đorđe geprat Posted March 7, 2015 Posted March 7, 2015 mislim da bi trebalo vratiti posao čuvara parka. glede šetanja pasa: ovde kod mene su postavljene table koje pozivaju na nedovođenje pasa na plato oko spomenika knezu milošu. ima smisla jer se tu sadi ćveće i slično, uredno održava.... no, baš kod tih tabli se dovode i puštaju psi. pokušao sam izokola da objasnim ljudima da će neko to da prijavi, da će da dolaze komunalci, da nas sve preslišavaju za čipove, vakcine. ništa. uglavnom šetam stazama, kuje idu zamnom. izbegavam okupljanje na stazi. desetak kučkara sapsima kojisetu oko njih vrzmaju, igraju, reže, pretrčavaju zaista jeste nezgodno za prolaznike. pogotovo ujutro, park izlazi na bitne stanice GSPa. govna ubacujem u kese za zamrzivač :) . najlakše. neki put, noćom, utekne mi koje govance kada kuje odrade posao negde u travi.
prima Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 "Enklave" postoje da bi psi mogli da trckaraju bez lanca. I to je sasvim kako treba. Pas na povodcu moze u bilo koji deo parka, pas bez ne moze. I tako treba da bude. ok ako su ogradjeni delovi za pse veci (iz psece) i humaniji (iz ljudske perspektive, posto u njemu borave i ljudi). ovde su parkovi ili potpuno zabranjeni za pse, nalickani sa sve ogradom i nocnim zakljucavanjem, ili potpuno otvoreni, pa ako i ima znak da se vodi sa povodcem, mahom se ne postuje u manje prometnim krajevima i tamo gde je dobra ekipa. idem za ulicu, ako je pas lepo vaspitan a "gazda" vodi racuna ko ide u susret, nema nikakvih problema. u spaniji su totalni amores perros pa hi uvode i u apoteku!
gospa buba Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 ja ne znam kako ce to kod nas da se reshi da neko za svojim kerom pokupi izlaznu velichinu. a nije bash da je grad prepun nekih neukih, nego ful pristojan svet. to neshto ne ide.
boshoku Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 ja ne znam kako ce to kod nas da se reshi da neko za svojim kerom pokupi izlaznu velichinu. a nije bash da je grad prepun nekih neukih, nego ful pristojan svet. to neshto ne ide. ćuti, još su kod tebe em široke ulice, em imate zelenih površina na svaki korak - ovde, u centru, svako malo ugazim u keriji fekal... ja imam bipsića, al imam i kesu (skoro uvek)
gospa buba Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 (edited) ćuti, još su kod tebe em široke ulice, em imate zelenih površina na svaki korak - ovde, u centru, svako malo ugazim u keriji fekal... ja imam bipsića, al imam i kesu (skoro uvek) pa to ti kazem, to neshto ne ide bash novi beograd se vadi na budzake i shirinu, pa su male shanse da ti ceo komshiluk zatekne ljubimca u procesu proizvodnje, a vlasnika u stanju - zabole me za dogadjaj. ali to ne menja chinjenicu da se ljudi snazno odupiru. a i to ne razumem zashto... bilo je ono nekad, shkartovi su imali 1 kampanju tvoje govno tvoja odgovornost, mada mislim za neshto drugo, ne secam se vishe za shta... ^_^ Edited March 8, 2015 by gospa buba
Кристофер Лумумбо Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 Divčibare. Ništa posebno. ali fino, taman da ostavi utisak a niko da ne pretrpi stetu.
Аврам Гојић Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 ali fino, taman da ostavi utisak a niko da ne pretrpi stetu. a jebiga, sad mi se čini da bi ovo moglo da napravi neku štetu na slabim i starim kućama, imao je taman toliko snage da se malo popiša po siromasima.
Đipalo Junuz Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 Nekad manje rihtera može na odgovarajućem terenu i na malo slabijim objektima da napravi štetu mnogo veću od očekivane, nadam se da sad nije tako... Ima tamo dosta objekata koji su razdrmani još '98.
Lezilebovich Posted March 8, 2015 Posted March 8, 2015 ali fino, taman da ostavi utisak a niko da ne pretrpi stetu.
akibono Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Počelo se u studetskom tj. 'Akademskom parku' sa arbajtom... seče se postojeće drveće, a rade i 4 nove kapije za 'zaključavanje'. Stvarno mi je glupo da ako već teraju tu priču onda nisu napravili/osmislili nekakav ozbiljan ukrasno-edukativni park, u saradnji sa npr. botaničkom baštom ili nekim umetnicima.... da se zasade različite ogledne vrste, postavi par spomenika i tako nešto, pa da zaključavanje i čuvanje ima smisla. Kako ispriča ženska jutros na tv prilogu dobićemo na kraju baš jedan parkić iz Sim Cityja, jer sade dve vrste drveta, ukrasnu krušku i nekakav 'okrugli' platan kojima će kasnije krošnje da se obrezuju 'loptasto'. Nisam siguran ni ovo dupliranje broja stabala kako će da ispadne. Uklanjaju se bolesna stabla koja su izgubila biološku i dekorativnu vrednost, a projekat rekonstrukcije i obnove zelenila izvešće se u četiri faze. U prvoj fazi radova biće isečena četiri stabla, a posadiće se 14 novih (sedam platana i sedam dekorativnih kruški). Ove godine, biće završene tri faze zamene, a planirano je uklanjanje ukupno 23 i sadnja nova 52 stabla. Nove sadnice predstavljaju visoko kvalitetne reprezentativne vrste koje se uklapaju u parkovsku kompoziciju. Kombinovanjem više vrsta stabala niskih i srednjih lišćara u nizu, naglasiće se geometrija parka, sa naglašenim centralnim podužnim prolazom i parterima u njenoj osi. Danas u parku postoji određeni broj stabala koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti, čime su narušeni funkcionalni i estetski zahtevi koje jedan centralni gradski park i zaštićeno prirodno dobro treba da poseduje. Svi planirani radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda.
Аврам Гојић Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 Moja želja da šetam Beogradom, ionako izuzetno mala, počinje da teži nuli.
Lezilebovich Posted March 10, 2015 Posted March 10, 2015 (edited) što ? ne voliš pažljivo odabrano geometrijsko drveće koje naglašava reprezentativnost centralnog gradskog parka ? edit: inače, meni je fascinatno kako je seča 4 stabla proglašena za celu neku fazu radova. Dobro da nisu podelili na dovoženje materijala, raspoređivanje ljudi, sklanjanje lišća i paljenje testere. Tako bi mogli na gradskoj TV da izveste da je u toku 8 faza radova i da radovi napreduju izuzetno. Edited March 10, 2015 by Lezilebovich
Recommended Posts