Muwan Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Sad su partizani još krivi što su saveznici razorili Beograd godinu dana ranije?
Hella Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Dramatizujes i ucitavas mi nesto o cemu nisam pisao (pisanje po borcima u borbi protiv fasizma) ... Moje misljenje da nije bilo nuzno razoriti Beograd(saveznicka bombardovanja prevashodno) i zrtvovati civile i borce , da bi Nemci mesec dana ranije napustili isti ... Sedamdeset godina smo imali drustveno konsenzus da je 20.Oktobar najsvetliji dan u istoriji Beograda , dok recimo za 1.Novembar 1918 niko nije cuo (nedaj boze da se neko i usudio da obelezi isti) ... , istoriju pisu pobednici a praznike glorifikuje aktuelni rezim ... Simbolicki da je NOV usla i u prazan grad koji mesec dana kasnije, taj dan bi se slavio kao dan oslobodjenja i imao bi antifasisticku simboliku (o kojoj mislim sve najelepse) ... dobro to ali zašto si nepismen u 2014 godini
Geo Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 (edited) Sad su partizani još krivi što su saveznici razorili Beograd godinu dana ranije? Nije godinu dana ranije , vec su se sva bombardovanja desavala tokom 1944 sa ciljem da se oslabe Nemacke linije odbrane pred kopneni napad! Recimo zadnje bombardovanje je bilo u septembru 1944 ... Nemoj samo da mi kazes da vrhovni stab nije bio u kontaktu sa saveznicima i kordinirano ucestvovao u ofanzivama krajem rata . dobro to ali zašto si nepismen u 2014 godini Da bi ti mogao da srknes malo te specijalne kafe ... Edited October 20, 2014 by Geo
Kampokei Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Jeste pominjali ovo? Sta znam, meni je ovo u redu. Onaj u Kapetan Misinoj sa Brankom Miljkovicem mi je jos bolji. Nego, zna li ko kako ide muralska pravna procedura? Vidim da ih je sve vise po gradu. Ko treba da se saglasi, ko da izda dozvolu?
yolo Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Sta znam, meni je ovo u redu. Onaj u Kapetan Misinoj sa Brankom Miljkovicem mi je jos bolji. Nego, zna li ko kako ide muralska pravna procedura? Vidim da ih je sve vise po gradu. Ko treba da se saglasi, ko da izda dozvolu? Na sta tacno mislis, ono prekoputa Parobroda? Ovo? Meni se kod njega svidja sve sem najvaznijeg za mural da bi poruka bila preneta - kako izgleda.
Muwan Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Jeste pominjali ovo? Sta znam, meni je ovo u redu. I meni je u redu ali danas smo, eto, naučili da taj mural slavi okupaciju i nepotrebno razaranje. Od nacizma bi nas zapravo oslobodili sami nacisti tako što bi otišli pre ili kasnije, tako da bi trebalo njima da posvetimo neki mural.
Kampokei Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Na sta tacno mislis, ono prekoputa Parobroda? Ovo? Meni se kod njega svidja sve sem najvaznijeg za mural da bi poruka bila preneta - kako izgleda. Aha, na taj sam mislio. Hehe, sad kad pogledam mozda i nije neki vrhunski mural, ali, osim sto sam bio prijatno iznenadjen njegovim postojanjem, deluje i osvezavajuce u onom braonkastom ambijentu te raskrsnice.
