reg Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Mladima vredi pokazati da u životu postoji još nešto osim televizije i šopinga. Pogotovo im to vredi pokazati u novobeogradskom getu. "Novobeogradskom getu"? Kada su bioskopi u pitanju NBG nije "geto". DKSG ima veoma dobre programe [projekcije su cesto besplatne, poslednji put kada sam platio kartu bila je 50 ili 100 dinara] a i u multipleksima se ne daju iskljucivo blokbasteri.
Muwan Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Takvih mesta nikad nije previše. I dalje ne vidim gde je problem ako su opština ili grad spremni da to finansiraju. Biće lokalni izbori, pa ko baš ne može da proguta taj budžetski izdatak imaće najmanje deset opcija na glasačkom listiću.
Pontijak Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 +1 (za ovaj i za prethodni post koji si napisao)
Utvara Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Pored Festa, Sava Centra, Fakulteta Dramskih Umetnosti, DKSG, multipleksa u Miškogradu i Ušću, kome treba još jedan bioskop koji će da pušta "filmove za ljubitelje filmske umetnosti"...Da zvrji prazan.
gospa buba Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 (edited) u prokletom novobeogradskom getu se morash naruchiti za bijoskop u trznom centru, bilo kom <_<nikad nismo uspeli da pridjemo kasi a da zauzmemo ikakve karte, vec sat pre filma (znachi - pola sata misaona imenica) :blink:zato idemo u beograd, pa sedimo sami, u romantici, nas dvoje i teta sa baterijskom lampom ^_^ps. a sta pushtaju na dramskom, i gde to moze da se sazna? Edited August 25, 2010 by thermal bug
Budja Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Bioskop Jugoslavija će biti pretvoren u pozorište. To mogu da prihvatim, nema problema.Što se tiče nekomercijalnih filmova, čini mi se da u gradu postoji nekoliko odličnih rešenja za taj problem. Slobodna zona je odličnim marketingom i selekcijom filmova uspela da prevaziđe taj problem nekomercijalnih filmova. To je festival koji traje samo nedelju dana; u toku preostale 51 sedmice taj bioskop funkcioniše komercijalno. Čini mi se da je malo nategnut taj koncept puštanja nekomercijalnih filmova tokom čitave godine; urušiće se finansijski, realno dvorana će zvrjati prazna, i za dvadeset godina će se to opet pretvoriti u zastareli bioskopski prostor. A onda će neki novi gradski sekretar za kulturu da se seti da oronuli bioskop privede ovog puta nekoj navodno originalnijoj nameni, tako što će ga proglasiti "centrom podvodnog filma", ili "centrom dokumentarnog filma". I onda sve ispočetka.U moe gradu od 400.000 dusa takav koncept funkcionise. Bioskop sa tri sale, relativno male u odnosu na multiplekse, deo evropske filmske mreze. Repertoar: festival-filmovi, engleski-manje komercijalni radovi garnirano po nekom holivudskom dramom. Uvek ima ljudi i nikad ne zvrji prazno.Doduse, ima i jako lep i pristojan kafe u koji ljudi dolaze posle radnog vremena i van gledanja filmova, raznorane aktivnosti povezane sa umetnickom katedrom jednog od univerziteta. Nisam siguran sta je privatni, sta kapital lokalne samouprave, ali ne bi me iznenadilo da nije na subvencijama.Dakle, siguran sam da za slican koncept ima mesta u komercijalnom smislu u gradu od 1.5 miliona ljudi, umesto ocajnog Art Bioskopa (je l' to jos radi?) i pomalo zapustene DKC.
Budja Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Mali osvrt na fontanu...Ko finansira taj budući Centar evropskog filma? Iz čijeg budžeta ide?Ako finansira opština Novi Beograd, svako ko tamo glasa i ovo smatra za rasipanje opštinskog budžeta, slobodan je da na sledećim izborima glasa za neku garnituru za koju smatra da će bolje upravljati opštinskom kasom.Ako finansira grad Beograd, svako ko glasa u Beogradu i ovo smatra za rasipanje gradskog budžeta, slobodan je da na sledećim izborima glasa za neku garnituru za koju smatra da će bolje upravljati gradskom kasom.Ako finansira Republika Srbija onda je potpuno suludo izdvajati Centar evropskog filma u nepreglednom okeanu na sve moguće i nemoguće načine rasutog državnog budžeta.Ja lično mislim da vredi uložiti u takav bioskop i da će svaka mlada osoba koja ode tamo umesto da bleji po šoping molu ili kod kuće šalje SMS glasove za Farmu, opravdati svaki uložen dinar. Mladima vredi pokazati da u životu postoji još nešto osim televizije i šopinga. Pogotovo im to vredi pokazati u novobeogradskom getu.U, je.Savez socijalistice omladine te zove.Ili, jos bolje, Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom za omladinu.Lepse je sa kulturom. Godina kulture.Reci ne drogama.Poenta je da tvoj post zvuci kao pamflet svake politicke stranke ane ozbiljna analiza kako stici do odrzivo-zdravog kulturnog modela.
Alphons Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Poenta je da tvoj post zvuci kao pamflet svake politicke stranke ane ozbiljna analiza kako stici do odrzivo-zdravog kulturnog modela. Sjajno. Kad nemaš šta da dodaš, reci da zvuči/liči na neku političku partiju.Mene moš odma na IL. Imam skoro istu frizuru kao Đilas, i sličnu boju kose, a ne ozbiljno odrađenu analizu skalpa i vlasišta.
Muwan Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Poenta je da tvoj post zvuci kao pamflet svake politicke stranke ane ozbiljna analiza kako stici do odrzivo-zdravog kulturnog modela.... što je opet bolje od lepljenja etiketa i podmetanja, na šta se ovih dana svode svi tvoji postovi.
