Singer Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 da ne trolujemo više beograd na vodi temu evo ovde... Ajd za nas provincijalce neki malo bolji orijentir, na Google maps jedina osnovna škola u blizini te ulice je "Mika Petrović Alas", oću da vidim tu zgradu o kojoj pričate iz street view-a. https://www.google.rs/maps/place/Kralja+Petra,+Beograd/@44.818394,20.453282,3a,75y,166.82h,99.99t/data=!3m7!1e1!3m5!1sJ7cDUEGcpdOyJxM1TvivXw!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DJ7cDUEGcpdOyJxM1TvivXw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D100%26h%3D80%26yaw%3D120.54404%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x475a654b1ecbfe71:0xc196f5c9fffcfd51
vathra Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Spratovi su visine oko 5 metara, projektovani za smeštaj mašina za monotipiju i linotipiju, uz pretežno neodržavanu i poprilično devastiranu infrastrukturu, fasadu koja vapi za rekonstrukcijom itd. Могли би да направе други и по спрат. А сад озбиљно. Ако се има пара, лако се реновира зграда, полупа се до бетона све, и постави све ново. Урадили на бившем Интерконтиненталу, Генекс кули, итд. Само што сад нема ко да закупи толико пословног простора. Друго питање, јеси ли сигуран да је висина од 5 метара због типоографских машина? Мени се чини да нису више од три метра. Већа висина би пре била битнија за неку новинску ротацију, ту је потребна висина.
Prospero Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Radio sam ja u Bigzu (zgradi, ne firmi ????) par meseci, spratovi su oko 4-5m, odokativna procena, a grejanje prakticno nije radilo. Moze sve da se adaptira za posl. prostor, samo je pitanje je li isplativo. via TT
Muwan Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 I ja sam ostala bez teksta. Ovakvo resenje se uklapa u plan sto detaljnijeg unistavanja grada koji je na snazi vec toliko godina :/ Videcu se sa drugarem koji mi je prosledio sliku sutra pa cu ga pitati za detalje. Jbt je l' moguće da oni ovo rade da bi preko dobavljača izvukli što više para za granitne ploče ili od čega već prave taj gigapločnik? Ili su se dogovorili da nekom u podeli plena pripadne posečeno drveće pa ga proda na metar? Ili su jednostavno primati na nižoj evolucionoj lestvici koji sada imaju moć u rukama?
jms_uk Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 Ili sve od navedenog? Sent from my iTelephone using Tapatalk
beta Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 Radio sam ja u Bigzu (zgradi, ne firmi ) par meseci, spratovi su oko 4-5m, odokativna procena, a grejanje prakticno nije radilo. Moze sve da se adaptira za posl. prostor, samo je pitanje je li isplativo. via TT zgrada može da se rekonstruiše, grejanje može da se popravi ali ova zgrada, kao i stari mlin uostalom, nemaju dobar prilaz ni neophodan parking prostor. hotel ima podzemnu garažu pa ajde de, a bigz ima samo ono dupe od parkinga ispred zgrade i nikakve šanse da se parking proširi.Nešto mi je teško da poverujem da će to da zaživi
Tihajeza Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 zgrada može da se rekonstruiše, grejanje može da se popravi ali ova zgrada, kao i stari mlin uostalom, nemaju dobar prilaz ni neophodan parking prostor. hotel ima podzemnu garažu pa ajde de, a bigz ima samo ono dupe od parkinga ispred zgrade i nikakve šanse da se parking proširi.Nešto mi je teško da poverujem da će to da zaživi Evo gledam na Google satelitu, nisam baš šetala skoro tamo, ali iza velike zgrade, postoji jedna manja, izgleda neka hala, verovatno joj pripada, ali nije ista celina. Ako nije zaštićena (pošto je potpuno druga zgrada), može da se sruši i izgradi nadzemna garaža. Prilaz bi bio malo naokolo - iz cetra u Kozjačku, pa u Koste Glavinića, pa do Bigza desno i ulaz. Izlaz ka centru iz K.Glavinića direktno u centar, ili Gazelu.
beta Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 evo sad i ja gledam. potpuno si upravu. pošto se uz tu pomoćnu zgradu nalazi dimnjak, računam da je tu bila smeštena kotlarnica (ona što dimi gostima hotela). pošto je stari mlin povezan na gas, bigz bi, u slučaju da ga kupe austrijanci, verovatno isto išao na gas, alternativno na daljinsko, a kotlarnica bi mogla i da se ruši. time se rešavaju problemi dima ali i parkinga. slažem se za pravac ka gradu, on je jednostavan. trebalo bi rešiti prilaz. kroz kozjačku nije rešenje.
