eye of the beholder Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Uh, ja za grejanje ove sezone ću morati da ćutim. Za sada, greju ko blesavi :) Videćemo kad se spusti ispod nule, za sada odlično!
Аврам Гојић Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Kod mene tradicionalna vrucina u stanu, dobro je za sada.
Frank Pembleton Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Ajmo roll call grejanje... Kod mene blok 45 mlako ali uz ogradu da je i prosle sezone bilo lose.... Kod keve Blok 70 dobro...
avala_prijem Posted October 24, 2014 Posted October 24, 2014 Jedna od fotografija, meni fascinantna. Kada gledamo stare fotografije Beograda, divimo se zgradama podignutim za vreme kraljevine. Međutim, kada se fotoaparat usmeri nekoliko metara levo ili desno od njih, vidimo koliko je Beograd i dalje bio palanka i koliko je stanovništvo teško živelo. Električno osvetljenje, vodovod, kanalizacija, grejanje i putevi će morati da čekaju još koju deceniju. Perspektive rubnih podrucja grada se menjaju a ovde vidimo upravo fotografije takvih podrucja. Elektricno osvetljenje, vodovod, kanalizacija, grejanje i putevi postoje i pre Kraljevine a do pocetka rata Beograd ima zavidno razvijenu infrastrukturnu mrezu. Ne kod Fransa i ne kod Djerma, naravno. Ono sto je usledilo 50-tih i 60-tih po pitanju razvoja infrastrukture paralelno sa razvojem grada, desilo bi se bez obzira na rat i promenu politickog uredjenja zemlje, s tim da bi staro urbano jezgro bilo prikladnije tretirano nego sto je bio slucaj.
bigvlada Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 Da, imali smo raspravu o tome; ja sam trebao da budem precizniji, ti delovi će dobiti komunalnu infrastrukturu kasnije. Radio je rimski vodovod valjda skoro do 18 veka. :) Staro urbano jezgro je bilo prilično devastirano bombardovanjem. Jedine dve stvari koje su po meni za osudu su rušenje lučne zgrade u kompleksu dvora i "rekonstrukcija" pošte kod železničke stanice. Urbano jezgro je po meni više devastirano novogradnjama od 4 sprata bez garaža umesto nekadašnjih kuća.
Hamlet Strašni Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 Kod mene ledeni radijatori :-( Послато са GT-P6200 користећи Тапаток 2
hazard Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 Kad zavisiš od tog socijalističkog mastodonta zvanog centralno grejanje
Hamlet Strašni Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 Ne zavisim, grejem se na gas. Samo nisam još uključio grejanje... Послато са GT-P6200 користећи Тапаток 2
KnightLore Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 Izgleda da sredjuju trotoar na uzvodnoj strani Brankovog mosta, jer se kamioni i ostala mehanizacija nalaze u zutoj traci u tom delu i nesto prckaju.
prima Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 presek stanja arhitektonsko-urbranisticke prakse/planiranja u srbiji na primeru beogradnavodi Četvrto obeležje urbanističkog i prostornog planiranja u Srbiji je apsolutno i bezuslovno isključivanje javnosti i građana iz procesa izrade urbanističkih i drugih razvojnih projekata. Učešće građana je utvrđeno tz. javnim uvidom, odnosno ex-post prikazivanjem Nacrta projekta građanstvu i pravom građana da stavljaju komentare i daju predloge koje komisija razmatra. Prilikom donošenja Generalnog plana Novog Sada, sedamdesetih godina 20 veka, održano je oko 800 tribina i sastanaka u vezi plana. Naravno, ni jedna ključna primedba ili sugestija nije bila usvojena. Tako fingirano učešće građana kroz javni uvid održalo se do dan danas. Poslednjim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, obaveza javnog uvida pomerena je u fazu Koncepta plana, ali nije promenjen neobavezujući karakter javnog uvida.Da li u načinu odlučivanja o projektu ’’Beograd na vodi’’ i u samom planskom dokumentu postoje napred opisana obeležja planiranja i uređenja gradskog prostora – princip proizvoljnosti i neobrazložene propozicije, visoki troškovi iz javnih fondova bez efekata na unapređenje javnih dobara i kvaliteta života u gradu, istini za volju sa naznakom prikrivenih troškova nepoznatog iznosa, muk profesionalnih udruženja, i najzad, potpuno odsustvo javne rasprave i dijaloga o projektu. Šta saznajemo iz nacrta Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat ’’Beograd na vodi’’ (Republička agencija za prostorno planiranje).Projekat je zaključkom Vlade RS (01.05.2014. godine) utvrđen kao projekat od posebnog značaja za RS i grad Beograd. Iz Nacrta PP se ne može saznati u čemu je taj poseban značaj odnosno koji je to javni interes za realizaciju ovog projekta. Pitanje na koje treba odgovoriti jeste kakav je to poseban značaj odnosno javni interes Republike Srbije i grada Beograda da investira u izgradnju (troškovi aktiviranja lokacije, poklanjanje zemljišta???) tolikog broja skupih i velikih stanova (25 odsto površine zone, odnosno 60 odsto od planiranih različitih namena i sadržaja). Podsećam da je do 1991. godine, stambena izgradnja mogla biti osnovom za proglašenje javnog interesa, ali to od tada, kao i po važećem Zakonu o eksproprijaciji nije moguće. Pošto za to ne postoji pravni osnov, onda je nađeno rešenje o tzv. posebnom značaju projekta za Republiku odnosno Beograd. U toj manipulaciji, Vlada Republike Srbije nije pokazala originalnost. Takvu istu odredbu primenila je i Vlada Republike Hrvatske, kada je privatnu investiciju izgradnje novog stambenog naselja sa golf terenima na visoravni Srđ, iznad Dubrovnika, proglasila projektom od posebnog značaja, i na ta način omogućila privatnim investitorima izgradnju iznad jednog od najverednijih prostora na Mediteranu, a lokalnu vlast i građane obavezala da iz gradskog budžeta izgrade pristupne saobraćajnice i komunalnu infrastrukturu. Ukratko, iz PPPPN za projekat ’’Beograd na vodi’’ nije jasno zašto je, na osnovu kojih kriterijuma i na osnovu kog pravnog dokumenta (zakon, ustav, neki propis ili uredba) ovaj projekat proglašen od posebnog značaja za Republiku Srbiju i grad Beograd? ksenija petovar
katamaran Posted October 27, 2014 Posted October 27, 2014 (edited) Jeziva guzva na raskrsnici Svetogorske i Takovske. Ne bih rekao da je redovni krkljanac. edit: jos uvek je. Ima ovde kamera http://www.bg-info.org/saobracaj_u_beogradu/d180/web_kamere_beograd Edited October 27, 2014 by katamaran
katamaran Posted October 30, 2014 Posted October 30, 2014 (edited) Sta se sad desava sa potokom koji je isao ovuda? https://www.google.com/maps/@44.7947879,20.527661,3a,90y,327.8h,56.96t/data=!3m4!1e1!3m2!1sFJcWU1mvvxfUEym19esDIQ!2e0 Jel izvire sad negde ili su ga skroz sproveli u kanalizaciju? Drugar mi zivi u ulici pored i neverovatno koliko se promenio kraj. edit: mogao sam odmah da pogledam wiki http://sh.wikipedia.org/wiki/Mirijevski_potok Edited October 30, 2014 by katamaran
Recommended Posts