prima Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 možeš na listi da držiš koliko god kuća želiš, ako je ne održavaš, svaka kuća na svetu ima rok trajanja. ova odavno nije kuća nego šut, koji je nekim čudom stajao vertikalno, tako da komentar o listi zaštićenih mogu da prihvatim kao činjenicu značajnu samo hroničarima grada. i da pozdravim rušenje.hronicarima rada gradskog zavoda za zastitu spomenika kulture, ovo je tipican primer ostavljanja neceg da propadne da bi se skinulo sa liste
pacey defender Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 a zasto je ta kuca toliko bitna? samo zato sto je stara?
hazard Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 (edited) To je kuca nekog trgovca, datira iz 1850. Valjda je i poslednja kuca u gradu gradjena nekom starom tehnikom (to s blatom, itd.) ili tako nesto (za to vec nisam siguran, mozda lupam). I koliko znam nije bila pod zastitom. Kuca inace nema nikakvu arhitektonsku ili istorijsku vrednost, ne znam cemu kukanje. inace ovo je nastarija prezivela kuca u Beogradu, 1727. godina:pod zastitom je drzave i sasvim se dobro drzi rekao bih. Edited June 15, 2010 by hazard
Кристофер Лумумбо Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 (edited) Bitno da se kuka oko nečeganema to nikakve veze sa random kukanjem. rekao sam da bi trebalo sacuvati kucu ako je to ikako moguce. koliko starih objekata uopste ima u beogradu? za 20ak godina cemo imati samo one odvratne staklene zgradurine.sa druge strane, platane treba sistematski unistavati. Edited June 15, 2010 by kojot
hazard Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 U Beogradu ima dosta starih objekata. Imas gore navedenu najstariju zgradu iz 1727. Imas gomilu starih zgrada iz 19. veka (a ovaj sruseni kucerak je iz 19. veka) u mnogo boljem stanju i od vece vaznosti koje jesu pod zastitom, cuvaju se, restauriraju se, itd. Eno ti u Knezu zgrade iz 1869., 1870., 1889., i naravno niko ih nece rusiti. Eno ti dvorovi iz 19. veka, eno ti Milosev konak iz 1831. ... itd., itd. Ovaj trosni vec polusruseni kucerak nikom nece nedostajati.
Аврам Гојић Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 Preminuo Bogdan BogdanovićBeograd -- Prof. dr Bogdan Bogdanović, bivši gradonačelnik Beograda, preminuo je u 87. godini, saopštila je njegova porodica.Bogdanović, koji je bio gradonačelnik je bio od 1982. do 1986. godine, preminuo je preminuo u Beču, gde je živeo dvadesetak godina. Arhitekta po obrazovanju, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, autor velikog broja spomenika i memorijalnih kompleksa posvećenih žrtvama Drugog svetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i "kameni cvet" u Jasenovcu.Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, ali je devedesetih godina akademiju napustio zbog revolta. Bogdanović je objavio 26 knjiga na srpskom i nemačkom jeziku pretežno iz istorije i teorije grada. U Beču, sa svojom suprugom, je živeo, kako je govorio u mnogim intervjuima, u egzilu. Austrijska vlada nedavno mu je dodelila nagradu za životno delo. Mesto i vreme sahrane Bogdanovića naknadno će biti saopšteni. <br clear="all">
pt 2.0 Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 Tramvaj - ako se pravilno odrzava i remontuje - moze bez problema da traje 40, 50 godina. S druge strane mi u BGu imamo trole stare 5-7 godina koje su vec u stanju poluraspada. A dobro odrzavana i remontovana trola bi trebalo da traje 20-25 godina.a sto je problem da ih odrzavaju?
jms_uk Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 a sto je problem da ih odrzavaju?Nemar, nezainteresovanost i nemogucnost da se neko 'ugradi' ?
prima Posted June 19, 2010 Posted June 19, 2010 dobro, a sta je onda sa "malom venecijom" u cara dusana 10 zvanicno najstarijom kucom iz 1724. koja je pocetkom 80-tih de fakto svrstana medju spomenike kulture ali zbog nedostatka novca o njoj se jedva nesto malo brinu sami stanari, zbog problema sa podzemnim vodama. Ona nece tako brzo i lako da propadne + slazem se da su ovom gradu bitniji mostovi, ali sablon dokumentovanja a ne-cuvanja kulturnog blaga je razocaravajuca taktika zavoda. Novci bi verovatno mogli da se nadju kada bi se htelo i sa ovim stvarima ozbiljno baratalo.
April Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 Američka soul pevačica Mejsi Grej izjavila je da je nakon prošlogodišnjeg koncerta u Beogradu stekla utisak da se radi o "rasističkom gradu zaostalom u vremenu". Ona je u intervjuu današnjem "Metrou", besplatnom londonskom listu, rekla da su ulice Beograda "pune ružnih, debelih ljudi", ali da su posetioci njenog koncerta bili divni.Poznata pevačica je na pitanje da li su je nekada prepoznali na ulici na nekom neobičnom mestu, odgovorila da da je takvo iskustvo imala u Beogradu. "Prošle godine sam imala koncert u Srbiji. Nisam znala ni gde se nalazi, ali ljudi su me prepoznavali na ulici. Koncert je bio sjajan, ali grad u kojem smo bili nije bio tako dobar. Bio je rasistički i zaustao u vremenu. Ulice su bile pune debelih, ružnih ljudi, ali ljudi koji su došli na koncert su bili divni", rekla je Mejsi GrejSve mi je jasno, sem ovih 'debelih, ruznih', mislim...
Hella Posted June 21, 2010 Posted June 21, 2010 Ођилас вас убија у појам, видим. "Pauk" jeftiniji za 50 odsto21. jun 2010.Javno preduzeće "Parking servis" saopštilo je da će cene prenosa vozila "paukom" od 22. juna biti snižene za 50 odsto.To sniženje se odnosi isklučivo na cene usluga prenosa vozila, koje se obavljaju po nalogu saobraćajne policije i komunalne inspekcije, precizira se u saopštenju.Uklanjanje vozila koja su teška do 800 kilograma do sada je koštalo 6.000, težine do 1.330 kilograma 8.830, do 1.900 kilograma 13.245, a vozila težih od četiri tone 19.867 dinara.
Recommended Posts