harper lee Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 ma i to sacujem, uvek se neko provuce - a po pravilu srpski kamioni. sigurno ima neka shtela:)Juce sam prosao Bubanj Potok i stekao sam utisak da policija prilicno pedantno sklanja kamione koji prodju naplatnu rampu. A da ce neko da se prosvercuje, to hoce. Srpska posla.
Daddy Cool Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 (edited) "sa nasim parama"to su i moje pare, i ne smeta mi da nesto malo gradskih para ode na izgradnju zgrada ljudima koji zive pod kartonom. Pade mi na pamet jedno pitanje u vezi sa tim ... odakle ti silni ljudi koji zive pod kartonom? Ti kartoni su im rodna gruda/dedovina? Ili su mozda dosli u Beograd ko zna odakle, jer ovde moze mnogo bolje da se zaradi na poslovima kojima se oni bave, ukljucujuci prosidbu po coskovima, semaforima itd? Zasto to malo gradskih para da ode njima, a ne recimo meni, koji zivim sa zenom i detetom kao podstanar? Ili mislis da jos nije kasno da odlaskom pod karton resim stambeno pitanje? :)edit: Djilasovu izjavu o "stotinama hiljada ljudi koji rade i nemaju stan" sam procitao posle pisanja ovog posta. Edited February 10, 2010 by Daddy Cool
renne Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Ali po svim novinama koje su videle ugovor nigde se i ne spominje stan, nego "evropski standard"
Аврам Гојић Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Daddy Cool:Odgovori na tvoja pitanja su dati mnogo puta u medijima. Ako te tema zaista zanima, potrazi ih, a ako te ne zanima, moj ti odgovor nece znaciti bas nista.Renne:Nominalni evropski standardi za adekvatnu nastambu podrazumevaju iskljucivo kucu/zgradu od cvrstih materijala, od toga nema odstupanja.
Daddy Cool Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Ajde, ajde, imas na desetine postova svaki dan, a sad ti tesko meni da napises 3-4 recenice!Posto vidim da grubo receno, drzis stranu Romima u ovom problemu i da si solidno upucen u to sto se dogadja, tvoje kratko objasnjenje/misljenje bi mi bilo sasvim dovoljno.
harper lee Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Nominalni evropski standardi za adekvatnu nastambu podrazumevaju iskljucivo kucu/zgradu od cvrstih materijala, od toga nema odstupanja. :D Da se ja nesto pitam u ovoj drzavi smesta bih te izabrao za poverenika za romska pitanja. Pa, jesmo li zakljucili pre dvesta hiljada strana da tzv. evropski standardi (sta li se sve gura pod tu frazu) NE podrazumevaju kucu/zgradu od cvrstog materijala? Uzgred, kontejneri u koje su ovi Romi smesteni JESU od cvrstih materijala, nisu ih ubacili u bazen. Hoces ja i ti sad da se kladimo da ce itekako biti odstupanja od tih "nominalnih evropskih standarda" koji, inace, zavise od slucaja do slucaja?OK je to poseravanje po Djilasu, zasluzio je mnogostruko, ali nemoj da se zajebavamo sa tim "evropskim standardima" koji su se odjednom pretvorili u stanove i kuce. Dajte neki link, ako ga ima, da vidimo taj famozni ugovor i vidimo sta je nesrecnik potpisao, umesto sto se gadjamo frazama bezveze.
Аврам Гојић Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 @daddy coolkako to mislis, drzim stranu Romima? Postoji neki sukob izmedju Roma i ostalih za koji ja ne znam? Inace, u karton sitijima ima i ne-Roma...@harper leeugovor je podrazumevao, same gradske vlasti su to priznale, stanovanje u skladu sa medjunarodnim standardima. Medjunarodni standardi u ovoj oblasti definisani su dokumentom UN-a "Pravo na adekvatno stanovanje" iz 1993. godine, i podrazumevaju stanovanje koje nije samo krov nad glavom, vec nesto mnogo ozbiljnije od toga, ukljucujuci i blizinu skole, medicinske nege, bla bla. OK, priznajem da u dokumentu nema pominjanja cvrstih materijala, ali u svakom slucaju razbacati nekoliko kontejnera u vec postojece slumove i reci "eto vam pa se snadjite" je daleko od onoga sto u tom dokumentu pise.I bilo bi dobro videti ugovor.
renne Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 E neka si priznao da nema u ugovoru "čvrstog materijala" pa nek' ide život :)
Аврам Гојић Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Pa sve i da nije cvrst materijal, opet je debilno ocekivati da ce banka biti odusevljena resenjem "baci im te kontejnere u cigan-malu, pa nek' se tamo kolju sa starosedeocima, necemo sigurno sa Srbima da ih mesamo".
