Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Može u banci samo ih mrzi 

... samo ih mrzi i neće, dakle - ne može. može verovatno kad bi zvao šefa policiju i klintona al jebem ti ja takav život

Posted

... samo ih mrzi i neće, dakle - ne može. može verovatno kad bi zvao šefa policiju i klintona al jebem ti ja takav život

Za banke moras da zoves gospoju Tabakovic. Kakav ste to narod. cccc. 

Posted

nije to višak, ta početna gotovina se može uredno evidentirati preko fiskalne kase / štampača

Aha, znači ipak je dozvoljeno.

Baš sam se pitao zašto to nije zakonski rešeno, pa sam verovao da je do zakonodavaca koji nemaju veze sa praksom.

Posted

Aha, znači ipak je dozvoljeno.

Baš sam se pitao zašto to nije zakonski rešeno, pa sam verovao da je do zakonodavaca koji nemaju veze sa praksom.

dozvoljeno je ali ko još ostavlja gomilu hiljada u kasi za ujutru i koliko treba da se ostavi da bi bilo dovoljno..ugl je to minimum minimuma..misim,kada joj dodje 5oro i više mušterija sa hiljadarkom ujutru već se potrošila zaostavština siće..

Posted

U srbiji u kojoj ja zivim i burek i novine placamo plastikom. samo za plastiku za gsp moram da skidam novac sa bankomata.

Код мене може у Максију да се купи картицом.

Додуше зеза их понекад, и само једна касирка зна да ради са тим, и мора посебно да се куца.

Posted
Beograd, 18. avgust 2014.

Saopštenje za javnost

Teror nad građanima pod pokroviteljstvom Grada

Udruženje građana “Beograđani protiv noćne buke” traži ostavke gradskih čelnika zbog petodnevnog terora bukom tokom Beer Festa. 

Buka sa ovogodišnjeg Beer Festa na Ušću čula se u prečniku od nekoliko kilometara od Ušća, gde se održavala manifestacija, a prema podacima Udruženja na udaru buke bilo je oko pola miliona Beograđana.

Udurženje traži ostavke predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića, gradskog menadžera Gorana Vesića i direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića zbog toga što su, svako u domenu svojih odgovornosti i ovlašćenja, omogućili da grad i ove godine podrži i promoviše manifestaciju kojom se degradira životna sredina i ugrožava zdravlje hiljada Beograđana, a tokom njenog trajanja, uprkos masovnim pritužbama građana, nisu preduzeli ništa da građane zaštite.

Nikakve priče o navodnoj zaradi grada od ove manifestacije ne smeju da budu razlog za ugrožavanje bilo čijih ljudskih i građanskih prava.

Od 13. do 17. avgusta 2014. godine gradska vlast praktično je suspendovala Zakon o javnom redu i miru i Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini. U tom period su stizale prijave građana sa svih opština, i sa lokacija kilometrima udaljenih od Ušća – na primer, iz okoline Pančevačkog mosta i sa Banovog Brda, što može da potvrdi i komunalna i redovna policija.

Zaštitu nisu pružale ni komunalna ni redovna policija, tvrdeći da nisu nadležne u slučaju prijavljenih skupova koje podržava grad. 

Gradska uprava je dopustila da nivoi buke od koncerata na Ušću budu takvi da ugroze tokom pet dana ustavom garantovana prava građana na zdravu životnu sredinu, na psihičko i fizičko zdravlje, pravo na nesmetano uživanje imovine i pravo na javni red.

Od buke sa Ušća u pojedinim stanovima su, prema svedočenjima građana koji su se javljali Udruženju, vibrirali podovi i stakla na prozorima, a basovi su tutnjali u nameštaju i zidovima. U takvim uslovima potpuno je onemogućen redovan život i odmor.

Osim ostavki, Udruženje traži hitne izmene i dopune svih zakona i podzakonskih akata, uz aktivno angažovanje lokalne samouprave, republike i učešće građana, kojima se reguliše buka iz specifičnih izvora, posebno koncerata i noćnih klubova na otvorenom, kao i izmeštanje Beer Festa i sličnih manifestacija na adekvatne lokacije izvan naseljenih mesta.

Posted

Što jes', jes', ove godine je delovalo da nisu nimalo pazili o jačini zvuka, tj. da su pazili da se na Ušću dobro čuje, a za ostatak grada nisu marili. Prethodnih godina znam da mi je zvuk bio tih na Ušću, a da mi se kod kuće ništa nije čulo. Ove godine sam mogao da pratim bir fest iz stana.

Posted

Što jes', jes', ove godine je delovalo da nisu nimalo pazili o jačini zvuka, tj. da su pazili da se na Ušću dobro čuje, a za ostatak grada nisu marili. Prethodnih godina znam da mi je zvuk bio tih na Ušću, a da mi se kod kuće ništa nije čulo. Ove godine sam mogao da pratim bir fest iz stana.

