harper lee Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Finansijski itekako menja, obzirom da izmedju 65te i 70te godine zivota, u beogradu verovatno ima 35+ hiljada penzionera, ako podjemo od podatka da ih ukupno ima 120 hiljada kako sam preneo u ranijem postu. To nije mala para.Vaso, ok, samo bi bilo lepo da kada gradske vlasti ovakve mere poduzimaju, urade neku procenu ukupnih rashoda i o tome obaveste javnost. Cisto da znamo koliko nas ovaj superhik altruizam kosta. Ako vec previse od njih ocekujem, bilo bi lepo da nas mediji ili opozicione stranke udostoje takvih podataka.Iz tvog (finansijskog) ugla razmisljanja menja. Iz mog (socijalnog) ne menja. Da mi (kad kazem mi mislim na politicku elitu) te ljude svojevremeno nismo opljackali i oteli im sve sto su decenijama ulagali u svoj sopstveni penzioni fond mozda bi i ta tvoja prica o tome kako nam penzosi jebu majku zato sto imaju besplatan prevoz i imala nekog smisla. Ovako se bojim da, ako cemo da krenemo da prebijamo dugove, drzava nece dobro proci u tom prebijanju.
pacey defender Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Iz tvog (finansijskog) ugla razmisljanja menja. Iz mog (socijalnog) ne menja. Da mi (kad kazem mi mislim na politicku elitu) te ljude svojevremeno nismo opljackali i oteli im sve sto su decenijama ulagali u svoj sopstveni penzioni fond mozda bi i ta tvoja prica o tome kako nam penzosi jebu majku zato sto imaju besplatan prevoz i imala nekog smisla. Ovako se bojim da, ako cemo da krenemo da prebijamo dugove, drzava nece dobro proci u tom prebijanju.Aman, harpere, moj finansijski ugao gledanja na strani zapravo pokazuje koliko je ova mera gradske vlade duboko nepravedna. Moja pozicija nije nista manje socijalna od tvoje. Dalje, ovo je vec drugi post da podmeces da ja imam nesto protiv penzionera. Prvo je bilo da ja navodno smatram da ce zbog penzionera da nam propadnu autobusi i evo sada ovo - da ce oni sada da nam jebu majke sto se dzaba voze. Uopste ne gledam na stvari tako.Moj finansijski ugao gledanja na stvari je vrlo human i pravedan jer postavljam pitanje namenskog trosenja novaca. Ova mera je potpuno promasena zbog toga sto ne targetira ugrozene ljude, vec sluzi da se celokupna jedna grupacija finansijski rastereti, iako unutar te grupe postoje ljudi koji apsolutno ne zasluzuju da se sa njima solidarisu drugi gradjani. Solidarnost ima smisla samo ako se onaj bogatiji solidarise sa siromasnijim od sebe. Treci put ponavljam - nezaposleni se ovom merom solidarisu sa dobrostojecim penzionerima. I sad ispade da si ti koji ovo podrzavas veci humanista od mene jer ja toboze gledam stvari strogo ekonomski.Podsecam jos jednom na Krkobabicevu izjavu kojom se pokenjao na sopstvene stavove od pre samo godinu dana.
Budja Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Пензионери су иначе познати као популација у којој тек понеко залута са 15 хиљада. Углавном сви имају по 40 и више. Оно што ја мислим је да превоз треба да буде бесплатан сасвим, као и да новац треба укинути и то јесте прича коју истерујем, јер без обзира што још увек нису стечени сви потребни услови за тај прелаз, многи јесу и није на одмет да свесни људи имају то у виду и размишљају о будућем.Pol Pot glavom i bradom.
Д Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Ма, Џингис Кан. Као да бициклисти кажеш да је Џорџ Буш (јер и Буш рецимо, вози бицикл), уместо Ленс Армстронг.
Budja Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Ма, Џингис Кан. Као да бициклисти кажеш да је Џорџ Буш (јер и Буш рецимо, вози бицикл), уместо Ленс Армстронг.Ovo, naravno, nije ta vrsta asocijacije kojom bi zeleo da se zastitis. To jeste utopisticka ideja koja direktno vodi u nasilje.
