Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

paradiraju, zatvara se plovni put

Posted

@bigvlada

čudo jedno kako se jedna zona urbanizuje za svega par decenija. odakle su fotografije?

Posted

Pravio ih je onaj pukovnik pomenut u članku. To je maksimum 30-35 fotografija po filmu, pa odnese do fotografa, razvije, pogleda da li nešto treba slikati ponovo i pređe na susednu ulicu. I tako par stotina puta. Čovek je minimum zaslužio ulicu.   

Posted

Gde se čuvaju te fotografije?

Posted

Jedna od fotografija, meni fascinantna. Kada gledamo stare fotografije Beograda, divimo se zgradama podignutim za vreme kraljevine. Međutim, kada se fotoaparat usmeri nekoliko metara levo ili desno od njih, vidimo koliko je Beograd i dalje bio palanka i koliko je stanovništvo teško živelo. Električno osvetljenje, vodovod, kanalizacija, grejanje i putevi će morati da čekaju još koju deceniju.

Fi%C3%85%C2%A1egd%C3%85%C2%BEijska%20%3F

Ovako je izgledao i današnji bulevar Franše D'Eperea.  

teško da je to bulevar franše d'eperea, ne može da se skupština odatle. možda bulevar revolucije.

Pustite ljudi bigvladu da se igra, vidite da mu je lepo... Samo ti pisi bigvlado sine, ne obaziri se na nas što ne volimo karanfile staribeograd

Posted (edited)

Naravno, Bigvlada nije napisao da je ovo bulevar Fransa D'Eperea vec da je "i danasnji bulevar FDE izgledao tako".

pokusavam da shvatim zasto ga zavitlavas (nije clan CvP ekipa, nisi se nikada svadjao sa njime...) i ne ide mi.

Edited by Грешни Василије
Posted

Naravno, Bigvlada nije napisao da je ovo bulevar Fransa D'Eperea vec da je "i danasnji bulevar FDE izgledao tako".

pokusavam da shvatim zasto ga zavitlavas (nije clan CvP ekipa, nisi se nikada svadjao sa njime...) i ne ide mi.

Naravno, ni ja nisam napisao da je bigvlada napisao, i tako...

Pokušavam da shavtim zašto si ovo uopšte napisao (nije nepismen, moze da odgovori i bez tebe ako mu smeta) i ne ide mi.

Posted

Opet se nismo razumeli, izgleda. 

Ok, prelazim s tobom na pretpostavku nevinosti u razgovoru, paranoja mod off.

Posted

Slazem se.

Nego, hajd da ostavimo bigvladine istorijske minijature po strani, ima jedna daleko ozbiljnija stvar koja se upravo odvija u Beogradu, a ostaje potpuno u senci Megaradova u priobalju...

U ulici Kneza Miloša bi, sudeći prema užurbanosti određenih arhitektonskih biroa, trebalo da uskoro krene izgradnja novog mastodonta - "poslovno-stambenog" kompleksa na mestu starog MUP-a, tj. u neposrednoj blizini Mostarske petlje.

Prema onome što sam uspeo da čujem novi projekat predviđa "kompleks" visine od približno 100 metara (!!). I to u formi dva spojena tornja.

Dakle, Beogradu se spremaju čak dve "beograđanke" na početku Kneza Miloša... Kako će to uticati na život u okolini (Sarajevska, zapadni Vračar, itd) može samo da se pretpostavi, ali, da li iko može da zamisli tu vizuru kojom će dominirati tako visoke zgrade? Prema kojima će obližnji Radisson-Mlin izgledati sićušno.

Ono što dodatno brine je veliki izgled za saobraćajni problem jer su predviđena rešenja pristupnica "kompleksu", u najmanju ruku, "kontroverzna", bar kako sam čuo.

I, tako, dok Beograd na vodi teče, Beograd medju oblacima izgleda da poprima realne dimenzije...

Posted

Koliko se secam, takav projekat, sa 2 stometarska tornja, trebalo je da zida Delta negde oko, valjda, Konjarnika kod autoputa, pa je sve to stalo usled poznatih desavanja.

Posted

Nope. Priča o kuli u Kneza Miloša 92 je bila aktuelna pre par godina. Onda je napravljena ona studija visokih objekata koja je to sprečila ali je ukinuta sada. Tako da je to vrlo moguće da će opet da krene.

