pacey defender Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 (edited) Dobro sad. Uhvatio si me na tu Metaliku. Moja greška, priznajem. Ali to ne menja činjenicu da si u meni prepoznao nekog zadrtog liberala. Nisam takav. Ta ideja da je dobro/kvalitetno samo ono sto je komercijalno, to jest ono sto zaradjuje je duboko tragicna.I ovo si napisao što je poprilično daleko od mog shvatanja kulture, a ispalo je kao da ja imam tako mišljenje. Ceca je komercijalna, a ja nigde nisam napisao da je Ceca kvalitetna ili dobra.Zašto osporavam? Zato što će da jede pare, bez vidljivog efekta. Rekao sam već - ako im je cilj da cele godine furaju evropski film, dvorana će da zvrji prazna. Ako im je namera da par nedelja godišnje puštaju filmove neafirmisanih islandskih filmadžija, a da preostali deo godine puštaju Almodovara po milioniti put, onda nam takav bioskop stvarno ne treba. O državnom trošku. Ako će neki privatnik ili grupa građana da ga prave, široko im polje.I zapravo to nije samo pola miliona eura. To je samo startni trošak. Obzirom da će poslovanje tog bioskopa da bude subvencionisano (obzirom na nekomercijalnu usmerenost), to će da stvara nove gubitke koji mislim da neće biti nadoknađeni nekom straobalnom kulturnom ponudom. Ako mene pitaš, najbolje bi bilo da odrede jedan bioskop u gradu koji bi bio friendly za te nekomercijalne sadržaje, a sve ovo ostalo da privatizuju ili promene namenu objektima. Ionako ljudi sve manje idu u bioskop, čak i kada se poredi sa periodom kada je kupovna moć bila niža, a ponuda jednako (ne)kvalitetna. Ponavljam - zvrjaće prazno. Edited August 24, 2010 by pacey defender
harper lee Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Ali to ne menja činjenicu da si u meni prepoznao nekog zadrtog liberala. Nisam takav. I ovo si napisao što je poprilično daleko od mog shvatanja kulture, a ispalo je kao da ja imam tako mišljenje. Ceca je komercijalna, a ja nigde nisam napisao da je Ceca kvalitetna ili dobra.Zašto osporavam? Zato što će da jede pare, bez vidljivog efekta. Rekao sam već - ako im je cilj da cele godine furaju evropski film, dvorana će da zvrji prazna. Ako im je namera da par nedelja godišnje puštaju filmove neafirmisanih islandskih filmadžija, a da preostali deo godine puštaju Almodovara po milioniti put, onda nam takav bioskop stvarno ne treba. O državnom trošku. Ako će neki privatnik ili grupa građana da ga prave, široko im polje.I zapravo to nije samo pola miliona eura. To je samo startni trošak. Obzirom da će poslovanje tog bioskopa da bude subvencionisano (obzirom na nekomercijalnu usmerenost), to će da stvara nove gubitke koji mislim da neće biti nadoknađeni nekom straobalnom kulturnom ponudom. Ako mene pitaš, najbolje bi bilo da odrede jedan bioskop u gradu koji bi bio friendly za te nekomercijalne sadržaje, a sve ovo ostalo da privatizuju ili promene namenu objektima. Ionako ljudi sve manje idu u bioskop, čak i kada se poredi sa periodom kada je kupovna moć bila niža, a ponuda jednako (ne)kvalitetna. Ponavljam - zvrjaće prazno.Nisam. Rekao sam da takav stav nemaju ni najzadrtiji liberali.Ne shvatam zasto si unapred negativan prema ovoj ideji. To da li ce bioskop zvrjati prazan ili nece stvar je kako ce ga buduci menadzment voditi. Ne vidim da ima neceg loseg u tome da se taj bioskop, recimo, pretvori u neku vrste novobeogradske Kinoteke. Ili tako nesto slicno. Mislim, cemu unapred ta kuknjava sta god i kako god se napravi (ne, ne govorim o tebi vec o tendenciji)? Secam se svojevremeno rasprave o Areni tokom koje su se ljudi zaklinjali da ce taj bunar bez dna pojesti ceo gradski budzet i sve nas totalno osiromasiti. A kad samo pogledas ko je sve gostovao u Beogradu zahvaljujuci tome sto smo tu halu dobili, ona se iz mog ugla vec isplatila. Doduse, da su odrzali samo koncerte Klepton/Vinvud i Koen imao bih isti stav. :D