katodik Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Dramatizujes i ucitavas mi nesto o cemu nisam pisao (pisanje po borcima u borbi protiv fasizma) ... Moje misljenje da nije bilo nuzno razoriti Beograd(saveznicka bombardovanja prevashodno) i zrtvovati civile i borce , da bi Nemci mesec dana ranije napustili isti ... Sedamdeset godina smo imali drustveno konsenzus da je 20.Oktobar najsvetliji dan u istoriji Beograda , dok recimo za 1.Novembar 1918 niko nije cuo (nedaj boze da se neko i usudio da obelezi isti) ... , istoriju pisu pobednici a praznike glorifikuje aktuelni rezim ... Simbolicki da je NOV usla i u prazan grad koji mesec dana kasnije, taj dan bi se slavio kao dan oslobodjenja i imao bi antifasisticku simboliku (o kojoj mislim sve najelepse) ... Koliko bi jos ljudi bilo streljano u Beogradu da su cekali sa Nemci samo "odu"? Jevreja koji su se skrivali po gradu? I da odmah razjasnim, iz prve ruke znam da nisu svi odvedeni 41-42, nego su se skrivali po podrumima u Beogradu.
Geo Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 (edited) Kada je krenuo napad na Beograd fasisti su u vidu odmazde , napravili masakr i bukvalno pocistili sve zatvore , logore i sve osobe sa raznoraznih spiskova ... Ne tvrdim da ne bi nesto slicno uradili i da su se opusteno povlacili po njihovim planovima ali je ovo gore cinjenica... Primera radi Jasenovac je oslobodjen tek nekoliko dana pred pad Berlina(krajem aprila 45.) , toliko o tome da je na prvom mestu bilo spasavanje najugrozenijih... Jos jednom ponavljam , svo duzno postovanje i pocast poginulim borcima ali ne i onima koji su to sve organizovali iz cisto licnih interesa ,misleci najmanje na obican svet... Edited October 20, 2014 by Geo
Аврам Гојић Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Jasenovac je oslobodjen tek nekoliko dana pred pad Berlina(krajem aprila 45.) , toliko o tome da je na prvim mestu bilo spasavanje najugrozenijih... Jos jednom ponavljam , svo duzno postovanje i pocast poginulim borcima ali ne i onima koji su to sve organizovali iz cisto licnih interesa ,misleci najmanje na obican svet... Jasenovac je bio na izuzetno dobro branjenom strateskom pravcu, u ravnici, i nije bilo nikakvog nacina da ga oslobode pre toga. Sta su bre organizovali iz licnih interesa? Ko?
Geo Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Licni interes Amerikanaca i Engleza je bio da snage skoncentrisane u Beogradu se sto vise oslabe i ne stignu do Nemacke a Rusa predpostavljam da prosire sto vise svoju interesnu zonu ... Titu je naravno najvise odgovaralo da sto pre umarsira u prestonicu a ujedno i zadovolji velike sile . P.s. Oslobadjanje Jasenovca je duza prica za neke druge topike , pa je malo glupo da ovde detaljisemo ...
Аврам Гојић Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 (edited) Licni interes Amerikanaca i Engleza O jebote da, naravno da je saveznicima bio cilj da oslabe Nemce i sprece povlacenje u Nemacku, dobro jutro Kolumbo. Edited October 20, 2014 by Грешни Василије
katodik Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 @Geo Da su svi samo "cekali", ko zna da li bi se ti uopste rodio i u kakvim uslovima. Osim ako nisi arijevac, pa te zulja sto su Untermensch uopste preziveli. Ako vec pricamo o opravdanosti borbe protiv fasizma i "cekanju"
Geo Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 (edited) Meni je otac rodjen 1942 druge u Beogradu i veruj mi da znam isuvise prica iz prve ruke kako se prezivljavalo tih godina i koliko su se radovali saveznickim oslobodilackim bombama .... @Vasilije naravno da je licni interes ako zelis da sto vise sacuvas svoje snage zrtvujuci tudje civile(tepih bombe po gusto naseljenim gradovima) Edited October 20, 2014 by Geo
fonTelefon Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 I meni je u redu ali danas smo, eto, naučili da taj mural slavi okupaciju i nepotrebno razaranje. Od nacizma bi nas zapravo oslobodili sami nacisti tako što bi otišli pre ili kasnije, tako da bi trebalo njima da posvetimo neki mural. Ti nisi slusao Laibah? Ccccc.
Recommended Posts