Ryan Franco Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Nekad je pdf Shopping i udešavanje imao dnevno po nekoliko novih postova, a sad samo u vreme Saleta.
hazard Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 (edited) Скоро сам после дуже паузе прошетао Булеваром. Изненадило ме да се велик број радњи затвара, свако мало празна радња или натпис коначна распродаја. А чини ми се да није варијанта да улеће неки инвеститор јер је насумично. S jedne strane kriza, narod ne kupuje. S druge strane umiru neki zanati (dosta tih radnji su zanatske) a kriza (i poreska uprava) to samo ubrzava. S trece strane dignuti pausalni porezi, poreska uprava jace kontrolise upravo te male radnje, zatvaraju zbog rada na crno neizdavanja fiskalnih racuna i sl., mnogi koji su bili na ivici rentabilnosti i prezivljavali uz neko muljanje su zakljucili da im se vise ne isplati ili da jednostavno vise ne mogu. S cetvrte strane i dalje dolaze malo po malo strani lanci maloprodaje - npr. ekspanzija H&Ma (i C&A, i turski Koton) ima da pobije masu nekih butika koji zive od turske i slicne robe, nece moci da isprate ni cene ni odnos cena i kvalitet. Videcete kada se otvori taj H&M na Terazijama ili u Knezu (gde se vec planira, zaboravio sam) sta ce da bude sa buticima u centru koji prodaju bofl i osrednje kvalitetnu robu - katanac. Edited August 24, 2014 by hazard
ljakse Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 A gde je bilo tih butika sa turskom robom? Da sam znao za njih, kurac bi me videli raspadi tima H&M, C&A, Njujorkeri i ostala boranija. Sećam se onog bazara na Sajmu, tamo sam se snabdevao pre desetak godina, više od pola stvari je živo i zdravo i danas.
Geo Posted August 24, 2014 Posted August 24, 2014 Evo i slike Osecam da ce na kraju da nameste neki bilbord. Saznao sam da su ti sipovi stavljeni kako bi se postavio neki brod Zupa iz prvog svetskog rata ... To je sada neka zardjala kanta ali valjda planiraju da je srede ... Lepo je sto postoje ideje da se srede ti brodovi ali je glupo dovaliciti ih na mesta koja su nalepsa kada nema nista oko njih , odnosno kada postoji neometan vidik ka uscu ...
vathra Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Saznao sam da su ti sipovi stavljeni kako bi se postavio neki brod Zupa iz prvog svetskog rata ... To je sada neka zardjala kanta ali valjda planiraju da je srede ... Lepo je sto postoje ideje da se srede ti brodovi ali je glupo dovaliciti ih na mesta koja su nalepsa kada nema nista oko njih , odnosno kada postoji neometan vidik ka uscu ... Мислиш на монитор Сава? http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_monitor_Sava http://www.dodaj.rs/f/17/Zt/8dyMLfx/monitor-sava-ex-bodrog.jpg То је добра вест, може ли се знати који је извор?
katamaran Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 (edited) Trenutno je taj brod nesto posle Brankovog mosta kad se ide prema Adi. Pre par nedelja sam video da su radili nesto dizalicama oko njega. edit: jel on to dva puta dizan sa dna? Za jedno dizanje sam znao. edit 2: nije isti brod Pored „Župe”, među pet istorijski najvrednijih brodova u Srbiji Đorđe Latovljević svrstava i monitor (rečni bojni brod) „Sava”. Zaštićen je takođe 2005. Nekada se zvao „Bodrog”. Napravljen je u brodogradilištu „Danubijus – Šunihen i Hartman” u Budimpešti, 1904. godine. I on je bio u sastavu austrougarske dunavske vojne flotile. Kasnije je postao deo flote Kraljevine SHS, a potom i JNA. http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Brodovi-od-nacionalnog-znachaja-propadaju-na-rekama.lt.html Gore kod Gazele trune jedan mnogo lep brod koji verovatno nema nikakav istorijski znacaj. Meni kao laiku deluje da se ono relativno lako sredi a ostavljen da poropada. Moguce da je u nekom trenutku bio i planiran za popravku jer sam vidjao ono cudo za parobrode na obali ranijih godina. Edited August 25, 2014 by katamaran
Аврам Гојић Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 (edited) Dozvolite mi da izrazim skepsu u pogledu rekonstrukcije "Župe", do sada bi se verovatno stručna javnost oglasila o tome. Verovatno će nabiti istorijske olupine kod Nebojša kule, u sklopu opsenarskog raščišćavanja Savamale. Edited August 25, 2014 by Грешни Василије
Skyhighatrist Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Pa počeli su da stružu nešto po njemu još proletos, ako se ne varam. Podigli su dimnjak, sredili prilazni mostić i krenuli da stružu rđu... Dokle je to stiglo, pojma nemam, ali verujem da biciklisti mogu da bace oko u kojoj je to fazi...
Аврам Гојић Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Pa počeli su da stružu nešto po njemu još proletos, ako se ne varam. Podigli su dimnjak, sredili prilazni mostić i krenuli da stružu rđu... Dokle je to stiglo, pojma nemam, ali verujem da biciklisti mogu da bace oko u kojoj je to fazi... A, pa onda dobro :) Ajd da barem nešto dobro proizađe od Belgrejd voterfronta.
Skyhighatrist Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 To je "Parobrodov" projekat, čini mi se, al' nemoj me držati za reč...
katamaran Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Danas verovatno necu ici na biciklisticku ali sutra skoro sigurno pa cu ga slikati. Ovako iz glave cini mi se da izgleda losije nego na slici koju sam danas postavio.