fonTelefon Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Nisam. Rekao sam da takav stav nemaju ni najzadrtiji liberali.Ne shvatam zasto si unapred negativan prema ovoj ideji. To da li ce bioskop zvrjati prazan ili nece stvar je kako ce ga buduci menadzment voditi. Ne vidim da ima neceg loseg u tome da se taj bioskop, recimo, pretvori u neku vrste novobeogradske Kinoteke. Ili tako nesto slicno. Mislim, cemu unapred ta kuknjava sta god i kako god se napravi (ne, ne govorim o tebi vec o tendenciji)? Secam se svojevremeno rasprave o Areni tokom koje su se ljudi zaklinjali da ce taj bunar bez dna pojesti ceo gradski budzet i sve nas totalno osiromasiti. A kad samo pogledas ko je sve gostovao u Beogradu zahvaljujuci tome sto smo tu halu dobili, ona se iz mog ugla vec isplatila. Doduse, da su odrzali samo koncerte Klepton/Vinvud i Koen imao bih isti stav. :DOd onoliko gradskih sala gde nadjoste onu seljoberiju.
harper lee Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Od onoliko gradskih sala gde nadjoste onu seljoberiju.Zbog programa. Ovaj bioskop u Fontani ce svakako propasti ako se bude takmicio sa novobeogradskim multipleksima.
hazard Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Nisam. Rekao sam da takav stav nemaju ni najzadrtiji liberali.Ne shvatam zasto si unapred negativan prema ovoj ideji. To da li ce bioskop zvrjati prazan ili nece stvar je kako ce ga buduci menadzment voditi. Ne vidim da ima neceg loseg u tome da se taj bioskop, recimo, pretvori u neku vrste novobeogradske Kinoteke. Ili tako nesto slicno. Mislim, cemu unapred ta kuknjava sta god i kako god se napravi (ne, ne govorim o tebi vec o tendenciji)? Secam se svojevremeno rasprave o Areni tokom koje su se ljudi zaklinjali da ce taj bunar bez dna pojesti ceo gradski budzet i sve nas totalno osiromasiti. A kad samo pogledas ko je sve gostovao u Beogradu zahvaljujuci tome sto smo tu halu dobili, ona se iz mog ugla vec isplatila. Doduse, da su odrzali samo koncerte Klepton/Vinvud i Koen imao bih isti stav. :DAli koja je svrha NBG kinoteke, ako vec imamo kinoteku, i ona ima odredjenu posecenost? Tj. ako bi se uradila analiza posecenosti kinoteke koja vec postoji, dobila bi se ideja o tome koliku publiku moze da takav neki koncept da privuce.Btw, znam da je mnogima bioskop u srcu zbog ovih ili onih stvari, ali treba jednostavno imati na umu da koncept bioskopa vise ne zauzima onaj medijski prostor koji je nekada zauzimao, a sve zbog novih tehnologija. Eto npr. ja licno ne vidim nista 'sentimentalno' u odlasku u bioskop, meni licno bioskop je jedino prednost ako treba da se gleda neki film sa spec. efektima, grandioznim scenama, zescim ozvucenjem itd. koji jednostavno nije isti na velikom platnu i na ekranu mog kompjutera. I u tim slucajevima volim da idem u bioskop. Medjutim, ako je u pitanju neka drama, komedija, i sl, ne vidim prednost bioskopa - kazem to je moje licno misljenje, koje deli dobar deo sto moje generacije, sto onih mladjih. Bioskop je s jedne strane potisnut novim tehnologijama i mogucnosti da u svojoj kuci ljudi gledaju vrlo kvalitetnu sliku i slusaju vrlo kvalitetan zvuk, a s druge strane potisnut je i drustveno, izgubio taj nekadasnji oreol "izlaska" koji je imao (taj aspekt gde nije bitan toliko sam film, koliko cinjenica da ides s nekim da ga gledas) - tu su u beogradskom slucaju primat preuzeli kafici, splavovi, i sl.
