Ryan Franco Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 sa mikserovog fejsbuk profila: Žandarmerijom na kulturu: Dan posle Dragi prijatelji, Hvala na velikoj podršci, velikom broju lajkova, šerova, komentara. Danas, u ponedeljak, hladne glave i nakon mnogo informacija koje smo dobili tokom vikenda, naš zaključak je sledeći: Mikser house kao meta Žandarmerije nije bio usamljen u subotu, upadali su svuda po Savamali, ili skoro svuda, što je posebna tema za neki drugi tekst. Postoje podobni lokali, koji imaju zaštitu od vlasti i nepodobni, znamo. Pogađate kojoj grupi pripadamo. Zarad istine, saznali smo i da je u pitanju šira akcija policije, dakle ne samo u Savamali, ali da su ove specijalne operacije posebno vidljive u Savamali, kao centru noćnog života grada. Naravno, niko ne razume zašto je to moralo da se radi pod punom ratnom opremom, kao da je Savamala u Donjecku, a ne u Beogradu. Mikser zaista ne razume zašto na mirnom Tango festivalu, u mirnom Mikseru, kulturnoj ustanovi koja nema, niti je ikada imala probleme niti sa nasiljem, niti sa drogom, neko mogao da pošalje policajce u maskirnim uniformama i sa upernim pumparicama. U Mikseru je te večeri bilo dva redara, nikakvo obezbeđenje. Brižnim drugarima koji su nas u komentarima dobromerno štitili od droge, opravdavajući tako upad policije, poručujemo da pogledaju mesečni program Miksera i ukažu gde vide mogućnost da se narko dileri ušunjaju u naše redove. Možda „osmomartovski Mikser kids market“ sa temom „Mama, volim te“, ili koncert grupe „Dječaka“ iz Splita koji su verovatno posebno sumnjivi s obzirom na grad iz koga dolaze. Sledstveno, Mikser će ubuduće MUP-u slati svoje mesečne programe kako bi predupredili dalje sramotne scene poput ove – bilo bi stvarno neumesno da žandari upadnu tokom predstave „Glad“ u kojoj glavnu ulogu igra Mirjana Karanovic, mada bi upad policije na predstavu „Dogvil“ bio savršen koncept interaktivne režije, s obzirom da predstava govori o uticaju devedesetih na opskurnu današnjicu i bedni položaj kulture za mandata nevidljivog Ivana Tasovca. Šalu na stranu, Mikser će se obratiti čelnicima Turističke organizacije Beograda, Srbije i Sekreterijatu za privredu i turizam grada Beograda sa molbom da utiču na MUP da je zaista pogubno da u prvorazrednom turističkom kvartu Beograda šalju specijalne jedinice da plaše i nas i strance koje smo, zajedno sa navedenim organizacijama, teškom mukom doveli u naš grad.Gospodina Sinišu Malog, gradonačelnika Beograda, koga smo, zajedno sa svim Savamalcima, zamolii za sastanak još pre mesec dana u želji da nam objasni u kojoj meri će projekat „Beograd na vodi“ uticati na naš kvart, i dalje čekamo. Imamo svo strpljenje ovog sveta.
InvisibleLight Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 ja ne znam, mekejbe, posto si postavio paralelu situacije s krojcbergom i dzentrifikacijom preslikano na savamalu, jel si citao mozda ovaj tekst koji se bavi tim problemom (savamalom i dzntrifikacijom) malo ozbiljnije, van pomodarskih akcija i reakcija
ultra plasticni Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Meni jednom tamo lerdi ponudio neprskani ds, a pošto sam već bio odlepljen od sličica, mogao je samo on od mene da kupi. Inače, bio je stranac, a njegov ajfon me i dan danas veoma dobro služi. Mikser zaslužuje premetačinu ako ni zbog čega drugog ono zbog očajnog ozvučenja kad je bio Tio Periš kad je pustio Muslimgejz, a hipsteri otvorili usta ovako, gde je nju disko
Ryan Franco Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 ja ne znam, mekejbe, posto si postavio paralelu situacije s krojcbergom i dzentrifikacijom preslikano na savamalu, jel si citao mozda ovaj tekst koji se bavi tim problemom (savamalom i dzntrifikacijom) malo ozbiljnije, van pomodarskih akcija i reakcija nisam. čitao sam saopštenja određenih akivista i individua (da ih sad ne pominjem) i zaključio da tu nema ničeg za mene. ali pročitaću ovaj tekst svakako ako kažeš da vredi.
Ariel Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Odličan tekst, IL, hvala ti na ovome ili što bi rekli mladi au tebra koja kidalica.
