klizište za koje nema pouzdano tehničko rešenje + ogromni troškovi), pa otud ideja sa novim saobraćajnim čvorištem u zoni Surčina umesto autoputskog saobraćajnog čvora u Ostružnici. Moguće je da je novi autoputski most preko isplativiji nego obezbeđenjivanje od klizišta. Studija opravdanosti bi trebala da usmeri na izbor rešenja, ako se pitaju kompetentni stručnjaci. Sećam se da je pre ~20-ak godina bila i varijanta da jedna strana autoputa bude na ostružničkoj strani pored Umke, a druga strana autoputa na Surčinskoj strani pored Jakova. Dakle, "Surčin" je novo saobraćajno čvorište. Na autoputsku obilaznicu (E75) oko Beograda se kači novi autoput (E763) u novo čvorištu "Surčin" (pod pretpostavkom da izaberu tu varijantu) jedna slika koja opisuje varijantnost rešenja: Dakle, za sada znamo da pomenuta deonica košta preko 200 miliona nečega i to na 18km preko ravnog Srema. Ne bih se upuštao u procenu cifre da me ne bi bolela glava, ali me zato stomak zaboleo kad sam saznao da se ceo taj posao izgleda završava na beogradskoj obilaznici sa koje možeš da siđeš skoro pa nigde. Drugim rečima, Koridorom 11 moći ćeš jako brzo da stigneš na Petlovo brdo, ali ne i u Blok 45 i obrnuto. Pre-ge-ni-jal-no. Da, za Blok 45 ti je zapažanje dobro, jer nije predviđen "silazak" sa autoputa u Surčin, pa od Surčina do bloka 45 regionalnim putem, dok je na drugoj strani "Petlja Orlovača" već izgrađena sa izlazima na "ibarsku magistralu". (Moja opaska): Da, ispalo stvarno nespretno rešenje, ali je problem popravljiv.
pbg12345 Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 problem je sto ako urade ovako kako si napisao, vecina saobracaja sa buduceg autoputa u beograd ulaziti/izlaziti preko postojeceg puta beograd/obranovac, na stranu sto taj put ne moze primiti vecu kolicinu saobracaja (od ostruznice na dalje ka obrenovcu ima samo dve trake), nego na samom ulazu u beograd od padine, pa pored ade nastaje jos veci problem zbg postojece infrastrukture mnogo bi jednostavnije bilo da se na taj autoput ulazi sa nbg strane odnosno, da li leva ili desna strana manje je bitno, ako autoput dodje samo do obilaznice nista nisu uradili dok se ne uradi saobracjnica dovoljnog kapaciteta surcin-bgd ili obrenovac-bgd ovako kako je sad je sigurno da niko nece ici preko dobanovaca ili orlovace do tog autoputa vec ce se prebaciti na postojece puteve nedovoljnog kapaciteta
Malvo Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Sinoć oko 19 časova, sam prošla pored Cvetnog trga. Onoliko radnika nije bilo za svih 200 dana rekonstrukcije, razmileli se mali mravi, rade, boje ograde, kamioni i ostala vozila naparkirali se u žutoj traci , ma vri. I ja prosao pre neki dan, carski su organizovali gradiliste. Iz pravca grada mozes da udjes, ali ne mozes da izadjes (to jest moras da se provlacis izmedju nejasno postavljenih ograda), pesak i dzakovi cementa po trotoaru, masine u zutoj traci, pa mora pesak da hvata pogodne trenutke da proveri svoju stabilnost i brzinu na ivici srednje trake.
