Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Pa dobro, bigvlada se ionako igra na ovom topiku...

Realan problem predratnog Beograda je bilo odsustvo veceg urbanistickog plana, iako su neli pokusaji cinjeni 1930-tih (Novi Beograd, npr).

Samo neimarstvo je dostiglo neke od zlatnih trenutaka, posebno od kada ruski arhitekti krecu da rade nakon bekstva od boljsevika, i kada stasava generacija beogradske moderne.

Nazalost, rat je osujetio organski razvoj grada, a revolucionarni arhitektonsko-urbanisticki zahvati posle rata doneli su nesto novo i to,nazalost, na staru problematicnu platformu - odsustvo adekvatne regulacije, saobracaja, najpre.

Posted

Topola, šta znači igrati se na ovom topiku?

Posted

Realan problem predratnog Beograda je bilo odsustvo veceg urbanistickog plana, iako su neli pokusaji cinjeni 1930-tih (Novi Beograd, npr).

Sta se desilo sa urbanistickim planom Emilijana Josimovica? Koliko znam vrlo malo do tog plana je realizovano. Odbacen je kao 'neefikasan' ili je nesto drugo u pitanju?

Posted

Problem u regulisanju je najvise bio u tome sto je najcesce realno stanje (citaj staze, bogazi, dzade i puteljci i ini) odredjivalo / uslovljavalo izgradnju. U prevodu, kupovali su se placevi i zidalo pre nego sto su prosecene sve ulice. Neimar i Vracar su najbolji primeri, Savamala, Senjak, Stara Palilua, takodje, itd... U hodu su bili regulisani delovi centra, gornji Dorcol i zapadni Vracar ali su to sve bile ili prazne teritorije ili napustena turska imanja.

Urbanizam je uvek kaskao za preduzetnickim duhom i "izvedenim" stanjem.

Singer: ... Ma nije ni vazno.

Posted

Problem u regulisanju je najvise bio u tome sto je najcesce realno stanje (citaj staze, bogazi, dzade i puteljci i ini) odredjivalo / uslovljavalo izgradnju. U prevodu, kupovali su se placevi i zidalo pre nego sto su prosecene sve ulice. Neimar i Vracar su najbolji primeri, Savamala, Senjak, Stara Palilua, takodje, itd... U hodu su bili regulisani delovi centra, gornji Dorcol i zapadni Vracar ali su to sve bile ili prazne teritorije ili napustena turska imanja.

Urbanizam je uvek kaskao za preduzetnickim duhom i "izvedenim" stanjem.

Kaska i danas, pa se tu opet vracamo na pricu da je Beograd po tom pitanju - isti nekad i sad. Po onome sto je ostalo iz tog medjuratnog perioda, reklo bi se da je to kaskanje vece danas nego tada - cini mi se da postoji bolje postovanje regulacionih linija, te odsustvo danasnjeg investitorskog "popuni svaki kvadrat placa sa 5 kvadrata stana" mentalitet, i jos tako po neke stvari. E sad, da li je to do bolje regulacije od strane lokalnih vlasti, ili je jednostavno bilo spontano (ljudi koji su gradili su drzali vise do takvih stvari, ili je jednostavno postojao manji pritisak na prostor nego danas, ili su investitori bili vise normalni ljudi a manje mafijasi koji peru pare, ne znam) - pojma nemam. Takodje, moguce je da je tada ono sto je bilo skupo i kvalitetno i sto je dozivelo danasnje vreme radjeno kako treba, dok je bilo dosta krs jeftine gradnje u danasnjem stilu koja u medjuvremenu srusena i zamenjena novim, to isto ne znam. Samo govorim na osnovu licnih utisaka, a volim da zagledam detaljno ulice, zgrade, kuce, i sl.

Meni se cini da Beograd vecito kaska za svojim uzorima - u relativnom smislu, kada govorimo o urbanistickoj sredjenosti i svemu sa time povezanim, Beograd je podjednako bio udaljen od recimo austrijskih, nemackih, i francuskih gradova slicne velicine i u 19., i u 20. veku, i danas, u 21. veku. Ista meta, isto odstojanje...

Posted

Ja bih ovde upao samo da se poserem po turneji trofeja lige šampiona. Jeb'o ih trofej. Kao da je to nešto jako bitno videti trofej i slikati se sa njim da su zauzeli ceo Trg Republike, evo već 8i dan.

Posted

ali onaj red ljudi je meni neverovatan. čekaće satima da uđu, ne razumem

Posted

za h&m?

delili su vaucere od 1000 din.

Posted

Ja bih ovde upao samo da se poserem po turneji trofeja lige šampiona. Jeb'o ih trofej. Kao da je to nešto jako bitno videti trofej i slikati se sa njim da su zauzeli ceo Trg Republike, evo već 8i dan.

banka sponzor donira u dobrotvorne svrhe 1€ po posetiocu

nije sve tako crno

Posted (edited)

Samo da Marko Simonovic ne sazna za ovo :Jova:

Edited by Milogled Bluff
Posted

za sve beogradžane koji danas slave, srećan vam dan oslobođenja! :sleep:

Posted

Realno to je bio jos jedan dan sa neopotrebnim razaranjem grada i za neke Beogradjane nova okupacija .... i nije bas za cestitanje

Posted

Realno to je bio jos jedan dan sa neopotrebnim razaranjem grada i za neke Beogradjane nova okupacija .... i nije bas za cestitanje

ako nije problem, možete li barem na jedan dan poštedeti univerzum ovog  revizionističkog proseravanja? 

Posted

ako nije problem, možete li barem na jedan dan poštedeti univerzum ovog  revizionističkog proseravanja? 

Kralj univerzuma nervozan ? Tvoj problem , prosetaj malo , smiri zivce ... od mene odjebi