MancMellow Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) Tekst je ideološki pamflet. Fair enough. Medjutim, kad se nešto piše sa agendom onda je, da bi bilo kredibilno, potrebno izneti podatke i dokaze. Tekst ni na koji način ne može predstavljati kritiku Miksera. Može predstavljati kritiku prostornog planiranja, procesa privatizacije, nefunkcionisanja sudstva, policije, tužilaštva i opšteg bezakonja. ALI to što neko zakupljuje prostor i pokušava da ga upakuje u neku (nekome) zanimljiviju priču nije nikakav argument ni za šta, osim da ti ljudi tamo nisu dosledni levičari. Kriviti državu i sistem za pljačkašku privatizaciju je skroz ok, Ali kriviti sad sve što u rezultatime te privatizacije, u kojima svi u Srbiji žive, pokušavaju da urade bilo šta je van pameti. Dobro joj je rekao: „Pa što ih nisu zabranili kad su tako povezani? Ja radim sa MIKSER HAUSOM i sa svojim prijateljima, a ove ne poznajem. Ako su oni tako zli, zašto nisu u zatvoru?“, i to je to. to je posao države. And now something completely different. Ko suštinski finansira ove ljude ove ljude - iskrene (u šta ne sumnjam, da naglasim) borce protov kapitalizma - http://www.rosalux.rs/sr/index.php ko finansira njih The Foundation’s budget http://www.rosalux.de/fileadmin/rls_uploads/pdfs/stiftung/Annual_Report_2013.pdf strana 79 The Rosa-Luxemburg-Stiftung is a political foundation affiliated with the Left Party. As is the case with other party-affiliated foundations, the Foundation receives most of its financing from the federal budget. This includes funding from the Ministry of the Interior (BMI), the Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ), the Ministry for Education and Research (BMBF), the Federal Foreign Office (AA), as well as from the Bundestag administration. Foundations only receive funding if they represent a significant and sustained intellectual and political current in society. What this means in practice is decided by the Bundestag. Evidence of the durability of an important political current is provided in practice by a political party’s repeated entry into the Bundestag, particularly in the form of a parliamentary group. The amount of funding the foundation then receives is dependent on the election results from the last four federal elections of the party to which the foundation is affiliated. Following the successful re-entry of the Left Party into the Bundestag as a parliamentary group in 2005, as well as the increased number of votes that the party gained in the national elections in 2009, the annual grants provided by the federal ministries have been adjusted accordingly. The eventual goal was parity with the foundations affiliated with other political parties; this finally occurred in 2011. For the period until 2014, the Foundation will receive 9.5 percent of the total grants provided by federal ministries to political foundations. Compared with 2010, this represents an increase from 30.6 million EUR to 46.5 million EUR in 2013. žao mi je što sam ciničan, takav je posao, ni ja ga ne volim Edited February 9, 2015 by MancMellow
pacey defender Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 a dobro, nemci inače imaju tu foru da se iz budžeta finansiraju stanački štiftunzi. mislim da sam na račun svih osim roze luksemburg dobro ručavao i nešto pametno naučio, danke dojčland.
Ryan Franco Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) Okej, ja neću biti ciničan, ovo je za sada jedan od boljih tekstova na temu džentrifikacije sa srpskim specifikumom. U tom smislu, pozdravljam pominjanje Jugoleka i Metalservisa. S tim što ovde nije reč o džentrifikaciji nego o pljačkaškoj privatizaciji. Drugi deo teksta koji se odnosi na džentrfikaciju tj. na "ekspertski" sloj je koliko problematičan (ne možeš prozivati ljude što nisu dovoljno levi) toliko i na mestu. Utoliko što ta ekspertska elita koju proziva nije nikakva elita niti bilo kakav arhitekta koncepta proterivanja radničke klase već samo izvršna snaga koja bi možda mogla (a ne mora) da ima malo više svesti o tranziciji u Srbiji. Da probam da pojasnim: Skrivajući svoju ulogu pod sloganom „javni interes“, onvaj sloj je slep za