foto Posted September 3, 2014 Posted September 3, 2014 jbt. ta skopska vlast je 200% na nekim dobrim drogama. samo ne mogu da provalim kojim. :(
Kelt Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 nešto sam se raspitivao o grejanju po utrošku i ispada da SVE toplane u Beogradu mogu da to tehnički izvedu, samo o tome niko nije obavestio građane, a postupak je dosta mučan i dugotrajan po sistemu "pa dobrooo, uvešćemo ako se baš odlučite i baš baš hoćete, ali je l' ste sigurni?". 1. formira se skupština stanara (ili savet stanara, pretpostavljam) 2. skupština šalje zahtev JKP Toplane za analizu utrošenog u prethodnom periodu 3. JKP vraća Skupštini izveštaj, koja onda odlučuje da li da pređe na računanje po utrošku (sic!) 4. odabira se firma koja radi elaborat i usklađivanje 5. skupština dostavlja JKP elaborat o raspodeli, zapisnik o aktiviranju uređaja, ugovor sa firmom 6. skupština i JKP potpisuju ugovor 7. od naredne grejne sezone se prelazi na grejanje po utrošku
Timmy Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Pojavi se ta vest negde povremeno i isto tako navedu sta sve treba, al se lose primia medj ljudima. . Ja sam nesto kao inicirao pricu kod mene u zgradi, al ostali suvise razmisljaju..
nera Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Skoro je neko kacio obavestenje, doduse novosadske toplane su u pitanju ako se dobro secam, o dodatnom placanju grejanja tokom sezone. Da ce uzimati ukupnu potrosnju popodstanicama i podeliti po kvadraturi, te da ce se taj trosak dodavati na inforstan samo u periodu grejne sezone. Zna li neko je li to zvanicno ili jos uvek samo predlog/najava...?
salerokada Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 nešto sam se raspitivao o grejanju po utrošku i ispada da SVE toplane u Beogradu mogu da to tehnički izvedu, samo o tome niko nije obavestio građane Verovatno im se ne isplati, jer ko će onda plaćati njihove gubitke u transportu.
Geo Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Ako imas dobru stolariju i izolaciju ,definitivno se isplati u suprotnom pa i ne bas ...
Lezilebovich Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 i naravno, zavisi koliko si zimogrožljiv, koliko boraviš u stanu u toku zime i sl. ono što je meni najbitnije je opcija da ako nemaš para, možeš da smanjiš grejanje i pojačaš ćebad i tako manje platiš. na ovaj trenutni način nemaš tu mogućnost.
Geo Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 (edited) Govorio sam generalno o najcescem slucaju, da ti ceo stan bude cele zime topao ... p.s. Jel saznao neko ko je onaj brod ? Edited September 4, 2014 by Geo
Bujodrag Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Skoro je neko kacio obavestenje, doduse novosadske toplane su u pitanju ako se dobro secam, o dodatnom placanju grejanja tokom sezone. Da ce uzimati ukupnu potrosnju popodstanicama i podeliti po kvadraturi, te da ce se taj trosak dodavati na inforstan samo u periodu grejne sezone. Zna li neko je li to zvanicno ili jos uvek samo predlog/najava...? To će Elektrane raditi ako stanari ne uspeju da se dogovore sa firmom koja očitava merače. U zgradi postoji jedan glavni merač a po stanovima su senzori koji mere koeficijent učešća stana u ukupnoj potrošnji. U novim zgradama investitor ima obavezu da dve godine plaća firmu za očitavanje, nakon toga ta obaveza prelazi na stanare. Ako se stanari ne organizuju u nekom roku, Beogradske elektrane preuzimaju. To praktično znači da nema merača, jer će svi deliti ukupnu potrošnju, po kvadraturi, grejali se ili ne. U Beogradu postoje tri firme koje očitavaju potrošnju grejanja (Brunata, Rarex i još jedna čijeg imena ne mogu da se setim) i ljudi kažu da im nije lako ući u trag, niti uložiti reklamaciju. S druge strane, kod mene u kraju, u Ivankovačkoj, ima nekoliko novih zgrada s grejanjem po meračima i ljudi su uglavnom zadovoljni.
nera Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Cekaj, ti senzori i meraci vec postoje u zgradama ili ce se ugradjivati po zahtevu? Mislim na starije zgrade. Pretpostavljam da i u starijim zgradama postoji nekakav merac za celu zgradu.
hazard Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Verovatno im se ne isplati, jer ko će onda plaćati njihove gubitke u transportu. Gubitke u transportu uracunas kao overhead u cenu varijabilne jedinice grejanja po potrosnji, svima, tako da to svi koji plate neko grejanje plate i te troskove. Nego meni nije skroz jasno kako toplovod zapravo funkcionise. Ako ja imam centralno (a, hvala bogu, nemam) te zavrnem radijatore jer necu da se grejem, voda vise ne ide kroz moj radijator. Posto pretpostavljam da sistem odrzava nekakav koliko-toliko konstantan pritisak vode u cevima i radijatorima, to znaci da kada ja u jednoj sobi prestanem da crpem vodu i smanjim ukupnu zapreminu koju voda zauzima, kolicina ukupne vode u sistemu mora opasti da bi pritisak ostao isti. Elem, negde ili mora uci manje vode u sistem ili se voda mora ispustiti. Ako se ispusta negde samo, ti si u pravu mozda, jer su gubici tu pa su tu, s druge strane ako se dotok vode regulise centralno u toplani, jednostavno manje vode ulazi u sistem pa samim tim su ukupni gubici manji, tj. ne pravi se nikakav transport za moj zavrnuti radijator.
salerokada Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Kada ti zavrneš radijator voda koja je bila u njemu i dalje ostaje tu. Tako da ne utičeš na povećanje/smanjenje pritiska. Kada hoćeš da promeniš radijator onda moraš da zavrneš i dolazni i odlazni ventil (tako je bar kod mene kući gde imam sopstveno grejanje). Onda staviš novi radijator i odvrneš ventile, voda uđe u njih i smanji pritisak u celoj mreži. Za to oni verovatno imaju neku automatiku koja dodaje vodu u sistem kada pritisak padne ispod neke određene vrednosti. Isto to se dešava za pretpostavljene gubitke u transportu tj. gde voda curi na spojevima, cevi koje su pukle i sl. Pričam napamet kada govorim o njihovim gubicima, ali sam negde čuo da su gubici u Bg vodovodu preko 60%, pa mi je onda logično da postoje veliki gubici u transportu i kod toplana. btw: Kada već pričamo o toplanama jel' zna neko zašto se odustalo od dovođenja grejanja iz Obrenovca za NBG? Lazarevac se greje tako iz TE Kolubara i grejanje je jeftino i dosta dobro.
yabadaba Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Samo da malo pojasnim. Kod tebe u stanu ne ide direktno voda iz tolovoda, već postoji izmenjivač toplote koji dolaznom vodom od toplane greje vodu u sistemu zgrade. Znači sistem u zgradi je nezavistan od onog u toplani. Dopunjavanje sistema u zgradi se vrši ili automatski ili rucno tako sto se pusti voda u cevi.
Recommended Posts