fonTelefon Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Kasarna sa jugoistočne strane Gornjeg grada U Gornjem gradu, u neposredno u blizini Sahat kapije, na jugoistočnoj strani danas su vidljivi ostaci podruma kasarne koju su sagradili Austrijanci dvadesetih godine XVIII veka. Porušena je krajem istog stoleća, pošto su Turci ponovo zagospodarili tvrđavom. Mislio sam da je ovo mnogo starije. edit: porusena krajem 18. veka a eno je na slici iz 20. veka. Ovo su verovatno ostaci austijskih kasarni koje nisu one sa slike a nalaze se na istom mestu u tvrdjavi. Te kasarne su bile mnogo vece od ovih sa slike. Nije William jedini koji je bombardovao Beograd.
Geo Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 (edited) Meni je nenormalno da nicu ti silni parkinzi u srcu Kalemegdana ... jos Mali i Ekipa vode celu novinarsku svitu, da se pohvale kako su napravili genijalnu stvar ... Edited October 21, 2014 by Geo
Topola Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 da, parkinzi na Kalemegdanu... baš na zgodnom mestu.
Singer Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 da, parkinzi na Kalemegdanu... baš na zgodnom mestu. - Sto puta sam prošao Kalemegdanom, ali nisam znao šta se sve dešavalo na tom mestu koje je danas parking. Zato sam odlučio da oživim istoriju kroz fotomontažu dve fotografije. Dugo sam tu ideju nosio u mislima, a onda sam je s kolegom Brankom Brzakovićem i realizovao. Nije to ništa novo, slično se radi u svetu, a mi smo pokušali da to uradimo kod nas.
fonTelefon Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 Za one sa slabijim pamcenjem ti parkinzi postoje jos od JBT kada je bilo mnogo vise svedoka tih dogadjaja. Mnogo pre WWII na toj tvrdjavi su stradali ljudi kroz istoriju. Poselo na Malom Kalemegdanu etc. https://sr-rs.facebook.com/pages/Poselo-202-najjaca-manifestacija-u-Jugoslaviji/186863304665009
Topola Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 nije poenta što su postojali, dragi kolega, nego upravo u tome što se dobro zna šta se jednom dešavalo na tom mestu a da danas nema nikakvog znaka, bar simbolične table. Umesto toga, prikazuje se novi jošlepšiistariji parking plac, kao da je sad sleteo iz univerzuma na čedni Kalemegdan. N.Smolenski čije reči citira drugi kolega je uradio ovu fotomontažu upravo da bi približio osećaj teskobe koji to mesto nosi sa sobom, a o čemu gosti obližnje kafane ne znaju ništa. I tako...
Geo Posted October 21, 2014 Posted October 21, 2014 (edited) Za one sa slabijim pamcenjem ti parkinzi postoje jos od JBT kada je bilo mnogo vise svedoka tih dogadjaja. Mnogo pre WWII na toj tvrdjavi su stradali ljudi kroz istoriju. Poselo na Malom Kalemegdanu etc. https://sr-rs.facebook.com/pages/Poselo-202-najjaca-manifestacija-u-Jugoslaviji/186863304665009 Parkinzi su postojali i na Trgu Republike i na Trgu Marksa i Engelsa, pa je slozices se idiotski vracati ih opet .... Automobilima jednostavno nije mesto u sred parka a posebno ne u parku od tako velike kulturno istorijske vaznosti... P.s. Tek sad videh na forumu, da je ta mikrolokacija bila neki sabirni centar ljudi pred egzikuciju ... uzas ! Edited October 21, 2014 by Geo
bigvlada Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 da, parkinzi na Kalemegdanu... baš na zgodnom mestu. Prvo sabirno mesto, pa su ih onda slali u logore. Ona jedna crno bela fotografija koju sam postovao na istoriji je odatle. Pre parkinga su se tu održavala takmičenja u streljaštvu tokom osamdesetih.
deeps Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 (edited) Pre parkinga su se tu održavala takmičenja u streljaštvu tokom osamdesetih. Zar nije u streličarstvu? Tu, u blizini, sam živeo početkom devedesetih i video sam ih često kako treniraju. Edited October 22, 2014 by deeps
Geo Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 (edited) Na to je i mislio ali se pogresno izrazio ... Edited October 22, 2014 by Geo
Recommended Posts