Veletin Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Kolika je cena uglja na izlazu iz Kolubare? Kolika je cena uglja na ulazu u Beogradske elektrane? Nisu dotacije za Elektrane nego za reket raznim Palmama i drugim parapolicijskim, parapolitičkim i paravojnim snagama. "Beogradske elektrane"(naziv preduzeća koje se bavi proizvodnjom, prenosom i isporukom toplotne energije) za proizvodnju toplotne energije koristi : prirodni gas oko 85,6 odsto ; teško ulje za loženje – mazut oko 13,5 odsto; ugalj oko 0,4 odsto; lož ulje oko 0,13 odsto ; biomasa – peleti 0,24 odsto i briketi 0,2 odsto.
beatakeshi Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Veletin, hvala na informacijama. Zaveo me "Insajder".
đorđe geprat Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 ja sam davno napisao da, po meni, gradski prevoz treba da bude besplatan za sve. maločas me ćera obavestila da joj je popust na kiriju redukova sa 50% na 30%
gospa buba Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 ja sam davno napisao da, po meni, gradski prevoz treba da bude besplatan za sve. i ja sam se davno slozila s tim ^_^
tazza Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 mene je tata večeras obavestio da smo izgleda mogli da imamo infostan manji za 50% sve ove godine, pošto je bio mobilizovan tokom bombardovanja. doduše, i 30% će da pomogne.
Utvara Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Nije stvar u tome da se nezaposleni Beograđanin solidariše sa penzionerom koji ima više od njega. Stvar je u tome da ce celo društvo solidariše sa starijima od 65 godina. To nije skupo, a tim ljudima puno znači. Znači im da ne moraju da nose papire da dokazuju da su jad i beda da bi dobili neki popust. Popust za starije od 65 godina, bez obzira na status, je jedna civilizacijska stvar, olakšavanje života starijim ljudima. Izuzetno je nevaspitano i ružno da svakih par godina starijim ljudima postavljaš neka nova pravila, sad ti treba dokaz o visini penzije, sad ti ne treba, idi ovamo, idi onamo...Neke stvari su važnije od ušteda u budžetu, koje se mogu postići i na desetine drugih načina. Nemojte davati alibi partokratiji. Nemojte podržavati ukidanje stečenih prava. Nemojte podržavati mere uperene protiv standarda običnih ljudi. Protiv tih stvari treba biti principijelno, u ime ono malo pristojnosti što je ostalo u ovoj zemlji. Neko mora. Ne mozemo svi da gledamo siru sliku i brojimo pare u budzetu. -Stečena prava ne smeju se dirati. -Ako ne mi, ko? Ako ne sada, kada? Ja primećujem talking points Radulovića. ^_^ To može da znači dve stvari - da su te talking points ušle u uši narodu, ili da i neoliberali imaju neku dušu za opštu društvenost. Svakako je odvratno šiljiti fiskalni kurac na ugroženim kategorijama stanovništva, tj. u slučaju Beograda na porodiljama i starima, dok se prave Beogradi na Vodi. To Radule i Pavlović trube već dugo, i u pravu su.
đorđe geprat Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 i ja sam se davno slozila s tim ^_^ nisam primetio (ili sam zaboravio?). zahvaljujem. izbegao bi se trošak automata, kontrolora, kartica, softvera, svađa i tuča. i još koječega. predvidiš te pare budžetom, ako treba digneš BGD PDV za 1%, ko više ima i više troši više i prilaže. svima dobro. možda mali prati PPP?