Frile Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 odnosno, da li leva ili desna strana manje je bitno, ako autoput dodje samo do obilaznice nista nisu uradili dok se ne uradi saobracjnica dovoljnog kapaciteta surcin-bgd ili obrenovac-bgd ovako kako je sad je sigurno da niko nece ici preko dobanovaca ili orlovace do tog autoputa vec ce se prebaciti na postojece puteve nedovoljnog kapaciteta Relativno dobra saobraćajnica Ostružnica - Mostarska petlja postoji već sada. Ona već sada prima sav saobraćaj sa Ibarske i iz pravca Obrenovca, a to je u principu isti saobraćaj koji će ići i budućim autoputem (on će preuzeti ulogu Ibarske). Ta i takva saobraćajnica je maksimum šta se na tom mestu može napraviti za prihvat saobraćaja iz tog pravca. Drugo, zar već sada ne postoji (naknadno urađeno) malo isključenje sa obilaznice u Surčinu? Mislim da ja za budući autoput jedino realno da se spaja sa završenom obilaznicom (profila autoputa) pa njom okolo kako kome odgovara do isključenja Bubanj potok / Orlovača / Ostružnica / Dobanovci. Možda se izgradi i poštena petlja u pravcu bloka 45, ali taj saobraćaj treba i dalje nekako sprovesti, navodni nedovoljni kapacitet kod Ade bi bio smejurija u odnosu na probleme koji mogu nastati u Jurija Gagarina ili ulicama iz pravca Surčina ako se autoput tek tako spoji sa njima. Uz dobru, protočnu obilaznicu, ljudi će itekako kombinovati i ići preko Dobanovaca / Ostružnice / Orlovače itd samo da izbegnu gužvu.
pbg12345 Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 slazem se ja sa tobom da se saobracaj ne moze samo preusmeriti na postojece ulice. zato i kazem da je "potrebno dovesti autoput blize gradu", a ne uraditi ga do obrenovca. da li ce ta saobracajnica zvanicno biti deo autoputa manje je bitno beograd-ostruznica, nije isto sto i beograd-obrenovac, a tek surcin-nbg je katastrofalno trenutno reseno
Frile Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Ali nigde se ne spominje da se autoput završava (počinje) u Obrenovcu
đorđe geprat Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Lepa Brena i Sigal za NG, Ražnatovićeva za reprizuStiven Sigal sa bendom i Lepa Brena nastupiće u novogodišnjoj noći ispred Skupštine, a dan kasnije će tu biti Svetlana Ražnatović, najavile su gradske vlasti. IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 14.12.2015. | 12:46 Foto: Beograd.rsGradski menadžer Goran Vesić je rekao da će u noći između 31. decembra i 1. januara nastupiti i Tropiko bend, a najavio je i ukupno četiri koncerta u okviru proslave dočeka Nove godine - od 29. decembra do 1. januara. "Na bini ispred Doma Narodne skupštine organizovaćemo četiri koncerta. U utorak, 29. decembra Beograđani i naši gosti imaće priliku da uživaju u koncertu grupe Miligram, a u sredu 30. decembra nastupiće grupa Van Gog i Željko Joksimović", rekao je Vesić, predsednik Odbora za proslavu Nove godine u Beogradu znači da će biti uklonjeni panoi sa fotografijama nestalih srba na kosovu.
Topola Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Ali nigde se ne spominje da se autoput završava (počinje) u Obrenovcu Kod skretanja za Mislođin, dakle, između Obrenovca i Bariča, već je vidljiva trasa autoputa koja je uperena ka Savi što znači da će tu biti most kojim će autoput preći sa sremske na tamnavsko-kolubarsku stranu. Odatle ide dalje ka Ubu i ka Lajkovcu... Ovaj auto put nije, koliko vidim, predviđen za svakodnevni commuting Umčana, Baričana i inih za BG i natrag već za veliki transportni saobraćaj iz Šumadije i Zapadne Srbije ka EU. On tangentira veći deo grada jer nije ni predviđen da "uvezuje" Beograd van tog robno-transportnog obima... Inače, meni su eksproprisali deo predačke zemlje kod Uba (ne bih o ceni, sramotna je bila) i ponekad se prošetam do gradilišta trase koja prolazi kroz šume na obalama Tamnave i rečice Ub u blizini. To izgleda impresivno širinom, a u poslednje vreme i tempom i veličinom radova... Taj put će definitivno izmeniti nešto u Srbiji. Jasno je, kako neko prethodno napisa, zašto ne ide preko Umke & Dubokog, i bolje je tako, klizište je tamo nerešiva tema.