Nisu oni pazili ni prošlih godina, isto ih je boleo kurac, ali su ove godine zaboli stvarno dobru opremu i mamojebnog tonca.

Posted

to važi samo za ove što dovoze nejač povišenim vozilima.

Posted

Smrdljive zgrade otrovale stanare?

Kako navodi list, rezultati toksikološke analize urađene na VMA pokazuju da su kod nekih stanara vrednosti fenola i hipurne kiseline uvećane i do 700 odsto.

Analize koje je uradio Institut za toksikologiju sa VMA, na koje ih je uputila i Građevinska direkcija Srbije, potpuno odstupaju od saveta Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, Zavod je stanarima samo dao preporuku da se presele dok se problem ne reši, ali je utvrdio da gasovi ne ugrožavaju akutno njihovo zdravlje.

Posted (edited)

predstavljena slavija

Nakon konkursa za idejno rešenje uređenja Trga Slavija održanog 2012. godine, danas je javnosti predstavljen i nacrt plana detaljne regulacije. Nacrt detaljnog plana predstavlja razradu pobedničkih rešenja konkursa i ranije definisanih saobraćajnih tokova, kao naredni korak ka rekonstrukciji trga.

Rešenje je dakle razmatralo realizaciju fontane na sredini trga sa novom regulacijom motornog i pešačkog saobraćaja i izgradnjom sistema podzemnih prolaza. Novi plan podrazumeva odvajanje javnog od ostalog saobraćaja razdelnim ostrvima, tako da će autobusi, trolejbusi i tramvaji imati izdvojene niše sa dve trake ukupne širine 7 metara. Spoljna traka će biti iskorišćenja za postavljenje tramvajskih šina, dok će unutrašnja biti namenjena trolejbusima i autobusima. Unutar kružnog toka su izdvojene standardne tri trake za kretanje preostalog motornog saobraćaja širine 12.5 metara.

Na taj način tramvajske šine će sa sredine biti izmeštene na ivicu kružnog toka, čime se minimizuje njegovo ukrštanje sa ulivnim saobraćajem. U trenutnim uslovima regulacije to je možda najbolje rešenje. Pored toga, plan podrazumeva i izgradnju podzemnih pešačkih veza, koje će zbog atraktivnosti biti povezane sa fontanom. To znači da će na obodima trga biti izgrađeno 6 silaza koji će povezivati sledeće ulice:

- Kralja Milana i Nemanjinu - SILAZ 1
- Deligradsku i Bulevar oslobođenja - SILAZ 2
- Bulevar oslobođenja i Svetog Save - SILAZ 3
- Makenzijevu i Beogradsku - SILAZ 4
- Beogradske i Kralja Milana - SILAZ 5
- Svetog Save i Makenzijeve - SILAZ 3a

Silazi u podzemne prolaze biće ili natrkivene stepenice sa eskalatorima ili nenatrkrivene stepenice sa liftom. Samo silaz 3a neće imati ni eskalatore ni lift, dok će kod silaza 1 biti pozicioniran javni toilet. Plan predviđa minimalnu širinu od 5 metara i visinu od 2.6 metara za pešačke prolaze, što bi moralo da se dodatno optimizuje i uveća za konfor brojnih pešaka na Slaviji.

Na centralnom ostrvu kružnog toka Trga Slavija planirana je velika fontana, koja će biti povezana sa podzemnim pešačkim koridorima. To bi trebalo da donese prozračnost velikom dijagonalnom tunelu, ali takođe i unapredi atraktivnost čitavog rešenja. U okviru parternog rešenja fontane moguće je predvideti i zeleni pojas, ali kao i drugi detalji, to će biti predmet dalje projektne razrade. Plan takođe uključuje i potencijalno uređenje platoa ispred zgrade Narodne Banke, sa smernicama za njegovo iskorišćenje.

Zadatak ovog plana je takođe da nađe rešenje za Trg Slaviju do realizacije metro stanice i javne garaže, što će biti tema drugog planskog dokumenta.

Kada se razmotre sve primedbe i usvoji novi detaljni plan, krenuće se u izradu projekta, a prema najavama nadležnih građevinski radovi bi mogli da počnu već sledećeg proleća.

pešaci dakle pod zemlju, biciklisti izignorisani, moraćemo po šinama. ali barem su one planirane da budu na ivici

Edited by belch
Posted

i čemu ova vodurina na sred sredine?

ja bih zasadila neko ogromno drvo. sekvoju, ako to uspeva kod nas.

Posted

to je sad moderno. možda će i pevati  menjati boju

Posted

Nije mi jasno šta znači kada se kaže da podzemni prolaz povezuje dve ulice. Valjda podzemni prolaz služi da se pređe ulica. Šta konkretno znači da će postojati prolaz koji povezuje Beogradsku i Kralja Milana?

Nije valjda da ćemo morati da silazimo pa da se penjemo za svaku ulicu? Ja sam razumeo da oni žele da naprave podzemne prolaze ispod celog trga, jedan sa više izlazaka. Kao na primer ispod Terazija.