fonTelefon Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Zbog programa. Ovaj bioskop u Fontani ce svakako propasti ako se bude takmicio sa novobeogradskim multipleksima.Utoliko pre, ne ocekujes valjda da na Bezanisjkoj kosi je neka tajna kosnica umetnickofilmogledaca? U DK Studentski grad koji ima cesto odlican program i potencijalno puno gledalaca bude prazna sala. Za BGD je dovoljna buduca zgrada Kinoteke i ako opstane DKC kao mesto za filmske revije i art bioskop kao shatro alternativa kinoteci.
fonTelefon Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Ali koja je svrha NBG kinoteke, ako vec imamo kinoteku, i ona ima odredjenu posecenost? Tj. ako bi se uradila analiza posecenosti kinoteke koja vec postoji, dobila bi se ideja o tome koliku publiku moze da takav neki koncept da privuce.Btw, znam da je mnogima bioskop u srcu zbog ovih ili onih stvari, ali treba jednostavno imati na umu da koncept bioskopa vise ne zauzima onaj medijski prostor koji je nekada zauzimao, a sve zbog novih tehnologija. Eto npr. ja licno ne vidim nista 'sentimentalno' u odlasku u bioskop, meni licno bioskop je jedino prednost ako treba da se gleda neki film sa spec. efektima, grandioznim scenama, zescim ozvucenjem itd. koji jednostavno nije isti na velikom platnu i na ekranu mog kompjutera. I u tim slucajevima volim da idem u bioskop. Medjutim, ako je u pitanju neka drama, komedija, i sl, ne vidim prednost bioskopa - kazem to je moje licno misljenje, koje deli dobar deo sto moje generacije, sto onih mladjih. Bioskop je s jedne strane potisnut novim tehnologijama i mogucnosti da u svojoj kuci ljudi gledaju vrlo kvalitetnu sliku i slusaju vrlo kvalitetan zvuk, a s druge strane potisnut je i drustveno, izgubio taj nekadasnji oreol "izlaska" koji je imao (taj aspekt gde nije bitan toliko sam film, koliko cinjenica da ides s nekim da ga gledas) - tu su u beogradskom slucaju primat preuzeli kafici, splavovi, i sl.Jednostavno nisi u pravu decurlija gleda na mrezi filmove, ali voli da izadje do Koloseja sa drugovima na film. Mjacka posle u KFC etc.