Аврам Гојић Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Šta mislite, kada se realno može očekivati otvaranje puta?
hazard Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Jasno je, kako neko prethodno napisa, zašto ne ide preko Umke & Dubokog, i bolje je tako, klizište je tamo nerešiva tema. Ranije ucrtana ili šmišljena trasa je trebalo da ide preko tog klizišta. Valjda je argument taj da se klizište svejedno mora sanirati kad-tad, pa je logičnije da se to uradi o trošku autoputa. Ovako se daju pare za dužu varijantu puta i još jedan most, a klizište će kad-tad doći na naplatu. Inače, da mi neko kaže da je u 21. veku klizište ,,nerešiva tema", to mi nije jasno. 99% sam siguran da je to tehnički sve vrlo izvodljivo.
Frile Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 @Avram Pogledaj google earth, vidi se da su negde uradjeni neki zemljani radovi, a uglavnom nije taknuto. Ne verujem ni da je na svežim satelitskim snimcima siutuacija mnogo bolja. Ovako laički, realno mi je da za 2-3 godine proradi Ljig - Preljina. Živi bili pa videli. Ljig - Beograd via Obrenovac - ko zna, možda za najviše 10 godina. Ostalo - ne za mog života. Možda je i to sve isuviše optimistično. Pogledaj samo obilaznicu oko Beograda. Koliko dugo se gradi, pa još nije gotova. Ne fali samo spoj do Bubanj potoka, fali cela jedna traka. @Hazard Jeste izvodljivo, ali da li je isplativo? Da li je jeftinija sanacija klizišta kod Bariča, ili izgradnja dužeg puta, sa mostom?
Topola Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 (edited) Šta mislite, kada se realno može očekivati otvaranje puta? Kao što sam napisao, u poslednjih mesec-dva intenzivirani su radovi, čak se i noću čuje buka mašina i kamiona. Dosta je tempo ubrzan, kao da se žuri da se stigne neki rok... Ranije ucrtana ili šmišljena trasa je trebalo da ide preko tog klizišta. Valjda je argument taj da se klizište svejedno mora sanirati kad-tad, pa je logičnije da se to uradi o trošku autoputa. Ovako se daju pare za dužu varijantu puta i još jedan most, a klizište će kad-tad doći na naplatu. Inače, da mi neko kaže da je u 21. veku klizište ,,nerešiva tema", to mi nije jasno. 99% sam siguran da je to tehnički sve vrlo izvodljivo. Pa, ovo izgleda da jeste nerešivo jer je reč o mega klizištu. Sanacija bi koštala nestvarno a samo sa jednim pitanjem: a zašto bi iko to plaćao? Reč je o vrlo lošoj kombinaciji sastava tla i ogromne okuke Save koja tu vrši ekstreman pritisak na ionako "ranjivu" strukturu čitavog brda. Kao što sam rekao, ovo nije put kojim bi se ispunili vlažni snovi Umčana o "deset minuta do centra" već doslovce arterijska magistrala Srbije koja konačno lišava ozloglašenu Ibarsku njene primarne uloge. U toj igri velikih ciljeva & uloga, rešavanje klizišta kod Umke nema apsolutno nikakav smisao i to je više nego dobro. Edited December 16, 2015 by Topola
hazard Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Kao što rekoh, ja sam shvatio da postoje razlozi zbog kojih to klizište u nekom trenutku svakako mora da se sanira, nevezano za to da li tuda prolazi autoput ili ne.
Malvo Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Ne znam da li je vec bilo, ali na katamaranovo zadovoljstvo, rekonstruisu se stepenice u podzemnom na Zelenjaku, one koje vode ka gradu. Ljakse jos uvek neispostovan, a winter is coming, bice surduknjavanja kad napada sneg.
gospa buba Posted December 16, 2015 Posted December 16, 2015 Ne znam da li je vec bilo, ali na katamaranovo zadovoljstvo, rekonstruisu se stepenice u podzemnom na Zelenjaku, one koje vode ka gradu. Ljakse jos uvek neispostovan, a winter is coming, bice surduknjavanja kad napada sneg. koje, jel one moje kod dm-a ili one na prizrensku? plakacu ako me milutin ne kapira
Recommended Posts