gospa buba Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 shta su stabla koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti? osim shto je jasno da su za sechu, shto im ochigledno nije nikakav problem. ima lep bonsai da se zasadi, pamet da ti stane. moram da priznam da, uzled sistematskog kaspaljenja novog beograda, bez ikakve ideje i svrhe, dozivim ponekad i jedno malo bolesno zadovoljstvo kad iskasape preko reke, pa josh imaju i struchno objashnjenje. dakle, ne mrze oni samo novi beograd, oni mrze sve
Arkadija Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Moja želja da šetam Beogradom, ionako izuzetno mala, počinje da teži nuli. +1 Mislim da Beograd nije bio ovako prljav( a nikada nije mogao da se podiči čistoćom) još od prve polovine 90-ih. Bila sam u Knez Mihajlovoj pre neki dan prvi put od Nove godine i onih jezivih tezgi, ceo ambijent te" kao reprezentativne centralne ulice" izgleda kao oronuli prosjak koji kopa po kontejneru.
hazard Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 shta su stabla koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti? osim shto je jasno da su za sechu, shto im ochigledno nije nikakav problem. ima lep bonsai da se zasadi, pamet da ti stane. moram da priznam da, uzled sistematskog kaspaljenja novog beograda, bez ikakve ideje i svrhe, dozivim ponekad i jedno malo bolesno zadovoljstvo kad iskasape preko reke, pa josh imaju i struchno objashnjenje. dakle, ne mrze oni samo novi beograd, oni mrze sve Sta ce vama na NBG bilo sta osim betona? A nama s ove strane samo kaldrma i to je to. S one strane moderno, s ove tradicionalno. Kome je do drveta nek ide na selo. Beton, beton, samo beton, beton djeci treba...jer iz trave nonsalantno, ljuta zmija vreba
Hella Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 +1 Mislim da Beograd nije bio ovako prljav( a nikada nije mogao da se podiči čistoćom) još od prve polovine 90-ih. Bila sam u Knez Mihajlovoj pre neki dan prvi put od Nove godine i onih jezivih tezgi, ceo ambijent te" kao reprezentativne centralne ulice" izgleda kao oronuli prosjak koji kopa po kontejneru. eto a kad ja primetim isto onda toni i bošoku u fazonu marš odavde šabane
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) +1 Mislim da Beograd nije bio ovako prljav( a nikada nije mogao da se podiči čistoćom) još od prve polovine 90-ih. Bila sam u Knez Mihajlovoj pre neki dan prvi put od Nove godine i onih jezivih tezgi, ceo ambijent te" kao reprezentativne centralne ulice" izgleda kao oronuli prosjak koji kopa po kontejneru. Isto razmišljamo. Kad već pričamo, mogao bih i da dodatno artikulišem svoje mišljenje, koristeći poređenje sa jednom drugom metropolom. Centar Beograda - umire. Saobraćajno, infrastrukturno, demografski. Postao je bagatelan. Moj poznanik se par meseci šalta po centru grada, traži najbolje mesto za tatu salon. Nema puno para, ali ga to ne sprečava da odlazi u jedan, pa u drugi prostor u najstrožem centru, sa minimalnim ulaganjem, šeta se čovek, jeftino je pa mu se može. Zgrade propadaju i spolja i iznutra, i neće ih niko srediti, ne ove decenije, ne sledeće, možda ni one tamo. Ne postoji novac za tako nešto. Trotoari propadaju, rupe su sve dublje. Prljavo je, brate. Nema mesta da se grade savremeni sadržaji, a stari objekti ne mogu da pruže savremenom biznisu ono što mu treba. Odlazak na poslovni sastanak u centar grada podrazumeva prethodno nalaženje parking mesta, ili lutanje od 45 minuta. Samo onaj ko mora ide u centar grada da posluje. Postoji samo jedan način da se ovo zaista reši: da u Beograd uđe veliki novac, da privredni ambijent postane takav da se centar grada istinski oplemeni, da se stare zgrade pretvore u butik hotele, da se otvore mali kulturni centri, da centar postane kul i da generiše kulturni autput koji se danas očekuje od takvih gradskih zona. Procenite sami koliko je ovo moguće. A postoji i još jedna stvar koja se može uraditi, koja nije urbanističko rešenje, ali jeste, da kažemo, organsko. Uradite ono što je uradio Kairo sa svojim planiranim, "francuskim" jezgrom. Kairo, to, doduše, nije planirao, ali nije ni ometao. Prepustite centar stihiji. Ne dirajte