harper lee Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Ali koja je svrha NBG kinoteke, ako vec imamo kinoteku, i ona ima odredjenu posecenost? Tj. ako bi se uradila analiza posecenosti kinoteke koja vec postoji, dobila bi se ideja o tome koliku publiku moze da takav neki koncept da privuce.Btw, znam da je mnogima bioskop u srcu zbog ovih ili onih stvari, ali treba jednostavno imati na umu da koncept bioskopa vise ne zauzima onaj medijski prostor koji je nekada zauzimao, a sve zbog novih tehnologija. Eto npr. ja licno ne vidim nista 'sentimentalno' u odlasku u bioskop, meni licno bioskop je jedino prednost ako treba da se gleda neki film sa spec. efektima, grandioznim scenama, zescim ozvucenjem itd. koji jednostavno nije isti na velikom platnu i na ekranu mog kompjutera. I u tim slucajevima volim da idem u bioskop. Medjutim, ako je u pitanju neka drama, komedija, i sl, ne vidim prednost bioskopa - kazem to je moje licno misljenje, koje deli dobar deo sto moje generacije, sto onih mladjih. Bioskop je s jedne strane potisnut novim tehnologijama i mogucnosti da u svojoj kuci ljudi gledaju vrlo kvalitetnu sliku i slusaju vrlo kvalitetan zvuk, a s druge strane potisnut je i drustveno, izgubio taj nekadasnji oreol "izlaska" koji je imao (taj aspekt gde nije bitan toliko sam film, koliko cinjenica da ides s nekim da ga gledas) - tu su u beogradskom slucaju primat preuzeli kafici, splavovi, i sl. Utoliko pre, ne ocekujes valjda da na Bezanisjkoj kosi je neka tajna kosnica umetnickofilmogledaca? U DK Studentski grad koji ima cesto odlican program i potencijalno puno gledalaca bude prazna sala. Za BGD je dovoljna buduca zgrada Kinoteke i ako opstane DKC kao mesto za filmske revije i art bioskop kao shatro alternativa kinoteci.Sta znam, verovatno znate bolje od meme. To sa Kinotekom sam uzeo kao jedan od mogucih primera (ocigledno los :D ) koji vec sljaka u Beogradu. Moze i nesto drugo. Kazem, sve zavisi od toga koliko uspesan bude menadzment. Mnogim stvarima je "raka do sada odavno bila iskopana" poplavom novih tehnologija pa se opet nekako odrzavaju u zivotu, napreduju, prilagodjavaju se novim tenhnologijama. Ne znam, radio je, recimo, od mnogih vec bio otpisivan pojavom televizije pa ga ljudi jos uvek slusaju, iako su se i toj televiziji odavno odbrojavali dani. Bude i nesto staro novo ponekad.
Аврам Гојић Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Ali koja je svrha NBG kinoteke, ako vec imamo kinoteku, i ona ima odredjenu posecenost? Tj. ako bi se uradila analiza posecenosti kinoteke koja vec postoji, dobila bi se ideja o tome koliku publiku moze da takav neki koncept da privuce.Btw, znam da je mnogima bioskop u srcu zbog ovih ili onih stvari, ali treba jednostavno imati na umu da koncept bioskopa vise ne zauzima onaj medijski prostor koji je nekada zauzimao, a sve zbog novih tehnologija. Eto npr. ja licno ne vidim nista 'sentimentalno' u odlasku u bioskop, meni licno bioskop je jedino prednost ako treba da se gleda neki film sa spec. efektima, grandioznim scenama, zescim ozvucenjem itd. koji jednostavno nije isti na velikom platnu i na ekranu mog kompjutera. I u tim slucajevima volim da idem u bioskop. Medjutim, ako je u pitanju neka drama, komedija, i sl, ne vidim prednost bioskopa - kazem to je moje licno misljenje, koje deli dobar deo sto moje generacije, sto onih mladjih. Bioskop je s jedne strane potisnut novim tehnologijama i mogucnosti da u svojoj kuci ljudi gledaju vrlo kvalitetnu sliku i slusaju vrlo kvalitetan zvuk, a s druge strane potisnut je i drustveno, izgubio taj nekadasnji oreol "izlaska" koji je imao (taj aspekt gde nije bitan toliko sam film, koliko cinjenica da ides s nekim da ga gledas) - tu su u beogradskom slucaju primat preuzeli kafici, splavovi, i sl.offtopicmultipleks bioskopi su...napola funkcionalne masine za prikazivanje reklama i filmova. sedista su udobna kao u ekonomskoj klasi aviona (ergonomski oblikovana da bi se sto vise coveka spakovalo na sto manje mesta), prolazi su klaustrofobicno uzani, prvi redovi bolesno blizu platna. za nekoliko godina imao sam desetak pokusaja da uzivam u tim kolosejima i takvudima. ne ide. jedino Roda izlazi iz okvira ove price, u tom bioskopu se oseca da gazda voli film.
