Pontijak Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) kad su se dogovorili verovatno su ispustili beli dim, a portir Bigza je izasao na oronulu kapiju i svecano objavio: "Habemus reket". Au, šta je ovo? Ove rupe, levo od travnate trake mi liče na rupe za sadnice drveća. Ali opet, malo je, a ovaj deo desno ko poligon za streljanje. i meni odmah isto palo na pamet, kao apelplac iz dokumentarnih fotografija od nacista okupiranih gradova a ovaj deo levo kao da su rupe za stubove vesala koje jos nisu postavili Edited July 30, 2015 by Pontijak
Tihajeza Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Ima danas veliki članak u Politici o tome. Hvala, svašta iskopah na osnovu ovog članka. A nije mi jasno kako se Soraviji isplati da ulazi u to, kad je u Mlinu u poslovnoj kuli izdata tek trećina prostora? Ili kupuju za kasnije, jer im se sad može? Edited July 30, 2015 by Tihajeza
Topola Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 reketiranje gustim crnim dimom, koja mastovitost reketasa kad su se dogovorili verovatno su ispustili beli dim, a portir Bigza je izasao na oronulu kapiju i svecano objavio: "Habemus reket". Dobro, vi se smejte... ja ću da dovršim priču. https://www.youtube.com/watch?v=c7_CG_VrzOE
yabadaba Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Au, šta je ovo? Ove rupe, levo od travnate trake mi liče na rupe za sadnice drveća. Ali opet, malo je, a ovaj deo desno ko poligon za streljanje. Ovako je izgledao pre nego sto su ga opravili Inace ih je autor Banislav Mitrovic oblatio u lokalnom listu i prakticno se odrekao autorstva Edited July 30, 2015 by yabadaba
ajgor Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Vlasnik zgrade je Petar Matić, ali nema nameru da u istu uloži ni evro... pa sad združenim snagama ekipaTM pokušava da je uvali Soraviji. Bahati kakvi jesu u 'pakovanju' prvo se juče-prekjuče oglasio Siniša Mali kako ON pregovara sa austrijancem oko BIGZa (nečije privatne imovine) da bi tek danas u Politici na strani 15 izašao veliki tekst kako Petar Matić prodaje zgradu! Bilo bi naravno odlično da Soravia to kupi i renovira kako valja pa 'priključi' celom kompleksu, ali je stvarno pitanje koliko bi im se to isplatilo s'obzirom na aktuelnu situaciju sa hotelom i onim čudom od 'kule' ispred. Daće gradska ekipa Soraviji verovatno još neki plac i dozvolu pride 'free od charge', samo da im drugaru skine BIGZ sa leđa :misko: Meni je zimus bio hit što je BIGZ takoreći svake nedelje potpaljivao dimnjak i ispuštao gadno crnilo, pravo na hotel... u pola šali a pola zbilji sam imao teoriju da hoće da oteraju austrijance, kad ispada da je izgleda obrnuto - dimili da bi uvalili Mislim da Petar Matić više NIJE vlasnik većeg dela zgrade BIGZ, njegov udeo u zgradi (pet spratova i kusur od ukupno sedam) je prošle godine utopljen Holanđanima, firma Arthur de Jong BV, što se da videti u Centralnom registru hartija od vrednosti. Najpre je otkupio sve akcije od manjinskih akcionara, potom su akcije Grafičkog društva BIGZ a.d. skinute sa liste Beogradske berze i na kraju je holandska firma postala vlasnik 100% akcija. Sem njih, jedan sprat je u vlasništvu BIGZ Publishing a.d, u kome oko 80% akcija drži Školska knjiga iz Zageba, a polovinu jednog sprata poseduje firma BIGZ KTP a.d. Jasno je da je ovo priča na podužem štapu. Glede dimnjaka, jadac je u tome što BIGZ ima sopstvenu kotlarnicu na mazut koja više ne radi nego što radi, zato je dim sporadičan.
belch Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Da se pitam ja bih betoniro travuI ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!Nekako bih probusio tanki sloj ozonaA Zemlju bih zastitio kesom od najlona!Da se pitam ja bih posjeko sve sume,I za ukras postavio od traktora gume.Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!
Pontijak Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Da se pitam ja bih betoniro travu I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu! Nekako bih probusio tanki sloj ozona A Zemlju bih zastitio kesom od najlona! Da se pitam ja bih posjeko sve sume, I za ukras postavio od traktora gume. Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo, A decu bih svaki dan rentgenom slikavo! eto, oni koji imaju sada vlast i moc su ozbiljno shvatili ovu pesmu jer se oni pitaju sada Edited July 30, 2015 by Pontijak
I*m with the pilots Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 kad su ovo uradili? jeste taj deo bio za sredjivanje ali ovo izgleda jezivo... planirano neko drvece ili jok? I ja sam ostala bez teksta. Ovakvo resenje se uklapa u plan sto detaljnijeg unistavanja grada koji je na snazi vec toliko godina :/ Videcu se sa drugarem koji mi je prosledio sliku sutra pa cu ga pitati za detalje.