Btw juče sam malo gledao plan za bg na vodi. Kula će biti do 220m visine na obali u visini Visegradske ulice.

Послато са GT-P6200 користећи Тапаток 2

Posted

Pustite ljudi bigvladu da se igra, vidite da mu je lepo... Samo ti pisi bigvlado sine, ne obaziri se na nas što ne volimo karanfile staribeograd

Ludo ergo sum. 

Fotografije su u Muzeju grada Beograda.

Slazem se.

Nego, hajd da ostavimo bigvladine istorijske minijature po strani, ima jedna daleko ozbiljnija stvar koja se upravo odvija u Beogradu, a ostaje potpuno u senci Megaradova u priobalju...

U ulici Kneza Miloša bi, sudeći prema užurbanosti određenih arhitektonskih biroa, trebalo da uskoro krene izgradnja novog mastodonta - "poslovno-stambenog" kompleksa na mestu starog MUP-a, tj. u neposrednoj blizini Mostarske petlje.

Prema onome što sam uspeo da čujem novi projekat predviđa "kompleks" visine od približno 100 metara (!!). I to u formi dva spojena tornja.

Dakle, Beogradu se spremaju čak dve "beograđanke" na početku Kneza Miloša... Kako će to uticati na život u okolini (Sarajevska, zapadni Vračar, itd) može samo da se pretpostavi, ali, da li iko može da zamisli tu vizuru kojom će dominirati tako visoke zgrade? Prema kojima će obližnji Radisson-Mlin izgledati sićušno.

Ono što dodatno brine je veliki izgled za saobraćajni problem jer su predviđena rešenja pristupnica "kompleksu", u najmanju ruku, "kontroverzna", bar kako sam čuo.

I, tako, dok Beograd na vodi teče, Beograd medju oblacima izgleda da poprima realne dimenzije...

To je plan star više godina, bila je rasprava o njemu na Beobuild-u. Mislio sam da je to odavno zakopano. Bilo je više predloga građevina na tom mestu,svaki bizarniji od prethodnog. Vrhunac je nešto što liči na pet spojenih zakošenih minijaturnih modernih trijumfalnih kapija. 

Posted (edited)

Sad je otkopano.

Arhitekte deluju veoma ambiciozno, koliko sam uspeo da saznam, kao i svaki biro koji dobije priliku da radi hiljadetmtrbusnjaka i sklekova kvadrata.

Da li će se ova, stota u nizu, reinkarnacija megalomanske ideje gde joj vreme nije, pokazati kao finalna i sprovodiva, po običaju će pokazati vreme & realan identitet investitora. Ni za Stari Mlin nije delovalo da će išta biti, pa ipak izgradiše onoliki kompleks. Bez pristupnih saobraćajnica, al šta će se...

Dakle, ukoliko je neko zaista otkrio čarobnu formulu po kojoj se isplati uložiti milione evra u takav zahvat u Beogradu, a žar projektantskog biroa kao da ukazuje na taj pravac, onda ćemo neminovno dobiti dve nove "beograđanke" na Mostaru. Sa svim pratećim efektima koje takav mastodont sa sobom donosi, tu najpre mislim na saobraćajne gužve...

Jer, kao što reče jedna arhitektica nedavno na tu ideju: "Ne možeš uliti 50 litara u flašicu parfema"

Edited by Topola
Posted

Jedna od fotografija, meni fascinantna. Kada gledamo stare fotografije Beograda, divimo se zgradama podignutim za vreme kraljevine. Međutim, kada se fotoaparat usmeri nekoliko metara levo ili desno od njih, vidimo koliko je Beograd i dalje bio palanka i koliko je stanovništvo teško živelo. Električno osvetljenje, vodovod, kanalizacija, grejanje i putevi će morati da čekaju još koju deceniju.

Nisam neki ekspert, ali mi se odokativno cini da je upravo 30ih ucinjen veliki korak napred bas po pitanju ovih stvari koje navodis. Ovo kazem odokativno po relativno velikom broju visespratnih stambenih (privatnih) zgrada dignutih 30ih i to van uzeg centra (npr. po Vozdovcu). S obzirom da su fotografije iz perioda 1929.-32., a da se stanovnistvo izmedju 1921. i 1931. vise nego udvostrucilo, nije ni cudo da se bas 30ih grad "adaptirao" na novi priliv stanovnistva i dodatno urbanizovao i modernizovao. Uostalom, 30ete (racunajuci sve do '41.) i jesu period velikih infrastrukturnih projekata u Beogradu (sirenje tramvajske mreze, most Kralja Aleksandra, pravljenje savskog keja preko puta tadasnjeg grada, prvi nacrt i prva zamisao metro mreze, itd.). Tako da mislim da su bar neke od tih boldovanih stvari u mnoge te fotografisane delove stigle vec za koju godinu, ne deceniju.

