Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

Pa kako kad će Velja sve da legalizuje?

Posted

kako je moguće da škole i obdaništa budu bespravno sagrađeni? 

nadam se da se zajebavas, da ne pitas to ozbiljno u drzavi u kojoj je vodeci i najveci anarhista drzava :D 

Posted

kako je moguće da škole i obdaništa budu bespravno sagrađeni? 

škola i vrtić su u blizini trase dalekovoda, koji je 10 metara viši od EU propisa i nijedna ekološka norma nije narušena.

stambeni objekti su na samoj trasi dalekovoda. pošto je dalekovod u planu još od 1986, i ljudi su gradili kuće i pored toga što su imali uvid u GUP i DUP, ti objekti tu nemaju šta da traže. najveći deo vlasnika kuća je prihvatio eksproprijaciju, a ovaj protest je vodilo 4-5 čestitih domaćina koji veruju da će im elektromagnetno zračenje oštetiti zdravlje.

Posted (edited)

meni je najjače što su se praljudi stišali tek kada je došao pop :fantom:

Edited by Hella
Posted

u praistoriji je tako, dodje vrac, zamadjija i smiri strasti.

Posted

Imam jedno pitanje za staaaare Beograđane i sve kojima dotični malko idu na spolovilo: čitao sam negde, možda i na netu, kako je Skadarlija onako prilično ersatz tj. da je tu pre II svetskog rata bila pivnica i malo šta, neke udžerice, sirotinjski kraj, možda čak ni one kaldrme nije bilo... A da je cela ta priča "boemska četvrt" u stvari pokušaj da se napravi turistička mamipara... Sad, malo mi sve to čudno, jer ipak se one kafančine tamo diče kojekakvim hiljadu osamsto šeset i nekim godinama otvaranja i tako, mada nije isključeno da je kafana postojala tada ali da je bila neka rupčaga... Pa rekoh, možda neko zna neke podakte o tome i može da mi pomogne ovako neupućenom u raskrinkavanju i dekonstrukciji mita skadarlijskog - ili bar da mi kaže gde sam to jebeno pročitao pošto sada nikako to ne mogu da iskopam. Možda je bilo i na ovom topiku ali ko će vrteti sad 400 strana :D

Posted

Evo ja sam staaari Beograđanin kome stari Beograđani malo idu na spolovilo.

Skadarlija je do druge polovine XIX veka bila čemerno mesto izvan gradskih zidina i Cigan-mala, kroz ulicu je tekao potok, i tu se odlazilo na divlju zabavu sa pevanjem i bodenjem noževima.

Kada su Rome iselili odatle, Skadarlija se pretvorila u boemsko stecište, ali pod tom rečju ne podrazumevamo građane koji tamo subotom vode prijatelje na lep ručak i nekoliko akova vina, već onu pravu boemiju, sa sumnjivim ženama, prevarantima i drugim ološem, kockarima, konjokradicama i podmitljivim pandurima. Mesto gde dečaci uče da budu muškarci.

Kada se Đura Jakšić preselio tamo, i njega samog je, kažu, bilo stid zbog toga na kakvo mesto ide da živi u svojoj pesničkoj bedi. Sa njegovim dolaskom, Skadarlija je počela da se uzdiže u statusu, da se "džentrifikuje", tako reći, birtije su postale kafane, a u kafane su došli profesori, umetnici, političari, mladi anarhisti, budući crnorukaši, i ostali šareni prestonički svet koji se, po tadašnjim varoškim običajima, grupisao u kafanskom kvartu da tamo generiše nove misli i običaje. Lako se može pretpostaviti da je u Skadarliji nastao i pravi rusvaj nakon osnivanja Narodnog pozorišta, kada su glumci pohrlili tamo da loču i jebu. Poznato je i da Tin Ujević nije u Skadarliji ništa morao da plaća, bilo je dovoljno da sedne i da mu se donese plaćeno piće.

Nema laži u priči o tome da je Skadarlija bila boemsko stecište. Ali, to nema nikakve veze sa današnjom Skadarskom ulicom, mrtvim kvartom koji se, u suštini, diči tuđim uspomenama.