gospa buba Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 nisam primetio (ili sam zaboravio?). zahvaljujem. izbegao bi se trošak automata, kontrolora, kartica, softvera, svađa i tuča. i još koječega. predvidiš te pare budžetom, ako treba digneš BGD PDV za 1%, ko više ima i više troši više i prilaže. svima dobro. možda mali prati PPP? ne znam sta mali radi, ali sve smo se slozili. zato shto smo bili u surovo teshkoj manjini, zajednica nas nije ni konstatovala, pa samim tim ni kamenovala ^_^
akibono Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 nisam primetio (ili sam zaboravio?). zahvaljujem. izbegao bi se trošak automata, kontrolora, kartica, softvera, svađa i tuča. i još koječega. predvidiš te pare budžetom, ako treba digneš BGD PDV za 1%, ko više ima i više troši više i prilaže. svima dobro. možda mali prati PPP? Apsolutno nemoguće, to nigde na svetu nema - a ovo je grad od 1,5 miliona stanovnika.... problem je i ovakav delimično subvencionisan, a kamoli da bude 100%! Spisak gradova koji imaju neki oblik 'besplatnog' javnog prevoza na nivou celog sveta je vrlo kratak a od njih većina ima besplatnu po koju liniju ili samo po određenim delovima grada - a i ti su gradovi od po par destina hiljada stanovnika. Talin je bio najveći od 420.000 i nešto je pokrenuo prošle godine, ali evo sad vidim da se tamo opet plaća. - http://en.wikipedia.org/wiki/Free_public_transport - http://freepublictransports.com/city/
đorđe geprat Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 ma beograd je jedinstven. i po broju onih koj neće da plate prevoz i po broju onih koji imaju povlastice. zaboravi
Ariel Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Nego, ima li neko pouzdanije informacije konto ovih abera o tome da voda nije dobra za piće zbog ovolikih poplava? Kapiram da je sada sve blatnjavije i štrokavije jer se izlilo okolo po đubrištu koje zove kopno pa se to meša s regularnom vodom, ali nemam pojma o beogradskom vodosnabdevanju (odakle dolazi voda koju pijemo? iz reni bunara na adi? šta je reni bunar? da li je reni ili moda remi?) a svako večeras izgleda ima nekog komšiju/rođaka koji radi u vodovodu i koji mu je javio da ne treba piti vodu iz česme narednih dana. kad smo već kod toga, ja pijem česmovaču ali je proturam kroz onaj ruski barijer filter, ne znam, možda me to spasi spore smrti unošenjem u organizam đubrišta s obala save u razmeri 1:750?
Dagmar Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Nego, ima li neko pouzdanije informacije konto ovih abera o tome da voda nije dobra za piće zbog ovolikih poplava? Kapiram da je sada sve blatnjavije i štrokavije jer se izlilo okolo po đubrištu koje zove kopno pa se to meša s regularnom vodom, ali nemam pojma o beogradskom vodosnabdevanju (odakle dolazi voda koju pijemo? iz reni bunara na adi? šta je reni bunar? da li je reni ili moda remi?) a svako večeras izgleda ima nekog komšiju/rođaka koji radi u vodovodu i koji mu je javio da ne treba piti vodu iz česme narednih dana. kad smo već kod toga, ja pijem česmovaču ali je proturam kroz onaj ruski barijer filter, ne znam, možda me to spasi spore smrti unošenjem u organizam đubrišta s obala save u razmeri 1:750? Mozes i da prokuvas, napravi caj npr
kapetanm Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Nego, ima li neko pouzdanije informacije konto ovih abera o tome da voda nije dobra za piće zbog ovolikih poplava? Kapiram da je sada sve blatnjavije i štrokavije jer se izlilo okolo po đubrištu koje zove kopno pa se to meša s regularnom vodom, ali nemam pojma o beogradskom vodosnabdevanju (odakle dolazi voda koju pijemo? iz reni bunara na adi? šta je reni bunar? da li je reni ili moda remi?) a svako večeras izgleda ima nekog komšiju/rođaka koji radi u vodovodu i koji mu je javio da ne treba piti vodu iz česme narednih dana. kad smo već kod toga, ja pijem česmovaču ali je proturam kroz onaj ruski barijer filter, ne znam, možda me to spasi spore smrti unošenjem u organizam đubrišta s obala save u razmeri 1:750? ово је кад је редовно стање OSTROJENjA ZA PREČIŠĆAVANjE VODE Voda se prerađuje u 5 postrojenja: Bele vode, Banovo brdo, Bežanija, Makiš i Vinča. Projektovani kapacitet postrojenja za podzemnu vodu je 8060 l/s, a postrojenja za rečnu vodu 3 580 l/s. Na Makišu se nalaze proizvodni