Sad to po stranu, nazalost ovakvi prizori kao sa fotografija koje si postavio postoje i danas. Prosetaj se do Kaludjerice, recimo. Da, nama, sa ove distance i zbog opsteg tehnoloskog napretka te nekadasnje udzerice ispod Djerma recimo izgledaju strasnije od danasnje Kaludjerice, ali ono sto je za Beograd 20ih bila udzericka palanka oko Djeram pijace (ili Cvetkove) za danasnji Beograd su naselja poput Kaludjerice (doduse, neka takva naselja izgledaju cak i vrlo slicno ovim sa fotografija, npr. Marinkova Bara).

Moderni Beograd (od 19. veka do danas) je izgleda oduvek bio strukturno isti, i sa 50.000 i sa 1 milion i 50 hiljada stanovnika - relativno upeglan i poprilicno urbanisticki sredjen centar, sa za svoje vreme i mogucnosti velelepnim gradjevinama, okruzen palanackim poluprigradskim urbanistickim haosom. Razlika izmedju 2014. i 1914. je ta sto se zbog sirenja i rasta grada granica posle koje pocinje taj haos pomerena sa livada iza skupstine do Kaludjerice, Medakovica, Banjice (van solitera) i Altine (itd.). I dan-danas nice divlja, o-ruk gradnja po praznim ledinama i livadama, koja se tek godinama ili decenijama kasnije uvodi u katastar, dobija kanalizaciju (negde i asfalt, pa to Studio B ode da snimi kao veliko dostignuce lokalne vlasti), dom zdravlja, MZ, ozvanicena imena ulica i slicno. Nekada je tih ledina i livada bilo na pljuvomet od skupstine, 90ih i 2000ih ih je bilo u Kaludjerici i na brdu kod Medaka, danas su malo dalje...

E sad, ono sto je bilo dobro kod medjuratne i inicijalne posleratne (40ete i 50ete) urbanizacije Beograda je to sto je grad polako "jeo" ovakve krajeve sa fotografija, i urbanizovao se "organski", menjajuci udzerice i palankice visim zgradama, lepo sredjenim blokovima itd. Zato su ovakve udzerice uglavnom i izcezle iz kruga 2. i njegove neposredne blizine...e, onda je dosao drugi talas posleratne urbanizacije koji je zasrao stvar - po priznanju samih arhitekata i urbanista koji su ovo vreme radili, znali su da je jako skupo urbanizovati (narocito na tadasnji socijalisticki nacin) mnoge od ovih poluseoskih/poluprigradskih udzerickih naselja, pa su ona svesno - preskakana! I onda umesto da se urede Vozdovac i Dusanovac, recimo, oni se preskoce (uz po rokanje nekog solitera tu i tamo) pa se grade ogromni stambeni blokovi na Banjici - tamo gde je bilo prazno i gde je moglo lako da se crta sve od nule. Pa tako, po tom Vozdovcu i Dusanovcu imamo upravo relikte ovih stvari sa fotografija (bukvalno, iste te kuce, cak i u velikim ulicama poput Vojvode Stepe), dok je na Banjici blokovsko naselje...neki od ovih krajeva urbanizovali su se u tom periodu "privatno" (ljudi rusili svoje udzerice i gradili dvospratne porodicne kuce), a onda je dosla post-petooktobarska urbanizacija koja je dovrsila upropascavanje - gradjene su stambene cetvorospratnice sa desetinama stanova, bukvalno zbudzene, tamo gde infrastruktura (pocevsi od sirine ulice) ne moze da ih primi.

Sto se tice "ovog", "starog" dela grada, njegova urbanizacija od 70ih naovamo je uglavnom tuzna prica promasaja i gresaka. NBG je potpuno druga prica naravno, grad dignut od nule, i mnogo bi bilo bolje da je on siren dalje u ravnicu umesto da su gradjene raznorazne Banjice i Mirijeva i Banova Brda.