glibav Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Trecina ljudi vec izlazi na Autokomandi, a plan je da pored te glavne na NB bude i valjda 6 manjih gde ce ljudi moci izlaziti.
pbg12345 Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 pa ne idu svi autobusi za nis/kragujevac :D mada mi se svidja ideja sa jednom, dve (po pravcu) manjom stanicom na tim znacajnim ulazima/izlazima iz grada
Muwan Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 ovo je totalno iracionalno. Grad velicine Beograda da ima dve železničke stanice, gde će svi koji dolaze sa juga i kojima je poslednja stanica Beograd (verovatno većina) u slučaju presedanja morati da uzimaju taksi ili da idu gradskim prevozom. Tu ničeg racionalnog nema. Osim, kao što rekoh, ako ne misliš da smo mi racionalniji od skoro svih ostalih. U tom slučaju - jbg, ne znam šta da ti kažem. Da ne ispadne da imam nešto protiv NBG-a, nek bude glavna železnička gde je sad NBG stanica i tu takođe i autobuska i sve super. Ali, neee Mislim da previše mračite. Jedina konekcija sa trenutnom lokacijom BAS koja će realno nedostajati kada se pređe na Novi Beograd je Zeleni venac (koji čak i sada nije baš prava konekcija jer putnici treba prvo da dušu ispuste dok se popnu uz Kameničku). U Novom Beogradu će takođe autobuska i železnička stanica biti jedna pored druge i nema nikakve veze što ta železnička stanica neće biti glavna. Svi bitni vozovi će se zaustavljati na noj + BG voz (koji je trenutno odsečen i od železničke i od autobuske stanice) + Most na Adi + autobuske i tramvajske konekcije. Projekat autobuske stanice u Novom Beogradu nije osmišljen tako da to bude jedina promena a sve drugo ostane isto već u paketu sa tim ide ozbiljna rekonstrukcija ŽS Novi Beograd i kakvo-takvo stavljanje Prokopa u funkciju.
glibav Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 pa ne idu svi autobusi za nis/kragujevac :D mada mi se svidja ideja sa jednom, dve (po pravcu) manjom stanicom na tim znacajnim ulazima/izlazima iz grada Tih planiranih 6 manjih treba da bude na znacajnijim ulazima/izlazima iz grada. Ako su mene lagali lazem i ja vas.
Utvara Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Ranije je postojao sasvim racionalan plan da se i železnička i autobuska izmeste na Prokop. Železnička bi bila dole, a autobuska bi polazila sa gornjih spratova stanice. Tako je po planu iz 80-neke. Kao što vidimo, od toga se odustalo jer nemaju pare da opreme autobusku stanicu na toj lokaciji. Nemaju ni za železničku ali će da je stave u funkciju sa minimumom mogućnosti. I otuda ova kretenska ideja da se busevi izmeste na NBGD. Kao, tu ima prostora, jeftina je izgradnja, napravićemo parking i 1 pomoćnu kućicu montažnu i teraj.
nera Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Projekat autobuske stanice u Novom Beogradu nije osmišljen tako da to bude jedina promena a sve drugo ostane isto već u paketu sa tim ide ozbiljna rekonstrukcija ŽS Novi Beograd i kakvo-takvo stavljanje Prokopa u funkciju. Koji bi bio realan rok da se sve ovo osposobi u Beogradu ovakav kakav je i sa "strucnjacima" koji to treba da izvedu? Ja cu nastaviti da mracim a ako me kojim slucajem zeznu pa izvedu sve kako treba izvinucu se ovde...
Muwan Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Pa, vrlo je verovatno da će se čitava stvar pretvoriti u još jednu neoradikalsku megakatastrofu. Koliko vidim, ideja je da se Lastina stanica po hitnom postupku izmesti do kraja ove godine i to na privremenu lokaciju a ako nas Srbija nečemu uči onda nas uči da sva privremena rešenja na kraju postaju trajna. Dve železničke stanice mogu da srede jedino ako povuku neke kredite kako treba, gde nas Srbija opet uči da nema težeg zadatka u životu nego povući odobren kredit za nešto. Novu BAS možda i mogu sami da izguraju ako bi na čelu projekta bili iole normalni ljudi a ne provereni imbecili gde nas Srbija opet uči...
