Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
Posebno je besmisleno da, ako vec investira, to cini na NBGu, koji vec ima dva multipleksa [17 sala], SC - fest, sinemaniju, jos neke programe [npr. nedelje ruskog/korejskog... filma, sedam velicanstvenih] i DKSG.
Čini mi se da je privatni kapital prepoznao da građani i dalje žele da idu u bioskope, tako da su u dva šoping mola napravljene zaista moderne bioskopske dvorane. zato ne vidim potrebu da se država bavi poslom koji očigledno može da bude prepušten zakonima tržišta. Naročito ako znamo da su upravo ti privatni bioskopi istisnuli one u državnom vlasništvu, tako što su ponudili udobniju i profesionalniju uslugu. Namera da taj bioskop postane "bioskop evropskog filma" mi nije baš najjasnija.
Posted

verovatno je posredi ideja da to bude art bioskop u kome ce prikazivati filmove koji u komercijalnoj distribuciji nemaju nikakve sanse. ako je tako, aferim: ako drzava daje pare za obnovu fudbalskih stadiona (eno OFK Beograd sredio za te pare svecane loze :isuse:), zasto da se ne otvori i za bioskop koji nece imati komercijalni karakter.

Posted (edited)
http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?pid=88025
Čini mi se da je privatni kapital prepoznao da građani i dalje žele da idu u bioskope, tako da su u dva šoping mola napravljene zaista moderne bioskopske dvorane. zato ne vidim potrebu da se država bavi poslom koji očigledno može da bude prepušten zakonima tržišta. Naročito ako znamo da su upravo ti privatni bioskopi istisnuli one u državnom vlasništvu, tako što su ponudili udobniju i profesionalniju uslugu.
Ne bih rekao da su ih istisnuli, jer je u momentu otvaranja Stera [Delta City je otvoren novembra 2007. a Ster nije odmah ni poceo sa radom] Beograd film vec bio prodat Nikoli Djivanovicu koji ocigledno nikada nije imao nameru da se bavi prikazivanjem filmova.
verovatno je posredi ideja da to bude art bioskop u kome ce prikazivati filmove koji u komercijalnoj distribuciji nemaju nikakve sanse. ako je tako, aferim: ako drzava daje pare za obnovu fudbalskih stadiona (eno OFK Beograd sredio za te pare svecane loze ), zasto da se ne otvori i za bioskop koji nece imati komercijalni karakter.
Ideja je da to bude novobeogradski kulturni centar. Posto ni dvorana starobeogradskog kulturnog centra van festivala nije nesto ispunjena, ne vidim koja je svrha te investicije, osim ako ne misle da brojne novobeogradske filmofile mrzi da se cimaju do centra. Edited by reg
Posted (edited)
verovatno je posredi ideja da to bude art bioskop u kome ce prikazivati filmove koji u komercijalnoj distribuciji nemaju nikakve sanse. ako je tako, aferim: ako drzava daje pare za obnovu fudbalskih stadiona (eno OFK Beograd sredio za te pare svecane loze :isuse:), zasto da se ne otvori i za bioskop koji nece imati komercijalni karakter.
Bioskop Jugoslavija će biti pretvoren u pozorište. To mogu da prihvatim, nema problema.Što se tiče nekomercijalnih filmova, čini mi se da u gradu postoji nekoliko odličnih rešenja za taj problem. Slobodna zona je odličnim marketingom i selekcijom filmova uspela da prevaziđe taj problem nekomercijalnih filmova. To je festival koji traje samo nedelju dana; u toku preostale 51 sedmice taj bioskop funkcioniše komercijalno. Čini mi se da je malo nategnut taj koncept puštanja nekomercijalnih filmova tokom čitave godine; urušiće se finansijski, realno dvorana će zvrjati prazna, i za dvadeset godina će se to opet pretvoriti u zastareli bioskopski prostor. A onda će neki novi gradski sekretar za kulturu da se seti da oronuli bioskop privede ovog puta nekoj navodno originalnijoj nameni, tako što će ga proglasiti "centrom podvodnog filma", ili "centrom dokumentarnog filma". I onda sve ispočetka.Što se tiče uređenja stadiona OFK Beograd, moram da kažem da do skora nisam mogao da zamislim da može postojati besmislenije ministarstvo od ministarstva dijaspore ili ministarstva vera. Ali u međuvremenu se pokazalo da je apsolutno svaka aktivnost ministarstva kojim rukovodi SSM skroz štetna.