pogoni: „Makiš I“ i „Jezero“. Postrojenja Banovo brdo, Bežanija i deo pogona Bele vode prerađuju podzemnu vodu. Primenjuju se sledeći tehnološki postupci: aeracija, retenzija, filtracija i hlorisanje. Drugi deo postrojenja Bele vode, Makiš i Vinča prerađuju rečnu vodu. Na proizvodnim postrojenjima Makiš i Jezero primenjuje se savremena tehnologija prerade rečne vode složenijim tehnološkim procesima koji pored bistrenja, peščane filtracije i završne dezinfekcije hlorom, obuhvataju i ozonaciju i filtraciju vode filterima od aktivnog uglja. KVALITET VODE Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste pravo na zdravu vodu za piće, koja je nezamenljiv uslov opstanka. Zbog toga se u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ pridaje veliki značaj kontroli kvaliteta vode. Kontrola kvaliteta vode se vrši prema važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98), koji je usaglašen sa Direktivama Evropske Unije i Preporukama svetske zdravstvene organizacije. Pravilnikom su definisani uslovi obavljanja kontrole kvaliteta vode u pogledu vrsta analiza, broja uzoraka, mesta i dinamike uzorkovanja. U Beogradskom vodovodu se kontrola kvaliteta obavlja u dva nivoa. Tokom procesa proizvodnje vode učestalo se kontrolišu parametri koji su od značaja za praćenje efikasnosti prerade vode kroz sve njene faze. Ova kontrola se obavlja u pogonskim laboratorijama koje su opremljene za analize osnovnih fizičko-hemijskih parametara u tri smene. Drugi nivo kontrole se obavlja u Službi sanitarne kontrole vode. U savremeno opremljenim laboratorijama izvode se fizičko-hemijske, mikrobiološke i biološke analize parametara koji su propisani Pravilnikom. Kontrolom su obuhvaćeni uzorci pijaćih voda sa svih proizvodnih pogona i iz rezervoara beogradskog vodovodnog sistema, sa slavina potrošača, kao i uzorci sirovih voda koje dolaze na preradu. Voda sa proizvodnih pogona se kontroliše svakodnevno, rezervoari se rade jednom nedeljno, a sa slavina potrošača se radnim danima analizira 20-25 uzoraka dnevno prema određenoj šemi uzorkovanja. Na području grada određeno je oko 180 točećih mesta koja se kontrolišu po dva puta mesečno. Svakodnevno se rade osnovne analize koje obuhvataju oko 20 fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara, a kontrola velikog broja specifičnih parametara obavlja se periodičnim analizama, tako da se na osnovu rezultata analiza ima uvid u kvalitet vode. Za određivanje ovih parametara koriste se savremene analitičke tehnike i instrumenti, a analize rade iskusni stručnjaci raznih profila koji su dobro obučeni za rad. Uporedo sa kontrolom kvaliteta vode koju obavlja Beogradski vodovod vrši se kontrola u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZZJZ). U toku jedne godine u Beogradskom vodovodu se pregleda oko 8000 uzoraka, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje oko 7000 uzoraka vode. Na osnovu nekoliko hiljada uzoraka i na desetina hiljada analiziranih parametara, timovi stručnjaka u beogradskom vodovodu i u GZZJZ donose ocenu o kvalitetu vode BVS-a. Ко зна шта је сада, више зазирем од исправности инсталација и хаварија цеви због клизишта и слегања и на тај начин загађења него саме воде по изласку са места прераде
akibono Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Mora da se povede računa oko vode, ipak su ozbiljno vanredne stvari - svašta je moguće uz ovakve vodostaje. Sa druge strane skoro sigurno će nas obavestiti ako bude problema u 'fabrikama vode', a ako stradaju cevi obično se voda zaprlja... Dobri su ti filteri kao preventiva, a nije loše imati i nešto natočene rezerve ako pukne neka cev, kao i pokoji balon kupovne za piće. Mislim da će biti pucanja cevi po gradu za dan-dva kad krene pomenuto klizanje i sleganje napadale vode, uz pojačani saobraćaj po ulicama.
Ariel Posted May 15, 2014 Posted May 15, 2014 Pa to, i meni je malo čudno da ne jave ništa ako je nešto stvarno hevi, a to "stvarno hevi" sam i ja shvatao kao teško zagađenje, pucanja cevi i izlivanja nekih fekalija u vodovod, a to što je voda sada muljavija, valjda mogu to da pročiste. A i kažem, to verujem da bi javili, mislim, izgubio sam 32 vrste poverenja u ovu državu, ali neke stvari su mi i dalje samo za teoretičare zavere ili najmračniji Sovjetski Savez.
Recommended Posts