Bane5 Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 (edited) Zeleznicka stanica Novi Beograd trenutno lici na postapokalipticnu gradjevinu sa sve ispucalim asfaltom i betonom, bez bilo kakve citave i uredjene infrastrukture, gde putnici cekaju voz na stepenistu kojim se penje na stanicni prostor kad pada kisa i gde se karte kupuju u kontejneru ispod stanice. Sama ona vapi za solidnim ulaganjem ako neko uopste racuna na nju kao na neku od glavnih/pomocnih/bilo kakvih tacaka za dolazak i polazak vozova, a sumnjam da neko sa racuna sa tim. Edited February 2, 2015 by Bane5
bigvlada Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Ovde dve teme su sagledane do u sitna crevca tokom višegodišnjih rasprava. Nema se više šta dodati. bus: http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=17&t=1721 voz: http://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=17&t=76
J-♣ Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Ideja o izmeštanju autobuske stanice na NBG je stara ~30 godina. Krajem februara 2014 raspisan je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa u bloku 42 u Novom Beogradu. Investitor konkursa je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, objava rezultata konkursa prema planu je bila u junu 2014.Most preko Ade zajedno sa prilaznim saobraćajnicama na NBG strani je bio projektovan tako da bude kompatibilan sa budućom bus-želj. stanicom u bloku 42. U sredini mosta je rezervisan prostor za šinski saobraćaj (tramvaj ili laki šinski metro). Krajem 2013 završeni su betonski radovi "spuštanja" središne saobraćajnice rezervisane za šinski prevoz, zajedno sa platoom stajališta i prilazima pešaka. Blok 42 opasuju 4 saobraćajnice sa po minimum 4 saobraćajne trake po kojima se i sada kreću autobusi GSP redovnih linija. Idealna lokacija za stanicu vangradskih autobusa i putničkih vozova.Problem je što ceo projekat praktično guraju naprednjaci, talenti za fijasko ili večna privremena rešenja.
nera Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Beowl, pa u svemu tome i jeste problem... ja bih licno volela da se ceo taj plan ostvari jer bi sve ukupno imalo smisla... ljudi (kao i ja) mrace jer su poprilicno sigurni da ce se ceo projekat pretvoriti u apsolutnu katastrofu po korisnike. Kao i obicno, utisak mi je da ce izgurati da se ukloni sve sto stoji na putu beogradu pod vodom, tj. resili su da rasciste zemljiste koje se moze skupo prodati, pa ko god bude hteo da kupi i gradi. Ne vide oni dalje od toga nazalost
Takeshi Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 sadasnja zeleznicka i autobuska su ubedljivo najruzniji deo grada, plus su u delu sa nikakvom vezom prema drugim krajevima. jedino ako neko zeli peske do centra. problem sa izmestanjima je sto ne moze da bude na pola. nova stanica mora da bude potpuno funkcionalna, sa pratecom infrastrukturom...a to moze da potraje. do tada ce se stare raspadati jer ce zbog izmestanja ulaganja biti minimalna.
Pontijak Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Beowl, pa u svemu tome i jeste problem... ja bih licno volela da se ceo taj plan ostvari jer bi sve ukupno imalo smisla... ljudi (kao i ja) mrace jer su poprilicno sigurni da ce se ceo projekat pretvoriti u apsolutnu katastrofu po korisnike. Kao i obicno, utisak mi je da ce izgurati da se ukloni sve sto stoji na putu beogradu pod vodom, tj. resili su da rasciste zemljiste koje se moze skupo prodati, pa ko god bude hteo da kupi i gradi. Ne vide oni dalje od toga nazalost +1 sa amandmanom: sve ce se to pretvoriti u apsolutnu katastrofu i za stanovnike blokova 23, 24 i 67. ali ko jos pa i brine o stanovnicima, da vidimo i mi malo kako je nesrecnicima u centru oko sadasnjih stanica sa svim onim hororom subkultura koje obitavaju oko stanica, parkingom za medjugradske buseve itd. uostalom, zasto ne sjebati i novi beograd kada je vec staaaari beograd nepovratno sjeban
nera Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 sadasnja zeleznicka i autobuska su ubedljivo najruzniji deo grada, plus su u delu sa nikakvom vezom prema drugim krajevima. jedino ako neko zeli peske do centra. problem sa izmestanjima je sto ne moze da bude na pola. nova stanica mora da bude potpuno funkcionalna, sa pratecom infrastrukturom...a to moze da potraje. do tada ce se stare raspadati jer ce zbog izmestanja ulaganja biti minimalna. Mene brine to sto imam utisak, sto rece beowl, da ce na brzaka prebaciti i zeleznicku i autobusku na tzv. privremene lokacije, kako bi oslobodili savamalu za dzentrifikovanje, a da ce privremene stanice ostati takve zauvek.
Frile Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 Negde na beobuild forumu su kritikovali (ne)povezanost železničke stanice Novi Beograd i buduće tramvajske linije preko novog mosta. Valjda su tramvajska stajališta na novom mostu projektovana i izvedena na lošem mestu, nepovezana sa sa obližnjom železničkom stanicom. Inače, zar nije neko vreme bila u opticaju ideja (plan?) da se autobuska stanica izmesti na autokomandu, neposredno uz autoput (u smeru ka Nišu)?
Recommended Posts