Tihajeza Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 (edited) Mislim da Petar Matić više NIJE vlasnik većeg dela zgrade BIGZ, njegov udeo u zgradi (pet spratova i kusur od ukupno sedam) je prošle godine utopljen Holanđanima, firma Arthur de Jong BV, što se da videti u Centralnom registru hartija od vrednosti. Najpre je otkupio sve akcije od manjinskih akcionara, potom su akcije Grafičkog društva BIGZ a.d. skinute sa liste Beogradske berze i na kraju je holandska firma postala vlasnik 100% akcija. Sem njih, jedan sprat je u vlasništvu BIGZ Publishing a.d, u kome oko 80% akcija drži Školska knjiga iz Zageba, a polovinu jednog sprata poseduje firma BIGZ KTP a.d. Jasno je da je ovo priča na podužem štapu. Glede dimnjaka, jadac je u tome što BIGZ ima sopstvenu kotlarnicu na mazut koja više ne radi nego što radi, zato je dim sporadičan. Jesi siguran u ovo? Artur de Jong jeste vlasnik akcija, a da li je zgrada prodata pre toga? Čemu onda članak na celoj strani Politike? Edited July 30, 2015 by Tihajeza
ajgor Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Jesi siguran u ovo? Artur de Jong jeste vlasnik akcija, a da li je zgrada prodata pre toga? Čemu onda članak na celoj strani Politike? Moguće je da grešim, ne znam da li je Arthur de Jong BV zapravo možda fasada za Petra Matića, nisam se raspitivao. I meni je čudan članak u Politici, novinarka koja je potpisala tekst nije baš potpuna neznalica za oblast o kojoj piše. Deo koji ima BIGZ Publishing je pod ozbiljnom višegodišnjom hipotekom, ne verujem da bi im se isplatilo da svoj deo prodaju pre skidanja založnog prava. Na kraju, još se nije pojavila iole suvisla ideja šta bi se od objekta namenski zidane Državne štamparije moglo napraviti, to jest u šta bi se dala prepraviti. Spratovi su visine oko 5 metara, projektovani za smeštaj mašina za monotipiju i linotipiju, uz pretežno neodržavanu i poprilično devastiranu infrastrukturu, fasadu koja vapi za rekonstrukcijom itd.
Tihajeza Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Spratovi su visine oko 5 metara, projektovani za smeštaj mašina za monotipiju i linotipiju, uz pretežno neodržavanu i poprilično devastiranu infrastrukturu, fasadu koja vapi za rekonstrukcijom itd. Spratovi od 5 metara su prednost, dozvoljavaju vođenje svih instalacija u plafonu, a infrastruktura, šta god tu bilo, provlačiće se kroz zgradu skroz nova.
akibono Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 dimnjak kod BIGZa se crno dimio otprilike jednom godišnje, pred sezonu grejanja kad su su ga palili probno prvi put - i tako je bilo od početka istorije :D (ne kažem i ne tvrdim ko je tu upravu... nego, eto - primetilo se da je sad bilo intenzivnije to 'produvavanje' furune) ovo je danas napisano u Novostima, a koliko sam ja pratio uklapa se sa javno dostupnim podatcima vezanim za vlasništvo same zgrade tj. nekretnine MPC VEĆINSKI VLASNIK OBJEKTA PREMA dostupnim podacima, zgrada BIGZ-a ima četiri vlasnika. Najveći je "MPC holding" Petra Matića koji raspolaže sa 20.256 kvadrata, zahvaljujući kupovini grafičkog preduzeća BIGZ 2007. godine za 310 miliona dinara. Knjižarsko-trgovinsko preduzeće BIGZ raspolaže sa 1.433, "Slovo" sa 1.000, a "BIGZ pablišing", u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ante Žužula, sa 2.482 kvadrata, mada su svojevremeno potraživali kompletan objekat.
hazard Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 Moguće je da grešim, ne znam da li je Arthur de Jong BV zapravo možda fasada za Petra Matića, nisam se raspitivao. I meni je čudan članak u Politici, novinarka koja je potpisala tekst nije baš potpuna neznalica za oblast o kojoj piše. Deo koji ima BIGZ Publishing je pod ozbiljnom višegodišnjom hipotekom, ne verujem da bi im se isplatilo da svoj deo prodaju pre skidanja založnog prava. Na kraju, još se nije pojavila iole suvisla ideja šta bi se od objekta namenski zidane Državne štamparije moglo napraviti, to jest u šta bi se dala prepraviti. Spratovi su visine oko 5 metara, projektovani za smeštaj mašina za monotipiju i linotipiju, uz pretežno neodržavanu i poprilično devastiranu infrastrukturu, fasadu koja vapi za rekonstrukcijom itd. Svojevremeno, Maticeva ideja je bio hotel. S obzirom da se ovde sada spominje Soravia koja je napravila Redison u Starom mlinu, verovatno je i njihova zamisao slicna.
Hella Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 eto, oni koji imaju sada vlast i moc su ozbiljno shvatili ovu pesmu jer se oni pitaju sada ali da oni nisu došli na vlast ne bismo imali dovoljno politike u politici
Pontijak Posted July 30, 2015 Posted July 30, 2015 ali da oni nisu došli na vlast ne bismo imali dovoljno politike u politici hvala bergasi kao avangardi pokreta vracanja politike u politiku, pokoljenja ce pamititi tu mudrost cak i vise nego mudrost o panju, sekiri i muskom spolovilu na panju
Recommended Posts