Д Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Ovo, naravno, nije ta vrsta asocijacije kojom bi zeleo da se zastitis. To jeste utopisticka ideja koja direktno vodi u nasilje.
Аврам Гојић Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Sram bilo taj pokvareni EBRD, zamisli trazi da ispunimo nesto sto nismo umeli da procitamo, i nismo konsultovali bas nikoga da nam kaze sta EU smatra za prihvatljive uslove stanovanja.Inace u paketu sa Gazelom puklo je jos nekoliko projekata. Neka grad stane, neka se sve srusi, ali mi Rome necemo naseljavati u cvrstu gradnju.Ovo nije za ostavke, nego za cike u belom. Apsolutni, uzasni diletantizam.Đilas: Ne pristajemo na ucene EBRD2. februar 2010. | 15:41 | Izvor: B92, Beta, Tanjug Beograd -- Država neće uzeti kredit za sanaciju Gazele ukoliko EBRD ne odustane od uslova o raseljavanju Roma, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.Đilas je rekao da je most Gazela bezbedan za saobraćaj i da kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 33 miliona evra za sanaciju mosta neće biti uzet, ukoliko ta banka ne promeni uslov o raseljavanju Roma. Gostujući u emisiji Kažiprst radija B92 gradonačelnik Beograda izjavio je da je po njegovoj proceni olako prihvaćena klauzula o raseljavanju romskog naselja koje se nalazilo ispod mosta Gazela, jer bi izgradnja tih stanova koštala pet miliona evra. "To nije donacija, nego ekonomski kredit i ako su to uslovi, nećemo ga uzeti", rekao je Đilas i dodao da to nije prihvatljivo, jer na kredit od 33 miliona evra kamata u slučaju izgradnje stanova za Rome ne bi više bila pet, nego 25 odsto.Gradonačelnik Beograda rekao je da Romi koji su raseljeni iz nehigijenskog naselja sada žive u znatno boljim uslovima i da će moći da konkurišu za dodelu socijalnih stanova. Prema njegovim rečima EBRD-u je predloženo da do 15. marta razmotri uslove kredita, a sledeće nedelje trebalo bi da bude održan sastanak sa predstavnicima te finansijske institucije i do odluke o tome da li je kredit odobren moglo bi doći i ranije. "Ukoliko dogovor ne uspe, uzećemo kredit od komercijalnih banaka", rekao je Đilas i dodao da će Grad Beograd tražiti da bude nosilac projekta ukoliko bude sufinansirao radove na obnovi mosta Gazela, da bi se izbeglo eventualno kašnjenje u njihovom izvođenju.Mrkonjić: Moglo i bez raseljevanjaMinistar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić kaže da građani ne treba da strahuju da će se most Gazela srušiti, ali da nema ništa protiv da se malo podignu tenzije da bi se problem rešio. On je i dodao da bi u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori i da zaživi ugovor, koji je potpisan još 2007. godine. Mrkonjić je naglasio da je rekonstrukcija mosta Gazela mogla da bude završena i bez raseljavanja romskog naselja, ali da je grad Beograd odgovoran, jer je na sebe preuzeo obavezu da izmesti nehigijensko romsko naselje ispod mosta. On je podsetio i da su sa EBRD ugovorom vezana četiri posla - obilaznica Dobanovci - Batajnica, modernizacija auto-puta od Surčina do Bubanj Potoka, rekonstrukcija Gazele i kružni put. "A sva ta četiri projekta vezana su za iseljavanje Roma, ja u ovom trenutku oslobađam odgovornosti Puteve Srbija", dodao je on.Raseljavanje Roma jeste bio uslov za odobravanje kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekontrukciju "Gazele", rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze, ali je posle sednice ostalo nejasno da li se Grad Beograd obavezao na izgradnju naselja za Rome od čvrstog materijala ili ne. Na odboru su se smenjivale tvrdnje nekih članova Odbora da se Grad Beograd obavezao samo na raseljavanje Roma, ali da u Ugovoru nigde nije pisalo i da se moraju izgraditi čvrste zgrade, umesto dodele montažnih kontejnera. Sa druge strane, predstavnici bivših pregovaračkih timova iz Ministarstva infrastrukture tvrdili su da je u Ugovoru navedeno da se naselje mora izgraditi u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i direktivima EU, a koji podrazumevaju tu obavezu. Delimičan odgovor na to pitanje pokušao je da da pomoćnik direktora "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić koji je bio u delegaciji koja je 2007. godine otputovala u London i koji kaže da se seća da je u zapisniku prilikom pregovora stajalo da grad treba da izgradi čvrsto naselje za Rome. On je naveo, međutim, da u samom Ugovoru piše da se iseljavanje mora izvršiti u skladu sa ekološkim standardima, a što je podrazumevalo i da se Romima obezbedi pristojno mesto za život.