političko-ideološke structure koje stvara i u kojima radi, za svoj zajednički interes, pa čak i za svoje funkcionisanje kao sloja društva i svoju međuzavisnost, budući da misle o sebi kao o nezavisnim pojedincima. Dakle ovaj sloj je težak za objediniti u jedan sloj ali ajde da prihvatimo. Slep je za ideološko-političke strulkture, tačno, i to je slučaj sa svim umetničko-dizajenrskim revitalizacijama gradkih kvartova danas. Slep je za svoj zajednički interes - errrm. Imajući u vidu njihov autoritet, ekonomsku moć i politički uticaj, daleko su od slobodnih profesionalaca kakvim se predstavljaju. Autoritet, moć i uticaj ne postoje tako da je pogrešio u startu što ih je prozvao za odgovornost. Sem ako ih nije samo prozvao za mimikriju. Na šta ima pravo koliko i oni da nastave da se foliraju. Ali hvala na linku, nije da nije poučno pročitati neke stvari iako ne verujem da bih sa autorom inače mogao da se razumem. Edited February 9, 2015 by McCabe
MancMellow Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) To je sve super. Ovo je dosledno ideološki tekst i kao takav je, normalno, bolji od gomile gluposti o hipsterima seronjama koji izigravaju neko ludilo. Ali što se mene tiče, nikakva veza sa kriminalom nije dokazana, osim one koji skoro svaki gradjanin ove zemlje ima. A to što ih prozivaju za, kako da kažem, manjak "klasne svesti", to je ideološka optužba - nije ok zato što je izgrađeno na nečemu gde su, realno, stradali ljudi u pljačkaškoj privatizaciji. Mislim, cela Srbija nije ok i nije ni najmanje cool u tom smislu, ali...to nije pitanje ni za MIKSER ni za Savamalu, nego mnoogo krupnije, to je pitanje za političko organizovanje. Koje, realno, s tim ciljem ne postoji u bilo kom smislenom broju i snazi te se, valjda, očekuje od Miksera da ga kreira ili, skoro nepostojećeg, prati, ne znam. Meni to van pameti. Edited February 9, 2015 by MancMellow
MancMellow Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 (edited) a dobro, nemci inače imaju tu foru da se iz budžeta finansiraju stanački štiftunzi. mislim da sam na račun svih osim roze luksemburg dobro ručavao i nešto pametno naučio, danke dojčland. sve ok, to svi rade, samo je bitno imati u vidu, ne kad se radi o ovom tekstu, nego generalno, ovo: Foundations only receive funding if they represent a significant and sustained intellectual and political current in society. What this means in practice is decided by the Bundestag. kao i to da su, recimo, jedine ispostave u evropi - varsava, moskva, beograd, brisel, atina i istanbul. Da budem jasan, ovo već uopšte ne pominjem u kontekstu ovog teksta. to sa ovim ljudima što su pisali nema nikakve veze, ovo samo tebi riplajiram :D Edited February 9, 2015 by MancMellow
Ryan Franco Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 To je sve super. Ovo je dosledno ideološki tekst i kao takav je, normalno, bolji od gomile gluposti o hipsterima seronjama koji izigravaju neko ludilo. Ali što se mene tiče, nikakva veza sa kriminalom nije dokazana, osim one koji skoro svaki gradjanin ove zemlje ima. A to što ih prozivaju za, kako da kažem, manjak "klasne svesti", to je ideološka optužba - nije ok zato što je izgrađeno na nečemu gde su, realno, stradali ljudi u pljačkaškoj privatizaciji. Mislim, cela Srbija nije ok i nije ni najmanje cool u tom smislu, ali...to nije pitanje ni za MIKSER ni za Savamalu, nego mnoogo krupnije, to je pitanje za političko organizovanje. Koje, realno, s tim ciljem ne postoji u bilo kom smislenom broju i snazi te se, valjda, očekuje od Miksera da ga kreira ili, skoro nepostojećeg, prati, ne znam. Meni to van pameti. Otprilike tako nešto sam hteo da kažem samo mekše. :)