akibono Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 zgrada može da se rekonstruiše, grejanje može da se popravi ali ova zgrada, kao i stari mlin uostalom, nemaju dobar prilaz ni neophodan parking prostor. hotel ima podzemnu garažu pa ajde de, a bigz ima samo ono dupe od parkinga ispred zgrade i nikakve šanse da se parking proširi.Nešto mi je teško da poverujem da će to da zaživi BIGZ ima oblik ćiriličnog P, ima kolski ulaz iz Jovana Ristića koji prolazi kroz 'dvorište' pa se oko zgrade spaja sa 'kamionskim' ulazom koji je sa prednje leve strane, dok sa čeone desne strane ima veliku opet 'kamionsku' garažu sa tovarnom rampom i prostorom... Ima drugim rečim koliko hoćeš korisnog prostora, plus je zidana da izdrži bombardovanje jer je u njenom podrumu sklonište za dobar deo okoline (koje je se tamo i sklanjalo aprila '41). Može tamo u BIGZu svašta pametnog da se napravi i namesti, i zato je tragedija što je sve ovo vreme zapuštena, bez ikakvog održavanja i bez neke konkretne funkcije. Ima još jedna stvar, ako je ovo iole ozbiljna priča (a ne prodavanje i pravljenje magle) i ako grad zaista 'pregovara' sa Austrijancem i/ili ukoliko ima još nekog ko je zainteresovan za BIGZ, onda je moguće i da se konačno desi spajanje Manasijeve i Sitničke sa Mostarskom petljom (tamo oko i iza zgrade 'vodovoda' u mostarskoj rupi). To je stara ideja, ali su se dole odavno uglavili i raširili polulegalni auto-servisi pa to tako stoji.
Tihajeza Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 (edited) trebalo bi rešiti prilaz. kroz kozjačku nije rešenje. onda do topčiderske zvezde, ili ulicu ranije (ljube jovanovića) pa u vase pelagića. to su sve široke ulice. jeste malo zaobilazno, ali je kulturno. Edited July 31, 2015 by Tihajeza
akibono Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 imate vi i sada bliži prolaz kroz Kvarnersku ulicu... napravljen da bude lokalnog tipa, ali nije baš sjajno rešenje https://www.google.rs/maps/@44.795504,20.44875,3a,75y,256.26h,84.21t/data=!3m7!1e1!3m5!1sC-UtpeEoEx21NMOazB_fLw!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26output%3Dthumbnail%26thumb%3D2%26panoid%3DC-UtpeEoEx21NMOazB_fLw%26w%3D88%26h%3D60%26yaw%3D19%26pitch%3D0%26thumbfov%3D96%26ll%3D44.795504,20.448750!7i13312!8i6656
beta Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 jeste to kroz kvarnersku je pomoćno rešenje i dobro je da postoji ali je usko grlo. to je sve trebalo rešavati pre nego što je stari mlin i počeo da se rekonstruiše ali očigledno nisu uspeli da se nagode. uvek se zbunim kad vidim nove nazive ulica. ljube vučkovića posle sam se setila.
Frank Pembleton Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 BIGZ ima oblik ćiriličnog P, ima kolski ulaz iz Jovana Ristića koji prolazi kroz 'dvorište' pa se oko zgrade spaja sa 'kamionskim' ulazom koji je sa prednje leve strane, dok sa čeone desne strane ima veliku opet 'kamionsku' garažu sa tovarnom rampom i prostorom... Ima drugim rečim koliko hoćeš korisnog prostora, plus je zidana da izdrži bombardovanje jer je u njenom podrumu sklonište za dobar deo okoline (koje je se tamo i sklanjalo aprila '41). Može tamo u BIGZu svašta pametnog da se napravi i namesti, i zato je tragedija što je sve ovo vreme zapuštena, bez ikakvog održavanja i bez neke konkretne funkcije. Ima još jedna stvar, ako je ovo iole ozbiljna priča (a ne prodavanje i pravljenje magle) i ako grad zaista 'pregovara' sa Austrijancem i/ili ukoliko ima još nekog ko je zainteresovan za BIGZ, onda je moguće i da se konačno desi spajanje Manasijeve i Sitničke sa Mostarskom petljom (tamo oko i iza zgrade 'vodovoda' u mostarskoj rupi). To je stara ideja, ali su se dole odavno uglavili i raširili polulegalni auto-servisi pa to tako stoji. Cekajte bre jel zgrada "pod zastitom"?Gledao sam pre par meseci neku emisiju koja ozbiljno govori o vrednosti arhitektonskog resenja...
Tihajeza Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 Cekajte bre jel zgrada "pod zastitom"?Gledao sam pre par meseci neku emisiju koja ozbiljno govori o vrednosti arhitektonskog resenja... Da, zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro. To ne znači da ne može menjati namenu, ali se svaka intervencija na takvoj zgradi radi uz saglasnost i uslove koje propisuje zavod za zaštitu spomenika.
Frank Pembleton Posted July 31, 2015 Posted July 31, 2015 Da, zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro. To ne znači da ne može menjati namenu, ali se svaka intervencija na takvoj zgradi radi uz saglasnost i uslove koje propisuje zavod za zaštitu spomenika. Pa da ja sam inace odusevljen kad neko uzme da opise dublje te zgrade pored kojih onako prolazimo... Meni je recimo super ta serija tekstova koja ide u dodatku Politike, mislim petkom, gde autor prica pricu koja se krije "iza fasade" povremeno se vidi da su mu kratili tekst zbog prostora ali meni je to dragoceno... Mad cini mi se da je BIGZ zgrada sada "sakrivena" kad su digli ove kule...
Recommended Posts