ulične prodavce. Pretvorite centar u neksus neformalne ekonomije. Smanjite namete. Dozvolite mu da počne da buja od života. Mi smo zemlja Trećeg sveta, a Treći svet ima svoje urbanističke zakone koji ne zavise od lepih želja urbanih planera koji žele da pretvore Beograd u Celje, Hodmezevašarhelj i slične evropske metropole. Ova vlast tretira centar grada kao turističku atrakciju i poslovno čvorište. On nije ni jedno ni drugo, on je zbirka derutnih zgrada koje, u savremenim uslovima življenja. gube funkciju zbog koje su građene. Dozvolite da sam život odredi koja će im biti nova funkcija, sklonite komunalnu policiju sa ulica ili joj naložite da se brine da se taj novi život odvija mirno i bezbedno. Edited March 10, 2015 by Грешни Василије
gospa buba Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 +200 realno, i ovako smo evropski svinjac u koji ljudi dolaze da shljemaju i jure zenske. samo se palimo da okruzenje za taj dogadjaj mora da bude luksuzno, jer nismo mi bezveze neko <_<
Hella Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Centar Beograda - umire. odlične vesti zmija se u glavu tuče
hazard Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Mi smo zemlja Trećeg sveta, Nismo. Ti si bar dovoljno putovao po Trećem svetu da to znaš. Svakako postoje delovi Srbije koji po svojim karakteristikama ili bar po izgledu jesu Treći svet, postoje i delovi Beograda koji su takvi. Međutim sveukupno, u proseku, mi nismo to. Postoje i u Americi delovi zemlje/gradova koji su Treći svet, pa su oni ipak sveukupno Prvi, a mi smo onaj Drugi.
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) Nismo. Ti si bar dovoljno putovao po Trećem svetu da to znaš. Svakako postoje delovi Srbije koji po svojim karakteristikama ili bar po izgledu jesu Treći svet, postoje i delovi Beograda koji su takvi. Međutim sveukupno, u proseku, mi nismo to. Postoje i u Americi delovi zemlje/gradova koji su Treći svet, pa su oni ipak sveukupno Prvi, a mi smo onaj Drugi. Imam malo drugačiji, katastrofičan pogled na to, naime, verujem da mi još uvek krckamo ostatke nekadašnjeg statusa, i da nam to daje iluziju da spadamo u zemlje u razvoju. Mislim da je došlo takvo vreme da onaj ko je propao, i to najčešće bez svoje krivice, ostaje na dnu i ništa ga više neće podići osim neke deus ex machina intervencije. Naš društveni proizvod, podeljen na broj stanovnika, nije dovoljan za održanje egzistencije, jednostavno - nema za sve, i ima sve manje. Ono čudo kod Bajlonijeve pijace je za mene shape of things to come. P. S. ne moraš polemisati o ovom stavu, ja imam malo ekscentrične, ali dosta izgrađene poglede na neke stvari, prihvati to as is :) Edited March 10, 2015 by Грешни Василије
gospa buba Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Ono čudo kod Bajlonijeve pijace je za mene shape of things to come. koje chudo?
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) Preneću svoj post sa jednog drugog foruma. U ovom postu sam sažeo to iskustvo koje menja, pa ga ne bih sada redigovao jer i dalje nosim isto sećanje. Sticajem nepredviđenih životnih okolnosti odstupio sam od svoje dnevne trase, i video neizreciva čudesa, kao kada H. Dž. Vels u "Vratima u zidu" otkrije divotan svet iza jedne sasvim obične ograde.Reč je o tome da je jedan deo centra Beograda potonuo u srednji vek.Prilaz Bajlonijevoj pijaci poslednjih decenija nije se odlikovao elegancijom. Ni 1993. godine kada je tu bio smešten studio "Ponos radija", a ispred zgrade su osobe iz te medijske kuće, u alkoholnom delirijumu, prizivale nuklearne bombe nad Zagrebom, i nazivale kafanu ispred pijace "svetim srpskim mestom", i potom zapišavale svetinju i posrtale Dušanovom ulicom, niti kasnije. Ali, ovo što se sada tamo dešava je Bokačo, Rable i Čoser.Kada se krene Dušanovom prema pijaci, iz pravca Banije, prvo što upada u oči je gužva. Veća od subotnjih gužvi na pijacama. Ljudi se jagme i roje, zastaju, teško je proći od prodavaca starih lampi, vina iz obijenih podruma, fiksnih telefona, đinđuva, bajatih baterija i zgužvanih čizama sjajnih od imalina. Prodavci galame i reže. Kupci premeću espap, a među njima su napirlitane dorćolske dame u najboljim