pacey defender Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) Uklanjaju se bolesna stabla koja su izgubila biološku i dekorativnu vrednost, a projekat rekonstrukcije i obnove zelenila izvešće se u četiri faze. U prvoj fazi radova biće isečena četiri stabla, a posadiće se 14 novih (sedam platana i sedam dekorativnih kruški). Ove godine, biće završene tri faze zamene, a planirano je uklanjanje ukupno 23 i sadnja nova 52 stabla. Nove sadnice predstavljaju visoko kvalitetne reprezentativne vrste koje se uklapaju u parkovsku kompoziciju. Kombinovanjem više vrsta stabala niskih i srednjih lišćara u nizu, naglasiće se geometrija parka, sa naglašenim centralnim podužnim prolazom i parterima u njenoj osi. Danas u parku postoji određeni broj stabala koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti, čime su narušeni funkcionalni i estetski zahtevi koje jedan centralni gradski park i zaštićeno prirodno dobro treba da poseduje. Svi planirani radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda. Studentski park je zaštićeno prirodno dobro? Edited March 10, 2015 by pacey defender
pacey defender Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) Mi smo zemlja Trećeg sveta, Lepo napisan post, ali polazište je netačno tako da sve što si napisao nema željenu jačinu. Srbija, zemlja trećeg sveta. Svašta. edit: vidim da kasnim. neka ostane komentar. Edited March 10, 2015 by pacey defender
Tihajeza Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Lepo napisan post, ali polazište je netačno tako da sve što si napisao nema željenu jačinu. Srbija, zemlja trećeg sveta. Svašta. sve, baš sve ide u tom smeru. da li malo bolesno dete umire ako mu roditelji ne skupe pare za operaciju? kada zatražiš pomoć suda, da li presudu dobiješ u razumnom roku i bude li ona uvek fer? da li kriminalci plaćaju porez? da li se neki ljudi smrzavaju i gladuju? pa ovde su ljudi skupljali odeću i hranu za porodicu koja je gladovala. imaš li ideju koliko je takvih porodica? koliko je dece poginulo samo u prošloj godini jer su spavali uz peć bubnjaru ili sveću?
pacey defender Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) sve, baš sve ide u tom smeru. da li malo bolesno dete umire ako mu roditelji ne skupe pare za operaciju? kada zatražiš pomoć suda, da li presudu dobiješ u razumnom roku i bude li ona uvek fer? da li kriminalci plaćaju porez? da li se neki ljudi smrzavaju i gladuju? pa ovde su ljudi skupljali odeću i hranu za porodicu koja je gladovala. imaš li ideju koliko je takvih porodica? koliko je dece poginulo samo u prošloj godini jer su spavali uz peć bubnjaru ili sveću? to što mi opravdano želimo da živimo bolje i što znamo da zaslužujemo bolje, ne znači da idemo u smeru čada, malavija ili afganistana. tamo se drastično teže živi. Edited March 10, 2015 by pacey defender
Utvara Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 to što mi opravdano želimo da živimo bolje i što znamo da zaslužujemo bolje, ne znači da idemo u smeru čada, malavija ili afganistana. tamo se drastično teže živi. That's like, your opinion man. Socionekonomska perspektiva naše države je neizvesna, a dna nema. Može bolje, ali može i gore a svi pokazatelji daju utisak da idemo ka dnu, a ne ka vrhu. Da uzmem primer - Argentina je danas siromašnija nego što je nekada bila. Države Afrike su masovno nazadovale. Možda ne Čad, Malavi i Avganistan, ali tu su: Egipat, Tunis, Gvatemala, Honduras, Bolivija, Ukrajina, Belorusija, Šri Lanka...
ljakse Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 da li malo bolesno dete umire ako mu roditelji ne skupe pare za operaciju? kada zatražiš pomoć suda, da li presudu dobiješ u razumnom roku i bude li ona uvek fer? da li kriminalci plaćaju porez? da li se neki ljudi smrzavaju i gladuju? pa ovde su ljudi skupljali odeću i hranu za porodicu koja je gladovala. imaš li ideju koliko je takvih porodica? koliko je dece poginulo samo u prošloj godini jer su spavali uz peć bubnjaru ili sveću? Veći deo ovoga imaš i po bum naseljima/favelama/votevr u zemljama koje važe za razvijene ili relativno razvijene, a imaju velika socijalna raslojavanja. Mašite sa definicijom trećeg sveta.
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Ne insistiram na terminu, daleko bilo, ono što sam napisao o pravcu razvoja ovog grada, po mom mišljenju, stoji i ako se izbaci pojam Trećeg sveta.
