Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

prvo sam odustao od citanja teksta cim sam procitao rec dzentrifikacija, onda sam procitao tvoj post i procitao ceo tekst i tako me je tvoj kometar teksta uputio na jedan, po meni sasvim razuman tekst te sam onda video i da je tvoj komentar sasvim razuman :)

Posted
Kada neko u zemli Srbiji sa 20% nezaposlenih na pitanje "шта би, с таквим концептом, добили становници Београда од дуго ишчекиваног силаска на реке", odgovori "Вероватно мањи приступ обали и теже видљиву реку.", a ne pomene, recimo, neka nova radna mesta, onda mi se prirodno razvije potreba da kategorišem autore teksta u neke društvene klase, ako me razumete. E sad, naravno, ja znam neke potpisnike ovog teksta i znam koliko su posvećeni tome što rade, samo je trebalo spretnije da se izraze. Da ih ne poznajem, kao što ih verovatno mnogi ne poznaju, mislim da bi onaj prvi zaključak bio na mestu. Siguran sam da bi moj nezaposleni drugar iz škole bio u fazonu, šta ovi seru.
radna mesta neće postati tako što će neko smisliti da na reke postavi zgrade, pa se tako otvore radna mesta.zgrada je zgrada, pogotovu poslovna zgrada. može da bude tu, može tamo. njen položaj neće puno odrediti privredni preokret. ono može, ali privredni preokret savamale, a ne beograda. u tom smislu mnogo je bitnije šta će od izlaska na reke imati dva miliona beograđana nego radna mesta u dva kvarta. meni se sviđa isto kra teksta. protiviti se razvoju grada koji diktira samo i jedino tržište. prostorno i urbanističko planiranje je ozbiljna i držvna stvar, u suportnom ne bi postojao park kao pojava u gradu.
Posted

Je li problem ako se meni jezivo sere kad god čujem reč "savamala", ili je problem ako to kažem?