Muwan Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Aman, harpere, moj finansijski ugao gledanja na strani zapravo pokazuje koliko je ova mera gradske vlade duboko nepravedna. Moja pozicija nije nista manje socijalna od tvoje. Dalje, ovo je vec drugi post da podmeces da ja imam nesto protiv penzionera. Prvo je bilo da ja navodno smatram da ce zbog penzionera da nam propadnu autobusi i evo sada ovo - da ce oni sada da nam jebu majke sto se dzaba voze. Uopste ne gledam na stvari tako.Pacey, svađate se bez potrebe. Povod za ovu subvenciju je taj što je: 1. i operativno i budžetski mnogo lakše subvencionisati penzionere nego npr. nezaposlena lica kao što si naveo; 2. ovo jedan od dogovorenih ustupaka Krkobabiću. Ne treba oko ovoga praviti klasnu borbu, pogotovo ako uzmeš u obzir da ogroman broj zvanično nezaposlenih zapravo ima neke prihode (izdaju stanove, rade nešto privatno, primaju doznake iz inostranstva, sve to naravno neprijavljeno) i ne možeš da kažeš da imaju mesečni input od 0 dinara.Autobusi nam se uopšte ne raspadaju, vozni park je sasvim prihvatljive starosti. Problem je u tome što GSP ne može da funkcioniše bez dotacija ali to nije zbog toga što se penzioneri voze besplatno. Nije čak ni zbog niskih cena karata (u mnogim evropskim gradovima pojedinačna vožnja košta oko 0.6 - 0.8 EUR, a ima i skuplje naravno). Prvenstveni razlog je očajan procenat naplaćenih vožnji odnosno praistorijski sistem naplaćivanja istih, gde se tebi u svakoj varijanti više isplati da nemaš nikakvu kartu ili markicu kod sebe. Statistički gledano, kontrola će te sadžgati jednom u sto vožnji, a kazna te košta oko 45 vožnji (na mnogim linijama nikada nema bilo kakve kontrole, što ljudi koji ih koriste odlično znaju), i na to dodaj urođeni srpski nagon da se država mora prevariti po svaku cenu.Čak i u Londonu ima ljudi koji to rade. Lično upoznao lika koji je lucidno zaključio da ga kontrolori hvataju jednom u 50-60 vožnji železnicom. Pojedinačna karta 2 do 4 funte, kazna 25 funti znači čovek je na dobitku i ostane mu čak i za metro i autobus (gde ne može da se uđe bez očitane karte). S tim da su takvi kod njih simpatični izuzeci a u Srbiji sumorna pravila. Meni je fascinantno da u gradu u kojem možeš da platiš parkiranje mobilnim telefonom ne postoje elektronski čitači karata u gradskom prevozu ili da se makar radi na njihovom uvođenju. Sadašnji sistem je primitivniji od onih narandžastih kutija koje su bile korišćene 80-ih. One su barem otkucavale vreme poništavanja na karti.