Ne bih rekao da su ih istisnuli, jer je u momentu otvaranja Stera [Delta City je otvoren novembra 2007. a Ster nije odmah ni poceo sa radom] Beograd film vec bio prodat Nikoli Djivanovicu koji ocigledno nikada nije imao nameru da se bavi prikazivanjem filmova.
Da li ću pogrešiti ako navedem ovu hronologiju? - bioskopi u društvenom vlasništvu propadaju, kao što sve propada tokom devedesetih - pojavljuje se Takvud koji osvaja deo tržišta - rekonstrukcija nekoliko bioskopa u privatnoj režiji (roda) - privatizacija beograd filma - delta tržni centar - ušće tržni centarMeni se na osnovu pobrojanog čini da je privatni kapital uspeo da pokrene od nule bioskopsku ponudu, dok je državna (društvena) bila na izdisaju. Balkan i 20.oktobar su skroz propali, ali su se neki drugi privatni bioskopi pojavili i popunili prazninu u ponudi.Dakle, možda je pogrešna reć "istisnuli". Ali da su u potpunosti nadomestili nestanak društvenih bioskopa, to mislim da je ispravno reći. Edited by pacey defender
Posted

Lepo je što povezuješ slobodno tržište sa sudbinom beogradskih bioskopa... I, ja sam mislio da je to glavni uzrok te kulturne katastrofe...

Posted

Ja sam uvek za to da drzava, ako vec "baca" pare, treba da ih baca na sadrzaje iz kulture. Da se trziste pita mi ne bismo u Beogradu uzivo slusali nista osim Cece i Zdravka Colica. Ne racunajuci gostovanja. Da i ne pricam sto bismo morali da pozatvaramo sve muzeje.Jebi ga, nije zarada bas sve u zivotu.

Posted (edited)
Lepo je što povezuješ slobodno tržište sa sudbinom beogradskih bioskopa... I, ja sam mislio da je to glavni uzrok te kulturne katastrofe...
šta "to"? Slobodno tržište? Pa ja upravo suprotno tvrdim; društveni bioskopi su propadali dok privatni bioskopi nisu ni postojali.A zašto su propadali... Ne znam, verovatno zato što niko nije mnogo mario za njih. Od kad znam sa sebe iznad ulaza u 20.oktobar stoji onaj natpis "danas nema filmskih ped rstava". Edited by pacey defender
Posted (edited)
Ja sam uvek za to da drzava, ako vec "baca" pare, treba da ih baca na sadrzaje iz kulture. Da se trziste pita mi ne bismo u Beogradu uzivo slusali nista osim Cece i Zdravka Colica. Ne racunajuci gostovanja. Da i ne pricam sto bismo morali da pozatvaramo sve muzeje.Jebi ga, nije zarada bas sve u zivotu.
Još jedna zabluda. Veoma veliki broj vrlo dobrih kulturnih sadržaja organizuje se vrlo tržišno. Nemoj mi reći da je država subvencionisala svirku Metallice pre par godina na stadionu Partizana? Ministarstvo kulture dalo pare da Iron Maiden svira ovde? Dakle, nije tačna tvoja tvrdnja o Ceci i Čoli. Prosto, stvarnost te demantuje.Da ne pominjem koliko je mnogo klupskih svirki sa kojima država nema apsolutno nikakve veze.i da dodam - dok se država bude bavila kulturom, upravo će ceca i čola da nam pevaju o državnom trošku. pokazano milion puta. Edited by pacey defender
Posted (edited)
Što se tiče nekomercijalnih filmova, čini mi se da u gradu postoji nekoliko odličnih rešenja za taj problem. Slobodna zona je odličnim marketingom i selekcijom filmova uspela da prevaziđe taj problem nekomercijalnih filmova. To je festival koji traje samo nedelju dana; u toku preostale 51 sedmice taj bioskop funkcioniše komercijalno. Čini mi se da je malo nategnut taj koncept puštanja nekomercijalnih filmova tokom čitave godine; urušiće se finansijski, realno dvorana će zvrjati prazna, i za dvadeset godina će se to opet pretvoriti u zastareli bioskopski prostor. A onda će neki novi gradski sekretar za kulturu da se seti da oronuli bioskop privede ovog puta nekoj navodno originalnijoj nameni, tako što će ga proglasiti "centrom podvodnog filma", ili "centrom dokumentarnog filma". I onda sve ispočetka.