hazard Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Jednostavno nisi u pravu decurlija gleda na mrezi filmove, ali voli da izadje do Koloseja sa drugovima na film. Mjacka posle u KFC etc.Prihvatam korekciju donekle ali taj trend sam primetio tek kada su se otvorili ovi fensi bioskopi po trznim centrima. Mislim da je tu trzni centar "pola fore" i da privlaci isto koliko i bioskop.Inace, zalim decu kojoj je interesantno da se setka po trznom centru.No, eto, to su neka moja licna vidjenja...
kim_philby Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 To nisu nekomercijalni filmovi nego političke bljuvotine... A, i budali je jasno da, ako snimiš smeće koje niko neće da gleda, ali koje pritom ide u prilog nekim političkim stavovima, onda nemaš nikakvih problema. Politička podrška je mnogo moćnije oružje od bilo kakve komercijalnosti koja mora da se nosi sa mnogim problemima (pad u kvalitetu, loša selekcija kao posledica političkog forsiranja, i donekle i najmanje piraterija)...preterujes. klinci su mogli na slobodnoj zoni na primer pogledati schroedererov terror's advocate ili taxi to the dark side. ghosts of cite soleil 'naseg' loncarevica ili waltz with bashir da ne pominjem. pa sta ako imaju politicki sadrzaj? to su dobri filmovi. ne razumem kako mozes te filmove nazvati bljuvotinama?
Ajant23 Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 preterujes. klinci su mogli na slobodnoj zoni na primer pogledati schroedererov terror's advocate ili taxi to the dark side. ghosts of cite soleil 'naseg' loncarevica ili waltz with bashir da ne pominjem. pa sta ako imaju politicki sadrzaj? to su dobri filmovi. Pa, selektirani su zbog političkog sadržaja, a ovo ostalo ako se omakne.ne razumem kako mozes te filmove nazvati bljuvotinama?Probaj da razumeš na način da kada se nešto politikom sroza do dna onda filmovi koji imaju izvestan kvalitet postaju remek-dela...Meni je to za bljuvanje... Drugim rečima, većinom su čiste političke bljuvotine, a ovi što imaju neki kvalitet naduvani su preko do genijalnosti i moglo bi se reći da su taman na jednakom rastojanju od bljuvotine koliko i od onog što se o njima priča...
dragance Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Naravno. Srecom pa je tu Veliki Brat, Grand, Zikina dinastija and so on, koji su - kao primer uspeha i popularnosti - tu da spase stvar od "politickih bljuvotina".
Muwan Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Mali osvrt na fontanu...Ko finansira taj budući Centar evropskog filma? Iz čijeg budžeta ide?Ako finansira opština Novi Beograd, svako ko tamo glasa i ovo smatra za rasipanje opštinskog budžeta, slobodan je da na sledećim izborima glasa za neku garnituru za koju smatra da će bolje upravljati opštinskom kasom.Ako finansira grad Beograd, svako ko glasa u Beogradu i ovo smatra za rasipanje gradskog budžeta, slobodan je da na sledećim izborima glasa za neku garnituru za koju smatra da će bolje upravljati gradskom kasom.Ako finansira Republika Srbija onda je potpuno suludo izdvajati Centar evropskog filma u nepreglednom okeanu na sve moguće i nemoguće načine rasutog državnog budžeta.Ja lično mislim da vredi uložiti u takav bioskop i da će svaka mlada osoba koja ode tamo umesto da bleji po šoping molu ili kod kuće šalje SMS glasove za Farmu, opravdati svaki uložen dinar. Mladima vredi pokazati da u životu postoji još nešto osim televizije i šopinga. Pogotovo im to vredi pokazati u novobeogradskom getu.
Recommended Posts