fonTelefon Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 pa to. mislim, da ne budem shvacena pogreshno, nisu ochekivani med i mleko, naprotiv. ali nash trenutak za bilo shta je ochigledno potroshen.uostalom, ja u taj centar i tako ne idem :Pma more lako cemo za taj centar nego sto prelaze preko reke ebem ti nato. cemu taj pesimiza mi se neprstano krecem napred silaznom linijom.
minka Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Bilo bi zgodno da predložiš pametnije rešenje kada ti je vać ovo toliko smešno. Ja stvarno ne vidim drugi način da saobraćaj u BGu funkcioniše kada započnu sređivanje Gazele. Voziću se sa Čukarice i raspalim autobusima samo da mogu da stignem nekako do grada. Stanje gradskog prevoza nema nikakve veze sa ovim. I danas ponekad idem do grada busom i uvek stignem neuporedivo brže nego autom. Blagodeti žute trake. Ne vidim puno manevarskog prostora. Gazela se raspada, sa mostom na Adi se kasno krenulo mada napreduje jako dobro, pontoni ne mogu zbog plovidbe... Neke restrikcije moraju da se uvedu.evo recimo nek naprave metro, ukinu tramvaje i trolejbuse, zabrane autobuse na dizel i uvedu autobuse na TNG i alkohol.Nek ukinu idiotske norme o broju autobusa i taxija na ulicama. Zasto trziste gradskog prevoza nije liberalizovano? Zasto svaki preduzetnik koji moze da kupi 5 novih (ekoloskih) autobusa po liniji koju trazi i koji moze da ostavi bankarsku garanciju za dobro obavljanje posla ne moze da dobije licencu da saobraca? Odakle im fix ideja da u beogradu sme da bude 5.000 taxista i kvit? Ako se ne varam konkurencija pogoduje nama gradjanima, zar ne?Javni autobuski prevoz treba da se koncentrise na linije koje preduzetnicima nisu interesatne (izdvojena naselja, dugacke linije).Ja se vozim svki dan trolom, ali posto zivim u krugu 2ojke , a na posao idem relatvino kasno i prelazim 2,5 stanice jebe mi se sta ce da uvedu od novih haraca. Poenta je u neverovatnoj cinjenici da svaki vid nameta za koje oni cuju da postoji negde (a kojim se tamo resava neki realan problem) pokusavaju da nam uvale ovde, da bi nam uzeli jos malo para.Sistem parkiranja limitiran na 1, 2 ili tri sata je kobajagi trebalo da resi problem guzve i parkiranja. Nije resio ni jedno ni drugo, a parking servis je postao najizdasnija drzavna krava muzara. U poslednjih 12 meseci bio sam u najmanje 8 evropskih zemalja kolima, sto svojim, sto sluzbenim. Nigde nisam video jeftinij parking u centru grada nego ovde, niti sam igde video sistem u kome je parking limitiran kao kod nas, i podeljen na zone na ovako idiotski nacin. Jednostavno, placas puno, ali mozes da ostanes koliko ti treba. Kao da je projektni zadatak bio da se napravi sistem naplate koji nikome nije jasan, ali na kome moze dobro da se zaradi.E tako ce biti i sa ovom drumarinom - nikome nije jasno kakve ona veze ima sa Gazelom, jer bi tu drumarinu trebalo uvesti zbog zagadjenja i guzve, ali bi paralelno trebalo i pojacati javni prevoz. Ali je svima jasno da ce svi koji moraju da prodju kroz krug dvojke da bi stigli na posao prolaziti kroz pravi pakao sa ovakvim javnim prevozom, ili ce placati harac alavoj birokratiji
minka Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 bez guzvi na ulicama vozila gradskog prevoza bi mnogo brze obrtala krug trase tako da bi se bitno povecao kapacitet ljudi koji se mogu prevesti gradskim saobracajem.kasno sam video:ovo jednostavno nije tacno. vozila idu zutom trakom, koja je, i pored necasnih nasilinickih izuzetaka, uglavnom postovana institucija. Sa druge strane na prosecnu brzinu 1 vozila mnogo vise utice broj stanica na kojima mora da stane i broj putnika koji ulaze i izlaze. Jer autobus koji ide kroz centar i predje 10 km, mora da stane bar 5 puta. Ako na svakoj stanici izgubi samo 2 minuta (sto je, cini mi se, samo teoretski moguce) on je vec potrosio vreme koje mu je inace potrebno da predje tih 10 km.