Posted (edited)

Pa sad, nisam sigurna koliko mozemo da tvrdimo bilo sta, ali Skadarlija jeste postojala u smislu "boemske cetvrti" pre 2. sv. rata. Prema onome sto znam i sto se moze videti na fotografija,a to svakako nije izgledalo "fensi". Prica kaze da su kroz tu ulicu prolazili svi koji su dolazili u Beograd, misli se na period dok je jos postojala Stambol kapija, a bila je prometna i kasnije, pa su neki od stanara poceli da sluze putnike namernike picem i hranom iz svojih kuca za nadoknadu. Razvoj ulice kao boemske pocinje sa rusenjem kafane Dardaneli, namestu danasnjeg Narodnog muzeja, koju su uglavnom opsedali glumci i muzicari iz Narodnog pozorista i njihovo drustvo. Mnogi glumci i muzicari iz pozorista su ziveli u sobicama u i oko Skadarske ulice, pa su zabavu premestili tamo. Restoran "Ima dana" je nekada bio stambeni objekat sa dosta sobica, u kojima su uglavnom ziveli glumci, pa su pravili zurke u dvoristu. Ima podatak da je Dzozefina Bejker odsedala u Skadarliji cak dva puta, prvi put jer nije bilo boljeg smestaja, a drugi put jer joj se dopalo i nije htela bolji hotel.

Mislim da je tu najveci problem u percepciji ljudi jer je nekome za provod dosta i rupcaga sa dobrom ekipom dok se drugi zgrazavaju na sve ispod fenseraja.

Ima knjiga na tu temu, ako bas zelis iskopacu. :)

edit: Vasa brze kuca i lepse je to napisao

Edited by nera
Posted (edited)

I naravno, prigodni soundtrack, koji su pravili mladi ljudi zagledani u staro, dok su u staroj Skadarliji čak i stari ljudi bili zagledani u novo.

Edited by Грешни Василије
Posted

Ceo taj kraj oko Skadarlije je uvek zaostajao za drugim delovima grada koji su se trudili da prate savremene trendove. Kao da je bila zelja da se ocuva taj milje XIX veka, sto je na kraju ispalo kic najgore vrste. Poslednja rekonstrukcija ulice je bila krajem osamdesetih godina proslog veka i danas vapi za obnovom, jer ovo danas na sta lici podseca na neke sumnjive sokake u gradovima na Bliskom istoku.

Evo dve slicice na sta je licila ta ulica pa uporedite sa boemskim cetvrtima u gradovima sirom Evrope.

Skadarlija oko 1930. Umesto ovih rusevnih kucica je sada tu OS Skadarlija.

skad3.jpg

Sezdesetih godina proslog veka

Untitled-1_0.jpg

Posted (edited)

Uh, Vaso, sad si me smorio s ovim bilmezima, a taman sam hteo da kažem hvala oboma, baš mi je to sve interesantno. Nera, cenio bih tu knjigu da mi iskopaš, i dalje se mrštim što ne mogu da nađem taj tekst na internetu koji je kao rakrinkavao skadarliju kao praktično izgrađenu posle drugog svetskog rata, sa sve postavljanjem "autentične" kaldrme.

EDIT: KnightLore - taj "prošli vek" je XX vek??? Sećam se da je rekonstruisana osamdesetih, ali ne sećam se na šta je ličila pre toga

Edited by Ariel
Posted

Ceo taj kraj oko Skadarlije je uvek zaostajao za drugim delovima grada koji su se trudili da prate savremene trendove. Kao da je bila zelja da se ocuva taj milje XIX veka, sto je na kraju ispalo kic najgore vrste. Poslednja rekonstrukcija ulice je bila krajem osamdesetih godina proslog veka i danas vapi za obnovom, jer ovo danas na sta lici podseca na neke sumnjive sokake u gradovima na Bliskom istoku.

Evo dve slicice na sta je licila ta ulica pa uporedite sa boemskim cetvrtima u gradovima sirom Evrope.

Skadarlija oko 1930. Umesto ovih rusevnih kucica je sada tu OS Skadarlija.

skad3.jpg

chapter3_pic2.jpg

Posted

Ariel, imas ovu: http://www.delfi.rs/knjige/7590_romanticno_boemska_skadarlija_knjiga_delfi_knjizare.html, Koste Dimitrijevica, nisam citala pa ne znam koliko je precizna sa podacima. Pronaci cu jos.

Koliko znam, ceo donji deo Skadarlije je srusen i izgradjen posle rata, od Bajlonijeve pivare je ostala samo ona jedna zgrada iza pivnice u dnu, mozda i pivnica pripada tom kompleksu, nisam sigurna. Mene licno fascinira ideja da se u boemskoj cetvrti punoj kafana izgradi osnovna skola :D. Mada, koliko znam prva ideja posle rata je bila da se cela ulica porusi i potpuno izmeni ali je taj plan napusten u nekom momentu.

Posted

ako oteramo cigane iz belvila, mozda i tamo nastane boemska cetvrt.