Ariel Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 ALI to što neko zakupljuje prostor i pokušava da ga upakuje u neku (nekome) zanimljiviju priču nije nikakav argument ni za šta, osim da ti ljudi tamo nisu dosledni levičari. Ja bih rekao da je to i poenta teksta, na određeni način ukazati na licemerje progresivnosti kojom se samokiti ekipa iz Miksera, a znam tu ekipu donekle imaju oni taj gas o sebi. Kao takav, može biti i kritika Miksera, odnosno ideološkog prostora koji je uzeo na sebe da zastupa. Lepo si ti rekao, ideološki pamflet, ali ubitačno tačan. A ovaj arhitekta im uopšte nije "lepo rekao", brate "ako su tako zli, zašto nisu u zatvoru" je fini način da kažeš nekome "odjebi, neću da pričam o tome" jer alternativa da taj čovek stvarno razmišlja u tim okvirima je suviše zastrašujuća. S druge strane, ovaj tvoj cinizam oko ukazivanja na izvore finansiranja boraca protiv kapitalizma od strane, u konačnici, Bundestaga, jeste opravdan u smislu "šta kenjate tako svet funkcioniše, svi smo licemeri samo je pitanje dokle grebeš" ali ipak postoji fundamentalna razlika - Lalići i ekipa bore svoju prosvetiteljsko-džentrifikatorsku-kreativnoklasnu borbu sa ciljem sticanja materijalnog profita, kapitala (ajde da budem blagonaklon pa da kažem - između ostalog) dok Učitelj neznalica i kru rade to što rade prevashodno sa ideološkim ciljem (hajde sad da krenemo priču o tome kako je to isto profitiranje, samo u kontekstu društvenog kapitala) što im, makar iz moje perspektive i u ovom kontekstu, daje ausvajs na kome piše "zaluđenik-lajsna, pustiti". S treće strane, Mekejb ne bi znao kako govore mladi ni da ga mladi ujedu za bulju lololo
MancMellow Posted February 9, 2015 Posted February 9, 2015 Ja bih rekao da je to i poenta teksta, na određeni način ukazati na licemerje progresivnosti kojom se samokiti ekipa iz Miksera, a znam tu ekipu donekle imaju oni taj gas o sebi. Kao takav, može biti i kritika Miksera, odnosno ideološkog prostora koji je uzeo na sebe da zastupa. Lepo si ti rekao, ideološki pamflet, ali ubitačno tačan. A ovaj arhitekta im uopšte nije "lepo rekao", brate "ako su tako zli, zašto nisu u zatvoru" je fini način da kažeš nekome "odjebi, neću da pričam o tome" jer alternativa da taj čovek stvarno razmišlja u tim okvirima je suviše zastrašujuća. S druge strane, ovaj tvoj cinizam oko ukazivanja na izvore finansiranja boraca protiv kapitalizma od strane, u konačnici, Bundestaga, jeste opravdan u smislu "šta kenjate tako svet funkcioniše, svi smo licemeri samo je pitanje dokle grebeš" ali ipak postoji fundamentalna razlika - Lalići i ekipa bore svoju prosvetiteljsko-džentrifikatorsku-kreativnoklasnu borbu sa ciljem sticanja materijalnog profita, kapitala (ajde da budem blagonaklon pa da kažem - između ostalog) dok Učitelj neznalica i kru rade to što rade prevashodno sa ideološkim ciljem (hajde sad da krenemo priču o tome kako je to isto profitiranje, samo u kontekstu društvenog kapitala) što im, makar iz moje perspektive i u ovom kontekstu, daje ausvajs na kome piše "zaluđenik-lajsna, pustiti". S treće strane, Mekejb ne bi znao kako govore mladi ni da ga mladi ujedu za bulju lololo bold 1 - samo ideološki zastrašujuća.jer ako bi rekao - moralno zastrašujuća...ne slažem se, odnosno slažem se da je cela zemlja morally bankrupt jer se gradi na teškoj pljački 90-tih, pa i posle, naravno, ali to opet ne govori ništa o Mikseru ili Savamali posebno (štagod to bilo). I naravno da je to fin način da kažeš da nećeš da pričaš o tome, jer ti javno ni ne smeš da kažeš da je neko imenom i prezimenom kriminalac, jer bez problema može da te tuži, a sudovi u srbiji...to znamo, i TO je ono što je pravi problem. bold 2 - pravo licemerje bi bilo kad bio oni to sve pravili pod pričom neke borbe za radnička prava, a onda sticali profit iz nečega što je stečeno na kršenju radničkih prava. Ali "zakupac"...ne znači ništa. Pri tom, moram da kažem da ne znam, zaista, šta je "kreativnoklasno", džentrifikacija defitivno nije ono što rade, pa makar i sami mislili da to rade, to ne znam, jer to što oni rade - nije džentrifikacija. Prosvetiteljsko...jbg, svako mora da pravi hajp oko onoga što radi. Da smisli neku priču, da proba nekom da je proda,, u kapitalizmu, a u kapitalizmu živimo, itd. Gde je sticanje profita iz neke delatnostii krajnje normalno. Mislim da je masa ljudi umislila gomilu stvari. I mislim da je ovo bavljenje "Savamalom" prevazišlo i najluđe iole realne okvire značaja stvari. Znaš šta ja očekujem od prave far-left u uslovima 1 kroni kapitalizma - da ide u fabričke krugove i da objašnjava ljudima stvari. U uslovima kroni kapitalizma, ja bih to čak i pozdravio.
Recommended Posts