godinama, lečeni alkoholičari, i nekakvi hipsteri kojima je atmosfera ovde za mrvicu prejaka. Ulazim dublje. Čujem neko gakanje, kao pačije. To nije patka nego žena. Niska bakica, bez ijednog zuba, gače na drugu baku i pokušava da je udari. "Ga, ga, ga". Druga baka se brani pocepanom tašnom i smeje se glasno i kreštavo.Prolazim. Čudna zebnja mi se useljava u kosti. Nisam na svom terenu. Ovo nije moje vreme. Bio sam na seoskim vašarima, veteran sam Guče i Ravne Gore, ali ovo nije to. Visok Rom u velikom belom kaputu, potpuno pijan, grli druga i viče mu na uvo:"Ne razumeju oni nas, niko to ne može da razume, stara garda, razumeš, nema tu više kume", i ljubi kuma u obraze, promašuje, ljubi druga u usta. Iz pozadine se još uvek čuje gakanje starice, sukob još nije završen.Pred sobom vidim prve barake Bajlonijeve pijace. Nameravam da skrenem na skver Mire Trailović (kako mi sad smešno zvuči taj naziv!...), i uputim se u Knez Miletinu, pa u sumornu rupu u kojoj radim.A onda: delirijum. Sve to što sam video usput, ali desetinama puta pojačano. Beskućnici, trezni, pijani, bez udova, bolesni, veseli, ćutljivi, delirični. Svi beskućnici gradskog centra došli su ovde da se greju na suncu. Džeparoši. Jedan mi prilazi, grli me, "Bato, ako mogu da te pitam nešto ali da se ne ljutiš, gde je ovde Kalemegdan". Otržem se, pokazujem mu gde je Kalemegdan, vidim - pored mene još jedan brat lopov, taj je trebalo da mi bunari po torbici. Jedna žena peva. Šta peva, sam Bog zna. Druga se tetura da mokri pored ograde. Tri devojke, u kratkim suknjama, jarko našminkane, slikaju se sa psićem koga su uhvatile. Pas skamiče, istrže se, beži, zalazi u gomilu, ljudi se smeju i dobacuju. Psihički bolesnici mrmljaju sebi u bradu, jedan sedi na pločama i klati se. Sirotinja na mermernim pločama prodaje sirotinju.Alkohola ima svuda. Pivo se ne pije, već žestina, iz bombica.I takav je ceo skver. Klecnuo sam kao Lora Dern u "Parku iz doba jure" kada prvi put vidi dinosaure.Ljudi, ovo je to, ovako ćemo živeti kada se ove zone srednjovekovlja prošire po urbanim centrima. Divlji i slobodni.Ga, ga, ga. Edited March 10, 2015 by Грешни Василије
Arkadija Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) + zilion to se događa kod mene na Slaviji. Cela moja ulica je postala u zadnjih godinu-dve javni WC, đubrište po kojem beskrajne kolone raznoraznih ljudi, maldih, starih, obogaljenih, unesrećenih kopaju po ona TRI kontejnera koja pokrivaju ceo stambeni deo ulice. Scena kojij sam prisustvovala u prošli petak ujutro me je potpuneo porazila. Krenula sam na posao, bilo je oko 7:10 sati, prelazim ulicu i pogledam u pravcu tih kontejnera, tamo stoji čovek, pristojno obučen, čeprka po gomili koja se nakupila tokom noći (glavni izvor đubreta je ona picerija prekoputa Meka) i iz kontejnera vadi bačene pice, ne jednu, ne dve već četiri, malo ih rukom otresa i pakuje pažljivo u već spremnu kesu. računam da će to biti porodična gozba. Zgrada u kojoj živim je zimus trebalo da bude osvojena od strane beskućnika i da hodnik i podrum služe za spavanje. Da je samo spavanje pa da i to dozvoliš. Za ta dva dana su pišali po stepeništu, povraćali svuda, kenjali po spratovima, odvalili poštanske sandučiće i popili neverovatnu količinu alkohola. Razumem ja bedu i siromaštvo, ali fekalije po stambenoj zgradi ne mogu. I sve to nije bilo dovoljno komšijskom šljamu koji se u zgradi naselio (svi vole da žive na Slaviji) da zatvaraju vrata od ulaza ( interfon radi),jer ih mrzi da nose ključ od ulaza!!!!! Edited March 10, 2015 by Arkadija
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Pa da, to su ljudi koji su propali kroz jako oštećene zaštitne mreže i olupali se o beton. Sve ih je više, a tako izgleda ona prava, apsolutna beda, koju uvek prati alkohol i sve ono što on sa sobom nosi.
Lezilebovich Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 mene bude nekako sramota kada bacam djubre, a tu neko čeprka po kontejneru, a to je skoro svaki put :(
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 mene bude nekako sramota kada bacam djubre, a tu neko čeprka po kontejneru, a to je skoro svaki put :( joj, isto...
Recommended Posts