katamaran Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 (edited) Drugar mi zivi u toj tobleroni. Na moj komentar da je grozna uvredjeno me je obavestio da je arhitekta dobio oktobarsku nagradu za nju. edit: http://www.24sata.rs/lavirint-za-svakog-gosta-ovako-izgleda-zivot-u-toblerone-zgradi-u-beogradu/3329 Edited July 21, 2015 by katamaran
Tihajeza Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 Mi je u kući zovemo "ona izpreturana zgrada". Meni je zanimljiva, geometrijski čista, jedinstvena.
pbg12345 Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 Та зграда на углу Прерадовићеве и Здравка Челара је у ствари хала за кошарку по првобитном пројекту. http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Kosarka-se-vraca-u-Zuckovu-avliju.lt.html genijalno
hazard Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 A ovaj projekat je sumanut, dva kilometra odande propada trzni centar, Merkur je zatvoren, JYSK ima popust od 30 posto na sve, jedino je Roda ziva. Nije nuzno projekat sumanut, zavisi od toga sta nudi. Ova Plaza ce bit fensi-smensi trzni centar, poput Usca ili DC. Koliko to meni bilo sumanuto i bezveze, ljudi tretiraju takva mesta ne samo kao trgovinu nego kao mesto za izlazak...masa se ljudi sredi i namontira pa ide u ,,molove" da pije kafu i u ,,setnju"...pa usput i nesto kupis. A ide se naravno i namenski u kupovinu. Tako funkcionisu i DC i Usce a i (samo u manjoj meri) i TC Stadion na Vozdovcu. Vidis da se najavljuje i veliki broj ugostiteljskih objekata (valjda s terasama ili na krovu, s pogledom na Dunav). Taj propadajuci TC na Karaburmi medjutim nema taj smek, u sustini to su bile Roda i Merkur plus po koja radnja, i imao si vise osecaj da si u nekoj fabrickoj hali nego u ,,molu". Takodje, ta lokacija je za sve osim za Mirijevce i Karaburmljane bogu iza nogu, za razliku od ovoga u Visnjici. Dakle Plaza u Visnjici svakako moze da posluje uspesno, fazon je samo sto u trenutnim uslovima nijedan takav projekat ne pravi sebi neko novo trziste vec samo preuzima delove trzisnog kolaca postojecim trgovcima. Uspesna Plaza zatvorice neke butike i radnjice u blizini (a i sire), kao sto Usce i H&M zatvaraju butike u centru i na Bulevaru.
pantelia Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 Zna li se sta ce se sutra zatvarati od ulica i kada? Zna li se barem prepodne ili popodne?
pbg12345 Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 vucic uzvraca udarac bosancima pantelia juce sam citao o tome koje se ulice i u kom periodu zatvaraju, na blicu cini mi se. ali u karadjordjevu valjda sastance, tako da ne bi trebalo da je strasno po beograd
nera Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 @ hazard, ima smisla to sto kazes donekle, ali na stranu taj deo price, sta cemo sa onolikim praznim prostorom po beogradu? da pocnemo od tog umiruceg TC Karaburma, onda idemo do Skadarlije i zakatancenog bivseg TC-a (kako god se zvao), zatim City Passage koji zvrji poluprazan (jel mi se pricinilo ili je negde spominjano i gasenje struje tamo zbog praznoce), Cumicevo sokace koje je dato lokalnim dizajnerima ali izgleda kao grad duhova... itd. Nisam posecivala TC Stadion ali cujem da i tamo ima dosta praznih lokala... i toga ima koliko hoces sirom grada. ok, kapiram da ti prostori mozda ne odgovaraju za potrebe modernih trznih centara ali sigurno moze nesto da se preradi/doradi i da se prvo oni privedu nekoj funkciji.
kud u maglu Simoviću Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 zar svi ti tržni centri nisu puštani u pogon sa privremenim dozvolama?