pacey defender Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 (edited) Ma ne svađamo se harper i ja, daleko od toga.Svestan sam ja da mnogi nezaposleni imaju prihode. Ima gomila ljudi prijavljenih na birou a da imaju prihode od legalnog i oprezovanog rada (što je veliki paradoks), putem autorskih ugovora ili ugovora o delu koji im donose solidne pare. Na birou su zbog besplatne zdravstvene zaštite i jeftinijeg gradskog prevoza. Sve mi je to jasno. Problem je što ova država (i grad) voli da kategorizuje ljude po nekim budalastim kriterijumima, pretpostavljajući da su svi oni isti, samo zato što imaju jednu sličnost. Postoji mnogo više sličnosti između zaista nezaposlenog stanovnika beograda koji pritom ima dvoje dece i penzionera sa penzijom od 13hiljada dinara, nego što je sličnost između tog penzionera i njegovog po statusu jednakog sugrađanina koji je onomad bio pukovnik, a sada uživa u svojih 50hiljada. Opet kažem, ne želim da polemišem o tome da li je čovek bogat sa svojih 30hiljada ili ne - naravno da nije, samo kažem da je suludo da se ovako siromašno društvo sa takvim ljudima solidariše. Što se tiče gradskog prevoza u širem kontekstu, ima odličnih autobusa, a ima i onih u poodmakloj fazi poluraspada. Problem naplate karata je možda i najveći problem; evo ja nisam u prethodnih mesec dana niti jednom naleteo na ridžovana. Ali onda taj problem treba rešavati a ne premošćavati ovakvim merama. Neka onda lepo uvedu gradsku taksu od 2% i usmere je na GSP pa da prevoz bude potpuno besplatan za sve korisnike. Da se ne zamaramo sa kartama, markicama, pantljičarama, povlasticama, potvrdama i šta sve tu postoji. Time bi se i ljudi motivisali da koriste gradski prevoz pa bi manje bilo gužve na ulicama. Ovo što sada rade je suludo i diskriminatorski i tako se ne rešavaju problemi. Ovo dugoročno nije održivo. Edited February 2, 2010 by pacey defender
badenac Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 (edited) Manje cene za stare ljude jeste dostignuce uobicajena praksa u razvijenim i uredjenim drzavama.Cene usluga raznoraznih ustanova sto drzavnih,sto privatnih su nize za seniore.Problem Beograda nije buljuk penzionera u autobusima vec lokalna politika sazeta u danasnjoj izjavi Dragana Djilasa.Taj covek je rekao,gotovo neuvijeno,da su Romiza ovaj grad teret i da ce se taj teret odbaciti makar to znacilo prekid finasisjkih odnosa sa EBRD-om.Toliko o ovdasnjim "Evropejcima",kojima nije problem Paskuci na Terazijama ili H2O na keju,ili desetine slicnih lokala po "silikonskim dolinama" i slicnim "elitnim" lokacijama.Za njihove gazde socijalne karte,popusti,subvencije su nesto sasvim prirodno...O LDP-u i njegovom pokusaju zamagljivanja stvari sazivanjem nekakve sednice skupstinskog odbora ne treba vise ni trositi reci.Grad koji se gadi svojih sugradjana,grad bez saobracaja,grad bez mostova,grad bez muzeja,grad bez bioskopa,grad bez osvetljenja,grad sa sve manje zelenila,Beograd jeste grad koji ce danas garantovati svakom prestupniku lokal u centru grada ili raskosnu vilu u svojim najlepsim delovima...Zasto bi se Seselj vratio iz Haga?Njegov Zemun je sada svuda oko nas.Branislav J. Ciric Edited February 2, 2010 by msmodesty rec
Anonymous Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 (edited) ...Problem Beograda nije buljuk penzionera u autobusima vec lokalna politika sazeta u danasnjoj izjavi Dragana Djilasa.Taj covek je rekao,gotovo neuvijeno,da su Romi za ovaj grad teret i da ce se taj teret odbaciti makar to znacilo prekid finasisjkih odnosa sa EBRD-om....I to je rekao na posebno odvratan način: Đilas je za B92 rekao da je po njegovoj proceni olako prihvaćena klauzula o raseljavanju romskog naselja koje se nalazilo ispod mosta Gazela, jer bi izgradnja tih stanova koštala pet miliona evra. "To nije donacija, nego ekonomski kredit i ako su to uslovi, nećemo ga uzeti", rekao je Đilas i dodao da to nije prihvatljivo, jer na kredit od 33 miliona evra kamata u slučaju izgradnje stanova za Rome ne bi više bila pet, nego 25 odsto. Ukoliko nešto nisam dobro razumeo, on je gradnju tih stanova uračunao u bankarasku kamatu, i smarta ih najobičnijim troškom, bacanjem para maltene. Edited February 2, 2010 by msmodesty korekcija citata
Д Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Хм, Ђилас. Нимало ме не чуди што никада нисам постао његов фан на фејсбуку, иако су ми слали гомиле позивница.