Geo Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 (edited) Da, to su sve projekti nekih nevladinih organizacija i nekih udrzenja ... I dalje mi nije jasno sto sve to mora da se dovlaci ispred Nebojsine kule (kula Nebojsa) kad ima toliko neuredjenih atraktivnih delova pored vode , gde moze da se napravi fin muzej brodova a samim tim i sredi malo taj prostor ... p.s. Mislim , jasno mi je da je to najjeftinija varijanta ... Edited August 25, 2014 by Geograf
hazard Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 A gde je bilo tih butika sa turskom robom? Da sam znao za njih, kurac bi me videli raspadi tima H&M, C&A, Njujorkeri i ostala boranija. Sećam se onog bazara na Sajmu, tamo sam se snabdevao pre desetak godina, više od pola stvari je živo i zdravo i danas. Skoro svaki butik na Bulevar je sa turskom robom. Samo ono sto kupis u Istanbulu za 2 evra tamo kupis za 1000 dinara.
Topola Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Dozvolite mi da izrazim skepsu u pogledu rekonstrukcije "Župe", do sada bi se verovatno stručna javnost oglasila o tome. Verovatno će nabiti istorijske olupine kod Nebojša kule, u sklopu opsenarskog raščišćavanja Savamale. Pa počeli su da stružu nešto po njemu još proletos, ako se ne varam. Podigli su dimnjak, sredili prilazni mostić i krenuli da stružu rđu... Dokle je to stiglo, pojma nemam, ali verujem da biciklisti mogu da bace oko u kojoj je to fazi... za obnovu "Župe" do one faze da podseća na brod kakav je originalno bio je potrebno izuzetno mnogo novca - neka je procena da je 30.000 EUR potrebno za početnu fazu - a nepoznato je iz kojih izvora bi se to (hipotetički) platilo. U Mađarskoj postoji sličan monitor kompletno obnovljen i njegova rekonstrukcija je izašla na blizu fantastičnih milion evra. Taj novac je dat iz EU fondova, kao projekat obnove kulturno-istorijske baštine (s obzriom da je izgrađen u budimpeštanskom brodogradilištu početkom XX veka). Tako da verujem da je ovo o čemu G.Vasilije piše gotovo izgledna varijanta. Entuzijazam UK "Parobrod" oko radova na ovom plovilu je veoma prisutan, i siguran sam da će se nastaviti bar ti kozmetički radovi, i funkcionisanje u kulturne svrhe (ne znam, možda neki bioskop ili pozornica na vodi, npr) ali za pravo vraćanje sjaja tek se treba pomučiti. Mislim da ni sa "Bodrogom" stvari nisu daleko iako se tu umešalo Min.Odbrane: iako smo imali spektakularne najave o vađenju ostatka broda na suvo i rekonstrukciju do forme da liči na istorijski eksponat, malo šta se na tome uradilo... U Porto Montenegru je odlično urađeno to "očuvanje tradicije" sa par sačuvanih i obnovljenih plovila, i lepo uređenim muzejem u jednoj od bočnih zgrada: nažalost, Beograd na vodi za sada ne pruža uveravanje da će očuvanje rečno-brodarske istorijske tradicije iole biti obuhvaćeno tim projektom.
namenski Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 (edited) Saznao sam da su ti sipovi stavljeni kako bi se postavio neki brod Zupa iz prvog svetskog rata ... To je sada neka zardjala kanta ali valjda planiraju da je srede ... Lepo je sto postoje ideje da se srede ti brodovi ali je glupo dovaliciti ih na mesta koja su nalepsa kada nema nista oko njih , odnosno kada postoji neometan vidik ka uscu ... Trenutno je taj brod nesto posle Brankovog mosta kad se ide prema Adi. Pre par nedelja sam video da su radili nesto dizalicama oko njega. edit: jel on to dva puta dizan sa dna? Za jedno dizanje sam znao. edit 2: nije isti brod http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Brodovi-od-nacionalnog-znachaja-propadaju-na-rekama.lt.html Gore kod Gazele trune jedan mnogo lep brod koji verovatno nema nikakav istorijski znacaj. Meni kao laiku deluje da se ono relativno lako sredi a ostavljen da poropada. Moguce da je u nekom trenutku bio i planiran za popravku jer sam vidjao ono cudo za parobrode na obali ranijih godina. Dozvolite mi da izrazim skepsu u pogledu rekonstrukcije "Župe", do sada bi se verovatno stručna javnost oglasila o tome. Verovatno će nabiti istorijske olupine kod Nebojša kule, u sklopu opsenarskog raščišćavanja Savamale. Zupa je bila ozbiljan brod, dunavski tegljac koji je uz i niz Dunav vukao brodove kad Djerdap nije bio jezercina nego opasan deo reke u kome je voda hucala i kovitlala se, a brodovima pomagale lokomotive u Sipskom kanalu. Dobijena od Nemacke, dvadeset i neke na ime reparacija za WW1, rekonstruisana 1955. u Apatinu, dobar je primerak svoje vrste. Trebalo je nesto da se radi, cudi me da se danas nesto uopste pocelo, sve se bojim da ce ovi Geografovi sipovi da na kraju pridrzavaju neki fensi splav... Edit @Vasilije: takozvanu strucnu javnost niko nije pitao nista, ja bih to znao :P Edited August 25, 2014 by namenski
Recommended Posts