To nisu nekomercijalni filmovi nego političke bljuvotine... A, i budali je jasno da, ako snimiš smeće koje niko neće da gleda, ali koje pritom ide u prilog nekim političkim stavovima, onda nemaš nikakvih problema. Politička podrška je mnogo moćnije oružje od bilo kakve komercijalnosti koja mora da se nosi sa mnogim problemima (pad u kvalitetu, loša selekcija kao posledica političkog forsiranja, i donekle i najmanje piraterija)...Prema tome, postoje primarno politički filmovi, postoji daj-šta-daš-novih-nešto-komada za ovaj mesec komercijala...Jedini način da funkcionišu bioskopi bio je monopol Beograd filma... Ovo je smeće, toliko su puta iste gluposti puštane i ponavljane da više niko ni ne veruje da mogu da postoje selekcije u kvalitetu, ili veliki broj filmova i termina u kojima su se prikazivali...Kakav bre komercijalni/nekomercijalni film... Filmovi se dele na one sa političkom podrškom i ostale koji nemaju šansu... A, klinci kao sa onom Kameronovom najkomecijalnijom (političkom) glupošću gledaju daj šta daš, i roditelji ih vode na daj šta daš...EDIT: Vidim da si ispod stavio smajli... Dakle, u meni poznatoj istoriji, "Jedini način da funkcionišu bioskopi bio je monopol Beograd filma..." Mislim da upotreba perfekta čini stvari prilično jasnim... A, u budućnosti, šta mu ga znam... Jedino vidim da slobodno tržište stvara katastrofu u ovoj ipak kulturnoj delatnosti... Edited by Ajant23
Posted
Jedini način da funkcionišu bioskopi bio je monopol Beograd filma...
:blink:
Posted
Da li ću pogrešiti ako navedem ovu hronologiju?- bioskopi u društvenom vlasništvu propadaju, kao što sve propada tokom devedesetih- pojavljuje se Takvud koji osvaja deo tržišta- rekonstrukcija nekoliko bioskopa u privatnoj režiji (roda)- privatizacija beograd filma- delta tržni centar- ušće tržni centarMeni se na osnovu pobrojanog čini da je privatni kapital uspeo da pokrene od nule bioskopsku ponudu, dok je državna (društvena) bila na izdisaju. Balkan i 20.oktobar su skroz propali, ali su se neki drugi privatni bioskopi pojavili i popunili prazninu u ponudi.Dakle, možda je pogrešna reć "istisnuli". Ali da su u potpunosti nadomestili nestanak društvenih bioskopa, to mislim da je ispravno reći.