radna mesta neće postati tako što će neko smisliti da na reke postavi zgrade, pa se tako otvore radna mesta.zgrada je zgrada, pogotovu poslovna zgrada. može da bude tu, može tamo. njen položaj neće puno odrediti privredni preokret. ono može, ali privredni preokret savamale, a ne beograda. u tom smislu mnogo je bitnije šta će od izlaska na reke imati dva miliona beograđana nego radna mesta u dva kvarta.
Potpis od reči do reči. Meni samo nije jasno koja će se to privredna aktivnost podstaći građenjem poslovnog prostora u gradu gde zjapi prazno 3 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora. OK, Velja i kompanija će se sjajno utaliti u sve te gradnje, ali zaista ne mogu da verujem da ljudi ozbiljno misle da će takve stvari pomoći ekonomiji i Beogradu.
Posted (edited)
Ministarstvo prostora o džentrifikaciji
ovo je solidan tekst koji, napisan danas, je mozda jedino aplikabilan za Karaburmu i ono sto radi ekspedicija Inex Film, a koji je bi vazio i za Savamalu - da je kojim slucajem napisan pre mozda 7,8 godina; dakle pre da su na Savamalskom waterfrontu niknuli svi oni posh kafei, restorani i teretane i dok su tamo bili raspali zardjali istocni Berlin-style industrijski hangari. a ovako sa mini-LA-om na obali, KC Gradom i Mikser house-om unutra je prosto presmesno pricati o 'mogucim negativnim posledicama'. posledice su nam tu pred nosem, vec i-haj vremena i nedvojbeno je jasno u kom pravcu razvijati taj deo grada. pa nekad su se tamo redovno fotkale fashion kolekcije, snimali filmovi, bilo ti je frka da prodjes nocu - stvarno jedan od svojstvenijih prostora u gradu - a danas moz da ufotkas evtl. Marijanu Mateus i Zoranahahu.da ni ne pocinjem o tome kakvo je zlo sam KC Grad koji se nalazi u samom srcu percipiranog alternativnog appeala Savamale. gistro alternativno mesto koje u sustini profitno orijentisano preduzece sa menadzerom programa, menadzerom sanka i menadzerom WC-a gde kada dodjes jer oces da organizujes nesto seemingly neprofitabilno, nehipsterski i well.. alternativno - oce da te oderu zivog. KC Grad je mnogo vise od simbola dzentrifikacije Savamale - on je zapravo svojevrsni zacetak dzentrifikacije alternativne kulture u nas. mesto gde alternativizam ulazi u reprezentaciju i gde mali agenti kapitalizma preruseni u alternativce pokusavaju da emuliraju njegov (alternativizmov, jel) appeal i tako prevare naivne omladince da su Gradovi, u svakom smislu trecerazredni sadrzaji, nekakav neizostavni deo BG cool ekonomije.nesretna Savamala je kao kraj u kojem se nalazi KC Grad je jos pre par godina dalo bg recniku termin 'savamalizacija' kojim se oznacava trend gde alternativna kultura postaje nesto sto mora da se plati (pa se tako savamalizacija alternativizma logicno desava i van Savamale - u jednom KC Dragstoru na Dorcolu). i onda neki capt Hindsighti koji su danas, u 2013 umislili da je to neki beogradski Friedrichshein krenu da kukaju o tome 'sta mu se desava, sta mu rade joooj'. pa joj indeed, al za vasu percepciju. Edited by DarkAttraktor
Posted
prvo sam odustao od citanja teksta cim sam procitao rec dzentrifikacija, onda sam procitao tvoj post i procitao ceo tekst i tako me je tvoj kometar teksta uputio na jedan, po meni sasvim razuman tekst te sam onda video i da je tvoj komentar sasvim razuman :)
Hajfajv!
radna mesta neće postati tako što će neko smisliti da na reke postavi zgrade, pa se tako otvore radna mesta.zgrada je zgrada, pogotovu poslovna zgrada. može da bude tu, može tamo. njen položaj neće puno odrediti privredni preokret. ono može, ali privredni preokret savamale, a ne beograda. u tom smislu mnogo je bitnije šta će od izlaska na reke imati dva miliona beograđana nego radna mesta u dva kvarta.meni se sviđa isto kra teksta. protiviti se razvoju grada koji diktira samo i jedino tržište. prostorno i urbanističko planiranje je ozbiljna i držvna stvar, u suportnom ne bi postojao park kao pojava u gradu.
U principu se slažem da jedna ili dve zgrade ne mogu značajno da promene stanje u privredi ali mi sad ovde razgovaramo o jednom konkretnom projektu - Beograd na vodi. Ako sam dobro razmeo, autori teksta su napravili pretpostavku da će projekat, kako je zamišljen, biti sproveden, i zatim se zapitali, šta će od tog projekta imati beograđani. Meni se čini da taj projekat podrazumeva nešto više od dve zgrade. Zamišljen je tako da poveća turističku ponudu Beograda koja već sada Beogradu donosi neke prihode (ne nužno u budžet koliko otvara neka radna mesta u ugostiteljstvu) ali ni približno koliko bi moglo i trebalo. Ja sam živeo na toj Savamali, odnosno veoma blizu nje, prvih 27 godina svog života pa tako mogu da iz prve ruke posvedočim o promenama na tom prostoru tokom poslednjih, pa recimo, 15 godina. Taj deo grada je jedno veliko ruglo sa tek ponekom mikrolokacijom koja se izdvaja od dominantnog okruženja. Prostor oko obala zvrji prazan, zapušten, neiskorišćen, pun nekakvih raspalih vagona. Uostalom, znate sve kako izgleda. Ja samo kažem da kao neko ko je tamo živeo, a verovatno će i nastaviti da živi na istoj lokaciji, želim da taj prostor bude uređen, a ne da se posmatra kao nešto normalno da prostor zvrji zapušten.Naravno da nam ne treba neki konsultant za razvoj destinacija da nam kaže da jednostavno treba uložiti malo truda da se taj deo, koji ionako nije ispunjen kulturnim sadržajima, privede nekoj nameni. Neka to bude turističko/poslovno/umetničko/zabavna namena, mislim da za sve ima mesta tamo. Neki križanac restorana za debele Nemce koji krstare Dunavom, kafića za mlađe zaposlene ljude kojima se pije pivo posle posla (naročito ako je happy hour od 5 do 7), hotela za imućnije turiste i konsultante, lokacija za izvođenje različitih kulturnih sadržaja, pa čak i za neke poslovne namene (kancelarije). Varijanta da tu nikne nekakav CBD, pa makar i u istočnoevropskoj formi, je mislim nerealna. Znači, prostor za kompromis itekako postoji. Ali ako žele nešto da rade tamo, prvo treba da izmeste tranzit, zatim da uklone raspale brodove iz priobalja, izmeste železnicu, izmeste stovarišta građevinskog materijala. Ako sve ovo urade to će biti veliki korak napred. E sad, šta dolazi nakon toga....Pa dolazi ovo što piše Ministarstvo prostora. Dolazi kinta koja nastoji da sve prilagodi sebi. I tu je kompromis odlučujući na koji pozivaju na kraju teksta. I kontrolna uloga javnosti.
Posted
Ništa mi nije jasno. Ni zašto su ovima istekli ugovori ni šta hoće ovi privremeni.
Posted

šta je sledeće... MLADA JE TRUDNA

Posted

mislim da je to opshtije mesto, to sa mladom. ali moze na verske objekte da se kachi, koga ne mrzi ^_^

Posted (edited)

moze ali do Bozica, posle ce morati da menjaju transparent.

Jim: Praise the lord, he's coming down the birth canal Here he comes, weeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Look, the madonna's fully dilated She shall not need an episiotomy Geraldine: (Bangs head down on the table with extreme force)
Edited by Marko M. Dabovic
Posted

Danas Malji rekao da je Beograd dužan 960 i kusur miliona. Ništa ih ne košta da seju paniku, ako pukne Đilas je kriv, ako ne pukne, oni su heroji koji su sprečili da pukne.

Posted

chekaj, zar nas nisu spasili kolko proshlog meseca, betmen supermen i supehiK? :unsure:prebrzo su nas spasili -_-

Posted

sada su tek privremeni spasioci. Kad postanu zvanični, ima 4 godine svakog dana da nas spasavaju. neće ni jedna brava biti sigurna.