hazard Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 @ hazard, ima smisla to sto kazes donekle, ali na stranu taj deo price, sta cemo sa onolikim praznim prostorom po beogradu? da pocnemo od tog umiruceg TC Karaburma, onda idemo do Skadarlije i zakatancenog bivseg TC-a (kako god se zvao), zatim City Passage koji zvrji poluprazan (jel mi se pricinilo ili je negde spominjano i gasenje struje tamo zbog praznoce), Cumicevo sokace koje je dato lokalnim dizajnerima ali izgleda kao grad duhova... itd. Nisam posecivala TC Stadion ali cujem da i tamo ima dosta praznih lokala... i toga ima koliko hoces sirom grada. ok, kapiram da ti prostori mozda ne odgovaraju za potrebe modernih trznih centara ali sigurno moze nesto da se preradi/doradi i da se prvo oni privedu nekoj funkciji. Pa nista, jebiga. Ovo je grad poluiskoriscenih i neiskoriscenih prostora i tako ce ostati do daljnjeg dok se i ne popravi ekonomska situacija i dok se ne pojave neki malo pametniji urbanisti. Ja isto tako mogu da pitam zasto se vecito (od 60ih naovamo) grade nova naselja na periferiji dok u samom centru imamo nedovrsene urbane celine, neformiranu Slaviju, itd.? Ti stari TCovi gradjeni su u neko drugo vreme za neku drugu privredu. Moderni prodavci zele 1) veliki prostor 2) da sve bude novo i sljastece 3) da bude pristupacno u smislu saobracaja i sa dosta parking mesta 4) da bude jeftino za izgradnju 5) da bude lako za odrzavanje. Naravno da onda ide gradnja kutija po praznim poljanama sa 2 hektara parkinga, nece niko da se bakce sa City Passage-om ili TC Milenijumom i njegovim lokalima od 20 metara kvadratnih, raspadajucim fasadama koje su mozda pod zastitom drzave, itd. Mali prodavci koji su postojali u takvim TC sada nalaze svoja mesta u molovima, udjes recimo u TC Stadion, sve je vise tih standova u prolazima gde posluju sitni trgovci (maske za telefone, zdrava hrana, rucno radjeni peskiri i sapuni, carape, jeftine turske/kineske krpice) a oko njih su radnje velikih lanaca (H&M, Koton, itd.). Sta ce biti s tim starim centrima? Otkud znam. Za neke (npr. TC Milenijum) je mozda resenje da ih cele uzme jedna velika radnja (a la H&M) pa da sve sredi i pretvori u svoj prostor, za neke je resenje lagano praznjenje pa rusenje (Cumicevo sokace) jer mogu lako da se rasciste a lokacija je atraktivna za gradnju, a neki ce da zvrje prazni dok...dok ne znam sta. Mozda ce u nekim jednog dana da se pojavi neka nova neohipsterska Savamala nakon sto se postojeca potpuno gentrifikuje, pa ce neki novi klinci ici na svirku u KC Pasaz. Ne znam. P.S. TC Stadion ima dosta (ja mislim oko petinu/cetvrtinu) jos nepopunjenih lokala, jedino sto sam primetio da se zatvorilo je bio neki restoran domace kuhinje u food court-u koji je vecito bio prazan (jebiga, ljudi se jos nisu naucili da idu u kafanu u ,,mol", mol im je za mek i kfc i dalje) i kiosk Eugen cokolada (to nije bio lokal u pravom smislu, vec mali stand u ,,hodniku" TC).
nera Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 hazarde, ne kontriram ja tebi nista, slazem se da su ti prostori zastareli u komercijalnom smislu. samo iskreno ne vidim poentu nabacavanja novih prostora koji ce u perpektivi isto postati zastareli i neiskorisceni. beograd odavno lici na gradjevinsko groblje, nov i sjajan trzni centar to nece promeniti.
Frank Pembleton Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 vucic uzvraca udarac bosancima pantelia juce sam citao o tome koje se ulice i u kom periodu zatvaraju, na blicu cini mi se. ali u karadjordjevu valjda sastance, tako da ne bi trebalo da je strasno po beograd U 12h svečani doček cenim da su do 15h gotovi...
Frank Pembleton Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 Dinamik duo bacio oko na naplatu potrosnje vode izgleda...
renne Posted July 21, 2015 Posted July 21, 2015 Da, uvode razrede za naplatu, nećemo da ih prevarimo. Banda
Recommended Posts