Da, mislim da ces pogresiti ako navedes ovu hronologiju [prve tri tacke].Bioskopi devedesetih propadaju, posebno za vreme sankcija, u smislu da se u njih ne ulaze dovoljno, ali posle skidanja sankcija se situacija poboljsava i krajem devedesetih oni svakako nisu na izdisaju. Upravo zato se otvaraju Roda [1997] i Tuckwood [1998], jer ti ruinirani bioskopi rade dobro, a ako ljudi u velikom broju idu tamo ici ce i u sredjene sale sa boljim zvukom i slikom. Cini mi se da je to, sa stanovista ulaganja, bolje objasnjenje od onog da je privatni kapital pokrenuo od nule bioskopsku ponudu. 1998. godine bilo je oko 7,5 miliona prodatih ulaznica, ove godine ce se verovatno prodati [najmanje] cetiri puta manje [2006. - 1,5 mil]. Dakle, druge polovine devedesetih ljudi jos uvek idu u bioskope i privatnici samo treba da pruze bolju uslugu po prihvatljivoj ceni, dok u drugoj polovini ove poratne decenije privatnik treba da ulaze u bioskop iako i oni dobri bioskopi poput Tuckwooda i Rode beleze slabije rezultate. ------Za Ster i Kolosej bih rekao da su poseban slucaj, jer su u sklopu trznog centra i verujem da bi se pojavili nezavisno od trendova u pogledu posete bioskopima i konkurencije u gradu, i da su bili i planirani [ster] dok jos nije bilo jasno da ce Beograd film potpuno nestati. Pored ta dva multipleksa, u Beogradu [koliko ja znam] nije otvoren ni jedan jedini bioskop u poslednjih 10ak godina, tj. nije bilo privatnog kapitala koji je prepoznao da gradjani zele da idu u [samo] bioskope.
Posted
Upravo zato se otvaraju Roda [1997] i Tuckwood [1998], jer ti ruinirani bioskopi rade dobro, a ako ljudi u velikom broju idu tamo ici ce i u sredjene sale sa boljim zvukom i slikom... Cini mi se da je to, sa stanovista ulaganja, bolje objasnjenje od onog da je privatni kapital pokrenuo od nule bioskopsku ponudu...Dakle, druge polovine devedesetih ljudi jos uvek idu u bioskope i privatnici samo treba da pruze bolju uslugu po prihvatljivoj ceni, dok u drugoj polovini ove poratne decenije privatnik treba da ulaze u bioskop iako i oni dobri bioskopi poput Tuckwooda i Rode beleze slabije rezultate. ------Za Ster i Kolosej bih rekao da su poseban slucaj, jer su u sklopu trznog centra i verujem da bi se pojavili nezavisno od trendova u pogledu posete bioskopima i konkurencije u gradu, i da su bili i planirani [ster] dok jos nije bilo jasno da ce Beograd film potpuno nestati. Pored ta dva multipleksa, u Beogradu [koliko ja znam] nije otvoren ni jedan jedini bioskop u poslednjih 10ak godina, tj. nije bilo privatnog kapitala koji je prepoznao da gradjani zele da idu u [samo] bioskope.
Ok, hvala na ovom objašnjenju. Ja ceo život prolazim pored raspadnutih bioskopa i nekako mi je to sve vreme preovlađujući utisak, a zaboravljam da su Kozara i Sindikat uglavnom bili popunjeni.Skroz si i u pravu da su privatnici istisnuli državne bioskope, nudeći bolje za iste pare. Utoliko mi je apsurdno ovo što ajant priča. A smanjenje broja prodatih karata zapravo je dodatno ugrozila glomazne bioskopske centre, i možda pruža objašnjenje zašto se sada po pravilu prave dvorane manjeg kapaciteta. Ako danas četiri puta manje ljudi ide u bioskop nego pre 10 godina, onda polako prestaje potreba za dvoranama od 500 mesta. Opet, pričam napamet jer ne znam kako posluje Dom sindikata. Nisu ni oni za džabe tokom desetih na silu napravili onu malu treću salu koju čak nisu dovoljno dobro zvučno izolovali.
Posted (edited)
Još jedna zabluda. Veoma veliki broj vrlo dobrih kulturnih sadržaja organizuje se vrlo tržišno. Nemoj mi reći da je država subvencionisala svirku Metallice pre par godina na stadionu Partizana? Ministarstvo kulture dalo pare da Iron Maiden svira ovde? Dakle, nije tačna tvoja tvrdnja o Ceci i Čoli. Prosto, stvarnost te demantuje.Da ne pominjem koliko je mnogo klupskih svirki sa kojima država nema apsolutno nikakve veze.i da dodam - dok se država bude bavila kulturom, upravo će ceca i čola da nam pevaju o državnom trošku. pokazano milion puta.