Daddy Cool Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 @daddy coolkako to mislis, drzim stranu Romima? Postoji neki sukob izmedju Roma i ostalih za koji ja ne znam? Inace, u karton sitijima ima i ne-Roma...I bilo bi dobro videti ugovor.Pa jesi napisao da su gradske pare i tvoje pare i da ne bi imao nista protiv da se od njih grade stanovi Romima? A konflikt je valjda na relaciji Djilas (vlast) - Romi (i ostali iz kartonki)?!Mislio sam ukratko da razmenimo misljenja, a ne da se natezemo oko svake reci. Ne kapiram ovo kao TV duel ...
Аврам Гојић Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 (edited) Pa jesi napisao da su gradske pare i tvoje pare i da ne bi imao nista protiv da se od njih grade stanovi Romima? A konflikt je valjda na relaciji Djilas (vlast) - Romi (i ostali iz kartonki)?!Mislio sam ukratko da razmenimo misljenja, a ne da se natezemo oko svake reci. Ne kapiram ovo kao TV duel ...Dobro, izvini, zbog ove zime sam na 3 coska. Da, u pravu si za konflikt, samo te molim da shvatis da ne drzim stranu Romima, nego nacelu da svako treba da ima nekakav krov nad glavom i da ta sirotinja iz slamova nije dosla na Novi Beograd da bi zauzimala gradjevinsko zemljiste nego da bi pokusala da se nekako izdigne iz bede na onaj nacin koji im je na raspolaganju. To je zakon prirode, ides tamo gde ti je bolje, i tu nema mesta moralisanju.Posto nikakvo vracanje ljudi u njihove sredine ne dolazi u obzir (naprosto bi se vratili u Beograd prvim autobusom), i posto dobar deo tih ljudi nema ni gde drugde da ode (na Kosovo, gde su mnogi od njih rodjeni? da ih pobiju?), to se mora nekako resiti. Nisu svojinska pitanja jedina pitanja urbanog razvoja: grad cine ljudi.Pri svemu ovome cu reci da bi ti kontejneri, stanovi, stagod za Rome bili beskorisni bez nekog sireg programa socijalizacije, ali Beogradjani ce morati da se pomire da to kosta lepih para i da pri tome nema nikakvu prihvatljivu i zakonitu alternativu. Mnogi ljudi misle da se ljudi mogu tek tako terati iz gradova i vracati "tamo odakle su dosli". Ne, ne mogu. To zabranjuju Ustav i zakon.Nadam se da sam bio precizniji.@gazza :lol:pa to mu dodje kompliment, kad pogledas. a realno imam neposredna saznanja o tome kako izgleda biti Rom, buduci da sam u Beogradu legitimisan apsolutno svaki put kada sam bio u centru grada u drustvu Roma duze od pola sata na ulici, uz pitanja "sta trazis sa ovim Ciganima". Na jugu Srbije je mnogo gadnije. Svako putovanje Roma autobusom izmedju gradova podrazumeva izdrkavanje policajaca, najneverovatnija pitanja "sta si krao poslednje", izjave tipa "tisina matori mandovu" (izreceno Romu koji je ugledan i poznat clan zajednice, ali mu dostojanstvo nije dalo da o ovome talasa)...Ne daj Boze nikome. Edited February 10, 2010 by vasudeva418
vulejov Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Nikada mi nisu bile jasne granice Dušanovca...svaki put kada mi neko objašnjava ko se razume u materiju na kraju ga pitam da mi kaže šta je onda Marinkova bara i tu je kraj...ko zna gde je granica izmedju Lekinog brda i Dušanovca?
Ryan Franco Posted February 10, 2010 Posted February 10, 2010 Tamo gde stoji onaj grafit posvecen majstoru Banbusa.
Recommended Posts