renne Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 ova eventualna naplata - verovatno drakonska - ce samo vrlo ruzno ici linijom socijalnih razlika koje su vec dovoljno upadljive. posteno resenje je da se centar - recimo krug dvojke - zatvori za putnicki saobracaj od 7 do 17h ili u slicnom intervalu. samo javni prevoz i sluzbena vozila (policija hitna pomoc itd). dostava pre i posle toga. verujem da bi se posle pocetnog haosa vrlo brzo naucili da ne vozimo auto po centru ni kada to mozemo jer nema potrebe.pametno rečeno
Pontijak Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 kasno sam video:ovo jednostavno nije tacno. vozila idu zutom trakom, koja je, i pored necasnih nasilinickih izuzetaka, uglavnom postovana institucija. Sa druge strane na prosecnu brzinu 1 vozila mnogo vise utice broj stanica na kojima mora da stane i broj putnika koji ulaze i izlaze. Jer autobus koji ide kroz centar i predje 10 km, mora da stane bar 5 puta. Ako na svakoj stanici izgubi samo 2 minuta (sto je, cini mi se, samo teoretski moguce) on je vec potrosio vreme koje mu je inace potrebno da predje tih 10 km.zvuci logicno. a opet, zasto ja nedeljom brze stignem kada idem na kraj blokova 95-om iz centra a bus nikada nije prazan jer dosta ljudi ide tamo - amo sto zbog buvljaka, delta sitija i tako to? mozda jer ima manje automobila na gradskim ulicama?ma... sto se mene tice mogu da ukinu sve propise, neka parkiranje bude besplatno, ok je i ukidanje semafora i saobracajnih znakova, pa neka bude ludilo tipa kairo na n-ti stepen. pa kada nastane totalni haos i skrsi se par desetina hiljada automobila mozda se ovde i dodje do neke zajednicke svesti o efikasnom regulisanju saobracaja u gradu
gospa buba Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 (edited) Poenta je u neverovatnoj cinjenici da svaki vid nameta za koje oni cuju da postoji negde (a kojim se tamo resava neki realan problem) pokusavaju da nam uvale ovde, da bi nam uzeli jos malo para.to. i nishta vishe od toga. i to je deo koji me jedi veoma.ma more lako cemo za taj centar nego sto prelaze preko reke ebem ti nato. i to Edited June 9, 2010 by thermal bug
pt 2.0 Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Mada, iskreno ne vidim nista lose ni da se naplacuje ulazak privatnim vozilima u centralnu gradsku zonu, recimo nekih 200 dinara za pun auto i onda jos po 100 za svako prazno mesto u autu. po italiji je u gomili gradova (koji su doduse turisticke atrakcije) zabranjen ulazak i parkiranje u odredjene zone grada, obelezeno (ne uvek dovoljno jasno, doduse) saobracajnim znacima, sa izuzetkom ljudi koji tamo zive, pa imaju one kartice nalepljene na sofersajbnu.i to funkcionise, kamere snimaju sve, a kazna je bila pre dve godine oko 300 EUR.
