Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

А јел се покењаш и кад кажу да ће пензије да буду 30-40% од просечне плате? Буџет је светиња, људе ко јебе.

Posted
А јел се покењаш и кад кажу да ће пензије да буду 30-40% од просечне плате? Буџет је светиња, људе ко јебе.
Ti misliš da je ok da penzioner koji ima penziju 40 hiljada dinara, ima pravo na besplatan gradski prevoz? Ti misliš da je to fer prema onom zaista siromašnom građaninu Beograda, bez obzira da li je penzioner ili ne? Uopšte nisam pominjao penzionere sa 15hiljada primanjima. Nemam nikakav problem da oni imaju besplatan prevoz. Ti si ili mnogo glup pa ne umeš da razumeš napisano, ili si jednostavno zlonameran i imaš potrebu da isteruješ neku svoju priču. Verujem ipak da je ovo drugo u pitanju.
Posted
i ja se interesujem. ne mogu da se setim nicheg (bash toliko!) shockantnog u tom kraju :unsure:
ma ne, covek je bio sokiran u pozitivnom smislu iz neke njegove zanatske vizure. secam se da nismo mogli da ga odvojimo od te zgrade koja je meni izgledala kao najobicnija betonjerka. to je ona dugacka polozena zgrada od nekih 4-5 spratova na keju, otprilike iza solitera, paralelno sa vodom - kad se iz pravca hotela jugoslavija prodje ona velika poljana i prakticno kroci na zemunsku teritoriju. lupio sam za hotel, setio sam se sta je covek projektovao inspirisan ovom zgradom - ni manje ni vise nego novi pravni fakultet u frankfurtu a sada projektuje i neku pedagosku skolu tamo na slicnim principima. ima dosta slucajeva da slicni profesionalci nalaze jako zanimljivim razne zgrade za kojima se niko od nas ovde okrenuo ne bi, slican primer je onaj soliter kod bogoslovije, na kome je svaki sprat uvrnut za nekoliko stepeni u odnosu na prethodni, pa izgleda kao da se cela zgrada uvrce kao neki dzinovski sraf.
Posted
slican primer je onaj soliter kod bogoslovije, na kome je svaki sprat uvrnut za nekoliko stepeni u odnosu na prethodni, pa izgleda kao da se cela zgrada uvrce kao neki dzinovski sraf.
toblerona :D
Posted

da, toblerona building. ja je znam kao tobleronu od ranog detinjstva. nemoguce je da arhitekta nije bio inspirisan cokoladom.

Posted

zapravo, nije svaki sprat uvrnut za par stepeni kako kaže gazza, verovatno se nespretno odrazio. Čini mi se da je svakih 5 spratova rotirano za 45% stepeni.

Posted
ma ne, covek je bio sokiran u pozitivnom smislu iz neke njegove zanatske vizure. secam se da nismo mogli da ga odvojimo od te zgrade koja je meni izgledala kao najobicnija betonjerka. to je ona dugacka polozena zgrada od nekih 4-5 spratova na keju, otprilike iza solitera, paralelno sa vodom - kad se iz pravca hotela jugoslavija prodje ona velika poljana i prakticno kroci na zemunsku teritoriju. lupio sam za hotel, setio sam se sta je covek projektovao inspirisan ovom zgradom - ni manje ni vise nego novi pravni fakultet u frankfurtu a sada projektuje i neku pedagosku skolu tamo na slicnim principima...
a, znam, ona na nogicama, paralelna sa dunavom. dzizs, kakve su tamo terase :wub:
Posted

da, znam, na nogicama bas u onako funkcionalnom bauhaus fazonu, velikim terasama...ne cudi me da mu se dopala.

Posted

pa da ali to nije primer tzv. turbo arhitekture devedesetih. ta zgrada je dosta starija. zar ne?to je onako cist modernizam na nbg nacin. uopste arhitekte su najcesce fascinirane novim beogradom. ima i ta knjiga dr. ljilje blagojevic koju je MIT press.

Posted

a ne, ne govorim samo o trashu. pa ima beograd dosta "mesa" za ozbiljnu analizu - na stranu dvorski prestiz i promocija - mene ovdasnja arhitektura (20.vek) mnogo vise lozi nego (tzv) umetnost....

Posted
pa da ali to nije primer tzv. turbo arhitekture devedesetih. ta zgrada je dosta starija. zar ne?to je onako cist modernizam na nbg nacin. uopste arhitekte su najcesce fascinirane novim beogradom. ima i ta knjiga dr. ljilje blagojevic koju je MIT press.
ma da, naravno, ne bi taj arhitekta zidao fakultet po uzoru na tu zgradu da nije zaista fasciniran. a nije ta zgrada jedini biser Novog Beograda.
Posted
Ti misliš da je ok da penzioner koji ima penziju 40 hiljada dinara, ima pravo na besplatan gradski prevoz? Ti misliš da je to fer prema onom zaista siromašnom građaninu Beograda, bez obzira da li je penzioner ili ne? Uopšte nisam pominjao penzionere sa 15hiljada primanjima. Nemam nikakav problem da oni imaju besplatan prevoz. Ti si ili mnogo glup pa ne umeš da razumeš napisano, ili si jednostavno zlonameran i imaš potrebu da isteruješ neku svoju priču. Verujem ipak da je ovo drugo u pitanju.
Пензионери су иначе познати као популација у којој тек понеко залута са 15 хиљада. Углавном сви имају по 40 и више. Оно што ја мислим је да превоз треба да буде бесплатан сасвим, као и да новац треба укинути и то јесте прича коју истерујем, јер без обзира што још увек нису стечени сви потребни услови за тај прелаз, многи јесу и није на одмет да свесни људи имају то у виду и размишљају о будућем.
Posted

mislim da delovi knjige postoje u vidu nekih skripti za njena predavanja, treba se raspitati na faksu (verujem da je svako koga zanima vec to nabavio). knjiga moze inace da se kupi u beogradu, nije cheapo ali vredi svake pare. nema boljeg rada na temu bg arhitekture tridesetih...

Posted
drugo, postoji potpuno neverovatan idejni projekat koji je radila jedna mlada arhitektica, ne mogu tacno da se setim da li je bio diplomski ili magistarski rad - forumski DIA pomozite - u pitanju je projekat romskog naselja potpuno prilagodjen specificnostima nacina zivota (kao sto je recimo sakupljanje sekundarnih sirovina). ako se ne varam cak se i pominjala lokacija, neki potez iza visnjicke banje ili mirijeva. ovaj projekat je kruzio planetom kao ogledni primer, cak je podobijao i neke nagrade. ne sumnjam da sa rasistima u vlasti nikada nece ugledati svetlo dana.
Ako bi i prošlo kod vlasti, onda bi počeli da se bune ljudi koji stanuju u blizini jer bi tako nešto oborilo cenu nekretnina.Jeste da je prvi korak u zbrinjavanju obezbediti im krov nad glavom, ali za te stanove treba da se plaća struja, voda i ostalo, što znači da bi paralelno sa time trebalo obezbediti i poslove svima ili da grad plaća sve to, okreni obrni potrebno je dosta novca. Nije u pitanju ispunjenje jedne ili dve stavki, to je kompleksan socijalni problem. Mnogo je lakše sve to ignorisati i pustiti da se samoreguliše, nego hvatati se u koštac kako rešiti, posebno kad nova vlast ne nastavlja plan stare nego smišlja nešto novo i prepravlja.