đorđe geprat Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 ovako:ona zgrada kod OFK stadiona. izbledelo mi je iz sećanja jer odavno ne gledam utakmice. no, negde u malom mozgu mi čuči da je cela zgrada šestougaona u bazi a da su samo balkoni pomerani za neki ugao. mene je podsećala na valjak sa šiljcima koji se upotrebljava kod utabavanja drumova u izgradnji.zgrada na stubovima na početku zemuna mi je uvek bila čudna. nije mi jasno zašto je napravljen onaj prolaz visine 4 sprata. strah od izlivanja dunava?na sajtu GSP stoji da besplatan prevoz imaju svi stariji od 70. ako je ta granica spuštena na 65 to je sam još jedan trik za dobijanje glasova. ništa drugo. inače, slažem se sa pejsijem da bi nezaposleni, evidentirani u NSZ trebalo da imaju džaba prevoz. argument da i oni imaju neka primanja (rentiranje stana <_< ) ne stoji jer postoje gomile primera kada se traži dokaz o primanjima i niko ne razmišlja o mogućim neevidentiranim (obdanište, stanarina....). može biti čudno da se i ja u nečem delimično slažem sa Д. možda ne bi bilo loše da je GSP besplatan. valjalo bi izračunati koliko košta postojanje markica i karata (njihovo štampanje i distribucija, kontrolori, automati, zahtevi...) dalje, kolika je ukupna naplata i da se to finansira iz gradskog budžeta. jasno, protestvovali bi zaposleni u bužetskim firmama koji dobijaju pare na ruke i troše na benzin ili stanuju blizu posla (moj primer iz prošlosti) ali, ko ih yebe. i tu bi bila ušteda u budžetima.na kraju, naš anonimus mi uze reč iz usta Ukoliko nešto nisam dobro razumeo, on je gradnju tih stanova uračunao u bankarasku kamatu, i smarta ih najobičnijim troškom, bacanjem para maltene. đubre govnjivo.
zorglub Posted February 2, 2010 Posted February 2, 2010 Treci put ponavljam - nezaposleni se ovom merom solidarisu sa dobrostojecim penzionerima.Vrvi Beograd od dobrostojećih penzionera. Nezaposleni bi, bez pogovora, takođe trebalo da uživaju ovu povlasticu.