gospa buba Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 po italiji je u gomili gradova (koji su doduse turisticke atrakcije) zabranjen ulazak i parkiranje u odredjene zone grada, obelezeno (ne uvek dovoljno jasno, doduse) saobracajnim znacima, sa izuzetkom ljudi koji tamo zive, pa imaju one kartice nalepljene na sofersajbnu.i to funkcionise, kamere snimaju sve, a kazna je bila pre dve godine oko 300 EUR.pa to je logichno u smislu kulturnog nasledja. pola veka izduvnih gasova grdje je upropastilo spomenike nego stotine godina kishe i vetra. i gledanja ^_^
đorđe geprat Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 - Plan je da od plaćanja ulaska u "krug dvojke" budu izuzeti motociklisti i biciklisti, a ovu dažbinu ne bi plaćali ni vozači koji imaju automobile na gas, električnu energiju i hibridna vozila. Privilegiju da ne plaćaju ulaz u centar imali bi i svi oni koji u svojim automobilima prevoze tri ili četiri putnika.voleo bih da gledam kako bi se ovo tehnički, praktično izvelo. zamišljam rampe na svim prilazima "krugu dvojke" sa proverom vrste goriva, prebrojavanja putnika, provere da li je u pitanju stanovnik unutar "kruga", gledanje kroz prste....... a ovo sa biciklistima je vr'
Lezilebovich Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 Verovatno će biti isti princip kao i sa parkiranjem. Moraće da se pošalje sms ili da se kupi neka mesečna karta, a snimaće se tablice ili tako nešto i proveravaće se da li je plaćeno.
Далибор Posted June 10, 2010 Posted June 10, 2010 (edited) To me sve podseca na onu "videla zaba da se konj potkiva..."kada je poceo sistem naplate parkinga i zona u BGu i kada je bilo jasno da ce da "se primi" i donosi profit odmah je gradonacelnik jednog grada u Srbiji (tamo gde rastu zirafe)kupio nekoliko kanti farbe, unajmio par omladinaca :D i iscrtao parking mesta po vecem delu grada. i naravno da je zbog prostora za parkirana vozila veci deo ulica u tom gradu postao jednosmeran. pa je guzva (kako kazu ljudi koje znam da zive tamo. a znam ih dosta :D) u najmanju ruku ista.(da ne budem bezobrazan i prenosim sta ljudi stvarno misle). samo je budzet u plusu.... i to ne maloma sta je ulozeno? skoro nista... nikakve alternative i mogucnosti... nego farba i udri naplatu. kad moze beograd mogu svi.Tako mi se cini i ovo u BG. istina je da je otvoreno nekoliko parkinga u centru (koji su u toku dana prepuni) i da je uradjen parking Pionirski park (sa ogromnim kasnjenjem). pa ta naplata i ima nekog smisla. data je neka alternativa i mogucnost. pa ko hoce neka izvoli da se parkira na nepropisnim mestima iako par metara dalje ima slobodno parking mesto koje se placa (u idealnim uslovima). to sve rasumemali nikako ne razumem da neko ozbiljno misli da U OVAKVIM USLOVIMA naplacuje ulazak vozila u centar grada. razumnije bi bilo da se povremeno uvede par/nepar ili da se skroz zabrani ulaz vozila u nekim intervalima. bitno da ne mora da se placa :Dto jest, zasto bi bilo ko sta platio a nije mu omogucena alternativa? svako ko kaze da je ovakav GSP alternativa je ili gradski sluzbenik, ili se ne vozi tim prevozom ili laze. oko uslova u busevima necu sada .. bitniji je red voznje koji se ne postuje i guzve u spicu kada treba propustiti nekoliko autobusa da bi se uslo. a ko radi mora u spicu i da ide na posao i da se vraca. pa mora 2 puta(ako ne preseda) na dan to da prezivljava.. i leti i zimi... verujem da ce takvi koji to probaju posle auta da ne bi placali ulaz u grad da se vrate autu i placanju tog haraca :Dtakodje ako neko zivi u jednom delu grada a radi u drugom ,velika je verovatnoca da MORA da prodje kroz centar grada da bi stigao na odrediste. samo da prodje. a i to ce mu biti naplaceno. a o metrou, mostovima i ostalom je za sada glupo pricati,,poenta, mislim da je sramota da se ozbiljno razmislja o placanju ulaska u centar bez mnogih promena u saobracaju i infrakstrukturi Edited June 10, 2010 by Далибор М.
Recommended Posts