MancMellow Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 eh, font... ovu vlast će jednom rušiti neka nemoguća koalicija
Pontijak Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) Preneću svoj post sa jednog drugog foruma. U ovom postu sam sažeo to iskustvo koje menja, pa ga ne bih sada redigovao jer i dalje nosim isto sećanje. auh. odlican tekst. odlican. podsetio me na tri decenije zivota na dorcolu kada mi je kraj koji opisujes bio svakodnevan jer sam tuda prolazio prilikom povratka kuci. godinama sam se trudio da organizujem sebi bekstvo iz propalog grada i uspeo sam pre tri i po godine. i tako sada gledam kako stetocine udarnicki zagovnjavaju i novi i stari beograd, jer kao sto rece gospa buba, ne mrze oni samo novi beograd, oni mrze sve. a povodom tog espapa na trotoarima, svakog jutra kroz prozor vidim kako se pale improvizovane vatre i gomila ljudi tumara tamo-amo po prasnjavom placu na kojem je bio veci deo romskog geta kod tramvajskog depoa u nbg, tu je neka vrsta veleprodaje sve one starezi koja zavrsi ili na trotoarima kod nbg zeleznicke stanice ili tamo kod bajlonija. daleko je a u sustini jako blizu taj plac koji gledam a nemam zivaca da izadjem tako rano i odem i vidim na sta to lici. sve u svemu, grad je postao zaista celina bez obzira na reke, celina propadanja, raspadanja i sve ociglednije trulezi uprkos mnogim restauriranim fasadama u starom gradu i blistavim staklenim fasadama u novom gradu Mislim da je ideja da se dopusti grupisanje klošara baš na toj lokaciji koja je ipak malo izvan onoga što se percipira kao elitna zona. To sa beskućnicima i klošarima je kao reka, možeš samo da je usmeravaš. isto i ja mislim, maltene beskucnici takvi kakvi su sa svojim navikama su neka vrsta potmule opomene gradjanima da paze sta rade, da placaju redovno poreze i komunalije i validiraju se busplusem, da se ne bune na radnim mestima cak i kada im se drasticno krse prava po zakonu o radu jer ocas posla se iz statusa gradjanina moze preci u status beskucnika, prvo otkaz, pa iskljucivanje struje pa privatni izvrsitelji koji plene stvari sve do plenidbe stana kada se racuni sa zelenaskim kamatama i jos zelenaskijim kamatama na kamate nakarikaju do recimo trecine vrednosti stana i eto onda coveka na ulici medju beskucnicima a ovo za studentski park, koja je to pizma coveculjaka, najlindravijih malogradjana, mislim da im je godinama smetalo sto se uvece i nocu tu okuplja omladina koja se druzi, pije ili pusi ilegalne travuljine, to je trn u oba oka coveculjcima koji su se eto tako rodili, kao lindrave spodobe koje su ironijom istorije postali neki faktor makar na gradskom nivou Edited March 10, 2015 by Pontijak
Dagmar Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Pa sve zavisi sta podrazumevamo pod zemljnom treceg sveta. Ako je verovati vikipediji nominalni GDP per capita nam je manji nego kineski (wtf?) ali i dalje znatno veci nego indijski. Dosta je manji i od brazilskog koga ovde racunaju u zemlju treceg sveta, ali preterano je to imo. Jedino sto su Kina, Indija, Brazil... zemlje u razvoju, a mi smo zemlja u propadanju. Meni je malo sokantno u smislu eye-opening bilo kad je May pisala o Indiji, o onom nekom Indijcu koji ih je 15 min vozio riksom za samo 150 dinara. Moja plata u Srbiji, nakon sto sam zavrsila fakultet i zaposlila se u struci bila je nekih 24 hiljade dinara, u danasnjim parama to je 36 hiljada dinara, iliti 200 sadasnjih dinara na sat. Ako taj Indijac uspe da dnevno obavi 8 takvih 15tominutnih voznji po istoj tarifi, onda on nista slabije ne zaradjuje od mene tad sa mojim poslom u struci nakon fakulteta u Srbiji (jos sta on moze da kupi sa tim u Indiji, a sta ja u BGu, al opet ja nisam bila Indijac jer sam imala stan kod roditelja, i materijalnu pomoc sa njihove strane umesto da sa tim parama a bez nasledjene kuce smisljam kako da nahranim petoro dece). To negde opisuje i Srbiju, jos nas amortizuje nasledstvo u vidu zidova, infrastrukture i organizacije skolstva, zdravstva iz nekih drugih vremena i naslanjanja na porodicu, ali sami trenutno ne proizvodimo dovoljno da odrzimo svoj sopstveni standard ovakav kakav je, tj tako ja to vidim.
Geo Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) auh. odlican tekst. odlican. podsetio me na tri decenije zivota na dorcolu kada mi je kraj koji opisujes bio svakodnevan jer sam tuda prolazio prilikom povratka kuci. godinama sam se trudio da organizujem sebi bekstvo iz propalog grada i uspeo sam pre tri i po godine. i tako sada gledam kako stetocine udarnicki zagovnjavaju i novi i stari beograd, jer kao sto rece gospa buba, ne mrze oni samo novi beograd, oni mrze sve. Do pre 10-12 godina , nije bilo tog nesrecnog sveta na predmetnom potezu , cak ni za vreme devedestih i najvece bede ... Problem je opstina resila u jednom trenutku(posle brojnih peticija gradjana) , tako sto je uvela dezurnog sanitarnog inspektora(od jutra do mraka) na najkriticnojoj tacki(kod Visnjica mini marketa) ali to je trajalo samo nekih 6-12 meseci, odnosno do formiranja kretenske gradske komunalne policije ... Edited March 10, 2015 by Geo
katamaran Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 https://www.google.com/maps/@44.814298,20.469502,3a,22.5y,269.73h,84.18t/data=!3m4!1e1!3m2!1sXeFk3nnVW0cdZbm1ZpOyQg!2e0
Geo Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 ^Voleo bih da jednog dana zivim oko te raskrsnice (posebno u nekom lepom stancicu u Milutina Bojica) ...
Recommended Posts