Halvard Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Pa sad, nije to bila dilema da li organizovati koncert Dare Bubamare ili otvoriti bioskop, pa se srećom opredelili za ovo drugo. Naravno da je moglo biti hiljadu glupljih razloga da se potroši novac i u tom smislu ovakva odluka gradskih vlasti nije neki potpuni skandal, samo je pitanje da li je to bilo optimalno rešenje s obzirom na situaciju i postojeću kulturnu ponudu u gradu.Inače, teško mogu da se složim s tim da (novo)beogradska omladina toliko nema izbora pa da je prosto osuđena na Farmu.
pacey defender Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 U moe gradu od 400.000 dusa takav koncept funkcionise. Bioskop sa tri sale, relativno male u odnosu na multiplekse, deo evropske filmske mreze. Repertoar: festival-filmovi, engleski-manje komercijalni radovi garnirano po nekom holivudskom dramom. Uvek ima ljudi i nikad ne zvrji prazno.Doduse, ima i jako lep i pristojan kafe u koji ljudi dolaze posle radnog vremena i van gledanja filmova, raznorane aktivnosti povezane sa umetnickom katedrom jednog od univerziteta. Nisam siguran sta je privatni, sta kapital lokalne samouprave, ali ne bi me iznenadilo da nije na subvencijama.Dakle, siguran sam da za slican koncept ima mesta u komercijalnom smislu u gradu od 1.5 miliona ljudi, umesto ocajnog Art Bioskopa (je l' to jos radi?) i pomalo zapustene DKC.Ali ti pominješ DKC i Art bioskop (ne znam da li radi), koji su takođe u sličnom vlasničkom statusu kao i Fontana. Kako možemo da očekujemo da će Fontana proći išta bolje od pomenutih bioskopa koji su "pomalo zapušteni" ili "očajni"?Konačno, zašto ne dovedu u red pomenuta dva bioskopa, umesto što treći pokušavaju da aktiviraju u tom pravcu.Dobar menadžment, privatno-javna partnerstva, sve je to dobar recept. Ali ovde kada je nešto u državnom vlasništvu, to se ni minut ne potrudi da možda samo obezbedi sredstva za finansiranje. Samo se pišu dopisi nadležnom sekretarijatu i moli za novce, umesto da se barem nekako osmisli način da se zaradi, pa da se za onaj mali deo što nedostaje za poslovanje na nuli, zatraži pomoć vlasti.Beowl, kako se tvoj komentar primenjuje na sve one postove koje ostavljaš na politici, a koji sadrže kritički odnos prema određenim potezima vlasti? Zamisli da na neki tvoj post o neuspehu spoljne politike, ja odgovorim "slobodan si da na sledećim izborima glasaš za neku garnituru za koju smatraš da će bolje upravljati spoljnom politikom". Bilo bi bezveze. Na stranu što je ovo diskusioni forum; taj model građanskog političkog angažovanja samo u danu glasanja jednostavno nije dobar. Ne samo zbog toga što nam je ponuda političkih opcija na glasačkom listiću prilično jadna. Taj model je štetan jer čoveka čini nemim posmatračem onoga što se (o njegovom trošku, btw) dešava oko njega.Dakle, mnogo je bolji onaj deo posta gde pružaš argumente za ovakve poteze lokalnih vlasti.Btw, ovaj projekat finansiraju opštinske i gradske vlasti.
kim_philby Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 ja bih voleo da znam programsku orijentaciju projekta fontana i da li ce uz bioskop biti i pratecih sadrzaja (galerija, biblioteka, itd.)?ako neko zna vise neka kaze :)
luba Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 navodno hoce. ako sam dobro prisluskivala, fontana bi trebalo da bude novi balkan, ali i utociste buduce alterglobalisticke umetnicke zgadije. plan je, navodno, da i akustika sale bude kvalitetna, te da se koristi i za manje "mirnije" koncerte.sto je sasvim u redu. ne vidim u cemu je problem da grad finansira ovako nesto.
Utvara Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 (edited) E to je već Dom Omladine Mesne Zajednice Blokovi/SKC Blokovi.Ja ne vidim nikakvu korist od troškova renoviranja i ideje "evropskog bioskopa". Osim ispiranja mozgova "održivim kulturnim modelima".Osim ako Fontana ne pretenduje da postane novi SKC ili DOB, za koje me vezuju lepe uspomene. A oni su imali razne sadržaje, pa i bioskopske, puštali razne filmove za studentariju, bile su svirke, izložbe i čudesa za mlade lidereTM.A opet imamo i DOB i SKC i mogućnost da se renovira taj Art Bioskop, Kulturni Centar Grad, sa koliko sadržaja može da se ispuni Fontana? I ko će i dokle da plaća/subvencioniše mladoliderska iživljavanja? Poenta je da tvoj post zvuci kao pamflet svake politicke stranke ane ozbiljna analiza kako stici do odrzivo-zdravog kulturnog modela. Održivo fraziranje Edited August 25, 2010 by Utvara
gospa buba Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 navodno hoce. ako sam dobro prisluskivala, fontana bi trebalo da bude novi balkan, ali i utociste buduce alterglobalisticke umetnicke zgadije. plan je, navodno, da i akustika sale bude kvalitetna, te da se koristi i za manje "mirnije" koncerte.sto je sasvim u redu. ne vidim u cemu je problem da grad finansira ovako nesto.izgleda da i inache ima neka mala, sasvim mala zluradost, kad grad reshi da finansira neki kulturni sadrzaj na nbg. nekako se smatra prirodnim da se osudimo na ulice pune trznih centara, banaka i nishta vishe, pa da se to lepo nadoveze na projekat spavaonice, pa da taj ostane neoprostiv i u proshlosti i u buducnosti.
Recommended Posts