Jeste. A Metallica nije gostovanje. Momci iz kraja. <_< To sto ti zagovaras Pacey ne uzimaju u usta ni najzagrizeniji "liberali". Skoro svuda na svetu (srecom) se subvencionisu pojedini kulturni sadrzaji, bilo da ih drzava pomaze direktno ili kroz sistem mecenarstva i zaduzbinarstva. Ta ideja da je dobro/kvalitetno samo ono sto je komercijalno, to jest ono sto zaradjuje je duboko tragicna. To koliko me stvarnost demantuje mozes da testiras svaki put kad odes na Kolarac. Edited by harper lee
Posted
Jeste. A Metallica nije gostovanje. Momci iz kraja. <_< To sto ti zagovaras Pacey ne uzimaju u usta ni najzagrizeniji "liberali". Skoro svuda na svetu (srecom) se subvencionisu pojedini kulturni sadrzaji, bilo da ih drzava pomaze direktno ili kroz sistem mecenarstva i zaduzbinarstva. Ta ideja da je dobro/kvalitetno samo ono sto je komercijalno, to jest ono sto zaradjuje je duboko tragicna. To koliko me stvarnost demantuje mozes da testiras svaki put kad odes na Kolarac.
Imamo problem u sporazumevanju. Pre samo dve strane napisao sam da nemam ništa protiv ideje da se bioskop Jugoslavija pretvori u pozorište. I da ostane u državnom vlasništvu.Takođe si mogao da primetiš da sam pohvalno pisao o Slobodnoj zoni, koja je takođe jednim delom na gradskom budžetu.Nigde u mojim postovima nisi mogao da pronađeš da smatram da je dobro/kvalitetno samo ono što je komercijalno. Ja se o kvalitetu nisam uopšte izjašnjavao. Baš je glupo da učitavaš da ja mislim da je Ceca super.Osporavam potrebu da imamo bioskop Fontana u državnom vlasništvu, u koji će se uložiti pola miliona eura, kako bi se transformisao u nekakav "centar evropskog filma". Sagovornika za polemiku sa najzagriženijim liberalima ćeš morati negde drugde da potražiš; mislim da ih ovde nema, ako sam dobro ispratio topik.
Posted (edited)
Imamo problem u sporazumevanju. Pre samo dve strane napisao sam da nemam ništa protiv ideje da se bioskop Jugoslavija pretvori u pozorište. I da ostane u državnom vlasništvu.Takođe si mogao da primetiš da sam pohvalno pisao o Slobodnoj zoni, koja je takođe jednim delom na gradskom budžetu.Nigde u mojim postovima nisi mogao da pronađeš da smatram da je dobro/kvalitetno samo ono što je komercijalno. Ja se o kvalitetu nisam uopšte izjašnjavao. Baš je glupo da učitavaš da ja mislim da je Ceca super.Osporavam potrebu da imamo bioskop Fontana u državnom vlasništvu, u koji će se uložiti pola miliona eura, kako bi se transformisao u nekakav "centar evropskog filma". Sagovornika za polemiku sa najzagriženijim liberalima ćeš morati negde drugde da potražiš; mislim da ih ovde nema, ako sam dobro ispratio topik.
Zasto? Zasto osporavas? Jedino smisleno sto se moze zakljuciti je da ti ne smeta "centar evropskog filma" vec ti smeta budzetska stavka od pola miliona.Nigde nisam napisao da ti za Cecu mislis da je "super". Niti znam sta ti mislis o njoj, niti me zanima. Govorim ti o tome da je krajnja konsekvenca prepustanja ovakvih stvari zakonima trzista degradacija kulture na nivo ponude i potraznje. A ako ne negujes potraznju zavrsices sa takvom ponudom.I naravno da imamo problem u sporazumevanju. Ako ja napisem da bi se takav odnos prema kulturi i komercijali sveo na dva imena ne racunajuci gostovanja, a ti onda poentiras kako Metallica nije nijedno od ta dva imena, onda je razumljivo da imamo problem u sporazumevanju, buduci da vrlo povrsno citas ono sto citiras. Edited by harper lee