gospa buba Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) Mene baš zanima da li onaj ko projektuje ovakve grdobe imalo gleda šta ima okolo ili samo sledi svoj tzv glas inspiracije. oni koji danas projektuji izashli iz kaputa onih shto su smarali kako novi beograd ne valja nishta, zato oni sad sve prave da valja, od bash bash leeepe plastike, i okolo sade bonsai sa kishobran kroshnjom. tako je svuda u svetu i ko to ne razume, taj je komunista ^_^ Jezivo izgleda. Lepše je izgledalo Jugodrvo, ugodrvo, a to sam mislio da nikada neću reći. dodje i taj trenutak :D ali hajde da vidimo da je vidimo. blagonaklona sam, sad i narednih 15 minuta ^_^ Edited May 26, 2015 by gospa buba
MancMellow Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) Realno, 60tih i pocetkom 70tih su zasrali svuda u svetu ogromne kolicine objekata, nema to veze sa komunizmom. Znace arhitetke sa cim imaveze, ja samo primecujem A danas ima i lepih uradaka, ali i strasnih nakaza, mislim da nikad veci disbalans nije bio Edited May 26, 2015 by MancMellow
gospa buba Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) ne znam. ja samo uspevam laichki da izrazlikujem (! ovo sam sad smislila :D) blok sa hektarom ozbiljnog zelenila unutra od nemilosrdno betoniranog bloka sa naguzenih 65 plastichnih prchvarnica sa pushkarnicama umesto prozora. na livadi koja se objektivno proteze do budima naravno da nema veze s komunizmom, ali ima veze sa budzenjem objekata tamo gde vec postoji infrastruktura, kako bi potroshilo manje, a uzelo vishe i brze. izmedju toga i onog rugla od bangladesha npr na karadjordjevom trgu u zemunu, kao uzornom primeru praktichne divlje gradnje, malo ima razlike. ono, nisam shkolovana, al umem da bacim pogled ^_^ Edited May 26, 2015 by gospa buba
pacey defender Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 to se svi mi samo nadamo da će zlato malo da oksidira. investitorski urbanizam samo da na kraju ne ispadne kao ona zgrada u Maksima Gorkog. https://www.google.rs/maps/@44.794773,20.478149,3a,69.2y,49.55h,99t/data=!3m4!1e1!3m2!1sBbDAAz7QBTxL5n3B022NAA!2e0!6m1!1e1
svashtabezneshto Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Ovo je moja omiljena zgrada. Prvi put kad sam videla konstrukciju, u prolazu, mislila sam da popravljaju fasadu i zaboravila na to. Posle par godina primetim opet, i setim se da sam to isto primetila mnogo ranije, promrmljala tad u sebi: srpski majstori! Sledeći put, u šetnji, provalim da to tako treba da stoji, korodirano, kao simbol neprestanog rada i izgradnje. Simbol nezavršenosti. Ima smisla.
hazard Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 samo da na kraju ne ispadne kao ona zgrada u Maksima Gorkog. https://www.google.rs/maps/@44.794773,20.478149,3a,69.2y,49.55h,99t/data=!3m4!1e1!3m2!1sBbDAAz7QBTxL5n3B022NAA!2e0!6m1!1e1
svashtabezneshto Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Jeste, kao da su je majstori zaboravili. Krivi se ka zgradi. Mnogo ružno izgleda. Bojim se da guglam ko je idejni tvorac ove simbolične zgrade.
pacey defender Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) jel meni samo izgleda da je malo nakrivljeno? da. simbolizuje ispraznost ljudske egzistencije. ili bar ispraznost egzistencije autora. edit: garcia :0.6: Edited May 26, 2015 by pacey defender
Malkmus Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 (edited) jel meni samo izgleda da je malo nakrivljeno? Prostor između najvišeg levog prozora i leve ivice se razlikuje za koji decimetar od prostora između najvišeg desnog prozora i desne ivice. I obratno pri dnu. Taka moda valjda. Edited May 26, 2015 by Malkmus
lulana Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 da. simbolizuje ispraznost ljudske egzistencije. ili bar ispraznost egzistencije autora. Što je najluđe ta zgrada na uglu Maksima Gorkog i Marulićeve i simbolizuje rušenje i "ispraznost ljudske egzistencije"... ako me sećanje ne vara tu je pala Nato bomba (opskurna kafanica "Zlatni ovan"), a stanove su dobili kako ovi iz kućice sa tog ćoška, tako i vlasnici iz Vardarske ulice, gde je isto pogođen i srušen prizemni objekat. Čak mi se čini da je i zidala tadašnja Direkcija za obnovu, a mora biti da su svojevremeno imali i tablu na zgradi kao podsećanje na razloge postavljanja one zarđale konstrukcije na fasadu. Zgrada izgleda bizarno od kada je sazidana, mada joj se sudeći po ovom razgovoru ne može osporiti da nije izazvala radoznalost prolaznika.
Hella Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Kažu da gradski prevoz svakog grada oslikava i govori o njegovim korisnicima, u ovom slučaju Beograđanima. Sudeći na osnovu ove situacije, kultura žitelja glavnog grada je ispod svakog nivoa! Naime, Marija i još nekolicina ljudi imala je priliku da prisustvuje neprijatnom događaju, na autobuskom stajalištu kod Beogradskog dramskog pozorišta na Crvenom krstu. Odrasla sam u Beogradu, nemam vozačku dozvolu i svakodnevno koristim gradski prevoz. Danas sam krenula kući, radim na Krstu a živim u Zemunu. Ušla sam, kao i svakog dana u autobus 83 i na sledećoj stanici videla ženu s detetom u naručju kako izlazi iz autobusa i dok je on još bio na stanici, žena je jednom rukom blago zadigla suknju i urinirala nasred ulice. Tačnije, nasred stanice! Ljudi su u šoku gledali jedni u druge, nemi od prizora koji nas sve ponižava i svrstava među najnekulturnije narode – ispričala nam je uznemirena Beograđanka. Devojka je zapazila da je situacija iz godine u godinu sve gora. – Ne znam iz kog razloga su ljudi sve nekulturniji? Ovo je zaista prevršilo svaku meru! Znam da ima svakakvih ljudi, ali ne mogu da se pomirim sa tim da je MOŽDA i OVO nekome normalno. Ne vređam nikoga, ali zaista mislim da su ljudi koji dolaze iz unutrašnjosti UPROPASTILI moj Beograd! – zaključila je užasnuta sugrađanka.
Recommended Posts