kim_philby Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 Sram bilo taj pokvareni EBRD, zamisli trazi da ispunimo nesto sto nismo umeli da procitamo, i nismo konsultovali bas nikoga da nam kaze sta EU smatra za prihvatljive uslove stanovanja.Inace u paketu sa Gazelom puklo je jos nekoliko projekata. Neka grad stane, neka se sve srusi, ali mi Rome necemo naseljavati u cvrstu gradnju.Ovo nije za ostavke, nego za cike u belom. Apsolutni, uzasni diletantizam.Đilas: Ne pristajemo na ucene EBRD2. februar 2010. | 15:41 | Izvor: B92, Beta, Tanjug Beograd -- Država neće uzeti kredit za sanaciju Gazele ukoliko EBRD ne odustane od uslova o raseljavanju Roma, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.Đilas je rekao da je most Gazela bezbedan za saobraćaj i da kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 33 miliona evra za sanaciju mosta neće biti uzet, ukoliko ta banka ne promeni uslov o raseljavanju Roma. Gostujući u emisiji Kažiprst radija B92 gradonačelnik Beograda izjavio je da je po njegovoj proceni olako prihvaćena klauzula o raseljavanju romskog naselja koje se nalazilo ispod mosta Gazela, jer bi izgradnja tih stanova koštala pet miliona evra. "To nije donacija, nego ekonomski kredit i ako su to uslovi, nećemo ga uzeti", rekao je Đilas i dodao da to nije prihvatljivo, jer na kredit od 33 miliona evra kamata u slučaju izgradnje stanova za Rome ne bi više bila pet, nego 25 odsto.Gradonačelnik Beograda rekao je da Romi koji su raseljeni iz nehigijenskog naselja sada žive u znatno boljim uslovima i da će moći da konkurišu za dodelu socijalnih stanova. Prema njegovim rečima EBRD-u je predloženo da do 15. marta razmotri uslove kredita, a sledeće nedelje trebalo bi da bude održan sastanak sa predstavnicima te finansijske institucije i do odluke o tome da li je kredit odobren moglo bi doći i ranije. "Ukoliko dogovor ne uspe, uzećemo kredit od komercijalnih banaka", rekao je Đilas i dodao da će Grad Beograd tražiti da bude nosilac projekta ukoliko bude sufinansirao radove na obnovi mosta Gazela, da bi se izbeglo eventualno kašnjenje u njihovom izvođenju.Mrkonjić: Moglo i bez raseljevanjaMinistar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić kaže da građani ne treba da strahuju da će se most Gazela srušiti, ali da nema ništa protiv da se malo podignu tenzije da bi se problem rešio. On je i dodao da bi u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori i da zaživi ugovor, koji je potpisan još 2007. godine. Mrkonjić je naglasio da je rekonstrukcija mosta Gazela mogla da bude završena i bez raseljavanja romskog naselja, ali da je grad Beograd odgovoran, jer je na sebe preuzeo obavezu da izmesti nehigijensko romsko naselje ispod mosta. On je podsetio i da su sa EBRD ugovorom vezana četiri posla - obilaznica Dobanovci - Batajnica, modernizacija auto-puta od Surčina do Bubanj Potoka, rekonstrukcija Gazele i kružni put. "A sva ta četiri projekta vezana su za iseljavanje Roma, ja u ovom trenutku oslobađam odgovornosti Puteve Srbija", dodao je on.Raseljavanje Roma jeste bio uslov za odobravanje kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekontrukciju "Gazele", rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze, ali je posle sednice ostalo nejasno da li se Grad Beograd obavezao na izgradnju naselja za Rome od čvrstog materijala ili ne. Na odboru su se smenjivale tvrdnje nekih članova Odbora da se Grad Beograd obavezao samo na raseljavanje Roma, ali da u Ugovoru nigde nije pisalo i da se moraju izgraditi čvrste zgrade, umesto dodele montažnih kontejnera. Sa druge strane, predstavnici bivših pregovaračkih timova iz Ministarstva infrastrukture tvrdili su da je u Ugovoru navedeno da se naselje mora izgraditi u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i direktivima EU, a koji podrazumevaju tu obavezu. Delimičan odgovor na to pitanje pokušao je da da pomoćnik direktora "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić koji je bio u delegaciji koja je 2007. godine otputovala u London i koji kaže da se seća da je u zapisniku prilikom pregovora stajalo da grad treba da izgradi čvrsto naselje za Rome. On je naveo, međutim, da u samom Ugovoru piše da se iseljavanje mora izvršiti u skladu sa ekološkim standardima, a što je podrazumevalo i da se Romima obezbedi pristojno mesto za život.ukoliko pirgavi diluje ovaj dope znaci da za isti ima musterija.
Recommended Posts